«امام موسی صدر از بنیانگذاران مکتب گفتوگوی ادیان بود و به همین دلیل نیز ایشان از بزرگواران نامآور تاریخ باقی خواهند ماند.»
به گزارش خبرنگار سیاسی - خارجی ایسنا حجت الاسلام محمد علی ابطحی معاون حقوقی و پارلمانی رئیس جمهور در همایش بینالمللی «امام موسی صدر، نیازهای مقتضیات زمان» در تالار علامه امینی دانشگاه تهران ضمن بیان این مطلب گفت: «زمانیکه بنده به لبنان سفر کردم یک اصل مهم دربارهٔ امام موسی صدر برای من کشف شد.
گذر زمان، حوادث مختلف در لبنان و تحولات سیاسی در دو- سه دهه گذشته در جهان نتوانست یاد و خاطره امام موسی صدر را از رمز و اسوه مردم لبنان خارج کند. بنده در مذاکراتی که با مقامات لیبی در مورد وضعیت ایشان داشتیم، به عرض این مقامات رساندم که مساله امام موسی صدر با گذر زمان حل نمیشود.»
وی با بیان اینکه امام موسی صدر در جامعهٔ مسیحی، شیعی و سنی لبنان به عنوان چهرهای برجسته شناخته میشود، خاطر نشان کرد: «اندیشهٔ امام موسی صدر فراتر از اندیشههای بسته و متداول زمان خود بود ایشان مقتضیات، نیازها و واقعیات دورانی که در آن زندگی میکرد را بخوبی میشناخت. بعد از گذشت سه دهه هنوز نیازهای جامعهٔ جهانی در اندیشهٔ او وجود دارد.
«ابطحی یکی از مهمترین مبانی فکری امام موسی صدر را قدرت تحمل و پذیرش افکار دیگران دانست و اظهار داشت: «ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی هنوز نتوانستیم طرح نظریات دیگران را تحمل کنیم. ولی امام موسی صدر با شیوه و عملکرد خود در جامعهٔ لبنان که از نظر دینی جامعهای متفکر است، به این موقعیت نائل آمد. ایشان در زمان درگیری بین مسلمانان و مسیحیان در لبنان به مغازه بستی فروشی مسیحی رفت و با دوستان خود از این مغازه بستی خریدند و خوردند. این در حالی بود که این عمل در جامعه آن روز لبنان ناپسندیده و قلمداد میشد. این حرکت کوچک امام آغاز یک تحول جدید در جامعه لبنان بود.»
معاون پارلمانی رئیس جمهور در ادامه عنوان کرد: «دو نظر جدی جهان اسلام را تهدید میکند: ۱- مجموعهای بیهویت که لازمه زندگی در جهان امروز را به فراموشی سپردن هویت دینی خود میداند. ۲- گناه و درک متحجرانه و واپسگرایانه از سالهای سالی که روشنفکران دینی تلاش کردند که در جامعهٔ جهانی اسلام با تروریسم یکی قلمداد نشود» وی به حوادث ۱۱ سپتامبر اشاره کرد و بیان داشت: «در این حوادث بدترین شکل تروریسم را به نام اسلام در عرصه بینالملل ارائه دادند»
ابطحی اضافه کرد: «در برابر این اندیشه نیز یک انسان مغرور در آمریکا قرار دارد که او نیز در ادامهٔ مسیر بنلادن حرکت میکند. هر دو جریان ذکر شده با یک منطق سخن میگویند؛ ولی باید گفته شود که جامعهٔ جهانی بالغ و رشد یافته است. در دنیای فعلی نیز اندیشمندان مستقلی وجود دارند که خود را برای مبارزه با تروریسم آماده کردهاند.» وی حادثهٔ ۱۱ سپتامبر را بهترین فرصت برای مقابله با تروریسم ارزیابی و تصریح کرد: «سلطهگری امریکا به کمک اندیشهٔ طالبانی و بنلادنی مانع از برخورد قاطع با این امر شده است.»
وی در ادامه خاطر نشان کرد: «آفت بیهویتی از یکسو و همچنین غالب کردن خشونت گرایی و واپسگرایی به جامعهجهانی از سوی دیگر همانند دو لبهٔ قیچی دین اسلام را در جهان امروز تهدید میکنند. امام موسی صدر نیز بر اساس همین دو مبنا حضور خود را در لبنان تفسیر میکند.»
معاون حقوقی و پارلمانی رئیس جمهور اظهار داشت: «وقتی ما امکان گفتگو در حوزه دین را میپذیریم، بدین معنا است که در همه حوادث جهانی امکان گفتوگو وجود دارد. وقتی روحانی معمم و معظم شیعه راه کلیسا را باز کرد و در زیر آهنگ ناقوس کلیسا از خدای واحد سخن گفت؛ روحانی محترم مسیحی یک آمادگی پیدا کرد که کنار امام موسی صدر در مساجد لبنان از اصول مورد قبول تمامی ادیان سخن بگوید.»
ابطحی در پایان تاکید کرد: «ما بارها اعلام کردیم که دنیا باید این ننگ را از پیکر خود بزداید که شخصیتی با چنین عظمت مفقود باشد. علاقمندی و اصرار آقای خاتمی برای حل این ماجرا باعث شد که ما تلاشهای زیادی را در این زمینه انجام دهیم. در این راستا مذاکرات فراوانی با دولت لیبی انجام شد؛ ولی من به خود حق میدهم که این مساله را بیان نمایم که ما نسبت به همکاریهای دولت لیبی برای حل این مساله بسیار امیدوارتر بودیم. ما علاقمند بودیم تلاشهای ما در این زمینه به نتیجهای برسد؛ اما متاسفانه تا به امروز به نتیجه مطلوب دست نیافتهایم.»