محمدعلی مهتدی گفت: ۳۰ سال است که هر سال گردهم میآییم و به مناسبت ربودن
امام موسی صدر صحبت میکنیم و سال بعد دوباره از خود میپرسیم پس چه شد و
چه پیگیریهایی انجام شد؟
به گزارش خبرنگار ایسنا، این همرزم امام موسی صدر در مراسم سیامین سالگرد ربودن امام موسی صدر، با بیان اینکه فهم علت ربودن امام صدر با شناخت شرایط آن زمان لبنان و منطقه میسر است، اظهار کرد: در آن زمان لبنان همچنان درگیر جنگ داخلی بود و محلی برای تسویه حساب کشورهای عربی تبدیل شده بود. هر کدام از سازمانها از سوی یکی از کشورهای عربی حمایت میشد. امام صدر مخالف جنگ داخلی لبنان بود و آن را توطئهٔ اسراییل میدانست. در دو سو کسانی بودند که خواهان توقف جنگ نبودند زیرا جنگ در لبنان به محل درآمد و گذرانی برای زندگی آنها شده بود و پولهای هنگفتی از این جهت از کشورهای عربی به خصوص از لیبی میگرفتند.
وی افزود: امام صدر به کشورهای عربی سفر میکرد و با تحلیل به آنها هشدار میداد که این وضعیت به سود آنها نیست و چند بار هم موفق شد که نظر آنها را برای پایان جنگ جلب کند. کنفرانسهایی هم در نتیجهٔ آن برگزار شد. مهتدی با بیان اینکه در این شرایط دولت لبنان هیچ حضوری نداشت، خاطر نشان کرد: امام موسی صدر بارها تلاش کرد قفقازی را قانع کند که کارهایی که انجام میدهد حتی به نفع لیبی هم نیست. قرار بود این مسایل را امام صدر دوباره در دیدار با قذافی مطرح کند. طبیعی است که گروههای چپ احساس میکردند که اگر امام موسی صدر قذافی را قانع کند آنها منافع خود را از دست میدهند.
وی گفت: وقت ملاقات با امام موسی صدر ساعت ۱۲ نیمه شبی بود که فردای آن روز امام ناپدید شد. قبل از آن جلسه، کمیتهای از طرف احزاب چپ لبنان با قذافی جلسه داشتند. این جلسه تا دو نیمه شب ادامه یافت. بعد به امام موسی صدر زنگ زدند که ملاقات به ساعت یک بعد از ظهر فردا موکول شده است. مهتدی ادامه داد: ساعت یک بعد از ظهر که امام صدر با همراهانش از هتل حرکت میکنند، روزنامهنگار لبنانی آنجا حضور داشتند. وقتی از امام صدر میپرسند کجا میروید؟ ایشان میگوید برای ملاقات با قذافی میروم و بعد از آن کسی ایشان را ندیده است.
این کارشناس مسایل خاورمیانه ادامه داد: در تحلیل چرایی ربودن امام موسی صدر چارچوب کلیتری هم هست که به انقلاب اسلامی برمیگردد. آن زمان آوازهٔ انقلاب همه جا پیچیده بود و حضرت امام در نجف تصریح کرده بودند که پس از پیروزی انقلاب امام صدر در مدیریت انقلاب نقش خواهد داشت. عدهای با دورنگری خواستند امام موسی صدر را از این صحنه خارج کنند. در این تحلیل عنوان میکنند دستگاههای جاسوسی آمریکا و اسراییل در این موضوع نقش داشتند.
مهتدی گفت: میتوان در جلسهٔ آن روز قذافی با امام موسی صدر پیشبینی کرد که قذافی با امام موسی صدر بحث کرده بوده است و کار به جنگ لفظی و مشاجره کشیده شده است. احتمالات گوناگونی وجود دارد و تا این لحظه هیچ دلیلی برای فرضیات مختلف وجود ندارد.
وی افزود: اما کسانی از لیبی آمدهاند و خبر آوردهاند یک پزشک پاکستانی که به لندن رفته و با یک مجلهٔ حوادث مصاحبه کرده است، از بیماری با مشخصات امام صدر صحبت کرده است که در وسط بیابان لیبی او را معاینه کرده است. بعد از آن یک برقکار گفته است برای برقکشی به زندان رفته است و دیده است که کسی با آن مشخصات در زندان قدم میزده است. نقاش دیگری هم که به زندان رفته است مشخصاتی از کسی گفته است که شبیه امام صدر بوده است. بعضی از تجار ما هم که با نظامیان لیبی گفتوگوهایی داشتهاند، از وجود امام صدر خبر دادهاند.
مهتدی گفت: در مقابل عدهای هم از شهادت امام صدر در همان روز خبر دادهاند. متاسفانه در لبنان و ایران برنامهریزی برای کشف این موضوع انجام نشده است. در دولت پیشین و کنونی با اینکه همه علاقهمند به حل این مساله بودند، کمیتههایی تشکیل شد اما دوستان این کمیتهها تصور کردند که اگر با قذافی ملاقات کنند، با کدخدامنشی میتوانند این مسایل را حل کنند اما همانطور که دیدیم این مساله حل نشد و با این شکل حل نخواهد شد.
وی تاکید کرد: ما باید جمعآوری اطلاعات میکردیم که نه این کار را کردیم، نه برنامهریزی امنیتی و اطلاعاتی داشتهایم و نه برنامهریزی سیاسی برای حل این موضوع انجام دادهایم؛ البته کار قضایی شده است و در مورد قذافی هم اعلام جرم صورت گرفته است.
مهتدی گفت: اینکه چه بر سر امام صدر آمده است، واقعا نمیدانیم. چطور ممکن است شخصیت عظیمی مثل امام صدر را بتوان ربود و بعد با مرور زمان گفت ایشان زنده نیست. چرا خودمان را خسته کنیم؟ باید به دنبال موضوع رفت و آن را بررسی کرد و با این فرض هم تازه اول کار ماست. ما نیازمند برنامهریزی دقیقی هستیم که در آن برنامهریزی، مسایل امنیتی، سیاسی و اطلاعاتی دقیق پیگیری شود. در این مراسم جمعی از سفرا، شخصیتهای سیاسی و دانشگاهی حضور داشتند.