محمدعلی مهتدی گفت: امام موسی صدر به رسانه برای آن که کلام و سخن حق را منتقل کند، ایمان داشت و معتقد بود احترام به رسانه، احترام به مخاطب است.
به گزارش روابط عمومی موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر به نقل از عطنا، محمدعلی مهتدی، روزنامهنگار، پژوهشگر در نشست «گفتوگوهای ایرانی و عربی، اندیشهها، زمینهها و الگوها» در کمیسیون تخصصی «رسانه و نقش آن در گفتوگوی فرهنگی ایران و جهان عرب» که عصر یکشنبه، سوم بهمنماه در دانشکده علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبائی برگزار شد درباره تجربههای رسانهای در لبنان با تأکید بر فعالیت امام موسی صدر سخن گفت.
مهتدی با اشاره به اینکه این افتخار را داشتم که همراه با امام موسی صدر باشم و حتی مصاحبهای نیز با او انجام دهم، بیان کرد: افتخار میکنم که در مسیر انسانی و اجتماعی وی فعالیت کردهام. امام موسی صدر که خداوند او را برای ما بازگرداند، شخصیتی فوقالعاده و کمنظیر در جهان اسلام است. هر صدها و شاید هم هزاران سال طول میکشد تا یک فرد مصلح و متفکر اسلامی بزرگ که در منطقه تاثیر زیادی دارد، بیاید.
وی با بیان اینکه صحبت از صدر و اندیشه او کار سهل و آسانی نیست، اظهار کرد: با توجه به طایفهگرایی سیاسی در کشور لبنان، امام صدر برای خود اهدافی را ترسیم کرد. اولین هدف هم این بود که به بزرگترین جریان مردمی در لبنان، شخصیت و هویت بدهد چون در حاشیه قرار داشتند.
این روزنامهنگار در همین رابطه، افزود: برای اینکه شرایط در این زمینه مهیا شود، امام موسی صدر شروع به ایجاد ارتباط و گفتوگو با گروههای مختلف در لبنان کرد و به گفتوگو ایمان داشت.
امام صدر به گفتوگو ایمان داشت
وی با اشاره به اینکه امام صدر به فکر تمام گروهها در کشور لبنان از مسیحی گرفته تا مارونی بود، گفت: جنگهای فرقهای و مذهبی برای نابود کردن لبنان به راه افتاده بود و بسیاری از افراد به خصوص شیعیان در حاشیه قرار داشتند که امام موسی صدر تصمیم گرفت فضای تنگ و بسته سیاسی را شکسته و با ایجاد فضای گفتوگو و تعامل به تمام مراکز قدرت اعلان جنگ کرده و افکار عمومی را با پای کار آوردن مستضعفان به دست بگیرد.
مهتدی یکی از مهمترین اهداف امام موسی صدر در به وجود آوردن مقاومت لبنان را مقابله با متجاوزان صهیونیستی دانست و گفت: برای رسیدن به اهداف بزرگ که ابزار آنها گفتوگو و فهم مشترک است در اینجا نقش رسانهها مطرح میشود.
وی با بیان اینکه در لبنانِ دوران امام صدر رسانهها روزنامه، رادیو و تعدادی شبکه تلویزیونی بودند، اظهار کرد: او به رسانه برای آن که کلام و سخن حق را منتقل کند، ایمان داشت و معتقد بود احترام به رسانه، احترام به مخاطب است.
این کارشناس رسانه و پژوهشگر یادآور شد: جمله «رسانه یعنی جهاد» را نیز از امام موسی صدر شنیدیم و گفتند، رسانه یعنی جهاد که در آن مجاهد، کلمه حق را در فضا و افکار عمومی منتشر میکند.
وی با اشاره به اینکه امام صدر به عنوان یک مرجع مسلمان و شیعه که در مکتب اهلبیت پرورش یافته بود، سخنرانیها و همایشهایی را در میان اهل سنت لبنان برگزار میکرد، گفت: برای مسیحیان در کلیسا سخنرانی میکرد و زمانی که صحبتهای او را گوش میدادند، گریه میکردند و میگفتند او مسیح آخرالزمان است.
مهتدی با بیان اینکه امام موسی صدر به عنوان یک مرجع شیعی توانسته بود بر جامعه متکثر قومی و طایفهای لبنان تاثیر بگذارد، افزود: کشور لبنان با ساختار مذهبی و دینی خود یک نمونه خوبی برای جهان است که میتوان با گفتوگوی ادیان و تمدنها، خشونت و جنگهای ویران کننده را از میان برد.
وی عنوان کرد که امام موسی صدر از رسانههای آن زمان شامل روزنامهها، رادیو و تلویزیون برای گفتن سخن حق و رساندن آن به گوش مخاطب بدون در نظر گرفتن مذهب و دین آنها استفاده میکرد.
مهتدی به روزنامه «الحیات» در دهه ۶۰ میلادی که سردبیر آن مرحوم «کامل مروه» بود و در قرن گذشته ترور شد، اشاره کرد و گفت: تروریستها وارد دفتر مروه شده و او را به رگبار گلوله بستند. امام موسی صدر ترور او را خسارات بزرگی میدانست و میگفت، اینکه یک روزنامهنگار ترور شود، انتقام گرفتن از سخن و اندیشه است.
این روزنامهنگار همچنین سخنانی از امام موسی صدر که در مراسم ختم کامل مروه
* ایراد شده بود را برای جمع حاضر خواند.
گفتنی است این کمیسیون در برنامه سلسله کمیسیونهای سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران با همکاری دانشگاههای شهید بهشتی، فردوسی مشهد، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی قم، دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه الزهرا (س) و دانشگاه بینالمللی امام خمینی (ره) قزوین از دوم تا پنجم بهمنماه امسال در ایران برگزار شد.
.....................
* این سخنرانی با عنوان «در پاسداشت آزادی» در کتاب «ادیان در خدمت انسان» منتشر شده که متن آن را می توانید اینجا بخوانید.