شانزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم امسال میزبان غرفهای در بخش دانشگاهی بود؛ فضایی متفاوت که باعث غبارروبی ذهن بعضی از دوستان رسانهای و برخی از مدیران فرهنگی و سیاسی کشور شد.
نویسنده: مهدیه پالیزبان
شانزدهمین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم امسال میزبان غرفهای در بخش دانشگاهی بود؛ فضایی متفاوت که باعث غبارروبی ذهن بعضی از دوستان رسانهای و برخی از مدیران فرهنگی و سیاسی کشور شد. غرفهای با موضوع معرفی سیره عملی امام موسی صدر و شهید دکتر بهشتی.
غرفه «اسوههای قرآنی» که توسط بسیج دانشگاه امام حسین (ع) و با همکاری دو گروه فرهنگی-هنری «ناوک» و «سیب» برپا شده بود، با به خدمت گرفتن زبان هنر و نگاهی نو به معرفی این دو شخصیت اختصاص داشت.
قسمت اول غرفه فضایی تاریک، شامل عکسهایی از امام موسی صدر و شهید بهشتی بود. در این قسمت به صورت تیترنوشته و عکس و با پرهیز از روشهایی قدیمی که شامل استفاده از متنهای خستهکننده و طولانی برای معرفی یک شخصیت یا موضوع است، در ذهن مخاطب سوالاتی در مورد زندگی این دو بزرگوار ایجاد میشد. تیترهایی که مهمترین سرفصلهای زندگی و فعالیتهای این دو تن را بازگو میکرد.
در کنار این عکس و تیترها تصویری از سوره مبارکه توبه به چشم میخورد که آیه شماره ۲۰ آن ظاهری متفاوت از دیگر آیات داشت و عکسهایی از بزرگان تاریخ معاصر ایران اسلامی جایگزین این آیه شده بود. در قسمت دوم غرفه بازدیدکنندگان وارد فضایی کاملاً ناهمگون با اتاق اول میشدند؛ اتاقی سفید که تنها یک هدفون و آیه مفقوده از سوره مبارکه توبه (آیه ۲۰ که در اتاق اول جایش را به عکسها داده بود) در آن خودنمایی میکرد.
در این فضا که به نوعی اتاق فکر بشمار میآمد مخاطبین میتوانستند بخشهای انتخاب شدهای از سفارش ماندگار امام موسی صدر به دکتر صادق طباطبایی را بشنوند. صحبتهایی که به دلیل نوع کلام و سفارشات بیان شده در آن، انطباق کاملی با وضعیت جوان امروز جامعه اسلامی ایران دارد و در هنگام گوش دادن این تصور در ذهن ایجاد میشود که این صوت در تاریخ برگزاری نمایشگاه از سوی امام موسی صدر ضبط شده است.
در پایان بازدید و هنگام خروج توضیحات کامل مطالب غرفه در قالب دو برگ با طراحی روزنامهای که شامل سالشمار زندگی شهید بهشتی و امام موسی صدر به همراه اینفوگراف معرفی شخصیت امام موسی صدر بود، به مراجعین تقدیم میشد.
رضاپور، معاون علمی بسیج دانشجویی دانشگاه امام حسین (ع) و مدیر غرفه در مورد ایده طراحی این غرفه و استفاده از عکسها میگوید: در اتاق اول نیت فقط ایجاد سوال برای آشنایی بیشتر با زندگی امام موسی صدر و شهید بهشتی بود و تاریک بودن اتاق، مجاز از فضای آشفتهای است که رسانههای دشمن با معرفی الگوهای اشتباه به جوان مسلمان ایرانی سعی در ایجاد آن هستند. که البته باید اعتراف کنیم تا حدی به موفقیتهایی هم دست پیدا کردند.
در این قسمت، همانند رفتار طبیعی هر انسان که در یک فضای تاریک به سمت چپ یا راست منحرف میشود تا تکیهگاهی مطمئن برای خود پیدا کند ما هم سمت چپ را به زندگی شهید بهشتی و سمت راست را به زندگی امام موسی صدر اختصاص دادیم تا به دوستان جوانمان بگوییم که اگر دست در دست این الگوها قرار دهید، بطور یقین به نور (اتاق دوم) خواهید رسید. وی همچنین در مورد استفاده از سوره مبارکه توبه و جایگزینی آیه شماره ۲۰ آن با عکس شخصیتهای تاریخ معاصر اضافه کرد: در اتاق اول عکس جای آیه را میگیرد و در اتاق دوم آیه در جلوی عکسها خودنمایی میکند.
این در واقع بیانگر این مطلب است که این انسانهای بزرگ زندگی کردند در حالی که بر دیواری از استدلالهای قرآنی تکیه زده بودند و قرآن خود را عرضه و معرفی میکند، در حالی که شاهد مثالها و مصداقهای عملی همچون این بزرگان دارد. این یک رابطه دوسویه بین سیره (عملی) قرآنی و قرآن عملی است که بهترین روش برای طی طریق جوانان میباشد. غرفه اسوههای قرآنی با استقبال کمنظیر مردم، بخصوص جوانان و نوجوانان روبرو شد.
لازم به ذکر است که در طول برگزاری نمایشگاه، ۶ هزار روزنامه بین بازدیدکنندگان توزیع شد و بیش از ۲۰ هزار نفر از غرفه دیدن کردند. بسیاری از بازدیدکنندگان برای اولین بار دانستند امام موسی صدر ایرانیست، بخوبی فارسی صحبت میکند و بزرگترین مصلح جامعه متکثری جون لبنان است؛ و هماکنون دربند رژیم لیبی. شمار کثیری به تواناییهای بینظیر شهید بهشتی در دهه پرتلاطم انقلاب پی بردند و با این شهید بزرگوار از زاویهای جدید آشنا شدند. و افراد زیادی هم بودند که از برپایی چنین غرفه تشکر کردند و خواهان اختصاص فضای بیشتر برای معرفی امام صدر و ارائه مطالب مفصلتر شدند.
در روزهای پایانی نمایشگاه، فیلمی از سخنان سیدحسن نصرالله در ضرورت پیگیری سرنوشت امام موسی صدر از سوی دولتهای اسلامی و تناقض گوییهای قذافی درباره امام صدر در بیرون غرفه پخش شد که توجه بازدیدکنندگان را بخود جلب میکرد.
روز چهارشنبه، ۳ مهرماه، سرکار خانم صدر و دکتر علیرضا بهشتی میهمانان ویژه بخش دانشگاهی و غرفه اسوههای قرآنی بودند، که ضمن بازدید از غرفه و تشکر و تشویق برگزارکنندگان غرفه، در مراسم تقدیر از رسانههای برتر قرآنی که به ابتکار بخش دانشگاهی نمایشگاه قرآن کریم و با همکاری سازمان بسیج دانشجویی، شبکه قرآن صدا و سیما و شبکه خبر برگزار گردید، شرکت کردند.
غرفه اسوههای قرآنی در طول سی روز برپایی میزبان شخصیتهای سیاسی، مذهبی و فرهنگی بسیاری بود که همگی تحت تاثیر فضای غرفه و شخصیت امام موسی صدر و شهید بهشتی قرار گرفتند.
از جمله این مهمانان میتوان به آقایان: لنکرانی (وزیر محترم بهداشت)، معاونین وزیر علوم، عبدالجبار کاکایی، فرجالله سلحشور، منوچهر محمدی، حسن غفوری فرد، حسین فدایی، حجج اسلام فاطمی نیا، سید محمود دعایی و نقویان اشاره کرد.