یکی از معماهای دهههای اخیر، پرونده ربودن امام موسی صدر در لیبی آنهم در جریان یک سفر رسمی در ۹ شهریور ۱۳۵۷، ۳۱ اوت ۱۹۷۸، به دعوت دولت طرابلس است.
گروه سیاسی- در بخشهای پیشین این گزارش که پرونده مفصلی از اسناد و مدارک ربوده شدن امام موسی صدر است به نکاتی از جمله انگیزه سفر امام صدر به لیبی و نهایتاً اتفاقاتی که افتاد و بیانیه وزارت امور خارجه لیبی اشاره شد. اینک بخش دیگری از پاسخ جنبش امل به این بیانیه که در شماره گذشته نیز قسمت اول آن آمد در این بخش از نظرتان خواهد گذشت.
۷- آقای احمد الحطّاب که بنابر ادعای دولت لیبی، امام را در فرودگاه بدرقه کرده است کارمند عادی بخش تشریفات است. حال چگونه ممکن است امام صدر را که به اعتراف نویسندگان بیانیه یک «شخصیت بزرگ اسلامی» و «میهمان رسمی دولت لیبی» بوده، چنین شخصی بدرقه کند؟ با آنکه مراسم استقبال از امام موسی صدر را مقام عالی رتبهای چون احمد شحاتی، مدیر کل امور بین الملل کنگره لیبی، انجام داده بود.
در این بیانیه چنین القا شده است که سفر امام و عزیمت ایشان از لیبی، در شرایط عادی و طبیعی صورت گرفته در حالی که قذافی در اظهارات خود در حضور شخصیتهای اسلامی در تاریخ ۲۱سپتامبر ۱۹۷۸در دمشق تصریح کرده است که آقای احمد الحطاب، «به طور تصادفی امام را در فرودگاه دیده و ایشان را بدرقه کرده است»!! نخست وزیر لیبی، سرگرد جلود نیز در تماس تلفنی با نخست وزیر لبنان، دکتر سلیم الحص در تاریخ ۱۲سپتامبر ۱۹۷۸همین عبارت را تکرار کرده و افزوده است: «امام ناراحت بودند و زمان عزیمت خود را به اداره تشریفات اعلام نکردند و به همین علت، انجام مراسم بدرقه رسمی ممکن نبود.»
اکنون سؤال این است که چه اتفاقی رخ داده که موجب شده امام که به تعبیر مندرج در بیانیه، «میهمان دولت لیبی و یک شخصیت بزرگ اسلامی» بودهاند، ناراضی و ناراحت شوند؟ چرا دولت میزبان، از برنامه سفر ایشان آگاه نبوده؟ و چگونه میتوان تناقض میان این سناریو و بیانیه رسمی وزارت خارجه لیبی را توجیه کرد، در حالی که بیانیه مذکور تلاش میکند شرایط سفر امام را طبیعی و در خور شأن و جایگاه ایشان جلوه دهد و مدعی است که امام صدر، «مورد احترام و تکریم دولت لیبی» بوده اند؟
به هر تقدیر، بیانیه مذکور چنین القا میکند که امام، چه خشنود و راضی و چه ناخشنود، به اراده و اختیار خود تصمیم به سفر گرفتهاند. اگر چنین است، چرا کاردار سفارت لبنان که با امام در ارتباط بوده از موضوع سفر ایشان آگاهی نداشته است؟
۸- تحقیقات مسئولان ایتالیایی و نیز تحقیقات نیروهای امنیتی لبنان بیانگر آن است که کادر پرواز هواپیما، پس از مشاهده تصویر امام و همراهانش، حضور آنان در پرواز ۸۸۱شامگاه ۳۱اوت ۱۹۷۸از طرابلس به رم را رد کردهاند.
همچنین تلویزیون ایتالیا، عصر روز ۲۵سپتامبر ۱۹۷۸بیانیه صادره از سوی شرکت «آلیتالیا» و مصاحبه انجام شده با خلبان هواپیما را پخش کرد که در آن، خلبان پرواز مذکور، حضور امام و همراهانش را در آن پرواز رد کرده است.
تحقیقات مسئولان ایتالیایی و نیروهای امنیتی لبنان بیانگر آن است که دو فرد مجهول الهویه، خود را به جای امام صدر و شیخ یعقوب معرفی کرده و در ساعت حدود ۱۰صبح روز ۱سپتامبر ۱۹۷۸به هتل «هالیدی این» شهر رم مراجعه کردهاند. جالب اینجاست که مسافران پرواز ۸۸۱ساعت ۲۳: ۳۰شب قبل، یعنی ۳۱اوت ۱۹۷۸ از فرودگاه خارج شدهاند. دو فرد مذکور پس از مراجعه به هتل و اجاره دو اتاق، هزینه یک هفته اقامت را پیش پرداخت کردهاند و چند دقیقه پس از ورود به اتاق، در حالی که چمدانها و گذرنامههای امام و شیخ یعقوب را در اتاقها جا گذاشتهاند، از هتل خارج شدند و دیگر بازنگشته اند.
از سوی دیگر، چنان که از مدارک موجود در اداره امنیت فرودگاه رم برمی آید، در ساعت ۲۳: ۳۵شامگاه ۳۱اوت ۱۹۷۸ویزای ۴۸ساعته به نام آقای عباس بدرالدین صادر شده و محل اقامت وی، هتل «ساتلایت» شهر رم درج گردیده است، با این توضیح که وی ساعت ۱۱: ۴۰صبح روز بعد، ۱سپتامبر ۱۹۷۸با پرواز شماره ۴۹۰هواپیمایی آلیتالیا به «مالت» سفر خواهد کرد. در حالی که تحقیقات نشان میدهد که آقای بدرالدین در آن هتل اقامت نداشته و در پرواز مذکور به مقصد مالت نیز شخصی به این نام حضور نداشته است
بدین ترتیب، دولت ایتالیا و دولت لبنان و مسئولین چندین کشور عربی و غیر عربی دیگر، به این نتیجه رسیدهاند که امام صدر و همراهانش هرگز به خاک ایتالیا وارد نشدهاند.
ادامه دارد