بزرگداشت امام موسی صدر با حضور دکتر صادق طباطبایی، خواهرزاده امام موسی صدر، از سوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه گیلان در دانشکده فنی این دانشگاه برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) دکتر صادق طباطبایی در مراسم بزرگداشت امام موسی صدر در دانشگاه گیلان در خصوص حضور وی در لبنان اظهار داشت: امام موسی صدر طلبه جوانی است که از ایران به لبنان میرود. هنگام خداحافظی پسر عموی شهیدش از او میخواهد که به این سفر نرود.
مرحوم آیتالله خویی نیز به وی گفت کاش نمیرفتی و بعدها گفتند که وقتی امام موسی صدر میرفت دلم از رفتن او گرفت. مرحوم پدرم در خصوص آقای صدر میگفتند که امام موسی صدر قبل از رفتن به نجف از اعلم علمای زمان خود بودند و شهید مطهری از ایشان به عنوان عالمی که ۵۰ سال از زمان خود جلو بودهاند یاد میکند و این قول، قول اکثر بزرگانی بود که با وی مصاحبت داشتند.
وی افزود: امام موسی صدر در سال ۱۳۳۸ پس از وفات مرحوم شرفالدین و به توصیه آیتالله بروجردی راهی لبنان میشوند. دهه ۶۰ و ۷۰ در لبنان دهه آرمانگرایی است و در سراسر جهان جنبشهای مبارزه با امپریالیسم در جریان بود. اما تمام این جنبشهای آزادی بخش یک وجه مشترک داشت و آن همراهی با اندیشههای مارکسیست و دیالکتیک هگل بود.
در آن زمان اگر کسی تصمیم داشت در رد مارکسیست چیزی بگوید باید قدرت مافوق بشری میداشت. در کشور آزادی چون لبنان در حضور احزاب مختلف، تمام اندیشهها در دانشگاههای بیروت رایج بود. در دل و ذهن جوانان اندیشه مارکسیست قداست خاصی داشت و اندیشههای آزادیخواهانه را در آن میدیدند و چنین وضع مشابهی برای جامعه روشنفکران لبنان نیز وجود داشت. لبنان پایگاه مسیحیت مدرن عصر بیداری بود و مسیحیت لبنان همچنان از اندیشههای پویایی برخوردار است. بزرگترین شعرای سنی مذهب هم در لبنان بودند
در حالیکه این کشور به عنوان پایگاه فعالیتهای فراحزبی کشورهای عربی نیز شناخته شده بود. طباطبایی تصریح کرد: هنگامی که امام موسی صدر به لبنان رفت هیچ آمار مشخصی از شیعیان وجود نداشت. او خود به تنهایی به تک تک خانهها سر میزند و آماری از وضعیت شیعیان و دیگر گروهها تهیه میکند. با ورود وی به لبنان گروههای مخالف افکار تشیع، مارکسیستها و مسیحیان عصر بیداری در برابر امام موسی صدر جبهه گرفتند و در کنار آنها فئودالهای شیعه، عناصر رژیم شاه و عدهای آدم ورشکسته حسود نیز به این جریان اضافه شدند.
وی از خصوصیات اخلاقی بارز امام موسی صدر به تحمل و مدارای شدید وی با مخالفانش اشاره کرد و گفت: در کتاب چهل حدیث مجتهده امین که به نظرم یکی از بهترین روایات ۴۰ حدیث است وی ۴۰ خصلت را برای اولیای خاص خدا ذکر نموده که من از ۳۷ مورد آن از آقای صدر خاطره دارم. خواهرزاده امام موسی صدر از قول یکی از بزرگترین علمای مسیحیت بصیرت، سعه صدر، گشاده رویی، نیکی و خدمت به مخالفان، تحمل مخالفان را به عنوان دیگر خصوصیات وی برشمرد و خاطر نشان کرد: امام موسی صدر اولین روحانی بود که تحصیلات آکادمیک داشت. وی فارغ التحصیل دانشکدهٔ حقوق دانشگاه تهران بود آن هم در سالهایی که به دست داشتن یک روزنامه توسط یک روحانی جنجالی را به پا میکرد.
طباطبایی در مورد چگونگی رابطه چمران با امام موسی صدر گفت: وصیت نامه چمران به خصوص عبارات اولیه آن نشانگر رابطه این دو عزیز است. چمران به حدی فریفته و شیفته امام موسی صدر بود که نمیشود آن را وصف کرد. چه در اخلاق، چه در دانش و بینش دینی و چه در نگرشی که آقای صدر به مسائل اجتماعی داشتند. خصوصیت امام موسی صدر بشدت چمران را به خود جلب کرده بود. یکی از دلایلی که ایشان را در صحنه لبنان ماندگار کرد، همین مسئله بود. به اعتقاد شهید چمران امام موسی صدر مظهر ۱۴ قرن محرومیت و در عین حال مبارزه شیعه بود.