امام موسی صدر نمونه بارز مکتب تشیع است که توانست باعث سرافرازی مسلمانان و
به خصوص تشیع شود. اما امروز ۲۶ سال است که این اندیشه اسلامی در اسارت
جهل معمر قذافی به سرمی برد وجهان تشیع خصوصا جوانان از پرتو نور آن
محرومند.
سرویس سیاسی مهر- در اسفند سال ۱۳۸۲، ۲۰۰تن از مراجع تقلید و فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی و فعالان سیاسی نامهای را خطاب به ریاست جمهوری مبنی بر پیگیری پرونده امام موسی صدر امضاء کردند. آنان در آستانه سالگرد ربوده شدن آن اندیشمند و رهبر بزرگ جهان اسلام خواستار آن هستند که بدانند چه اقدامی در پاسخ به خواسته آنها انجام شده است و اینکه دولت چه اقدامات اساسی درباره پرونده امام موسی صدر انجام داده است؟
حسین کاشفی عضو شورای مرکزی جبهه مشارکت که خود یکی از امضاء کنند گان این نامه است گفت: مساله امام موسی صدر به تمام جهان اسلام و تمامی کشورهای مدعی آزادی تعلق دارد و هرچه زودتر عاملان این پرونده خصوصا قذافی باید پاسخگوی ابهامات و چراهای این پرونده باشند. وی افزود: امام موسی صدر باعث گسترش وتوسعه نهضتهای اسلامی درجهان و اعتلاء تشیع و اسلام شد به همین خاطر برتمامی مسلمانان جهان واجب ولازم است که پرونده امام موسی صدر را پیگیری کنند و در راس این هیات باید دولت ایران قرارگیرد.
کاشفی ادامه داد: اگر قرارباشد رهبران حرکتهای اسلامی که مانند امام موسی صدر پیگیر مسائل مسلمین هستند ناپدید ویا شهید شوند دولتهای کشورهای اسلامی نباید درقبال آن سکوت کنند وسکوت دولتها ظلم به اسلام است. وی خاطرنشان کرد: مساله امام موسی صدر به یک گروه یا حزب سیاسی تعلق ندارد بلکه باید در دولت مردمی مطرح وپیگیری شود. کاشفی با اشاره به جریان افتادن این پرونده درلبنان گفت: به لحاظ اینکه امام موسی صدر از لبنان به لیبی سفر کرده بهتر است دولت لبنان شکایت خود را قاطعانه مطرح وپیگیری کند و دولت ایران وظیفه دارد که از شکایت دولت لبنان حمایت کند. وی با اشاره به شخصیت امام موسی صدر وتاثیرگذاری وی درجهان اسلام افزود: اندیشه امام موسی صدر و امام خمینی اگر ادامه پیدا کند باعث افزایش و ترقی جایگاه اسلام وتشیع در جهان بود ودشمنان اسلام دست به دست هم دادند تا این اندیشه گسترش نیابد. واکنون برتمام مسلمانان واجب است تا به اختلافات دامن نزنند وتوجه داشته باشند که شیعه وسنی با منطق مسائل خود را میتوانند حل کنند.
هادی خسروشاهی مشاور وزیر امور خارجه نیز گفت: امپریالیسم ازطریق قذافی باعث غیبت ۲۶ ساله امام موسی صدر شد و امید واریم به زودی پای میز محاکمه کشانده شود. سفیرسابق ایران درمصر که نامه نخبگان به ریاست جمهوری مبنی برپیگیری پرونده امام موسی صدر را امضاء کرده است افزود: دولت ایران به شدت پیگیر پرونده امام موسی صدر است امانمی توان تمامی این اخبار را انتشارداد. وی با اشاره به بازگشایی این پرونده درلبنان ادامه داد: ایران پشتوانه اقدام دولت لبنان است وطرح شکایت به صورت مجزاء ضرورتی ندارد.
خسروشاهی تصریح کرد: بنیادهای مدعی حقوق بشرنیز در خصوص پرونده امام موسی صدر باید گامهای جدی بردارند اما متاسفانه نتیجه پاسخگویی این بنیادها وعدالتخواهی آنها را درعراق وافغانستان میبینیم. وی با اشاره به اندیشه امام موسی صدر وتاثیر وی در از بین بردن تفرقه میان ادیان الهی بیان داشت: دشمنان اسلام سعی کردند که امام موسی صدر را از صحنه حذف کنند تا موجب نفاق میان مسلمین ودیگر ادیان الهی شوند دست امپریالیسم از آستین قذافی بیرون آمد و اقدامات پنهان شدن این اندیشه را فراهم کرد. کاظم انبارلویی عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت با تاکید بر اینکه پیگیری پرونده امام موسی صدر باید در اولویتهای دستور کار دولت ایران قرار گیرد، گفت: به نظر میرسد که پیگیری نشدن این پرونده از سوی دولت ایران هیچ دلیلی جزء تنبلی دیپلماتیک ندارد. وی درگفتگو با خبرنگار سیاسی «مهر» افزود: هیچ اقدام عملی حداقل برای اطلاع افکارعمومی درخصوص پرونده امام موسی صدر و در واکنش به نامه نخبگان ازسوی دولت ایران انجام نگرفته و با گذشت هفت ماه از درخواست نخبگان و ارسال نامه به رییس جمهوری همچنان شاهد بیتوجهی از سوی وزارت امورخارجه و دولت در این خصوص هستیم.
انبارلویی با تاکید براینکه روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر برای ملت ایران اهمیت دارد، ادامه داد: اکنون که برای ما ثابت شده است که دولت لیبی در ربودن امام موسی صدر دست دارد دولت به لحاظ مسئولیتی که درقبال جان شهروندانش دارد باید دولت لیبی را مجبور به پاسخگویی کند. عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت خاطرنشان کرد: ازلحاظ دیپلماتیک طرق بسیاری وجود دارد که دولت ایران میتواند پیگیر این قضیه باشد و اگر این قضیه در دستور کار دولت باشد حتما به نتیجه میرسیم. وی با اشاره به اهمیت سرنوشت شهروندان برای دولتها، اظهارداشت: اگر شهروندی درکشوری ازسوی دولت دیگر مورد تهدید قرار بگیرد دولت متبوع آن فرد حتی تا قطع رابطه با کشور تهدید کننده پیش میرود از این جهت با توجه به اینکه امام موسی صدرنه تنها یک شخصیت ایرانی است بلکه مرد بزرگی در جهان اسلام تلقی میشود سرنوشت وی باید برای دولت ایران مهم باشد.
عضو شورای سردبیری روزنامه رسالت با اشاره به اینکه صلح در منطقه و جهان نیازمند اندیشههای پاک و الهی افرادی نظیر امام موسی صدر است، تصریح کرد: نجات امام موسی صدر نه تنها باید دردستور کار دولت ایران باشد بلکه تمامی آزاد اندیشان باید بدانند که صلح درجهان نیازمند اندشه امام موسی صدر است و برای پیگری پرونده وی باید اقدام جدی انجام دهند. وی با تاکید بر اینکه دولت لبنان پیگیری پرونده امام موسی صدر را آغاز کرده است، گفت: دولت ایران در کنار همکاری با دولت لبنان باید مستقلا اقدامات خاصی در چارچوب دیپلماتیک با کشور لیبی انجام دهد. محمد کیارشی هم در گفتگو با مهر گفت: نخبگان نامه خطاب به ریاست جمهوری را ننوشتند که در پیچ و خم بوروکراسی دولت گرفتار شود و بیجواب بماند. نماینده سابق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی که خود یکی از امضاء کنند گان نامه خطاب به ریاست جمهوری است در آستانه نهم شهریور، بیست و ششمین سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر در گفتگو با خبرنگارسیاسی مهرافزود: مسئله امام موسی صدر دغدغه همه ماست و همانطور که امام خمینی (ره) میخواستند این مسئله باید پیگیری شود. وی با اشاره به تاثیرگذاری امام موسی صدر درمسائل سیاسی خاورمیانه و لبنان ادامه داد: امروز وظیفه ماست که این پرونده را پیگیری کنیم و از دولت بخواهیم که رسیدگی به این مسئله را در راس امور قراردهد.
کیارشی با اشاره به وضع ایران درمنطقه و تلاش دشمنان اسلام برای تخریب چهره ایران تصریح کرد: همه ما میدانیم که در روابط ایران و لیبی معذوریتهای سیاسی وجود دارد اما هیچ یک از این مسائل نمیتواند جلوی روشن ساختن سرنوشت این شخصیت بزرگ عالم اسلام را بگیرید. وی ضمن تاکید براینکه سرنوشت امام موسی صدر هرچه زودتر باید مشخص شود، گفت: دولت ایران علاقمند است که این قضیه زودتر مشخص شود و باید برای اجرایی شدن آن معذوریتهای سیاسی را کناربگذارد.
نماینده سابق ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی با اشاره به اقدامات اخیر لبنان اظهارداشت: دولت لبنان استقلال خود را مدیون امام موسی صدر است اما با توجه به سابقه لیبی میتوان از طریق فشار دیپلماتیک زودتر به جواب رسید و ایران باید فشار دیپلماتیک بر قذافی را بیشتر کند. وی با اشاره به شخصیت تاثیرگذار امام موسی صدر درجهان اسلام افزود: فقدان شخصیتهای چون امام خمینی (ره) و امام موسی صدر و شهیدانی چون رجایی بهشتی و دیگران که درجهان اسلام تاثیرگذار بودهاند کاملا احساس میشود و حضور امام موسی صدر در شرایط کنونی جهان اسلام بسیار مثمرثمر بود. حجت الاسلام مهدی انصاری مدرس حوزه علمیه قم گفت: متاسفانه وزارت امور خارجه و دولت ایران برای شهروندان خود و پرونده شخصیتهای بزرگی چون امام موسی صدر و علمایی که توسط صدام در بغداد اعدام شدهاند، توجهی ندارد.
حجت الاسلام مهدی انصاری که خود نیز از امضاء کنندگان نامه نخبگان به رییس جمهوری بوده است افزود: دولت ایران درطول دو دهه نشان داده است که که به کمترین توقع ملت دربخش مراقبت، نظارت و حفاظت آنها در خارج از کشور توجهی ندارد. وی با اشاره به حادثه عراق و اعدام ۱۸۲ نفر از علمای شیعه توسط رژیم بعث اظهار داشت: یکی از افرادی که دربغداد اعدام شد پدرخود من بود و برای پیگیری این مسئله من بارها به وزارت امورخارجه رفتم اما علیرغم تاکیدات حضرت امام (ره) در آن زمان و مقام معظم رهبری به وزارت امورخارجه برای پیگیری این قضیه این وزارت خانه هیچ اقدامی انجام نداده و با آن به سردی برخورد میکند. انصاری با ابراز تاسف از اینکه دولت ایران برخلاف دولتهای دیگر توجه چندانی به تهدید شهروندانش ندارد، گفت: وزارت امور خارجه نباید از مساله امام موسی صدر به راحتی بگذرد و بر تمامی روشنفکران حوزه و دانشگاه واجب است که وزارت امور خارجه را مجاب کنند که حساسیت بیشتری نسبت به این مساله نشان دهد.
وی تاکید کرد: اکنون که جوامع بین المللی میتوانند لیبی را تحت فشارقرار دهند لازم است دولت ایران نیز لیبی را درخصوص پرونده امام موسی صدر مجبور به پاسخگویی کنند. این استاد حوزه علمیه قم تصریح کرد: بعد از مرحوم آیت الله جبل العاملی، کاشف الغطاء و آیت الله حکیم، امام موسی صدر توانست بین ادیان و مذاهب وحدت ایجاد کند و چهره شاخصی درعرصه سیاست و اسلام شود. وی با اشاره به اینکه امام موسی صدر توانست وفاق میان ادیان را مطرح کند، ادامه داد: امروزه که وحدت میان کشورهای منطقه بیشتر به سیاست بازی تبدیل شده است فقدان اندیشه امام موسی صدر حس میشود. متاسفانه ارتباطات سیاسی دولت ایران جای ارتباط فرهنگی را گرفته و این امربه صلاح کشور نیست. انصاری با اشاره به اینکه دولت ایران باید مستقلا برای پیگیری پرونده امام موسی صدر اقدام کند، اظهار داشت: گر چه دولت لبنان پیگیر این قضیه است اما دولت ایران باید خود تلاش مستقلی را آغاز کند و دنباله رو لبنان نباشد.
سرویس سیاسی خبرگزاری مهر - اما چند نفر ازجوانان ایرانی موسی صدر را میشناسند، آیا آشنایی با دیدگاههای امام موسی صدر حق جوانان نیست؟ و یا پی گیری برای معلوم شدن سرنوشت او ازمقامات لیبیایی حق یک شهروند عادی ایرانی نیست؟ چندی پیش طیف وسیعی ازنخبگان وهنرمندان طی نامهای ازرییس جمهور خواستار رسیدگی به مسئله امام موسی صدر شدهاند. این نامه در پی ناکامی مذاکراتی بود که از ۶ سال پیش برای نیل به این هدف آغاز شده است، اکنون که وقت کشی لیبی برایران و لبنان آشکار شده هر دو دولت درتلاش هستند که لیبی را مجبور به پاسخگویی جدی کنندو از سوی دیگر با توجه به اینکه امسال سال پاسخگویی به ملت نام گذاری شده است نخبگان منتظرپاسخ عملی از سوی دولت ایران هستند.
رباب صدر خواهر امام موسی صدر با اشاره به اینکه علیرغم گذشت ۲۶ سال از ربوده شدن امام صدر هیچ اقدام جدی برای پیگیری این پرونده انجام نشده است، گفت: همان دستها و قدرتهای که باعث و عامل ربودن امام موسی صدرشدهاند از روشن شدن سرگذشت و آزادی وی هم جلو گیری میکنند. رباب صدر خواهر امام موسی صدرکه در نخستین گفتگوی خود با رسانههای فارسی زبان با خبرنگارسیاسی «مهر» در آستانه بیست وششمین سالگرد ربوده شدن امام موسی صدرگفتگو میکرد، با بیان این مطلب افزود: علل زیادی برای به نتیجه نرسیدن این پرونده با گذشت ۲۶ سال وجود دارد. برای آزادی ایشان فشارهای سیاسی واقتصادی لازم است که خانواده و حتی طایفه شیعه لبنان چنین قدرتی را ندارد. وی با اشاره به اینکه یک دولت قدرتمند باید فشارهای سیاسی لازم را اعمال کند، گفت: سالهای اول ربودن امام درلیبی، لبنان درگیر جنگهای داخلی و ایران درگیر مسایل انقلاب و پس از آن گرفتار جنگ با عراق بود. بعد ازآن هم که جنگ داخلی در لبنان تمام شد دولت این کشور قدرتی نداشت که به لیبی فشارآورد.
در ایران هم مسایل متعدد دیگری وجود داشت که باعث میشد پیگیری پرونده امام موسی صدر دراولویت قرارنگیرد. مقام معظم رهبری هم به شدت از پیگیری این پرونده حمایت میکنند و فرمودهاند ما قضیه امام موسی صدر را تا آخر حتی به قیمت قطع روابط با کشور لیبی و شکایت درمجامع بین المللی ادامه خواهیم داد. رباب صدر با اشاره به اینکه دوره آقای خاتمی را میتوان دورهای ارزیابی کرد که اراده جدی برای آزادی امام موسی صدر بوجود آمد، ادامه داد: وقتی صحبت از تعامل یا دخالت دولتی میکنیم ابتدا باید راهکار سیاسی مدنظر قرارگیرد. آقای خاتمی رسما مسئولیت ربودن امام موسی صدر را بعهده لیبی گذاشت و با مذاکره مستمر سیاسی پیگیری آن را آغازکرد. اما لیبی وقت کشی کرد و به تعهدات و زمان بندی خود عمل نکرد تا اینکه بالاخره حجت برهمه تمام شد و حیلهگری حکومت لیبی آشکار و مذاکرات فیمابین متوقف شد. مدتی است که ایران آزادی امام موسی صدراز طریق مذاکره سیاسی را پیگیری نمیکند.
خواهر امام موسی صدر با توجه به جریان افتادن دوباره پرونده امام موسی صدر در دادگاه لبنان اظهار داشت: روند قضایی در دادگاههای لبنان نسبتا رضایت بخش است درحال حاضر حکم قطعی برای احضار معمر قذافی و۱۷ تن ازمسوولان لیبایی به عنوان شریک جرم صادر شده است و پرونده شکایت علیه قذافی با مستندات جدید دراختیار قاضی تحقیق دادگاه عالی گذاشته شده است. این حکم بسیارمهم و تاریخی است و نقطه عطفی درپیگیری گذشته امام موسی صدر به حساب میآید. وی با اشاره به اقدامات وکلای خانواده صدر و اسنادی که برای اتهام دولت لیبی دراختیار وکلا موجود است، بیان داشت: احکامی که در دادگاه لبنان صادرشده است و حکم احضار قذافی همه ازدستاوردهای وکلای خانواده است. اعترافات قذافی و اظهارات سیف الاسلام (پسر قذافی) مبنی بر ربوده شدن امام درلیبی و نیز مدارکی از برخی سازمانهای اطلاعاتی دریافت داشتهایم.
صدر در رابطه با توقف مذاکرات از سوی دولت ایران توضیح داد: دولت ایران از نحوه تعامل با لیبی ناراضی و معتقد است که حکومت لیبی وقت کشی میکند و توقف مذاکرات برای خنثی کردن توطئه جدید لیبی است. مسئولان کشور لیبی معتقدند با پایان ریاست جمهوری خاتمی دولت ایران از پیگیری دست برمی دارد درحالی که سخت دراشتباه است زیرا مقام معظم رهبری هم به شدت از پیگیری این پرونده حمایت میکنند و فرمودهاند ما قضیه امام موسی صدر را تا آخر حتی به قیمت قطع روابط با کشور لیبی و شکایت درمجامع بین المللی ادامه خواهیم داد.
اطلاعاتی که منابع مختلف در اختیار ما گذاشته است ما را امروز بیش از پیش به حیات امام نزدیکترکرده است. خواهر امام موسی صدر در ادامه گفت: بسیاری از متفکران عرب قذافی را خیانتکار میدانند که روزگاری خود را به کشورهای عربی نزدیک کرده و اطلاعات محرمانهای از آنها فراهم و امروز بیش از دو میلیون سند از کشورهای عربی را در اختیار آمریکا و اسراییل گذاشته است. رباب صدر افزود: خیانتهای قذافی تا بدانجا پیش رفته که درصدد ترور امیرعبدالله ولیعهد عربستان برآمد. وی درادامه با اشاره به نامه نخبگان و اقدامات رییس جمهور بیان داشت: پیگیری ریاست جمهوری و اقدامات عملی ایشان را باید از خودشان پرسید اما ایشان از این نامه با توجه به آنکه روشنفکران وشخصیتهای علمی ومذهبی واجتماعی امضاکردهاند ابراز رضایت کرده است.
حجت الاسلام محمد علی ایازی عضو شواری مرکزی تحققین ومدرسین حوزه قم گفت: اسفند سال گذشته نامهای را به آقای خاتمی برای پیگیری پرونده امام موسی صدر نوشتیم اما هنوز دولت پاسخی به آن نداده است این درحالی است که امضاء کنندگان این نامه منتظر پاسخ عملی دولت هستند. این استاد حوزه علمیه قم افزود: اگر ازسوی دولت ایران اقدامی برای رسیدگی به پرونده امام موسی صدر صورت گرفته است باید نتیجه آن به رسانهها اعلام شود تا ما بدانیم که چه اقداماتی انجام شده است. وی با اشاره به اینکه امسال سال پاسخگویی به ملت است ادامه داد: اگر لازم باشد امضاء کنندگان نامه سال گذشته دوباره نامهای را مینویسند و این بار خواستار اقدام جدی دولت میشوند.
وی با ضمن تشریح شخصیت امام موسی صدر افزود: فقدان اندیشه امام موسی صدر درجامعه کنونی با توجه به تشنجاتی که ازسوی دشمنان ایجاد میشود احساس میشود و لازم است برای زنده نگه داشتن یاد امام موسی صدر اندیشه ایشان درجامعه جاری شود. نماینده مردم تهران درمجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه روزنههای امید به زنده بودن امام موسی صدر شدت بیشتری پیدا کرده است، گفت: دولت در پاسخ به نامه نخبگان به رییس جمهوری باید هرچه سریعتر از دولت لیبی بخواهد تا سرنوشت امام موسی صدر را روشن کند. علی عباسپور تهرانی رییس کمیسیون آموزش وتحقیقات مجلس که سال گذشته به همراه ۲۰۰ تن از نخبگان کشور نامهای را به رییس جمهور برای پیگیری پرونده امام موسی صدر ارسال کرده است افزود: من و دیگر نمایندگانی که این نامه را امضا کردهایم ازمجلس میخواهیم که با همکاری کمیسیون امنیت ملی پیگیر این پرونده باشد ودولت را مجبور به پاسخگویی کند. وی با تاکید بر اینکه سرنوشت امام موسی صدر برای ما مهم است تصریح کرد: امام موسی صدر اندیشمندی بود که جهان اسلام هیچوقت وی را ازدست رفته تلقی نمیکند و منتظر بازگشت او است.
نماینده مردم تهران تاکید کرد: جهان اسلام به سرنوشت امام موسی صدر علاقمند است و براین اساس باید پیگیر سرنوشت این اندیشمند بوده و از تمام پتانسیل و ظرفیتهای موجود استفاده و دولت لیبی را تحت فشار قراردهد. حسین میرمحمد صادقی میگوید: یکی از راهکارهای پیگیری پرونده امام موسی صدر طرح این مسئله بعنوان یک مسئله امنیت ملی است. این حقوقدان که خود یکی از امضاء کنندگان نامه نخبگان به رییس جمهور برای پیگیری پرونده امام موسی صدر است، در آستانه ۹ شهریور سالروز ربوده شدن امام موسی صدر در گفتگو با خبرنگارسیاسی مهر، افزود: علاوه بر اینکه این مسئله میتواند در کمیسیون تحقیق وتفحص مجلس مطرح شود، دولتهای لبنان وایران میتوانند از نفوذشان در کنفرانس کشورهای اسلامی برای تحت فشار قراردادن لیبی از طریق دول اسلامی اقدام کند.
وی در ادامه با اشاره به اقدامات اخیر دولت لبنان علیه قذافی گفت: دادگاههای ایران علی اصول صلاحیت پیگیری این پرونده را ندارند چرا که جرم درخاک ایران رخ نداده و مجرم ایرانی نیست اما دولت لبنان و ایران میتوانند با تشکیل کمیته مشترک امکان بررسی راههای مختلف پیگیری این پرونده را درجوامع داخلی و بین المللی فراهم کنند. میرمحمد صادقی توضیح داد: صدور قراربازداشت قذافی ازسوی لبنان اقدام خوبی است اما باید دید که آیا لبنان توان اجرایی کردن این قرار را دارد یا خیر؟ در هرحال برای اجرایی شدن حکم بازداشت قذافی وی یا باید به لبنان سفر کند یا به کشوری که قرارداد استرداد مجرم با لبنان دارد.
سخنگوی سابق قوه قضائیه اظهارداشت: باید تلاش شود تا مسئله امام موسی صدر را درکمیسیون حقوق بشر سازمان ملل یا دیوان دادگستری بین المللی مطرح کرد تا راهکاراجرایی این امر درکمیته تحقیق وتفحص مورد بررسی دقیق قرارگیرد.
وی افزود: بهتر است کمیتهای برای تشخیص راهکارهای اجرایی پیگیری پرونده امام موسی صدر تشکیل شود و به دولت لیبی صراحتا اعلام شود که عادی شدن روابط ایران و لیبی منوط به روشن شدن این قضیه است.
میرمحمد صادقی با اشاره به لزوم اندیشه امام موسی صدر درشرایط کنونی گفت: اداره یک حکومت دینی نیاز به افرادی دارد که هم افکاردینی داشته باشند وهم افکار روز را بشناسند و اندیشه اشخاصی چون امام موسی صدر در پیشبرد اهداف اسلامی و کشورهای اسلامی لازم وضروری است و فقدان این اندیشه درجهان اسلام کاملا احساس میشود.
این استاد دانشگاه یکی از نکات مثبت درخصوص امکان پیگیری قضایی پرونده امام موسی صدر را مستمر محسوب شدن جرم آدم ربایی از نظر کنوانسیونها و پیمانهای بین المللی دانست و اظهارداشت: بدین ترتیب تا زمانی که وضع امام موسی صدر معلوم نشده است و این جرم درحال استمرار میباشد این مسئله از شمول مرور زمان نسبت به این جرم که مانع رسیدگی و پیگیری قضایی آن شود جلوگیری میکند.
دکتر حسن غفوری فرد گفت: مسئله امام موسی صدر مسئله ایران و لبنان نیست مسئله جهان اسلام است و کنفرانس اسلامی درقبال این دغدغه مسلمین نباید سکوت کند و باید از طریق این کنفرانس پیگیری پرونده امام موسی صدر مطرح و قذافی تحت فشار قرارگیرد. رییس خانه احزاب که نامه نخبگان به ریاست جمهوری مبنی بر پیگیری پرونده امام موسی صدر را امضاء کرده است در گفتگو افزود: مسئله امام موسی صدر ۲۵ سال است که از طریق دولت ایران پیگیری میشود اما این قضیه با بیتفاوتی دولت لیبی همراه بوده که شیعیان و مسلمین جهان نگران آن هستند.
وی ادامه داد: مسئله امام موسی صدر نه تنها به شیعیان و جوامع اسلامی مربوط میشود بلکه تمامی آزاداندیشان وآزادمنشان جهان باید درقبال آن موضع بگیرند و قذافی را برای پاسخگویی تحت فشار قراردهند.
غفوری فرد با اشاره به اقدامات رییس جمهور درباره پرونده امام موسی صدر افزود: متاسفانه با توجه به پیگیریهای رییس جمهور هم به نتیجه ملموس و قابل قبولی نرسیدهایم و لازم است دراین باره تمامی آزاد اندیشان جهان اقدامی جدی انجام دهند. وی ضمن اعلام این خبرکه خانه احزاب هم به عنوان یک NGO دراین راستا اگر بتواند از هیچ اقدامی کوتاهی نمیکند ادامه داد: باید ازتمامی علماء، دانشگاهیان و دیگر گروههای سیاسی و ملی خواست با تشکلیل NGOها برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر تلاش کنند.
رییس خانه احزاب در رابطه با اندیشه امام موسی صدر توضیح داد: امام موسی صدر با مطرح کردن طرح جدید در مورد مسائل سیاسی و اعتقادی توانست مواضع مسلمین را گسترش دهد و لازم است در کنار پیگیری پرونده ایشان اندیشه وی نیز مورد توجه قرارگیرد.
غفوری فرد افزود: با توجه به اطلاعات کمی که درباره ایشان در دست است راه سختی درپیش است اما باید توجه داشت که رسیدگی به این مسئله از ضرورتهای جهان اسلام است. وی بیان داشت: روشن کردن سرنوشت این مرد بزرگ یک وظیفه دینی و ملی است حتی اگر او امام موسی صدر نبود هم باید قضیه روشن میشد. فاضل میبدی، پژورهشگر میگوید: ازهمان سالهای اولیه ربوده شدن امام موسی صدر دولتهای ایران و لبنان برای پیگیری پرونده ایشان اهمال کردند اما امروز با توجه به فقدان اندیشه این مرد بزرگ باید راهکارجدیدی برای بازگرداندن وی اندیشیده شود. این پژوهشگر که نامه خطاب به ریاست جمهوری مبنی برپیگیری پرونده امام موسی صدر را امضاء کرده است در گفتگو با خبرنگار سیاسی «مهر» افزود: اگر چه دولتها موظف هستند درصورت بروزچنین حوادثی برای شهروندان عادی هم تلاش خود را بکارگیرند اما باید درنظر داشت که امام موسی صدر یک شهروند معمولی نبوده است و دولت باید جدیتر اقدام کند. وی با اشاره به اینکه ممکن است ملاحظات سیاسی مانع از پیگیری پرونده امام موسی صدر شده باشد، ادامه داد: درسالهای اخیر از سوی دولت خاتمی پیگیریهای جدی تری دراین رابطه صورت گرفته است.
میبدی ضمن تشریح شخصیت برجسته امام موسی صدر توضیح داد: امام موسی صدر اسلام و دنیا را به معنای امروزی میشناخت و سعی میکرد که اسلام را درظرف زمانی خود پیاده کند. وی در ادامه ضمن تاسف از فقدان اندیشه امام موسی صدر درحوزه و دانشگاه بیان داشت: اگر افکار امام موسی صدر درجهان امروزی اسلام جاری بود مسلما وضع بهتری درجهان اسلام داشتیم.
این پژوهشگر درپایان سخنان خود ضمن تاکید دوباره براینکه دولت ایران باید پیگیر روشن سازی سرنوشت امام موسی صدر باشد، تصریح کرد: برای نشر تفکر اندیشه امام موسی صدر لازم است در حوزه و دانشگاه اقدامات جدی تری در این خصوص انجام شود. در نامهای ۲۰۰ تن از مراجع تقلید، علما، اندیشمندان، اساتید دانشگاه وفعالان سیاسی از رییس جمهور خواسته شد بود تا پیگیری پرونده امام موسی صدر با جدیت بیشتری دنبال کند.
در این نامه چهار راهکار طرح رسمی پرونده از سوی ایران در مجامع بینالمللی حقوق بشر، پی گیری قضایی پرونده از سوی ایران در محاکم بینالملل، بسیج اطلاعاتی کشور جهت کشف تمام حقایق ماجرا و اتخاذ تدابیر دیپلماتیک شایسته جهت ابراز نارضایتی ایران از عملکرد دولت لیبی برای پیگیری این پرونده ارائه شده بود.