روزنگار برنامههای کاری و فعالیتهای امام موسی صدر در نهم فروردین سالهای ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷
در صفحات تاریخ معاصر ثبت است که امام موسی صدر در سال ۱۳۳۸ به دعوت و توصیه زعمای شیعه از ایران به لبنان هجرت کرد تا رهبری شیعیان لبنان را برعهده بگیرد و برای بهبود وضعیت آنان تلاش کند.
وضعیت نامناسب شیعیان، کشمشهای اقوام و مذاهب و توطئههای دشمنان بیرونی کار تمام وقت میطلبید. امام از همان روزهای نخست ورود، کار و حرکت خود را بدون وقفه آغاز کرد. او قدم به قدم و گام به گام برای بهبود و تغییر تلاش کرد.
کار بسیار بود و امام صدر از هر فرصت و مناسبتی برای ایجاد تغییر و آگاه کردن مردم استفاده میکرد. مستندات و گزارشهایی که از فعالیتهای او ثبت و ضبط شده، همگی بر تلاش خستگیناپذیرش گواهی میدهند. تلاشی که تا آخرین لحظات پیش از ربوده شدن و سفر ناتمام صلحش ادامه داشت.
آشنایی و دنبال کردن قدمهای هدفمند امام صدر و بررسی تجربه موفق او در ساماندهی و ایجاد تشکیلات برای شیعیان و محرومان لبنان به گواه بسیاری از بزرگان و صاحبان اندیشه برای ما ایرانیها ضروری و ارزشمند است. انتشار و رونمایی از مجموعه ۱۲جلدی «
گام به گام با امام» در اسفند سال ۱۳۹۶ این فرصت را برای مخاطبان ایرانی و همزبانان امام موسی صدر فراهم کرد تا با تلاش و حرکت او در لبنان بهتر آشنا شوند.
از این رو به مناسبتهای روزهای بهاری و سال نو تصمیم گرفتیم تا فعالیتهای امام صدر در روزهای فروردین سالهای حضورش در لبنان را مرور کنیم. این روزنگارها از مجموعه «
گام به گام با امام» استخراج شده است.
در این مطلب، گزارش فعالیتهای امام در روز 2۹ مارس (یعنی نهم فروردین) از سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۷ درج شده است.
29 مارس 1971 (نهم فرودین 1350)
اعضای مجمع پژوهشهای اسلامی از جمله امام صدر از کارخانه ریسندگی و بافندگی مصر در حلوان بازدید کردند. (گام به گام با امام، جلد 3، ص 9)
29 مارس 1973 (نهم فرودین 1352)
استاد محمد قرهعلی به افتخار حضور سیدرضا صدر ضیافت شامی در منزل خود ترتیب داد. در این مراسم امام صدر، شیخ حسن خالد مفتی اهل تسنن، کاظم خلیل، وزیر، عمر ابوریشه، سفیرو شاعر و خلیل الخلیل، سفیر نیز حضور داشتند. (گام به گام با امام، جلد 3، ص 171)
29 مارس 1974 (نهم فرودین 1353)
صائب سلام، نخست وزیر سابق در منزلش در دوحه پذیرای امام صدر بود. در پایان جلسه آقای سلام گفت: «آن دسته از مسائل اجتماعی که برای امام صدر اهمیت دارد، برای ما نیز مهم است. من در حضرت امام کاردانی لازم را برای حل مشکلات و رغبتی صادقانه برای گفتوگوی سازنده، به منظور تحقق خواستههای مشروع و قانونی مشاهده کردم؛ خواستههایی که همه ما احساس میکنیم که گروههای محروم در کل لبنان به پیگیری آن اصرار دارند.» آقای سلام در ادامه گفت: «هیچکسی ادعا نمیکند که یکشبه میتوان محرومیت را به رفاه تبدیل کرد. اما لازم است که فضای اعتماد بوجود آوریم و محرومان احساس کنند که به خواستههای آنها توجه جدی و اهتمام مستمر مبذول میشود. وی در ادامه گفت: «من خوشحالم که امام صدر قصد دارد موضوع را از کینههای سیاسی دور نگه دارد و در این راه تلاش میکند و همه ما باید به وی کمک کنیم.» (گام به گام با امام، جلد 4، ص 40)
29 مارس 1976 (نهم فرودین 1355)
امام صدر در پایان سفر به دمشق که پس از وخامت اوضاع امنیتی و آغاز درگیریهای شدید در مناطق مختلف لبنان از جمله بیروت صورت گرفته بود، به لبنان بازگشت. امام در این سفر با رئیس جمهور و مسئولان سوری که برای حل بحران لبنان تلاش میکنند، دیدار کرد و آنان را به افزایش این تلاشها با هدف کمک به لبنان برای خروج از بحران، حفظ وحدت و توقف کشتارها فراخواند. (گام به گام با امام، جلد 7، ص 29)
یاسر عرفات امروز با هدف پایان دادن به درگیریها میان نیروهای چپگرا و راستگرا با امام سیدموسی صدر دیدار کرد. (گام به گام با امام، جلد 7، ص 29)
29 مارس 1977 (نهم فرودین 1356)
امام صدر پس از دیداری دو روزه از دمشق بازگشت و درباره آن دیدار، تنها گفت: این سفری شخصی بود. امام بلافاصله پس از ورود خود با وزیر دفاع، آقای فوآد پطرس تماس گرفت و حادثه تجاوز به منزل او را محکوم و از سلامتی او ابراز خرسندی کرد. (گام به گام با امام، جلد 8، ص 22)
29 مارس 1978 (نهم فرودین 1357)
در این روز تلگرافهای از آیتالله سیدابوالقاسم خوئی مرجع اعلای شیعیان و همچنین امام خمینی به دست امام موسی صدر رسید. این تلگرافها در پاسخ به تلگراف امام موسی صدر که در آن گزارش وضعیت شیعیان جنوب و تجاوزات اسرائیل به خاک لبنان آمده بود، از سوی آن مراجع ارسال شده بودند. (گام به گام با امام، جلد 9، ص 26)