یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخشهای پیشین این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک ربوده شدن امام موسی صدر است به نکاتی از جمله انگیزه سفر امام صدر به لیبی و نهایتاً اتفاقاتی که افتاد، بیانیه وزارت امور خارجه لیبی و پاسخ جنبش امل به این بیانیه و دیدار هیأت لبنانی و همچنین نامه سفارت لیبی اشاره شده است. اینک ادامه مطلب از نظرتان میگذرد.
نامه آن گروه تروریستی موهوم میافزاید: «شیخ محمد یعقوب که میخواست از زندان رم فرار کند کشته شده است وبه زودی محل دفن او را اعلام خواهیم کرد. صدر نیز هم اکنون در آمستردام است وربودن وی آغازی است بر درهم کوبیدن پایههای ارتجاعی که لبنان را ویران ساخته است امام خیانتکار است وبه زودی محاکمه وبا داوری مردم روبه رو خواهد شد.»
این نامه همچنین افزود است: «برکسانی که برای نجات امام میکوشند فرض است که به هتل ماریوت در آمستردام وهتل شرایتون در بروکسل وهتل هالیدی این در رم بروند ودر این مورد تحقیق کنند...»
تحقیقات ایتالیا ونیز تحقیقات لبنان نشان داده است که هیچ شخصی در این هتلها در زمان اعلام شده وجود نداشته است. همچنان که تحقیقات ثابت کرده است که این سازمان وجود خارجی ندارد واین نامه بافته خیالات کسانی است که امام را ربودهاند تا مسیر تحقیقات را به بیراهه بکشانند. رئیس پلیس آمستردام اعلام کرده است که گنجاندن نام این شهر در این مسئله تنها با هدف گمراه سازی صورت گرفته است.
بررسی این نامه نشان میدهد که مضمون آن کاملا با مضمون نامه سفارت لیبی مورخ ۲۸سپتامبر ۱۹۷۸مبنی بر وجود سازمانی تروریستی در پس این اقدام همخوانی دارد وبه خوبی نشان میدهد که این دو نامه که در تاریخ ومضمون همانند هستند، ساخته وبافته یک اندیشه است.
شرکت خطوط هوایی ایتالیا
شرکت آلیتالیا حضور نداشتن امام وهمراهانش در هواپیمای مذکور را قطعی دانست و در بیانیه شرکت که تلویزیون ایتالیا در روز ۲۵سپتامبر ۱۹۷۸پخش کرد، اعلام شد که سید موسی صدر، شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین در هواپیمای این شرکت که در روز ۳۱اوت ۱۹۷۸از فرودگاه طرابلس به سوی رم پرواز کرده است، نبودهاند.
تلویزیون ایتالیا بلافاصله پس از این بیانیه با خلبان پرواز ۸۸۱گفتوگویی اختصاصی کرد. وی در این گفتوگو اظهار داشت پس از آنکه گروه پرواز تصاویر امام صدر، شیخ محمد یعقوب و عباس بدرالدین را دیدند، همگی تأکید کردند که ایشان در این پرواز نبودهاند نه با لباس مذهبی ونه با لباس شهروندان معمولی.
هتل هالیدی این
مدیر هتل هالیدی این، آقای سکرو کارو تأکید کرد که تحقیقات محلی واطلاعات موجود نزد وابسته نظامی لبنان، نبیه فرحات، نشان میدهد دو نفری که در ساعت ۱۰صبح روز ۱سپتامبر ۱۹۷۸وارد هتل شده وخود را موسی صدر ومحمد شحاده نامیدهاند. امام صدر وهمراه او محمد شحاده یعقوب نبودهاند زیرا تصاویرشان با آن دو هیچ شباهتی ندارد. مدیر هتل ویژگیهای دو نفر وارد شده در هتل را بازگو کرد وهیچ کدام با اوصاف امام وهمراهانش همخوانی نداشت.
مدیر هتل همچنین گفت که آنان برای ده روز اتاق گرفتند ولی فقط ده دقیقه در آن اقامت گزیدند وسپس با لباس معمولی از هتل خارج شدند وهرگز باز نگشتند. آنان در اتاقشان ساکها وگذرنامههایی بر جا گذاشتند که پس از تحقیق معلوم شد که اینها مربوط به امام ومحمد یعقوب است وساک دستی امام هم که قفل رمزی داشت خالی یافت شد.
بخش عمده این ظهارات واطلاعات را خبرگزاری رویتر در تاریخ ۳ اکتبر ۱۹۷۸ مخابره کرد. مدیر هتل در همین تاریخ در گفتوگو با تلویزیون ایتالیا همین مطالب را بازگو کرد.
ویزای ثبت شده در گذرنامه
در گذرنامههای یافت شده ویزای ایتالیا وفرانسه وجود دارد که در تاریخ ۳۱اوت ۱۹۷۸در طرابلس، پایتخت لیبی، از سفارت ایتالیا وفرانسه گرفتهاند. در این باره چند نکته گفتنی است:
۱- در این دو گذرنامه ویزای فرانسه دیگری وجود دارد که از سفارت فرانسه در بیروت صادر شده است ودلیلی برای گرفتن ویزای جدید در لیبی نبوده است. این چیزی است که مایه شگفتی سفارت فرانسه در لیبی شده بود. سفارتخانه فرانسه در لیبی از سفارتخانهشان در بیروت در این باره توضیح میخواهد ومی گوید که ویزاهای جدید را کارمند وزارت خارجه لیبی با اصرار در خواست کرده است. سفارت فرانسه در لبنان در پاسخ میگوید که چون صاحب این گذرنامه امام صدر است با وی سخت گیری نشود.
۲- امام وشیخ محمد یعقوب در کسب این دو ویزا صاحب اختیار نبودهاند، زیرا ایشان از کاردار لبنان در لیبی این کار را نخواستهاند و ویزای معتبر داشتهاند. ویزاهایی که در بیروت صادر شده بود.
۳- مقصد امام پس از طرابلس روشن بوده است زیرا وی پیش از سفر وهنگام اقامت در لیبی تصریح کرده بود که راهی فرانسه است؛ جایی که همسرش به دلیل بیماری بستری است وفرزندانش نیز در آن برهه در آن کشور اقامت داشتند. از این رو پیش از ترک بیروت ویزای سفر به ایتالیا را در خواست نکرده بود. همچنان که در تاریخ ۲۹ اوت ۱۹۷۸از کاردار لبنان درخواست تهیه ویزای ایتالیا نکرده بود. حتی عباس بدرالدین که خواستار ویزای فرانسه شده بود نیز از کاردار لبنان ویزای ایتالیا درخواست نکرده است. با توجه به این نکته که دولت لیبی بدرالدین را نیز مسافر همان هواپیمای حامل امام ومحمد یعقوب دانستهاند اگر او به واقع مایل به چنین سفری بود، حتماً هنگام تقاضای ویزای فرانسه ویزای ایتالیا نیز میخواست.
ادامه دارد