دوشنبه شب مورخ ۲۷/۰۵/۲۰۰۲ دانشگاه کاشان میزبان جمع کثیری از مشتاقان امام موسی صدر بود.
دراین مراسم که به همت «انجمن مطالعات و تحقیقات فرهنگی هنری نسیم» و با همکاری «بسیج دانشجویی» و «انجمن اسلامی» دانشگاه کاشان برگزار گردید، آقای حاج ابویاسر- عادل عون- از اولین یاران امام موسی صدر و نماینده جنبش امل در ایران و نیز حجت الاسلام شیخ مصطفی مصری، از شاگردان امام موسی صدر و از فضلای حوزه علمیه قم، به ایراد سخن پرداختند.
آقای ابو یاسر در سخنان خود به نقش تأسیسی امام موسی صدر در مقاومت لبنان، کادرسازیهای ایشان و همچنین پایداری و مقاومت ایشان در برابر اسراییل پرداختند. پس از پخش فیلمی مستند درباره امام، حجت الاسلام شیخ مصطفی مصری به ایراد سخن پرداخت. وی خرداد ماه امسال را که یادآور خاطره امام راحل (ره) است، به دلیل همزمانی با ماه ربیع الاول، یعنی میلاد پیامبر (ص) و امام جعفر صادق (ع)، و نیز ماه میمیلادی، یعنی سالگرد آزاد سازی جنوب لبنان، داری ابعاد مهم و پربرکتی شمرد.
وی اظهار داشت: «طرح نام امام خمینی (ره) در مطبوعات جهان عرب، برای اولین بار توسط امام موسی صدر صورت گرفت». وی افزود: «آزاد سازی جنوب لبنان بوسیله نیروهای مقاومت نیز توسط امام موسی صدر پایه ریزی گردید». در پایان، دانشجویان حاضر در جلسه سؤالاتی را پیرامون امام موسی صدر مطرح کردند. شیخ مصطفی مصری در پاسخ سؤالی در باره حیات امام صدر اظهار داشت: «ما به سه دلیل عقلی، شرعی و عرفی به حیات امام اعتقاد داریم.
اولا دلیلی بر شهادت امام نداریم؛ دوما با توجه به اصل استصحاب که در فقه مطرح است، به زنده بودن ایشان امید داریم؛ سوما أخباری در دست است که از سلامت و در بند بودن ایشان حکایت دارند «. ایشان در پاسخ به این سؤال که «اگر امام صدر اکنون در بین ما میبودند، چه نقشی را در تحولات منطقه ایفا میکردند؟» اظهار داشت: «اگر امام در میان ما حضور میداشت، اصولا بسیاری از تحولات یا اتفاق نمیافتاد، یا به گونه أی دیگر روی میداد».
وی افزود: «اگر امام در صفوف مقاومت حضور میداشت، جنوب لبنان بسیار پیش از اینها آزاد میشد». حسن ختام این همایش بازدید شرکت کنندگان از نمایشگاه عکس و کتاب بود. شایان ذکر است که نمایشگاه عکس و کتاب امام موسی صدر از تاریخ ۴ الی ۶ خرداد در محل دانشگاه کاشان برپا گردید، و به طور کم سابقه أی مورد استقبال دانشجویان آن دانشگاه قرار گرفت. محورهای مصاحبه:
- امام موسی صدر یک شخصیت جهانی است و به کشور خاصی انحصار ندارد. همه مسلمانان وظیفه دارند سرنوشت ایشان را پیگیری کنند
- ما انتظار داشتیم که بتوانیم در قالب یک همکاری ایرانی
- لیبیایی به نتیجه برسیم، اما متاسفانه علی رغم وعدههایی که لیبیاییها در مورد همکاری بیشتر به ما دادند، این قضیه تا امروز به طول انجامیده است
- ما هنوز در مورد موضوعی که با لیبیاییها توافق کرده بودیم، پاسخی از آنان دریافت نکرده ایم
- من امیدوار هستم که همکاری با دولت لیبی ادامه یابد تا روشن شود که بر امام صدر چه گذشته است و امروز ایشان در چه وضعیتی است
- من همواره خوشبین بودهام و این خوشبینی را نیز مکررا ابراز داشته ام
متن مصاحبه: الشرق الاوسط: سیف الاسلام قذافی چند روز پیش در مصاحبه با روزنامه الشرق الاوسط اظهار داشته است که حکومت ایران طی تماسهایی از وی خواسته است تا در قالب بنیاد جهانی جمعیتهای خیریه معمر قذافی، به حل قضیه امام موسی صدر کمک کند.
آیا در خلال این تماسها به نتیجه جدیدی دست یافتهاید؟
حجت الاسلام ابطحی: حقیقت این است که ما با مؤسسه خیریه قذافی تماس نگرفتیم. ما با دولت لیبی تماس گرفتیم که این تماسها هم اکنون نیز ادامه دارد. ما مذاکرات متعددی در طرابلس و تهران پیرامون موضوع امام موسی صدر با مقامات لیبی داشتیم. آنهم به این دلیل که امام موسی صدر یک شخصیت جهانی است و به کشور خاصی انحصار ندارد. همه مسلمانان وظیفه دارند سرنوشت ایشان را پیگیری کنند. مذاکرات ما با مسئولین لیبی پیشرفت کرده بود و ما امیدوار بودیم که به نتیجه برسیم. ما انتظار داشتیم که بتوانیم در قالب یک همکاری ایرانی - لیبیایی به نتیجه برسیم، اما متاسفانه علی رغم وعدههایی که لیبیاییها در مورد همکاری بیشتر به ما دادند، این قضیه تا امروز به طول انجامیده است. ما هنوز در مورد موضوعی که با لیبیاییها توافق کرده بودیم، پاسخی از آنان دریافت نکردهایم. ما امیدواریم که دولت لیبی به جهان، مسلمانان و خصوصا دو ملت ایران و لبنان کمک کند، تا سرنوشت امام موسی صدر را روشن کنند. ما همانند گذشته آماده هستیم تا برای رسیدن به این هدف با دولت لیبی همکاری کنیم.
الشرق الاوسط: سیف الاسلام قذافی در مصاحبه با الشرق الاوسط این احتمال را مطرح کرده است که برخی فعالان اسبق در لیبی، عملیات ربودن امام را اجرا کرده باشند. آیا شما در این خصوص اطلاعات جدیدی دارید؟
حجت الاسلام ابطحی: به نظر ما دولت لیبی دولت ضعیفی نیست که بر کشورش تسلط نداشته باشد. ما آماده هستیم با این دولت همکاری کنیم تا دریابیم چه اتفاقی روی داده است و حقیقت ماجرا چه بوده است. من امیدوار هستم که همکاری با دولت لیبی ادامه یابد تا روشن شود که بر امام صدر چه گذشته است و امروز ایشان در چه وضعیتی هستند.
الشرق الاوسط: آیا تهران تا کنون در مورد سرنوشت امام موسی صدر به جمع بندی خاصی رسیده است؟
حجت الاسلام ابطحی: ما در مذاکرات با مقامات لیبی و به واسطه همکاری آنها توانستیم به نقاط خوب و روشنی در خصوص سرنوشت امام موسی صدر دست پیدا کنیم. امیدواریم که این همکاری ادامه پیدا کند تا بتوانیم به نتیجه قطعی برسیم.
الشرق الاوسط: با توجه به این نقاطی که به آنها اشاره میکنید، آیا به نتیجه تلاشهای خود خوشبین هستید؟
حجت الاسلام ابطحی: من همواره خوشبین بودهام و این خوشبینی را نیز مکررا ابراز داشتهام. البته ما امیدوار بودیم که همکاری دولت لیبی بیشتر باشد تا زودتر به نتیجه برسیم.
الشرق الاوسط: با توجه به این خوشبینی، آیا میتوانیم بر خلاف آنچه برخی شایع کردهاند، امیدوار باشیم که امام موسی صدر هنوز در قید حیات باشد؟
حجت الاسلام ابطحی: ان شاءالله. امیدوارم که با استمرار در پیگیری مساله، بتوانیم به نتیجه برسیم.
الشرق الاوسط: سیف الاسلام قذافی در مصاحبه با الشرق الاوسط به طور غیر مستقیم رئیس اسبق تشکیلات امنیتی لیبی را به ربودن امام صدر متهم ساخته است. در این خصوص چه نظری دارید؟
حجت الاسلام ابطحی: همانطور که گفتم، دولت لیبی دولت ضعیفی نیست و بر کشور خود مسلط است. ما آماده هستیم با این دولت همکاری کنیم و اطمینان داریم که این همکاری بیش از هر راه دیگری قادر است جزئیات مساله را روشن سازد.
الشرق الاوسط: شما مسئول پیگیری پرونده امام صدر در ایران هستید. آیا جلساتتان با مقامات لیبی هنوز ادامه دارد؟
حجت الاسلام ابطحی: ما فعلا منتظر پاسخ برادران لیبیایی هستیم.
الشرق الاوسط: آخرین تماس شما و لیبیاییها کی بوده است؟ حجت الاسلام ابطحی: مدتی پیش. الشرق الاوسط: چند وقت پیش؟ چند ماه پیش یا بیشتر؟
حجت الاسلام ابطحی: بیشتر از چند ماه پیش.
الشرق الاوسط: سیف الاسلام قذافی گفته است که با همکاری لبنانیها، ایتالیاییها و لیبیاییها در حال آماده سازی یک گزارش تحقیقاتی مفصل پیرامون موضوع امام موسی صدر است که پیش از انتهای سال جاری مسیحی به اتمام خواهد رسید. در این خصوص چه نظری دارید؟
حجت الاسلام ابطحی: ترجیح میدهم که در این خصوص صحبتی نکنم.
الشرق الاوسط: برای طایفه شیعه لبنان چه پیامی دارید؟ آیامی توانید خلاصه أی از آخرین جمع بندی خود در خصوص سرنوشت امام صدر را برای ما بیان نمایید؟
حجت الاسلام ابطحی: پیگیری سرنوشت امام وظیفه همه مسلمانان است؛ چه ایرانی باشند، چه لبنانی باشند، و چه متعلق به کشوری دیگر. برای اینکه امام موسی صدر شخصیتی نیست که به این کشور یا آن کشور منحصر باشد. امام موسی صدر شخصیتی اسلامی و متعلق به همه جهان اسلام است. به همین جهت است که آقای خاتمی رئیس جمهور دستور دادهاند تا موضوع پیگیری شود، و ما هنوز با لیبیاییها در حال همکاری هستیم، و امیدواریم که بالاخره به نتیجه برسیم.