برگزيدگان مسابقات ملی مناظرات دانشجویی به مناسبت سی و نهمین سالگرد ربودن امام موسی صدر به موسسه آمدند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، برگزيدگان مسابقات ملی مناظرات دانشجویی پیش از ظهر امروز برای دیدار و گفتوگو به موسسه امام موسی صدر آمدند.
در این دیدار که به مناسبت سی و نهمین سالگرد ربودن امام موسی صدر برگزار شد، مسئولان سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی به همراه دانشجویان برگزیده مسابقات ملی مناظره که به همت این نهاد برگزار میشود، حضور داشتند.
حورا صدر، دختر امام موسی صدر و مدیر موسسه در این دیدار خطاب به دانشجویان حاضر گفت: «امام صدر در برخی سخنرانیها به ویژگیهای جوانان پرداخته است از جمله قدرت زیاد، توان زیاد، تحمل و صبر زیاد در برابر ناملایمات و در برابر هواهای نفسانی. این ویژگی آخر برایم جالب است که ایشان روی آن خیلی هم تاکید دارد و خلاف عقیده رایج درباره جوانان است. امام همچنین میگوید که جوان فرصت بسیار دارد تا نقشه آینده را طرحریزی کند و چون هنوز به جامعه وابستگی زیادی ندارد میتواند در آن تغییر و تحول ایجاد کند. امام به خوشگمانی نسبت به انسان و به خصوص جوانها مشهور است و این نکته مهمی در رفتار ایشان است.»
او در ادامه گفت: «مسئله مناظره که شما در پیش گرفتهاید با فعالیتهای گفتوگویی و تقریبی امام و ارتباطش با گروههای مختلف مردم و رهبران مرتبط است. نکته مهم در این موضوع این است که تناقضی بین حرفهایی که با هر کدام از این گروهها میزنند نمیبینید. این هماهنگی در همه حرفهای ایشان هست. و این انسجام بین رفتار و گفتار و اندیشه مهمترین چیزی است که نبودش مشکل جدی امروز ماست.»
حورا صدر درباره نگاه امام به مناظره و گفتوگو توضیح داد: «امام موسی صدر تنوع و تفاوت را باعث تفرقه و جدایی مردم نمیداند بلکه آن را زمینه گردآمدن افراد میداند چرا که هر کدام با توجه به استعدادهای ویژه به یکدیگر نیاز دارند. بنابراین گفتوگو و تعامل با دیگری در رفتار و عمل امام بسیار است. او با ۱۸ طایفه مختلف در لبنان سرو کار داشت اما در رفتارش هیچ کدام را جریحهدار نکرد و این حرفی است که خود آنها از مسیحی تا سنی به آن اعتراف میکنند.»
مدیر موسسه امام موسی صدر در پایان گفت: «این دیدار فرصتی است برای همکاری بیشتر بین موسسه با شما دانشجویان. به خصوص ایجاد همکاری عمیق با کانون گفتوگوی موسسه که با برگزاری کارگاهها برای تمرین کردن مهارتهای گفتوگو فعالیت میکند. به تجربه شما جوانان خوش فکر نیاز داریم و با وجود احساس نیاز بیشتری که در این ایام به رفتار و عمل گفتوگویی امام صدر داریم باید با کمک هم برای گسترده کردن این رفتار و فرهنگ تلاش کنیم. امیدوارم که امسال، آخرین سالگردی باشد که بدون حضور ایشان برگزار کردیم. تا زمانی که امام در میان ما نیست، کار شایستهای نکردهایم. امیدوارم خدا کمک کند تا کاری شایسته و درخور انجام شود که به آزادی ایشان بیانجامد.»
دانشجویان شرکت کننده در این دیدار نیز با ابراز ارادت به امام موسی صدر، خود را علاقهمند به اندیشه و روش ایشان به خصوص در زمینه گفتوگو و ارتباط با دیگری دانستند. یکی از دانشجویان در سخنانی گفت: «ما ۸ شهریور مناظره داشتیم و میدانیم اگر مناظره به یک فهم مشترک نرسد کارکرد ندارد و این را از امام موسی صدر یاد گرفتهایم. ما شرمندهایم که برای ازادی او کاری نکردهایم و نمیدانیم هم چه باید بکنیم؟ امیدوارم امسال سال آخری باشد که دوری او را تحمل میکنیم. تنها میگویم: دل من پشت سرت کاسه آبی شد و ریخت / کی شود پیش قدم های تو اسفند شوم؟»
دانشجوی دیگر حاضر در این دیدار با اشاره به سخنان حورا صدر درباره وابستگی کمتر جوانان به جامعه و تعلقات گفت: «ما جوانها امروز خیلی وابسته شدهایم و دیگر آن سخن امام صدر درباره ما صدق نمیکند و آزادگی از ما گرفته شده است. گفتار و رفتار و عمل ما در مناظره باید یکی باشد و این نشان دهنده هوست ماست. و من میگویم که همین هویت از جوانهای ما سلب شده و به نظرم برای شکل گیری این هویت در نسل بعدی باید از آموزش و پرورش شروع کرد. همانطور که در موسسات امام صدر در لبنان این هویت بخشی برای دانشآموزان انجام میشود.»
تبدیل کردن اندیشههای امام موسی صدر به پویشهای دانشجویی و ایجاد دغدغه در سطح جامعه برای مطالبه آزادی و پیگیری پرونده امام موسی صدر از دیگر سخنانی بود که دانشجویان در این دیدار مطرح کردند.
در این دیدار مهدی فرخیان، مترجم آثار امام موسی صدر نیز در سخنانی خطاب به دانشجویان به ۳ ویژگی مهم امام صدر: مجتهد بودن، اسلام شناس بودن و داشتن کارنامه عملی ۲۰ ساله در لبنان اشاره کرد و گفت که این ویژگیها رویکرد و رفتار گفتوگویی امام موسی صدر در سالهای فعالیتش را متفاوت کرده است.
او درباره اصل گفتوگو با دیگری در رفتار و شیوه عملی امام موسی صدر گفت: «باید به انسان شناسی از نگاه امام صدر توجه کنیم. امام انسان را از ریشه انس میداند نه نسیان و او را موجودی اجتماعی تلقی میکند و ابعاد وجودی، مدنی، حرکت، اراده و آزادی، حب ذات، فطرت پاک و الهی را برای آن متصور است. همچنین دین را در خدمت انسان میداند نه انسان را در خدمت دین. هر کدام از این موارد در مواجهه و ارتباط با دیگری موثر است.»
فرخیان در پایان سخنانش تاکید کرد: «گفتوگو برای امام موسی صدر به مثابه شیوه زیستن است نه به مثابه یک روش. و با توجه به ویژگیهای رفتاری و عملی ایشان در برخورد با دیگران، امام صدر میتواند الگوی دینی برای دیالوگ در جهان امروز باشد.»
لازم به ذکر است اعضای سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی از اوایل سال ۱۳۹۰ همزمان با راهاندازی پایگاه اینترنتی ISDC.IR دبیرخانه مسابقات مناظره دانشجویان ایران را با هدف توسعه فرهنگ گفتوگو و احترام به نظرات و آراء مخالف افتتاح کردند و نخستین دوره مسابقات مناظره دانشجویی نیز، اردیبهشت ۱۳۹۱ در دانشگاه تربیت مدرس با حضور ۱۶ تیم برگزار شد که تا کنون چندین دوره از این مسابقات برگزار شده است.