رئيس مجلس شورای اسلامی اظهار اميدواری كرد سرنوشت امام موسی صدر به زودی مشخص شود.
تفکر قرآنی، فلسفی و اسلامی به امام موسی صدر قدرت اندیشه بخشیده و تأثیر محیط خانوادگی، تحصیل همزمان در حوزه و دانشگاه، هوش و استعداد و بهرهگیری از اساتیدی همچون امام (ره) و علامه طباطبایی او را به شخصیتی استثنایی تبدیل کرده بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، غلامعلی حداد عادل، رئیس مجلس شورای اسلامی صبح امروز، دوشنبه (۶ اسفند) در مراسم افتتاحیه همایش بررسی اندیشههای امام موسی صدر که تحت عنوان «امام موسی صدر، سرشار از مفاهیم راهگشا «در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران برگزار شد، به بیان برخی ویژگیها و ابعاد شخصیت وی پرداخت.
وی گفت: امام موسی صدر فرزند یک مرجع تقلید و نوه مرجع تقلید دیگر بود و سلسله علم و روحانیت در اجداد ایشان ادامه داشته است. صدر یک ریشه در لبنان و یک ریشه در ایران دارد. رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که کسی نمیتواند منکر تأثیر محیط خانوادگی بر شخصیت افراد شود، تحصیل همزمان در حوزه و دانشگاه، هوش و استعداد و بهرهگیری از اساتیدی همچون امام (ره) و علامه طباطبایی را از دیگر ویژگیهای امام موسی صدر بیان کرد.
حداد عادل ادامه داد: نکته مهم دیگر، سپری شدن عمر امام موسی صدر در دوران پر تلاطم رضاخانی و دهه اول و دوم بعد از شهریور سال ۱۳۲۰ بود. وی با اشاره به تحصیل همزمان امام موسی صدر در حوزه و در دانشگاه در آن دوران، یادآور شد: فاصله بین روحانیت و دانشگاه که با توطئه اجانب ایجاد شده بود، حیرتآور بود. تحصیل در دانشگاه باعث شد صدر با جریانات فکری بیرون حوزه و همچنین سیاست آشنا شود.
حداد عادل در ادامه به سفر امام موسی صدر به لبنان اشاره کرد و اظهار داشت: وی مأموریت یافت به لبنان برود و جامعه شیعی فراموششده و به حاشیهرانده شده شیعه را در آنجا احیاء کند. رئیس مجلس با اشاره به جامعیت شخصیت امام موسی صدر، خاطرنشان کرد: اینکه کسی وارد یک جامعه تبآلود که خطر اسرائیل که دائما آن را تهدید میکند و جامعه متنوع از نظر طوایف، اقوام، قبائل و مذهب شود و بخواهد گوهر میراث شیعی اصیل را از زیر خاک در بیاورد و عرضه کند، کار دشواری بوده که امام موسی صدر آن را انجام داد.
وی از امام موسی صدر تحت عناوینی همچون مرد علم، هجرت، جهاد و سیاست یاد کرد و گفت: وی حرکت محرومان را در مقابل رژیم صهیونیستی ساماندهی کرد و بین جماعت شیعه شخصیت جدیدی را القا و ایجاد کرده و آنها را با هویت واقعی خود آشنا کرده است. رئیس قوه مقننه کشور به همراهی شهید چمران با امام موسی صدر اشاره و از تأسیس مجلس اعلای شیعیان لبنان به عنوان حرکت سیاسی وی در آنجا یاد کرد.
حداد عادل با اشاره به شرایط آن زمان که در آن امکان سفر یک روحانی از ایران به لبنان بسیار سخت بود، تأکید کرد: اما امام موسی صدر این کار را کرد. وقتی آثار وی را ملاحظه میکنیم، میبینیم وی با افکار روز آشنا بود و مکاتب روز را میشناخت و چالشهایی را که در آن سالها اسلام با آنها موجه بود، میشناخت.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب که تفکر قرآنی، فلسفی و اسلامی به صدر قدرت اندیشه بخشیده بود، ادامه داد: وی از نظم فکری خوبی برخوردار بود و با قدرت فکر و مدیریت، همت و جرئت برای مقابل با خطر بزرگی که جهان اسلام را تهدید میکند، یعنی اسرائیل، توانست جامعه لبنان را ساماندهی و به حرکت در بیاورد.
وی در ادامه اظهار داشت: بزرگی مردان تاریخ به طول عمر آنها نیست، بلکه به تأثیر آنهاست. هرچند امام موسی صدر حدود ۳۰ سال است که عملا تأثیری در تاریخ به جا نگذاشته است اما همان مقدار تاثیر، او را شایسته عنوان یک مرد بزرگ میکند.
رئیس مجلس مقاومت و حزبالله را ادامه حرکتی که امام موسی صدر آغاز کرده، دانست و افزد: وی هویتی به جامعه شیعه بخشیده بود تا اینجامعه بتواند با وحدت و اتحاد استعدادهای نهفته خود را بشناسد و بروز دهد.
حداد عادل تأکید کرد: امروز حزبالله و مقاومت شیعی در لبنان به یک واقعیت انکارناپذیر در جهان مبدل شده است و کاری که سیدحسن نصرالله در جنگ ۳۳ روزه لبنان کرد، کاری بود که ارتشهای عرب در ۶۰ سال گذشته در مقابل اسرائیل نکرده بودند.
وی یادآور شد: نصرالله با جوانهای شیعه که آبشخور اولیه حرکتشان همان حرکتهای امام موسی صدر و چمران بود و سپس تکامل پیدا کرد و این حرکت در طول این ۳۰ ـ ۴۰ سال در قالب مقاومت لبنان امروز متبلور شد و در مقابل ارتش تا دندان مسلح رژیم صهیونیستی مقاومت کرد و آنها را شکست داد.
رئیس مجلس متذکر شد: ارتش رژیم صهیونیستی ارتشی بود که در نوبت قبل ظرف دو ساعت به بیروت رسید ولی این نوبت، در برابر یک جمعیت اندک، ۳۳ روز تلاش کرد و حتی چند کیلومتر هم نتوانست جلو آید.
حداد عادل با اشاره به آیه «کَم مِّن فِئَةٍ قَلِیلَةٍ غَلَبَتْ فِئَةً کَثِیرَةً بِإِذْنِ اللّهِ وَاللّهُ مَعَ الصَّابِرِینَ»، تصریح کرد: در جنگ سی و سه روزه این وعده الهی تحقق عینی پیدا کرد. جنگ ۳۳ روزه، نقطه عطفی در تاریخ مبارزه با اسرائیل است که ریشه در آثار وجودی مردان بزرگی چون امام موسی صدر و چمران دارد.
وی سرنوشت مبهم امام موسی صدر، را یکی از ابعاد شخصیتی وی دانست و با اشاره به تلاشهای مجلس هفتم برای پیگیری سرنوشت وی، توضیح داد: ما از همان ابتدا مسئله امام موسی صدر را جدی گرفتیم و در مجلس گروهی مسئول پیگیری این مسئله شدند و به لبنان رفتند و در ایران نیز کارهایی انجام دادند و با وزارت خارجه در تماس بودند. رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان اظهار امیدواری کرد سرنوشت امام موسی صدر به زودی مشخص شود.
یادآور میشود، همایش «امام موسی صدر، سرشار از مفاهیم راهگشا» از سوی فرهنگسرای ابنسینا با همکاری مؤسسه فرهنگی ـ تحقیقاتی امام موسی صدر در دانشکده الهیات دانشگاه تهران برگزار میشود.