میزگرد «اندیشههای امام موسی صدر و انسجام اسلامی» روز سه شنبه در حاشیه نمایشگاه انسجام اسلامی در قم برگزار شد.
اساتید حوزه و دانشگاه در این میزگرد خاطرنشان کردند: امام موسی صدر با روشنگری و نگاه عالمانه خود، نقش بسیار مهمی در انسجام و وحدت مسلمین ایفا نمود. یک استاد حوزه و دانشگاه در این میزگرد گفت: علمای دین خصوصا امام موسی صدر بیش از هر چیز دنبال منسجم کردن مسلمانان در برابر دشمنان و جلوگیری از اختلافات مذهبی بود.
حجتالاسلام «رضا مختاری» خاطرنشان کرد: آن عالم ربانی (امام موسی صدر) نقش بسیار مهمی در تفاهم و وحدت میان کشورهای اسلامی خصوصا شیعه و سنی ایجاد کرد.
وی افزود: با روشنگریهای امام موسی صدر گروههای مختلف اعم از شیعه، سنی و حتی مسیحی در لبنان یکپارچه شدند.
مختاری یادآور شد: اگر امروز در برخی کشورهای اسلامی مانند لبنان و سوریه میان مسلمانان تفاهم و وحدت وجود دارد به خاطر تلاشهای افرادی مانند امام موسی صدر و سید شرفالدین میباشد.
این استاد حوزه و دانشگاه گفت: اگر وجود چنین شخصیتهای بزرگی در میان کشورهای اسلامی نبود، امروز به وضعیت عربستان سعودی گرفتار بودیم.
وی ادامه داد: شخصیتهای بزرگ مانند امام موسی صدر مخالف تفرقه بود و همیشه مردم و فرقههای مختلف را به هم پیوند میداد.
محقق و پژوهشگر علوم دینی نیز در این زمینه گفت: امام موسی صدر به دلیل ارتباط نزدیکی که با مردم داشت محبوبیت زیادی را در جهان کسب کرده بود.
«شریف لک زایی» خاطرنشان کرد: برای اینکه ارتباط امام موسی صدر با مردم گستردهتر شود، او در یک سال هزار سفر به مناطق مختلف لبنان و کشورهای دیگر داشت.
وی یادآور شد: ایشان همیشه دنبال رفع موانع برای وحدت مسلمانان بود و از هر فرصتی برای همبستگی میان شیعه و سنی استفاده میکرد.
لک زایی خاطرنشان کرد: امام موسی صدر توانست خود باختگی شیعیان لبنان را از بین ببرد و با فشار وارد کردن به دولتمردان این کشور، حقوق مردم را مطالبه نماید.
وی ادامه داد: آن شخصیت دینی برای تقویت انسجام اسلامی کارهای گروهی، سازمانی و تشکیلاتی را بر فردگرایی ترجیح میداد.
لک زایی گفت: مدارس، موسسات و نهادهایی که امام موسی صدر تاسیس کرد برای عموم مسلمانان بود و از این طریق به انسجام اسلامی کمک میکرد.
یک استاد حوزه و دانشگاه نیز در این مراسم گفت: زمانی که هنوز امام موسی صدر وارد لبنان نشده بود، این کشور زیر سیطره استکبار جهانی بود. حجتالاسلام عبدالرحیم اباذری افزود: امام موسی صدر با ۲۰سال سابقه حضور در لبنان، فرهنگ اسلام ناب را به جوانان منتقل و از نفوذ دشمنان نیز جلوگیری کرد.
وی یادآور شد: متاسفانه بعد از رحلت آیت الله حکیم عدهای دنبال توطئه بودند که چرا امام موسی صدر، امام خمینی (ره) را به عنوان مرجع تقلید به مردم لبنان معرفی نکرد و آیت الله خویی را معرفی نمود.
اباذری تصریح کرد: وضعیت لبنان آن روز به گونهای بود که مردم کمتر حضرت امام (ره) را میشناختند و از طرف دیگر امام موسی صدر به امام (ره) نگاهی بالاتر از مرجع تقلید داشت و ایشان را امام الاکبر مینامید.
وی تصریح کرد: عدهای با سوء استفاده از این مسائل قصد اختلاف میان اندیشههای امام راحل و امام موسی صدر را داشتند ولی این توطئه خنثی شد.