ایران و لیبی ۹ سند همکاری در زمینههای گوناگون امضاء کردند
در حالی که منابع لیبیایی از اتفاق لیبی با ایران در روابط دو جانبه با غیرفعال کردن پرونده ربودن امام موسی صدر، مؤسس رهبر حرکت شیعی أمل، که در آخرین سفر خود به لیبی در سال ۱۹۷۸، در این کشور ربوده شده است، خبر میدهند در دیداری که بین رهبر لیبی، سرهنگ معمر قذافی و معاون اول ریس جمهور ایران پرویز داوودی در پایتخت لیبی صورت گرفت. ایران و لیبی ۹ سند همکاری در زمینههای گوناگون امضاء کردند.
همچنین این منابع که نمیخواستند هویت آنها فاش شود، تأکید کردند که گشایش در روابط لیبی با ایران، با مشاورههایی که قذافی با فؤاد سینیوره رئیس حکومت لبنان انجام داده است، همزمان شده است این منابع تأکید نمودند که این مشورتها در کنار نگه داشتن پرونده امام موسی صدر و اجتناب کردن از هر تلاشی که باعث تشویش در این روابط شود، مؤثر واقع شده است.
شیعیان لبنانی، رژیم لیبی را به مخفی نگه داشتن سرنوشت امام موسی صدر متهم میکنند اما لیبی ادعا میکند که صدر و همراهانش، لیبی را به مقصد رم پایتخت ایتالیا ترک کردهاند. دستگاه قضایی لبنان نیز اخیراً دستور پیگرد قضایی عدهای از مسئولین لیبی را که در میان آنها، بعضی از نزدیکان قذافی دیده میشدند، داده بودهمچنین منابع رسمی اعلام کردند که معاون اول رئیس جمهور، داوودی، حامل پیامهای صمیمانه رهبر انقلاب ایران، و رئیس جمهور احمدینژاد برای معمر قذافی بوده است و در این پیامها از نقش رهبر لیبی در تحولات منطقهای و افریقایی و جهانی و علاقة لیبی به گسترش و تعمیق روابط با ایران، تقدیر شده بود.
همچنین یک تخت فرش نفیس از طرف معاون اول رئیس جمهور به نشان بهبود روابط بین ایران و لیبی، به معمر قذافی هدیه داده شد. لازم به ذکر است که پیش از این معاون اول رئیس جمهور، آقای داوودی، در نشستی که با نخست وزیر لیبی بغدادی محمودی و وزیر خارجه لیبی، عبدالرحمن شلقم داشت، چشماندازهای همکاری بین لیبی و ایران در زمینههای آموزش و پروش، آموزش عالی و صنعت جهانگردی و ذخائر دریایی، بررسی کردند. همچنین داوودی و محمودی، در کنفرانس خبری که در طرابلس، در پایان نشست دوازدهم مشترک گروه همکاری ایران و لیبی، تشکیل شد، رضایت طرفین از نتایج این نشست و پیشروی مذاکرات را اعلام کردند.
نخست وزیر لیبی در این کنفرانس تأکید کرد که این نشست باعث ارتقاء روابط دو جانبه بین تهران و طرابلس و گسترش همکاریهای مشترک در آفریقا و آمریکای لاتین شد و مقرر شد کمیته مشترکی بین دو کشور با حضور معاونان وزرای امور خارجه دو کشور، برای هماهنگی مواضع و اطلاع از نظرات یکدیگر در مسائل مهم جهانی تشکیل شود. همچنین بغدادی از تشکیل ستاد پیگیری مشترک با ریاست وزیر مسکن و شهر سازی ایران و وزیر برنامه ریزی لیبی خبر داد که هر شش ماه یک بار تشکیل جلسه میدهد و بر روند اجراء توافقات دو جانبه نظارت میکند.
در مقابل، معاون اول رئیس جمهور ایران تأکید کرد که لیبی جایگاه مهمی در سیاست خارجی ایران دارد وی به روابط تاریخی بین دو کشور و نقش محوری که لیبی در سطح قاره آفریقا اشاره کرد و از علاقه ایران به همکاری با طرابلس در مسائل آفریقا خبر داد و تأکید کرد که سفری که وی به جیبوتی بعد از طرابلس خواهد داشت، نشان از اهمیت بالای قاره آفریقا، برای تهران دارد و تهران میتواند توانائیها و تجربههای خود در مسیر پیشرفت آفریقا بکار گیرد.
معاون اول رئیس جمهور ایران اضافه کرد که مرحله بعدی روابط دو کشور، حضور شرکتهای ایرانی در لیبی برای مشارکت در ساخت و توسعه لیبی است و در مقابل از موسسات سرمایه گذاری و شرکتهای لیبی برای سفر به تهران دعوت کرد تا در ساخت ایران مشارکت داشته باشد.