۲۳ مرداد در تقویم ایران، روز مقاومت اسلامى نامگذارى شده است. نامی که به پیروزى مقاومت لبنان در جنگ سی و سه روزه با رژیم صهیونیستى اشاره دارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، جنگ سی و سه روزه، ۱۳ جولای ۲۰۰۶ آغاز شد و تا ۱۴ آگوست ۲۰۰۶ ادامه یافت. جنگ به بهانه اسیرگیری دو سرباز اسرائیلی در مرز فلسطین اشغالی و لبنان به دست سربازان حزب الله آغاز شد. در حالی که بعدها با اعتراف سران اسرائیلی و آمریکایی مشخص شد اسرائیل پیش از آن قصد حمله به این کشور را به منظور نابودی حزب الله داشته است.
ضاحیه جنوبی بیروت، حومه شیعه نشین پایتخت لبنان است که دفتر دبیرکل و برخی ساختمانهای اداری مقاومت نیز در آن قرار دارد. در این جنگ این منطقه تا حد زیادی ویران شد و برخی ساختمانها در آن ۳ یا ۴ بار هدف حمله هواپیماهای اسرائیلی قرار گرفتند.
در روز ۳۱ جولای، اسرائیل به ساکنان بیپناه روستای قانا حمله کرد و تعدادی بیگناه از جمله کودکان و زنان را به خاک و خون کشید. با مقاومت و پایداری مقاومت لبنان جنگ با قطعنامه ۱۷۰۱ در ساعت ۸:۳۰ صبح ۱۴ آگوست ۲۰۰۶ پایان یافت.
اگر چه پس از پیروزی لبنان در این جنگ سی و سه روزه، نام مقاومت اسلامی به روز پایانی جنگ تعلق گرفت اما واژه مقاومت در فرهنگ و تاریخ لبنان تازه و غریب نیست. مردم لبنان در دورههای گذشته و همچنین دوران معاصر بارها در مقابل حمله و دستدرازی به خاک و هویت کشورشان سرسختانه ایستادهاند و در بسیاری دفعات پیروز از میدان بیرون آمدهاند.
اما واژه مقاومت و پایه گذاری ابعاد اعتقادی و مردمی آن در لبنان بیش از همه با امام موسی صدر و تلاشهای او گره خورده است.
او که با بهره گرفتن از گزارههای واقعه عاشورا و حرکت امام حسین (ع) ذهن و روح مردم را برای مقاومت و ایستادگی در برابر ظالم آماده کرد و به آنها فهماند که سرنوشتشان به دست خودشان است و نباید بر دیگران تکیه کنند.
در سالهای پیش از ربوده شدن امام صدر، وقتی جنوب لبنان مورد حملات بیرحمانه اسرائیل قرار داشت و دولت و ارتش کاری برای مردم جنوب نمیکردند، امام با کمک تعدادی از یاران و شهید دکتر مصطفی چمران، جنبش أمل را تشکیل داد و جوانان شیعه را با آموزش نظامی برای جنگیدن و مقاومت آماده و مسلح کرد.
این گونه بود که هسته اولیه مقاومت مردمی شکل گرفت. هستهای که محصول سفرها و سرکشیها و سخنرانیهای متعدد امام موسی صدر است.
جنبش أمل و در کنار آن، در سالهای بعد حزب الله، مقاومت و ایستادگی را در لبنان رهبری کرده و پیش بردهاند تا امروز مقاومت لبنان، نامی باشد که دشمن تجاوزگر را برای حمله دچار تردید کند.
به مناسبت سالگرد پیروزی لبنان در جنگ سی و سه روزه و روز مقاومت اسلامی مطالب و یادداشت های سایت موسسه امام موسی صدر را بخوانید:
🔵
مقاومت در اندیشه امام صدر، حرکتی دولتی یا اعتقادی؟/ یادداشت حسن قبلان، عضو دفتر سیاسی جنبش أمل
🔵 بنیانگذار مقاومت در لبنان/ یادداشت یکی از اعضای جنبش أمل
🔵 امام صدر و نگاهِ بلند به میهن و مقاومت/ سخنان دکتر طلال عتریسی، مدیر مرکزمنطقهای و مطالعات سیاسی و اجتماعی دانشگاه لبنان
🔵 شرافتمندانهترین مقاومت از نگاه امام موسی صدر/ گزیده ای از سخنان امام صدر در نشست ها و مصاحبه های مختلف
🔵 اصالت ميهن دوستى/ سخنان امام موسی صدر در جمع خبرنگاران مطبوعات و رسانهها درباره ضرورت حمایت ازجنوب لبنان
🔵 وقتی امام موسی صدر زیر رگبار مستقیم اسرائیل نماز میخواند/ روایت دکتر چمران از روزهای حمله اسرائیل به کفرشوبا
🔵 امام موسی صدر و سید حسن نصرالله، دو مرد از سلاله رسول الله؛ آغاز و امتداد یک خیزش بزرگ اسلامی/ یادداشت علی اصغر عطاران طوسی