به گزارش روابط عمومی موسسه امام موسی صدر، آیتالله سید تقی طباطبایی قمی، دایی امام موسی صدر و از مراجع تقلید شیعه بود که در سفر زیارتی به عراق، صبح ششم آبان در شهر کربلا درگذشت.
آیت الله طباطبایی متولد سال 1301 قمری در کنار آیت الله العظمی سیستانی و آیت الله میرزا علی فلسفی یکی از سه نفری است که آیت الله العظمی خویی در زمان حیات خود اجتهاد وی را به صورت کتبی اعلام و تایید کرد. وی فرزند آیتاللهالعظمی سید حسین طباطبایی قمی از مراجع بزرگ تقلید بود که سالها مرجعیت عام حوزههای علمیه را بر عهده داشت و در پی ابراز مخالفت با فرمان رضا شاه مبنی بر کشف حجاب اجباری زنان در سال ۱۳۱۴ خورشیدی (۱۹۳۶ میلادی) ناچار به ترک ایران و اقامت در عراق شد.
آیت الله طباطبایی قمی مقدمات را نزد پدر خود فرا گرفت و سپس به همراه پدر به کربلا و نجف رفت. وی چندین سال از محضر آیات عظامی چون مرحوم سید محمدهادی میلانی, سید عبدالهادی شیرازی, حسین حلی, محمدکاظم شیرازی, محمدعلی کاظمینی بروجردی و به خصوص سید ابوالقاسم خویی استفاده کامل کرد و به درجه اعلای علم، فقاهت، حکمت، و رجال دست یافت.
پس از رسیدن به درجات عالی اجتهاد، وی شروع به تدریس در متون فقه و اصول در نجف پرداخت و سپس در مسجد هندی در حوزه علمیه نجف شروع به تدریس خارج فقه و اصول کرد.
بر طبق اسناد موجود آیتاللهالعظمی سید ابوالقاسم خویی در زمان حیات و با وجود داشتن شاگران زیاد، تنها برای سه نفر از شاگردانشان اجازه کتبی اجتهاد صادر کرد. نخستین اجازه به آیت الله میرزا علی فلسفی در ذی القعده ۱۳۸۰ هجری قمری اختصاص داشت. دومین اجازه کتبی در ذی الحجه همان سال به آیت الله سید علی سیستانی داده شد و اجازه سوم نیز برای آیتالله تقی قمی نوشته شد. به گفته سید صاحب خویی فرزند آیتالله العظمی خویی، به جز این سه نفر هیچ فرد دیگری از سوی پدرش اجازه اجتهاد دریافت نکرده است.
در پی اخراج تعداد کثیری از روحانیان بزرگ توسط رژیم بعث عراق از نجف، وی نیز به ناچار در سال ۱۳۵۹ مجبور به ترک نجف شد، به شهر قم آمد و مشغول به تدریس فقه و اصول در حوزه علمیه قم شد.
وی تالیفات متعددی بر جای گذاشته است که عمدتاً به زبان عربی نوشته شده است و تعدادی از آنها به زبانهای فارسی و انگلیسی هم برگردانده شده است. در سال ۱۳۶۳ و به همت عباس حاجیانی دشتی، مجموعه گفتارهای آیت الله سید تقی طباطبایی قمی در کتابی تحت عنوان درسهایی از شفاعت منتشر شد که تاکنون چندین بار تجدید چاپ شده است.
پیکر این فقیه و مرجع عالی مقام صبح جمعه، ۷ آبان ساعت ۹:۳۰ در مسجد جامع شیخ طوسی نجف تشییع خواهد شد.
پیام تسلیت مراجع تقلید در پی درگذشت آیت الله طباطبایی قمی
پیام تسلیت آیت الله سیستانی:
پیام تسلیت آیت الله صافی گلپایگانی:
"اذا مات العالم الفقيه ثلم في الاسلام ثلمة لايسدّها شيء"
با کمال تأسف و تأثر مطلع شديم که فقيه اهل بيت عصمت و طهارت (عليهم السّلام)، مدافع حريم امامت و ولايت، و شيفته و دلباخته حضرت سيد الشهداء (عليه السّلام) مرجع عاليقدر حضرت آيت الله آقای حاج سيد تقي طباطبايي قمي (قدّس سرّه) دعوت حق را لبيک گفته و به ديار باقي شتافتند.
آن عالم برجسته، خلف صالح مرجع و زعيم بزرگ عالم تشيع مرحوم آيت الله حاج آقا حسين طباطبايي قمي بود که عمر مبارک خود را در خدمت به مولا و سرور خود حضرت بقيه الله الاعظم (ارواح العالمين له الفداء)، اعلای کلمه الله و ترويج معارف حقه اهل البيت (عليهم السلام) سپری نمود و با تأليف کتابهاي ارزنده فقهي و اصولي که نشان از دقت و امعان نظر و تحقيق عالمانه آن فقيد سعيد ميباشد به حوزههای علميه خدمت فراوان نمودند.
حقير که از علاقمندان به ايشان و خاندان بزرگ طباطبايي قمي هستم بسيار در فقدان آن عالم رباني متأثر شدم.
خوشا به سعادت ايشان که در کربلای معلي در جوار امام مظلومان و سالار شهيدان بعد از زيارت حضرات ائمه معصومين (عليهم السّلام) دعوت حق را لبيک گفت و ميهماني آن بزرگواران را پذيرفت.
عاش سعيداً و مات سعيداً
رحلت اين فقيه عالي مقام را به ساحت مقدس حضرت ولي الله الاعظم (عجّل الله تعالي فرجه الشريف) و به حوزههاي علميه و شاگردان و بيت شريف بخصوص آقازاده فاضل و محترم ايشان تسليت عرض نموده علو درجات آن فقيد سعيد را از خداوند متعال مسئلت دارم.
25محرم الحرام1438
لطف الله صافي
پیام تسلیت آیت الله شبیری زنجانی:
« إذا مات العالم ثلم في الإسلام ثلمة لا يسدها شيء إلى يوم القيامة»
ضایعه ارتحال فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیت الله معظم حاج آقا تقی طباطبایی قمی "قدّس سرّه" را به محضر شریف حضرت ولی عصر "عجّل الله تعالی فرجه الشریف" و بیت فقاهت و مرجعیت طباطبایی قمی و بیوت وابسته تسلیت عرض نموده، علو درجات ایشان و سایر فقها و بزرگان آن بیت شریف را از درگاه احدیت خواستارم.
۲۵محرم الحرام ۱۴۳۸
سید موسی شبیری زنجانی