در این بخش به معرفی برخی آثار پیرامون آرا و اندیشههای امام موسی صدر میپردازیم.
ادیان در خدمت انسان
ادیان در خدمت انسان؛ جستارههایی درباره دین و مسائل جهان معاصر عنوان دومین کتاب مجموعه در قلمرو اندیشه امام موسی صدر است. که در آذر ماه ۱۳۸۴ به بازار نشر عرضه شد. این کتاب در بردارنده سخنرانیهای مختلفی از امام موسی صدر است.
یادنامه امام موسی صدر
این کتاب که به کوشش حجت الاسلام و المسلمین سید هادی خسروشاهی گردآوری شده، مجموعهای از مقالات، سخنرانیها، مصاحبهها، بیانیهها، عکسهای تاریخی و اسنادی است که در دهه اخیر و در مناسبتهای مختلف، به قلم و همت دانشمندان، نویسندگان، اندیشمندان، رجال سیاسی و شخصیتهای فرهیخته آشنا با امام موسی صدر منتشر شده است و حیات ایشان را از بدو تولد، رشد و پرورش در ایران و عراق تا اوج شکوفایی و ثمر بخشی در لبنان را در بر میگیرد که اکنون برای بزرگداشت یاد و خاطره آن رادمرد فرزانه و آن مصلح اجتماعی بزرگ، یکجا در اختیار علاقمندان قرار می گیرد. این کتاب در دو جلو و یک مجلد و در قطع وزیری آماده شده است.
جلد اول آن پیش از این یکبار در سال ۱۳۵۷ چاپ شده بود. مطالب جلد اول عمدتا از علما و شخصیتهای ایرانی است و جلد دوم بیشتر در بردارنده آرای شخصیتهای غیر ایرانی درباره امام موسی صدر است. تعداد صفحات این کتاب ۹۳۳ صفحه دارد.
نای و نی
نای و نی نخستین کتاب از مجموعه در قلمرو اندیشه امام موسی صدر است. این کتاب ترجمهای است از منبر و محراب همراه با چند مقاله و سخنرانی فارسی دیگر که مرحوم علی حجتی کرمانی آنها را گردآوری و به فارسی برگردانده است.
موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر نای و نی را در ۳۰۰۰ نسخه در زمستان ۸۳ به چاپ رسانده است.
رهیافتهای اقتصادی اسلام
کتاب سوم از مجموعه در قلمرو اندیشه امام موسی صدر با عنوان رهیافتهای اقتصادی اسلام به گفتارها و نوشتارهای اقتصادی امام موسی صدر اختصاص دارد. این کتاب در سه بخش فراهم آمده است: بخش نخست مجموعه کامل مقالات امام موسی صدر در نشریه مکتب اسلام است.
بخش دوم گفتارهای اقتصادی امام موسی صدر است که در لبنان ارائه شده و بخش سوم در بردارنده دو مقاله اقتصادی اجتماعی است؛ یکی درباره اختلاف طبقاتی و راه حل آن در اسلام و دیگری درباره عدالت اقتصادی و اجتماعی از نظر اسلام است. این کتاب در قطع رقعی و ۳۳۰ صفحه و شمارگان ۳۰۰۰ نسخه به بازار عرضه شده است. مترجم و گردآورنده کتاب توضیحاتی درباره اعلام و اصطلاحات فقهی و اقتصادی آورده است.
پرتوها
پرتوها مجموعهای است از مقالهها و سخنرانیهای امام موسی صدر که در قطع پالتویی و حجم کم طراحی شده است. هر یک از مجلات این مجموعه شامل یک گفتار از امام موسی صدر است. موضوعات این مجموعه شامل سیره نبوی، عاشورا، دین و... است. افزون بر این در هر کتاب روز شماری از زندگی امام موسی صدر، و نیز روز شمار پیگیری مسئله ربودن ایشان آورده شده است. تاکنون ۱۰ پرتو از این مجموعه چاپ شده است که در ذیل هر کدام به طور جداگانه معرفی میشوند.
پرتوی ۱: محمد پیامبر بت شکناین کتاب ترجمه مقالهای است از امام موسی صدر با عنوان «محمد محظم الأصنام» که در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۰ مطابق با ۲۳ شهریور ۱۳۳۹ در هفته نامه النهج به چاپ رسیده است.
پرتوی ۲: فاطمه فصلی از کتاب رسالتاین پرتو ترجمه مقدمه کتاب «فاطمه الزاهراء وتر فی نجمد» نوشته سلیمان کتانی است. سلیمان کتابی پس از پایان گزارش این کتاب از امام موسی صدر میخواهد که مقولهای بر تحقیق او درباره فاطمه زهرا (س) بنگارد. امام موسی صدر نیز میپذیرد و در این مقدمه کوتاه اما پر بار به ابعاد مختلف شخصیت حضرت زهرا میپردازد.
پرتوی ۳: اخلاق روزهاین کتاب برخی دیدگاهها و تجربیات معرفتی امام موسی صدر را در پیوند با روزه منعکس میکند. مطالب این کتاب درباره ابعاد روزه، زکات فطر، عید فطر و شب قدر است.
پرتوی ۴: دین در جهان امروزاین پرتو ترجمه سخنرانی امام موسی صدر درباره دین در دانشکده حقوق و علم اقتصادی دانشگاه پدران یسوعی بیروت است. این گفتار در تاریخ ۲/۳/۱۹۶۸ مطابق با ۱۱ اسفند ۱۳۴۶ در روزنامه الحیات به چاپ رسیده بود که کتاب حاضر ترجمهای از همین گفتار روزنامه الحیات است. در این مراسم رؤسای دانشکدههای مختلف این دانشگاه و عده زیادی از کشیشهای مسیحی حضور داشتند.
پرتوی ۵: علی موحد بود و بسشامل سخنرانی فارسی امام موسی صدر در مسجد کاشان است. امام موسی صدر در این سخنرانی دیدگاه جدیدی را در پیوند با ضرورت و شناخت حضرت علی مطرح میکنند که پس از ۲۷ سال هنوز حلاوت و تازگی آن حفظ شده است.
پرتوی ۶: حسین وارث انبیاءشامل سخنرانی امام موسی صدر درباره امام حسین است. او کوشیده است در این گفتار کوتاه چهره حقیقی قهرمانان عاشورا را بنمایاند و پیامش را به جانها برساند. ایشان در این گفتار دشمنان امام حسین (ع) و خصایص آن را برشمرده است.
پرتوی ۷: زینب شکوه شکیبایی این کتاب شامل دو سخنرانی از امام موسی صدر درباره نقش حضرت زینب (س) در واقعه عاشورا و رخدادهای پس از آن است. امام موسی صدر تلاش کرده است تا غبار تحریف را از چهره این بانوی پر صلابت بزداید و چهره حقیقی او را آشکار و معرفی کند
پرتوی ۸: عدالت در اسلاماین کتاب که ترجمه مقالهای است که در نهمین همایش اندیشه اسلامی (ملتفی الفکر الاسلامی) در تلمسان الجزایر و در حضور اندیشمندان برجسته جهان اسلام و الازهر ایراد شده است. از جمله دانشمندان سرشناسی که در این همایش شرکت کردهاند. میتوان از شیخ محمد ابوزهره از الازهر و معروف دوالیجی، رئیس مجل ساسلامی الجزایر، و شیخ محمد غزالی از استادان الازهر و دکتر عمر فروخ نام برد.
پرتوی ۹: روح تشریع در اسلاماین کتاب ترجمه مقاله امام موسی صدر درباره روح تشریع و واقعیت قانونگذاری در اسلام است. این مقاله در کنفرانس هشتم «التعرف علی الفکر الاسلامی» در الجزایر در سال ۱۹۷۳ ارائه شده است.
پرتوی ۱۰: اسرار ربودن امام موسی صدراین کتاب چکیده پروندهای بیش از دو هزار صفحهای است که اطلاعاتی درباره علل سفر امام موسی صدر به لیبی و مجموعه اقدامایت که برای آزادسازی ایشان صورت گرفته در اختیار علاقمندان قرار می دهد. در این کتاب تحقیقات قضایی ایتالیا و لبنان و دیگر اقدامات قضایی این پرونده نیز آورده شده است.