مروری بر واکنش هایی که رسانه ها و چهره های مختلف درباره اظهارات اخیر مرتبط با امام موسی صدر و شهید چمران منتشر کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی امام موسی صدر، سید محمد موسوی خوئینی ها در بخش هایی از مصاحبه ای که هفته گذشته در ایرنا پلاس منتشر شد، سخنانی را درباره امام موسی صدر و شهید چمران بیان کرد که با واکنش و اظهارنظر بسیاری مواجه بود. بخش هایی از این واکنش ها را در ادامه مرور می کنیم.
داماد امام موسی صدر: حالا می توان فهمید چرا برخی با پیگیری پرونده امام صدر در اوایل انقلاب مخالف بودند
مهدی فیروزان، داماد امام موسی صدر درباره اظهارات اخیر موسوی خوئینی ها به ایرنا پلاس گفت:
زمانی که امام خمینی در عراق بودند، بسیاری از نزدیکان ایشان گمان نمی کردند انقلاب پیروز شود. برخی افراد در این میان حرکتی را برای تخریب دیگر رجال حوزه ها از طریق برخی جعلیات و تاریخ سازی ها و اتهام زدن ها شروع کردند تا میان امام خمینی و دیگر شخصیت های برجسته حوزوی اختلاف ایجاد کنند تا به خیال خود جایگاه امام را از دیگران ممتاز کنند. این جریان های تخریبی سعی می کردند بین امام خمینی و دیگر علما فاصله بیندازند. متأسفانه این روند از سوی همین جریان، بعد از انقلاب نیز ادامه یافت و از دل آن متن های بسیاری درآمد که ظاهر تحقیقات به خود داشت.
فیروزان افزود: نوشته هایی که آقای حمید زیارتی (روحانی) دارند، بخشی از همین جریان و با استناد به همین اسناد جعلی و تاریخسازی هاست. متأسفانه همین رویکرد را نیز در اظهارات اخیر آقای موسوی خوئینی می توان دید.
وی تأکید کرد: خطاب به این اردوگاه باید بگویم، زمان ها عوض می شود و شما برای اهداف سیاسیتان باید شکل عمل خود را به روز کنید، نمی شود هنوز با همان شگرد چهل، پنجاه سال قبل یعنی تخریب دیگران، امروز هم بخواهید خودتان را صاحب منزلت کنید.
داماد امام موسی صدر گفت: کسانی که قبل از انقلاب علیه رجال حوزوی جریان سازی تخریبی می کردند، نه شخصیت سیاسی بودند، نه شخصیت تاریخی. اینها سعی می کردند با روش های غیرمنصفانه و غیراخلاقی، بین امام خمینی و دیگران تمایز و اختلاف ایجاد کنند و این قضیه تا سال ها بعد نیز ادامه یافت؛ اما نکته جالب توجه این است که امام خمینی متوجه بودند و اینگونه اعمال روی ایشان هیچ اثری نداشت.
وی ادامه داد: اینها در حالی بود که همان زمان اکثر انقلابیون آن زمان زیر چتر امام موسی صدر فعالیت می کردند و امام خمینی، امام موسی صدر را فرزند خود می خواندند.
فیروزان ابراز کرد: من زمانی که گفته های امروز ایشان (موسوی خویینی) را در کنار سندسازی های آن زمان که علیه برخی رجال حوزه انجام می شد، قرار می دهم متوجه می شوم همه آنها از یک اردوگاه است. البته تعجب می کنم. من خیلی دوست داشتم ایشان (موسوی خوئینی)، عالم به زمان خود باشند. طبیعتا این اظهارات به من این احساس را می دهد که شاید اول انقلاب هم که قضیه امام موسی صدر پیگیری نشد، دلایلش در گفت وگوهای ایشان است.
وی همچنین افزود: خوب به خاطر دارم زمانی که امام موسی صدر ربوده شدند، هنوز انقلاب پیروز نشده بود، امام خمینی نزد یاسر عرفات، حافظ اسد و چند تن از رهبران جهان نماینده فرستادند تا ماجرا را پیگیری کنند. بعد از انقلاب نیز، جلود بدون اجازه دولت برای زمینه سازی دیدار امام خمینی و قذافی به ایران آمده بود. امام خمینی بر اثر تقاضای زياد اطرافيان او را پذیرفتند اما فشار اطرافیان را برای پذیرش دیدار با قذافی رد کردند و گفتند من دیداری نمی کنم، شماها می خواهید دیدارکنید، کاری ندارم.
اظهارات موسوی خوئینی ها درباره امام موسی صدر صحت ندارد
خبرگزاری خبرآنلاین در گزارشی در این باره نوشت: «حجت الاسلام موسوی خوئینی ها اظهارنظرهایی درباره رابطه امام موسی صدر با انقلاب ایران بیان کرده که خلاف گفته های نیروهای مبارز پیش از انقلاب و دیگر مستندات در این باره است.»
در این گزارش به مقاله منتشر شده امام صدر در روزنامه لوموند درباره انقلاب ایران، اسناد ساواک درباره فعالیت های امام موسی صدر در ارتباط با مخالفان شاه و روایت مبارزان پیش از انقلاب استناد شده است. متن این گزارش را
اینجا بخوانید.
چمران: موسوی خوئینیها از اول انقلاب به امام موسی دید مثبت نداشت/ همه میدانند که برادرم و امام موسی صدر علیه شاه مبارزه میکردند
مهدی چمران در گفت وگویی با نامه نیوز اظهارات اخیر موسوی خوئینی ها را نشانه اشکال در حافظه تاریخی وی دانست و گفت: «اینکه امام موسی صدر و دکتر چمران با نهضت انقلاب همراه نبوده اند حرف بسیار عجیبی است. دکتر چمران قبل از انقلاب اساسا برای مبارزه علیه رژیم شاهنشاهی به لبنان رفت.آنجا پایگاه ساخته و نیروهای ایرانی را تربیت می کردد. همچنین از طریق مرحوم حاج احمد آقا با حضرت امام در نجف ارتباط داشت. امام موسی صدر نیز یک تحول بزرگ در شیعیان لبنان به وجود آورد. دکتر چمران در کنار او بود و توانستند که هسته اصلی مقاومت لبنان را همان روز بکارند».
چمران در مورد چرایی طرح این اظهارات از سوی موسوی خوئینی ها گفت: « ایشان از اول انقلاب هم نسبت به امام موسی دید مثبت نداشتند. البته نسبت به دکتر چمران اینگونه نبود. برای همین هم در مورد امام موسی همیشه نکات منفی را یادآوری کنند.» وی در مورد ماجرای ملاقات امام موسی صدر با شاه نیز عنوان کرد: «عده بسیاری از دانشجویان داخل و خارج از کشور از امام موسی خواهش کردند که به ایران بیاید و مانع اعدام حنیفنژاد و بدیعزادگان و ... شود. او نیز صرفا برای همین مسئله آمد.»
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
علی جنتی: حرفهای خویینی ها درست نیست
علی جنتی در مصاحبه ای با سایت دیده بان ایران عنوان کرد: «با توجه به شناختی که بنده از امام موسی صدر، آقای چمران و آیت الله هاشمی رفسنجانی داشتم ، بخش قابل توجهی از این مصاحبه را دور از واقعیت می دانم... امام موسی صدر علاقه خاصی به امام خمینی (ره) داشت . عمیقا از مبارزان ایرانی در خارج ازکشور که با رژیم مبارزه می کردند حمایت می کرد. بنده و شهید منتظری جزء اولین کسانی بودیم که در لبنان با ایشان ملاقات کردیم . به تدریج با بروز تحول ایدئولوژیک درسازمان مجاهدین خلق بسیاری از جوانان مسلمان انقلابی فراری شده و به خارج از کشور آمدند که در بین آنان افراد سرشناسی مانند آقای مهندس غرضی بود که از طریق افغانستان و پاکستان به دمشق آمده بود. تا زمان پیروزی انقلاب، حداقل 30 نفر از مخالفان رژیم شاه در لبنان و سوریه مستقر بودند و با کمک امام موسی صدر در آنجا ماندگار شده بودند.»
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
پاسخ بادامچیان به شبهه افکنی های عضو ارشد مجمع روحانیون
امام موسی صدر و شهید چمران به موسی خوئینی ها مشکوک بودند؟اسدالله بادامچیان در صفحه توییتر خود نوشت: «چرا #موسوی_خوئینی_ها ناگهان پس از سال ها و در فقدان مرحوم #هاشمی_رفسنجانی اقدام به تخریب #امام_موسی_صدر و #شهید_چمران کرده است؟ جای هاشمی خالی که پاسخ او را بدهد و از این دو یار وفادار امام و انقلاب اسلامی دفاع کند.»
او همچنین در گفت وگو با خبرگزاری خبرآنلاین عنوان کرد: « من به صراحت می گویم امام موسی صدر در لبنان پناهگاه یاران امام خمینی و سرپلی برای انقلابیون اسلامی بود لذا در صحبت آقای خوئینی ها ملاحظه می شود که می گوید «مرحوم آقای هاشمی با نظر مساعد آقای بهشتی او را به لبنان فرستاد تا مجله ای را امام موسی صدر در لبنان منتشر و اخبار ایران و مبارزان خط امام را در آن چاپ کند». اگر امام موسی صدر با انقلاب اسلامی ایران هیچ نوع همراهی نداشت، چرا آقای هاشمی او را سراغ امام موسی صدر فرستاده و هزینه سفرش را هم داده است. مگر می شود کسی با انقلاب اسلامی ایران همراهی نداشته باشد ولی بهشتی و هاشمی از او بخواهند مجله ای چاپ کند تا اخبار انقلاب اسلامی ایران را به آگاهی جهانیان برساند؟»
متن کامل مصاحبه را
اینجا بخوانید.
روایت مشکوک موسوی خویینی ها و سرخ های مسلمان از امام موسی صدر
خبرگزاری مهر نیز در گزارشی مفصل به بررسی موارد مختلف و مستندات در پاسخ به این اظهارات پرداخته و در بخشی از آن نوشته است: « چگونه است که امام موسی صدر با انقلاب ایران به رهبری امام خمینی(ره) موافقتی نشان نمی دهد، اما بنیانگذار انقلاب علاقه ای به شدت عاطفی به امام موسی صدر دارد؟ چگونه است که همین ارادتمندان چپ ها در ابتدای انقلاب قصد دعوت قذافی به ایران را دارند و عبدالسلام جلود را با تصرف فرودگاه مهرآباد بدون تشریفات دیپلماتیک به ایران می آورند، اما امام خمینی(ره) دیدارها را به پس از معلوم شدن سرنوشت امام موسی صدر موکول می کند؟ البته مصاحبه آقای موسوی خویینی ها از این جهت مهم است که این آقایان در آن دوران چه فکری درباره امام موسی صدر داشتند که باعث شد علیرغم اصرار حضرت امام(ره) پرونده ربودن ایشان پیگیری نشود؟»
متن این گزارش را
اینجا بخوانید.
سنجش اظهارات آقای موسوی خوئینی ها در باره امام موسی صدر
دکتر محسن الویری نیز در یادداشتی مفصل که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده در پاسخ به این اظهارات نوشته است: «مناسب ترین و رایج ترین روش ارزیابی میزان درستی این سخنان، سنجش آن با دیگر گزاره های مربوط به مناسبات بین امام موسی صدر و انقلاب اسلامی و نقش آفرینان انقلاب در اسنادی مانند مصاحبه های چهره های انقلاب در باره امام موسی، اظهارنظرهای امام موسی درباره انقلاب، خاطرات شخصیت هایی مانند مرحوم دکتر سیدصادق طباطبایی، گزارش های مربوط به نوع مراوادات مرحوم سیداحمد خمینی با امام موسی و مانند آن است. چنین به نظر می آید که اطلاعات برگرفته از این اسناد با مطالب بیان شده در این مصاحبه در باره امام موسی صدر همسویی ندارد. منبع مهم دیگری که در همین چارچوب می توان به آن رجوع و به مدد آن در باره این سخنان داوری کرد، اظهار نظرهای شخص امام خمینی رحمه الله علیه است. با توجه به حساسیت امام نسبت به انقلاب اسلامی، اگر مطالب بیان شده در این مصاحبه در باره امام موسی صدر یعنی هیچ نوع همراهی نداشتن با انقلاب، اهمیت چندان قائل نبودن برای نهضت، و موافق نبودن با مبارزات درست باشد، امام خمینی چه موضعی نسبت به ایشان می گرفتند؟ چنین فردی چه جایگاهی نزد امام خمینی می توانست داشته باشد؟»
متن کامل یادداشت را
اینجا بخوانید.
سر باز کردن یک اختلاف قدیمی/ سخنان سیدمحمد موسوی خوئینی ها درباره امام موسی صدر و دکتر چمران چه سابقه و پشتوانه ای دارد؟
روزنامه سازندگی نیز در گزارشی که روز ۲۷ دی ماه به قلم بیژن مومیوند منتشر شد، نوشت:«این اظهارنظر خوئینیها شاید در فضا و شرایط کنونی عجیب به نظر برسد، اما ریشه در دو نگاه متفاوتی دارد که در آن سالها بین مخالفان مذهبی رژیم شاه وجود داشت. یک جریان نهضت آزادی و افراد نزدیک به آن چون امام موسی صدر و جریان دوم بخشی از روحانیون جوان مبارز شاگرد امام خمینی بودند. موسوی خوئینیها و اکبر هاشمی با وجود تمام اختلافنظرها و اختلاف سلایق جزو جریان دوم بودند و جوانان رادیکالی مثل محمد منتظری و جلالالدین فارسی ـ که چند ماه پیش در گفتوگو با خبرگزاری فارس ضمن نقدهای تند به امام موسی صدر با افتخار از دوستیاش با قذافی سخن گفته بود و رویکرد قذافی نسبت به امام موسی را ستوده بود ـ هم به جریان دوم نزدیک بودند. با در نظر گرفتن این صف بندی سخنان اخیر خوئینیها معنای واضحتری پیدا میکند و در حقیقت نظرات اخیر او را باید ادامه درگیریها و چالشهای محمد منتظری و اطرافیانش با امام موسی صدر و دکتر چمران دانست.»
متن کامل را
اینجا بخوانید.
چند نکته درباره ادعای نادرست موسوی خوئینی ها راجع به امام موسی صدر
سیدمرتضی کاظمی دینان، پژوهشگر مسائل خاورمیانه در یادداشتی که در خبرگزاری فارس منتشر شده، نوشته است: « فارغ از ناشایست بودن کاربرد کلمه "مرحوم" برای این "عزیز گمشده" (تعبیری که رهبر معظم انقلاب برای امام موسی صدر بکار برده اند) که هنوز اطلاع دقیق و متقنی درباره سرنوشت شان وجود ندارد، نگارنده این سطور، ذکر توضیحاتی درباره رابطه امام صدر با انقلاب اسلامی ایران را لازم می داند: در سال 1342 و متعاقب بازداشت امام خمینی در ایران، امام موسی صدر در تابستان همان سال به واتیکان و الازهر رفت و با چهره های شاخص مذهبی همچون پاپ و شیخ الازهر دیدار و مذاکره کرد. یکی از مباحث مهم و کلیدی که در این مذاکرات مطرح شد، تشریح وضعیت ایران و لزوم اقدام برای کاستن فشارها و آزادی امام خمینی بعنوان یک مرجع بزرگ دینی و روحانی بلند پایه مسلمان بود. تاثیر مثبت این اقدام به اندازه ای بود که مرحوم آیت الله العظمی خویی، آزادی امام خمینی(ره) در این برهه را بیش از هر چیز، مدیون سفرها و رایزنی های امام موسی صدر دانست...»
متن کامل یادداشت را
اینجا بخوانید.
امام موسي صدر، انقلابي تمام عيار
روزنامه «رسالت» در سرمقاله روز ۲۷ دی ماه نوشت: « سرآغاز تاریخ روابط امام موسی صدر و نهضت اسلامی ایران را می توان تلاش هایی دانست که وی برای آزادی امام خمینی از زندان شاه در اوایل تابستان 1342 انجام داد... ارتباط امام موسی صدر با نهضت اسلامی و خصوصاً رهبر نهضت، امام خمینی، در ترکیه و عراق هم ادامه یافت و مرتباً نمایندگانی بین ایشان و امام صدر در رفت وآمد بودند. علاوه بر این ارتباطات، می توان نفس حضور شهید دکتر مصطفی چمران و دوستان او را در لبنان بهترین دلیل بر همراهی او با انقلاب اسلامی ایران دانست. او پناهگاه مبارزان ایرانی مستقر در سوریه و لبنان بود و به نوعی همه مبارزان خارج کشور، با امام موسی صدر ارتباط داشتند.»
متن کامل این یادداشت را
اینجا بخوانید.
موسوی خویینی ها و خاطرۀ امام موسی صدر/ 7 نکته و دو شگفتی
سایت عصر ایران نیز در یادداشتی به این اظهارات واکنش نشان داده و نوشته است: « خاطره موسوی خویینی ها مربوط به سال 53 خورشیدی است و به بهانۀ آن می توان نکاتی را مطرح کرد.»
متن کامل یادداشت را
اینجا بخوانید.