سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت که توسعه و گسترش روابط ایران با لیبی مانع از پیگیری جدی پرونده امام موسی صدر نیست و نخواهد بود.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، سید محمدعلی حسینی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان پیش از ظهر امروز دوشنبه در ادامه نشست هفتگی با خبرنگاران به پرسشهای آنها پاسخ گفت. خبرنگاری از حسینی پرسید آیا ایران پیشقدم میشود که اجلاس فوقالعاده وزرای خارجه سازمان کنفرانس اسلامی در تهران برگزار شود؟ و کمکهای دولت برای مردم غزه به چه شکلی خواهد بود؟
که وی در پاسخ با بیان اینکه درخواست مطرح شده با دبیرکل سازمان است، افزود: ایران برای میزبانی این اجلاس آمادگی دارد و علاوه بر آن در هر محلی که در پرتو رایزنیها به نتیجه برسند جمهوری اسلامی ایران در بهترین سطح شرکت خواهد کرد. به گفته سخنگوی وزارت خارجه مهم این است که در سریعترین زمان شاهد برگزاری این اجلاس باشیم. وی با بیان اینکه راههای ورودی به غزه کاملا بسته است، بر انجام تلاشهای بینالمللی برای باز شدن این راهها تاکید کرد.
خبرنگاری بار دیگر درباره پاسخگویی ایران به سؤالات و ابهامات باقیمانده آژانس سؤال کرد که حسینی در پاسخ با بیان اینکه همکاریهای ما با آژانس در حاضر روند خوبی دارد، گفت: ایران در حال پاسخگویی به مسائل و ابهاماتی است که مطرح کردند.
وی درباره ساخت فیلم توهینآمیز علیه قرآن در هلند با بیان اینکه اقداماتی از سوی سفارت ایران در هلند در اعتراض به این فیلم صورت گرفت و سفیر ایران در این زمینه ملاقاتهایی را انجام داد، یادآور شد: البته بسیاری از مسئولین هلندی مخالف این اقدام هستند و علناً نیز اعلام کردند.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: تاکید ما بر این است که ما با اینگونه اقدامات به نحوی برخورد و زمینههایی را فراهم کنیم که برخوردهای مناسب قانونی با اهانت کنندگان به مقدسات اسلامی و سایر ادیان الهی انجام شود. وی در عین حال گفت: از مسئولین هلندی درخواست کردهایم تلاش لازم را برای متوقف کردن نمایش این فیلم به عمل آورند.
حسینی ادامه داد: توصیهای که در مجامع مختلف هم به کشورهای غربی کردهایم این است که از تمامی این زمینهها میتوان برای تفاهم و همگرایی بیشتر بین تمدنها، فرهنگها و ادیان استفاده کرد. سخنگوی وزارت خارجه افزود: معتقدیم در این هدف و مسیر باید گامهای جدیتری برداشته شود که چنین افرادی اجازه فعالیت پیدا نکنند.
خبرنگاری به برخی از انتقادات وارده به دستگاه دیپلماسی کشور در خصوص بهبود روابط با لیبی علیرغم مشخص نشدن وضعیت امام موسی صدر، اشاره کرد که حسینی در پاسخ با بیان اینکه روابط ایران و لیبی در گذشته خوب بوده، گفت: البته این روابط رو به توسعه است.
سخنگوی وزارت خارجه سفر اخیر داودی معاون اول رئیس جمهور به لیبی را در پاسخ به سفر نخستوزیر لیبی خواند و افزود: موافقتنامههای خوبی به امضاء رسید.
وی با بیان اینکه موضوع پرونده و تعیین سرنوشت امام موسی صدر همواره در دستور کار مذاکرات ما بوده، خاطرنشان کرد: در این سفر هم به طور مفصل با مسئولین ذیربط لیبی این قضیه پیگیری شد.
حسینی همچنین تصریح کرد: توسعه و گسترش روابط ایران با لیبی مانع از پیگیری جدی پرونده امام موسی صدر نیست و نخواهد بود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا نتیجه سفر جلیلی به چین را فردا در اجلاس گروه ۱+۵ شاهد خواهیم بود؟ سفر سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان به چین را پیرامون مسائل دوجانبه و هستهای و رایزنیهایی خواند که ایران با بسیاری از کشورها در همین راستا دارد.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: در میان کشورهای ۱+۵ ما شاهد مواضع واقعبینانهتری از سوی چین و روسیه هستیم که البته در محافل مختلفی که نمایندگان این دو کشور حضور دارند، همین مواضع را مطرح و از آن دفاع میکنند.
وی مذاکرات ایران و عراق را در چارچوب معاهده ۱۹۷۵ الجزایر و به منظور برگزاری جلسه دفتر هماهنگی مشترک در خصوص مسائل مربوط به لایروبی اروندرود برشمرد و گفت: ما زمان این مذاکرات را ۲۹ و ۳۰ بهمن ماه اعلام کرده و آماده استقبال از هیئت عراقی هستیم. حسینی در پاسخ به پرسشی اظهار داشت: اطلاعاتی در مورد نسل جدید سانتریفیوژها خواستند و ما آن را در اختیار آنها گذاشتیم.
خبرنگاری با اشاره به توافق هفته گذشته فرانسه و امارات که براساس آن فرانسه نیز در منطقه دارای پایگاه نظامی میشود از حسینی پرسید آیا ایران با امارات در این زمینه رایزنی کرده و موضع وزارت خارجه در این خصوص چیست؟ که سخنگوی وزارت خارجه امضا موافقتنامه بین فرانسه و امارات در مورد پایگاه را مربوط به سال ۱۹۹۵ عنوان کرد و گفت: این موضوع جدیدی نبود و در همان جا نیز اعلام کردند که همکاریها بین امارات و فرانسه، علیه هیچ کشور ثالثی نیست.
حسینی در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات دوگانه مقامات آمریکایی در خصوص استفاده از سلاحها و تجهیزات ایرانی در عراق، اظهارات و مواضع دوگانه مسئولین آمریکایی را نشانه سردرگمی مزمنی دانست که بین مقامات آمریکایی شکل گرفته است.
خبرنگاری با اشاره به اجلاس گروه ۱+۵ در برلین درباره واکنش ایران به صدور قطعنامه جدید سؤال کرد که حسینی در این باره گفت: متاسفانه علیرغم گزارشهای متعدد آژانس و تاکید البرادعی مبنی بر عدم انحراف فعالیتهای هستهای ایران و حتی گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا - علیرغم نواقصی که داشت - که این موضوع را مورد تاکید و تصریح قرار داد و همکاریهای فعلی که منجر به نتایج مطلوب بین ایران و آژانس شده، این واقعیات هیچ تغییری در دیدگاه برخی از این کشورها که در این اجلاس حضور مییابند به وجود نیاورده است.
وی ادامه داد: این موضوع نشان میدهد که آنها به دنبال بهانهجویی هستند و هیچ اهمیتی برای ماهیت آژانس و فعالیتها و مواضع فنی، حقوقی و قانونی آن قائل نیستند.
به گفته سخنگوی وزارت خارجه این گونه رویکردها که در گذشته هم ادامه داشته منتج به هیچ نتیجهای نخواهد شد بلکه خود این کشورها هستند که بیش از دیگران ضرر خواهند کرد. وی با بیان اینکه همین روند سازنده همکاری با آژانس را ادامه میدهیم، تصریح کرد: کشورهایی که واقعبینانه این مواضع و موضوعات را پیگیری میکنند باید از این روند حمایت کنند.
خبرنگاری با اشاره به اینکه وزارت خارجه مسئول پیگیری قطع واردات گاز از ترکمنستان شده در خصوص شکایتی که قرار است علیه ترکمنستان تنظیم شود، سؤال کرد که حسینی با بیان اینکه تمامی این مسائل در قراردادی که با طرف ترکمنی داریم پیش بینی شده، اظهار داشت: طرف قرارداد میتواند براساس همین قرارداد به مراجع ذیربط بینالمللی شکایت کند.
وی در عین حال یادآور شد: البته ما در تلاشیم این مسئله را قبل از این مرحله به سامان رسانده و حل و فصل کنیم. سخنگوی وزارت خارجه تلاشهای مشترک بین وزارت خارجه و وزارت نفت را در این راستا خواند و ابراز امیدواری کرد که طرف ترکمنی به تعهداتی که در قرارداد ۲۵ ساله به امضاء رسانده عمل کند.