آقای جرج حاوی دبیر کل سابق حزب کمونیست لبنان صاحب تاریخی سیاسی و از بارزترین بازیگران سیاسی است.
وجدی العریضی مینویسد: آقای جرج حاوی دبیر کل سابق حزب کمونیست لبنان صاحب تاریخی سیاسی و از بارزترین بازیگران سیاسی است. او همان کسی است که میان یمن جنوبی و یمن شمالی آشتی ایجاد کرد و در شرایط بحرانی در مسائل الجزائر نقش ایفا کرد. او دوست و رفیق سران کشورهای بزرگ است و شاخصترین فردی است که مراحل خاصی از تاریخ لبنان و منطقه نقش مهمی ایفا کرده است.
اخیراً او مجدداً به دو عرصه محلی و منطقهای در موقعیتی بحرانی بازگشته است. و دیدار او از دو کشور لیبی و سوریه در پی تلاش او برای حل و فصل اختلافات از همین خاستگاه است. اقدامات حریری در لیبی رضایتبخش بود. آقای حاوی درباره دیدارش از جمهوری لیبی و نشست با سرهنگ قذافی و اقداماتی که احتمالاً در جهت مسأله امام موسی صدر انجام داده است، خصوصاً با توجه به اینکه روابط بسیار خوبی با رئیس جمهور لیبی دارد، اظهار کرد: هنگام دیدار آقای رفیق حریری از لیبی من هم در آن کشور بودم و پیش از آن همراه با دوستم آقای مصطفی حمدان سفیر لبنان در لیبی با لبنانیهای ساکن لیبی دیداری داشتم تا برای حل مشکلی که به صورت ناگهانی میان لبنان و لیبی ایجاد شده است و برای ارائه خدمت به دهها هزار لبنانی مقیم در لیبی کاری انجام دهم. علاوه بر آن اقدامات من برای حل مشکل محصولات کشاورزی و صنعتی لبنان و نیز انجام وظیفه و پاسخ مثبت به مواضع لیبی و رهبر آن آقای معمر قذافی در خصوص آرمان ملی لبنان و فلسطین و دیگر جنبشهای آزادیبخش جهان بوده است.
در این سفر با آقای حریری نخست وزیر لبنان که در حال دیدار از لیبی بود نیز ملاقات کردم. البته دیدار او از لیبی جای قدردانی دارد زیرا این سفر حاکی از اهتمام و توجه وی به وضع لبنان و همبستگی اعراب است. پس از بازگشت از لیبی فرصتی دست داد تا با آقای بشار اسد رئیس جمهور سوریه ملاقاتی داشته باشم. در این ملاقات علاوه بر مسائل محلی در خصوص اوضاع منطقهای و بینالمللی، همبستگی عربی، و انتفاضه قهرمان فلسطین بحث و تبادل نظر شد. در همین راستا آقای حاوی به حمله ظالمانه به آقای معمر قذافی رئیس جمهور لیبی اشاره کرد و تحکیم همبستگی را میان لبنان، سوریه، لیبی و کشورهای عربی و اسلامی بر علیه دشمن صهیونیستی تحت حمایت آمریکا ضروری دانست.
برای قذافی احترام قائل هستم پس از بازگشت من به لیبی تبلیغات بر علیه این کشور بالا گرفته بود به طوری که تلاشهای آقای حریری بیحاصل شد و روابط بین دو کشور رو به وخامت گذاشت و لازم بود که برای مقابله با این حملات تدبیری اندیشیده میشد. به همین جهت من با آقای قذافی رئیس جمهور که به او علاقه و احترام زیادی دارم دیدار کردم. البته از آنجا که آنچه مرا به قذافی مرتبط میکند روابط قدیمی و مستحکم دوستی و همکاری است من با صراحت با وی در مورد راههای حل مشکل میان لبنان و لیبی گفتگو کردم و اعتقاد دارم که وظیفه همگان است که در جهت روشن شدن سرنوشت امام سید موسی صدر تلاش کنند.
البته جایز نیست این تلاشها بر مبنای متهم ساختن لیبی استوار باشد زیرا این روش موجب میشود تا تلاشها از جستجوی حقیقت به سمت تبلیغات رسوا گرانه منحرف شود، که در آن صورت نه به مسأله امام صدر خدمتی میکند و نه به آرمانهای مشترک دو کشور. از سوی دیگر در خصوص راههای حمایت از لبنان به طور عام و جنوب این کشور به صورت خاص در مواجهه با تهدیدات صهیونیستی و در مقابله با شرایط سخت اقتصادی که گریبانگیر لبنان است و اهمال و سهلانگاری تاریخی در حق جنوب صحبت شد. من معتقدم ساماندهی وضع اقتصادی و معیشتی مردم فقط یک وظیفه مهم لبنانی نیست بلکه یک وظیفه قومی و عربی است.
در این دیدار همچنین در خصوص پشتیبانی از انتفاضه و همبستگی حقیقی عربی که البته زیر سقف شرم آور شرم الشیخ محقق نخواهد شد صحبت کردیم. و در این گفتگوها در خصوص شرایط موجود و وظیفه و مأموریتها در مبارزات آینده اتفاق نظر داشتیم. و اما در مورد قضیه امام صدر، سرهنگ قذافی اینگونه تبلیغات بر علیه لیبی را عجیب دانست و آنرا ظالمانه خواند و با قاطعیت مسئولیت کشورش را در پنهان ساختن امام صدر رد کرد. او اظهار داشت که اگر لیبی خواهان ترور امام صدر بود این عمل را در لبنان انجام میداد و هرگز وی را به لیبی دعوت نمیکرد. علاوه بر آن مگر ترور امام صدر چه سودی برای لیبی دارد و کدام عقل و منطق انسان را به این نتیجه میرساند که لیبی چنین اقدامی کرده باشد.
همچنین سرهنگ قذافی اعلام آمادگی کرد که یک کمیته مشترک لیبیایی- لبنانی تشکیل شود و او همه امکانات را در اختیار آنها بگذارد تا در لیبی و خارج لیبی جهت کشف حقیقت فعالیت کنند. او همچنین از حضور ایران و سوریه در این کمیته تحقیق استقبال کرد. قذافی همچنین از این نظر که امام صدر قبل از ربوده شدن و یا احتمالاً وفاتش در لیبی بوده و از این کشور خارج شده است یک نوع مسئولیت معنوی را متوجه این کشور دانست و افزود: این مسئولیت وظایفی را متوجه لیبی میکند که نه تنها در قبال خانواده صدر و جنوب لبنان که امام همه اهتمام خود را مصروف آن داشته است میباشد بلکه برای همکاری جهت روشن ساختن حقیقت است تا در نتیجه این وضع نامطلوب به طور کامل پایان یابد.