تریبون آزاد بررسی عملکرد ۳۱ ساله جمهوری اسلامی ایران درباره پیگیری سرنوشت امام موسی صدر (حفظه الله) با عنوان پرونده ای که پیگیری نمی شود روز دوشنبه در موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.
روابط عمومی یاران صدر- تریبون آزاد بررسی عملکرد ۳۱ ساله جمهوری اسلامی ایران درباره پیگیری سرنوشت امام موسی صدر (حفظه الله) با عنوان پروندهای که پیگیری نمیشود روز دوشنبه در موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.
در این نشست که از با ۳۰ دقیقه تاخیر، از ساعت ۱۴: ۳۰ تا ۱۷ برگزار شد، اعضای یاران صدر و علاقمندان امام موسی صدر به بیان دیدگاههای خود در رابطه با پیگیری سرنوشت امام موسی صدر پرداختند.
در ابتدای برنامه، بغدادی، مجری برنامه درباره علت برگزاری این نشست توضیحاتی ارائه داد و با اشاره به سفر اخیر وزیر امور خارجه ایران به لیبی گفت: اگر ما امروز به این سفرهای مداوم سران دو کشور معترض هستیم، نه از این باب است که نمیدانیم در قرن ۲۱ زندگی میکنیم و نمیتوانیم دور خود حصاری بکشیم. ما خوب میدانیم که باید با تمام ملتها و کشورها رابطه داشت تا بتوان از این ارتباط در راستای منافع ملی کشور خود استفاده کنیم. که البته رابطه با لیبی هم از این امر مستثنی نیست. اما هر انسان اندیشمندی و هر مسئول متعهدی باید در راستای منافع ملی ایران رابطهها را تعریف کند.
وی ادامه داد: بعد از گذشت ۳۱ سال یعنی ۱۱۴۷۷ روز از ربوده شدن امام موسی صدر که یک تبعه ایران است در لیبی هنوز سرنوشت ایشان مشخص نشده. رابطه ایران و لیبی در طی این ساها هر روز گرمتر شده اما…. در این سالها هر بار که از مسئولین دولتی سوال کردیم که جناب آقای … آیا مسئله سرنوشت امام موسی صدر در مذاکرات شما با مقامات لیبیایی مطرح شد یا نه؟ این جمله نقض و زیبا تکرار میشود که مسئله در حال پیگیری است.
امروز اینجاییم تا فارغ از هر محدودیت خود ساختهای، فارغ از هر جناح بندی و فارغ از رنگین کمانی فکر کردن، فقط از باب آزادگی و آزاده بودن سخن گوییم..
اینجاییم تا جز گروه خاموشان جامعه خود نباشیم.
اینجاییم که از ظلمی که ۳۱ سال است بر امام موسی صدر میرود فریاد برآوریم.
اینجاییم تا هر کدام از ما آنچه را مدتها در ذهن خود داشته بازگو کند تا شاید راهی جدید برای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در برابرمان گشوده شود.
اینجاییم تا با صدای بلند مطالباتمان را از مسئولین بخواهیم شاید اینجا مکانی باشد که از فراز کرسی آزاد اندیشی بتوانیم با پرچم کرامت انسان، مظلومیت اماممان را به گوش آنان که خود را به خواب زدهاند برسانیم.
سپس، مهدیه پالیزبان گزارشی از اقدامات انجام شده در ۳۱ سال گذشته درباره پیگیری سرنوشت امام موسی صدر ارائه کرد. در این گزارش روابط سیاسی و اقتصادی دو طرف پررنگتر از پیگیری سرنوشت امام صدر بود.
پالیزبان تصریح کرد: در مورد سرنوشت امام موسی صدر اخبار غیررسمی حاکی از زنده بودن او و اسارتش در زندانهای لیبی است که آخرین اخبار مربوط به مرداد امسال است و مهندس فیروزان نیز در مصاحبه با ایسنا زنده بودن موسی صدر را تایید کرده است.
بعد از این گزارش بخش اول تریبون آزاد با حضور علاقمندان امام صدر برگزار شد. مهدی زهرایی به عنوان اولین سخنران، گفت: همان طور که معرفی امام موسی صدر و حتی رویهٔ او باید مورد توجه قرار گرفته شود و زوایای کمتر شناخته شده و روشهای ایشان کشف شود باید در مورد گوشه و کنارهای تاریک پرونده پیگیری ایشان نیز بررسیها انجام شود.
وی افزود: با نگاه به اتفاقاتی که از قبل از ربوده شدن موسی صدر تا به حال رخ داده است، به نظر میآید بخشی از گوشههای ناشناخته موضوع این است که ظاهرا نوعی اهرم فشار در دست مقامات لیبی است، اما اینکه چرا بعد از سالها پس از پایان جنگ هنوز مقامات لیبی اطمینان خاطر دارند که مقامات ایرانی تغییر رویه جدی نخواهند داد سوالی است که پیگیری آن باید انجام شود.
میثم مبین از موضع حاکمیت موضوع را بررسی کرد: باید این موضوع که چرا جمهوری اسلامی ایران در رابطه با پیگیری پرونده امام موسی صدر چنین رفتار میکند تبیین شود.
وی افزود: با نگاه به وضعیت کشورهای اسلامی که گروههای اسلامگرا در آنها روی کار آمدهاند مثل عراق بعد از حمله آمریکا و ترکیه، اگر امام موسی صدر برگردد و به لبنان برود اوضاع بسیار متفاوت خواهد شد و باید دید در این اوضاع متفاوت چه چیز گیر ایران خواهد آمد.
رضا نورالهی از دیگر علاقمندان امام موسی صدر به سیاست ایران درباره پیگیری سرنوشت امام صدر اشاره کرد: ما در سیاست دو دسته سیاستهای اعلامی و سیاستهای اعمالی داریم و ادعا کرد که از اوایل انقلاب سیاست اعلامی جمهوری اسلامی ایران پیگیری سرنوشت صدر بوده است اما سیاست اعمالی جمهوری اسلامی عکس آن بوده است و بهتر است دیدمان نسبت به قضیه امام موسی صدر عوض کنیم و آن را به فرصت تبدیل کنیم چرا که در حال حاضر پیگیری روند پرونده امام موسی صدر در ایران نوعی خطر تلقی میشود و ایران نگران عملکرد لیبی است.
وی در ادامه با نگاهی روانشناختی، قذافی را فردی بسیار ترسو معرفی کرد و گفت: اگر دستگاه دیپلماسی ایران نگاه خود به پیگیری پرونده موسی صدر را عوض نکند همین آش و کاسه خواهد بود و اگر ایران به پرونده صدر به دیده فرصت نگاه کند میتوانیم صدر را پس بگیریم و باید بگویم که دفاع از موسی صدر فدا کردن منافع ملت نیست بلکه شاخصی برای پیگیری حقوق شهروندی شهروندان جمهوری اسلامی ایران در کل دنیا میتواند باشد که اگر شهروندی از ما دزدیده شود پیگیر حق آن هستیم.
نیایی سخنران بعدی برنامه علت اصلی پیگیری نشدن این پرونده را تفاوت قرائت امام صدر از اسلام، با قرائتهای موجود در ایران دانست و تاکید کرد باید این قضیه را در ابعاد جهانی نگاه کرد.
وحید خراسانی با انتقاد شدید از بیتوجهی ایران به حقوق شهروندی گفت: امروز من به عنوان یک شهروند اطمینان دارم اگر روزی تحت ستم یا فشاری قرار بگیرم یا هر اتفاق دیگری، دولت ایران از من به عنوان یک شهروند ایرانی حمایت نمیکند، چرا که برای امام موسی صدر هم کاری نکرده است.
درپایان بخش اول تریبون آزاد کلیپی درباره امام صدر پخش شد و سپس بخش دوم برنامه آغاز شد. امیرمحمود پالیزبان، از اعضای یاران صدر، عملکرد دولت لیبی در قبال ایران را بررسی کرد. وی با اشاره به اقدامات مختلف لیبی علیه ایران، مانند حمایت از ادعای امارات بر مالکیت جزایر سه گانه، فروش اطلاعات هستهای ایران، توهین به انقلاب ایران، توهینهای متعدد قذافی به شیعیان و … تصریح کرد: با همه اینها گویا مسئولان ایرانی حاضر به رابطه با لیبی به هر قیمتی هستند.
وی به عضویت لیبی در شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد و گفت: در آن زمان یکی از شخصیتهای برجسته انقلابی از ما خواست بخاطر حساسیت پرونده هستهای ایران و عضویت لیبی در شورای امنیت مدتی موضوع امام موسی صدر را مطرح نکنیم تا پرونده حل شود. اما دیدیم که لیبی بر علیه ایران رای داد و حتی بیانیهای هم صادر کرد. با این وجود، همچنان آقایان بر این رابطه اصرار دارند. محسنی از علاقمندان امام صدر به اندیشه امام صدر اشاره کرد و گفت: باید پیگیری سرنوشت را بخشی از تلاش برای اندیشه ایشان ببینیم.
سینا صابر، بعد حقوقی پرونده را بررسی کرد و با اشاره به اینکه ربودن افراد، جرم مستمر محسوب میشود که تا زمان تعیین سرنوشت فرد قابل پیگیری ست، به گزارش کمیته پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس اشاره کرد که در سال ۸۷ منتشر شد. وی با اظهار تاسف از اینکه گزارش نمایندگان مردم مورد بیتوجهی قرار گرفته است، بند ۱۱ راهکارهای ارائه شده در این گزارش را خواند که بر اتخاذ سیاست ملی مناسب و یکپارچه در همه زمینههای همکاری ایران با لیبی و کاهش سطح همکاریهای تایید میکند. صابر در پایان گفت: جوانی مانند من اگر بسیار تلاش کند تا انسانی کامل شود، در نهایت میتواند مانند موسی صدر شود.
وقتی با وی چنین رفتاری میشود چه انگیزهای برای تلاش و انسان کامل شدن وجود خواهد داشت؟ مهدی کاظمی به شناخته نشدن امام موسی صدر در بین مردم اشاره کرد و گفت وقتی ایشان شناخته شده نیست، نباید انتظار داشت مردم نسبت به سرنوشتش حساس باشند و مطالبهگری کنند.
علاقمندان امام صدر باید امام را به مردم معرفی کنند. امام صدر میتواند الگوی ما در فعالیتهایمان، بخصوص در زمینه تحقق شعارهای انقلابمان باشد.
سجاد مبین، به عنوان آخرین سخنران برنامه به ارائه راهکارهایی برای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر پرداخت. تکیه بر فعالیتهای مردمی، استفاده از قدرت حوزهها، بسیج رسانهای و برگزاری سلسله نشستهای تخصصی درباره اندیشه امام موسی صدر راهکارهای پیشنهادی وی بود.
در پایان مجری برنامه با جمع بندی نظرات و مطالب مطرح شده، گفت: همه علاقمندان امام صدر به پیگیری نکردن سرنوشت ایشان اذعان دارند و گسترش رابطه ایران و لیبی را نمیپذیرند و آن را خلاف مصالح ملی ایران میدانند.
یاران صدر با آگاهی از اینکه باید شناخت جامعه از امام صدر را افزایش داد، بر مسئولیت همه مسئولان امر در این قضیه تاکید میکنند و با وجود همه کارشکنیها و بیتوجهیها، همچنان به فعالیتها و اعتراضات خود ادامه میدهند.
حسن ختام برنامه پخش بخشی از سخنان امام موسی صدر بود. شرکت کنندگان در برنامه دفتر یادبود مراسم را هم امضا کردند و تصاویری و ویژه نامههایی از امام موسی صدر را به یادگار بردند.