در بخشی از این سند تاریخی که بهتازگی از آرشیو ملی بریتانیا آزاد شده، آمده است: با وجود تبلیغات و سر و صدای فراوان برای سفر سرهنگ معمر قذافی رهبر لیبی به تهران و دیدار با رهبران انقلاب و تبریک سرنگونی نظام پادشاهی، این سفر به دلایل مختلفی به انجام نرسید...
به گزارش روابط عمومی مؤسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، «ایران و جهان در سال ۱۹۷۹» عنوان مجموعه گزارشهایی است که مجید تفرشی، بر اساس اسناد طبقهبندیشده تازهآزادشده در آرشیو ملی بریتانیا درباره ایران و جهان از ۱۲ فوریه تا ۱۲ ژوئیه ۱۹۷۹ (۲۳ بهمن ۱۳۵۷ تا ۲۱ تیر ۱۳۵۸) نوشته است.
در بخش دوم از ششمین گزارش این مجموعه، با نام «تحولات داخلی ایران»، تفرشی به اسنادی از گزارشهای سر جان گراهام سفیر وقت بریتانیا در ایران اشاره میکند که در آن درباره سفر معمر قذافی به ایران و سرنوشت امام موسی صدر سخن به میان آمده.
در این گزارش آمده است: «با وجود تبلیغات و سر و صدای فراوان برای سفر سرهنگ معمر قذافی رهبر لیبی به تهران و دیدار با رهبران انقلاب و تبریک سرنگونی نظام پادشاهی، این سفر به دلایل مختلفی به انجام نرسید. دو دلیل مشخص ذکر شده در این گزارش برای لغو سفر قذافی به ایران، نخست، «عزیمت آیت الله خمینی از تهران به قم» و دوم، «ناتوانی قذافی برای دادن تضمین درباره موسی صدر» بوده است.»
نویسنده افزوده است: «بر اساس شواهد موجود به نظر میرسد که با وجود لابی سنگین هواداران رهبر لیبی در ایران، به دلیل حساسیت ایران به ناپدید شدن امام موسی صدر و همراهانش در لیبی، رهبر انقلاب اسلامی تمایلی به دیدار با قذافی نداشته و عزیمت به قم بهانه بوده است.»
گراهام در ادامه گزارشش نوشته است: «مسئله ناپدید شدن امام موسی صدر و باور ایران در مسئولیت دولت لیبی در این باره در طول سال نخست پیروزی انقلاب، به صورتهای مختلف بروز میکرد. برای نمونه، در دیدار روز ۲۶ ژوییه (چهارم تیر) سفیر بریتانیا با میشل بیطار، همتای لبنانی او در تهران مطلع شد که اخیراً دکتر یزدی به بیطار گفته است: «ما اکنون مطمئن شدهایم که موسی صدر زنده است.»
بیطار معتقد بود که این اطلاعات قاعدتاً باید از سوی مسئولان لیبی به ایرانیها و احتمالاً در حین دیدار جلود معاون قذافی با امام خمینی به ایرانیها منتقل شده باشد.»
لازم به ذکر است که گزارش مجید تفرشی، در سایت دیپلماسی ایرانی به آدرس irdiplomacy.ir منتشر شده است.