امام موسی صدر دارای شخصیتی علمی بود که از حوزههای علمیه ایران و نجف برخاسته و همان زمان که در ایران حضور داشت به اجتهاد رسیده بود.
آنچه در پی میآید حاصل مصاحبه با مهدی فرخیان مسئول کمیته پژوهشی این موسسه است.
مهدی فرخیان در گفتوگو با مرکز خبر حوزه گفت: امام موسی صدر دارای شخصیتی علمی بود که از حوزههای علمیه ایران و نجف برخاسته و همان زمان که در ایران حضور داشت به اجتهاد رسیده بود اما برای تکمیل دروس به نجف اشرف مهاجرت میکند.
وی افزود: این شخصیت علمی حوزوی نزدیک به ۲۰ سال در لبنان مشغول فعالیتهای اجتماعی بود و در نهم شهریور ۱۳۵۷ پس از حضورش به دعوت قذافی در لیبی، ربوده شد.
فرخیان گفت: موسسهای به نام مرکز «الامام موسی صدر للابحاث و الدراسات» توسط صدرالدین صدر فرزند امام موسی صدر در بیروت جهت تهیه و تدوین آثار ایشان تاسیس شد و در این راستا نیز کتابهای زیادی منتشر شده است.
وی افزود: تاکنون بیش از ۱۰ همایش بینالمللی در لبنان در رابطه با این عالم برجسته از سوی این موسسه برگزار شده است. مسئول کمیته پژوهشی مؤسسه فرهنگی- تحقیقاتی امام موسی صدر با بیان اینکه در سال ۱۳۷۸ همایشی با عنوان بزرگداشت شخصیت علمی امام موسی صدر در دانشگاه مفید قم برگزار شد، اظهار داشت: در همان زمان تصمیم بر ایجاد موسسهای در ایران جهت تهیه و تدوین آثار امام موسی صدر به زبان فارسی اتخاذ شد و لذا موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر در تهران تاسیس شد.
وی افزود: با تاسیس این موسسه پیگیری ربوده شدن امام موسی صدر به صورت منسجم از سوی خانم حورا صدر دختر امام موسی صدر و مدیر موسسه صورت گرفت.
وی ادامه داد: با توجه به عدم شناخت جامعه ایران نسبت به شخصیت بینالمللی امام موسی صدر موسسه، تلاش فراوانی در زمینه ارائه مقالات در مطبوعات و انتشار کتابهای ایشان و مقالات و نوشتههای دیگر شخصیتها نسبت به ایشان انجام داد.
فرخیان به تلاش مرحوم حجتی پیش از تاسیس موسسه در ارائه کتابهایی در خصوص سخنرانیهای امام موسی صدر اشاره کرد و گفت: سلسله مقالات اقتصادی امام موسی صدر در نشریه مکتب اسلام و مجموعه ترجمه سخنرانی ایشان با موضوع اسلام و قرن ۲۰ از کارهای مرحوم حجتی در این زمینه است.
وی با بیان اینکه مرحوم حجتی پیش از اتمام کتاب منبر و محراب به لقاء الله پیوست، اظهار داشت: این کتاب نیز که مربوط به سخنرانیهای امام موسی صدر بود از سوی موسسه مذکور، تهیه، تدوین و ویرایش شد و با عنوان «نای و نی» و «ادیان در خدمت انسان» به جامعه ایران عرضه شد.
وی به فعالیتهای انتشاراتی موسسه در قالب چهار مجموعه اشاره کرد و گفت: کتابهایی که در قلمرو اندیشه امام موسی صدر میباشد در قالب مجموعه اول و کتابهایی که در رابطه با اندیشه امام موسی صدر از سوی شخصیتها و بزرگان نوشته شده در مجموعه دوم قرار گرفته است.
وی افزود: مجموعه سوم با عنوان «پرتوها» که تک گفتارهایی از امام موسی صدر در کتابهای کوچک میباشد. فرخیان گفت: مجموعه چهارم درخصوص تفاسیر امام موسی صدر است که تفسیر هر سوره در یک کتاب کوچک منتشر شده است.
وی با بیان اینکه موسوعه دوازده جلدی «مسیره الامام الصدر» در حال ترجمه است اظهار داشت: این کتاب توسط جنبش أمل لبنان به زبان عربی نوشته شده بود که بسیار جامع و کامل میباشد لذا این موسوعه به مترجمان ارائه شده تا در ۱۲ جلد به زبان فارسی ترجمه شود.
مسئول کمیته پژوهشی این موسسه گفت: مدیریت خانم صدر به گونهای بوده که موسسه هیچ وقت در بازی سیاسی وارد نشده و از مصادره شدن امام موسی صدر جلوگیری کرده است.
وی تعامل موسسه با رسانهها را به واسطه اشتیاق رسانهها در سالهای اخیر در خصوص انتشار مطالبی از امام موسی صدر مناسب دانست و گفت: هر سه ماه یکبار جلسهای با حضور اصحاب رسانه جهت همفکری در چگونگی انتشار مطالب برگزار میشود.
فرخیان به اعلام فراخوان بین المللی برای دریافت اسناد، عکسها و مکاتبات اشاره کرد و اظهار داشت: به واسطه تعاملات گسترده امام موسی صدر هنوز بخشی از اسناد، عکسها و مکاتبات در اختیار موسسات لبنان و ایران نیست.
وی به انجام اطلاع رسانی از طریق اینترنت توسط پایگاه اطلاعرسانی www.imamsadr.ir اشاره کرد و اظهار داشت: در سایت امام موسی صدر بخشهای اخبار، زندگینامه، اندیشه و نگارخانه وجود دارد. مسئول کمیته پژوهشی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به برگزاری همایش دوسالانه بزرگداشت امام موسی صدر در مجامع علمی اشاره کرد و گفت: این همایشها به ترتیب در دانشگاه مفید قم، دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی و دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار شده است.
وی افزود: همایش بین المللی «امام موسی صدر؛ انسان عقل و اخلاق»، هشتم اسفند ۱۳۸۸ در سالن اجتماعات دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد برگزار خواهد شد. فرخیان به حمایت معنوی از مقالات و پژوهشهای محققان و پژوهشگران اشاره کرد و گفت: نخستین حمایت ما این است که منابع را در اختیار هر کسی که میخواهد، تحقیقی در خصوص امام موسی صدر انجام دهد، قرار میدهیم.
وی در خصوص حمایت از چاپ آثار امام موسی صدر اظهار داشت: مقالات و کتابهایی که مورد تایید هیات علمی این موسسه قرار گیرد مشمول حمایت مادی میشود. وی با اشاره به ربوده شدن امام موسی صدر اظهار داشت: به نظر میرسد درباره حذف امام موسی صدر از معادلات سیاسی خاورمیانه اجماعی توسط مجامع مختلف صورت گرفته بود.