همایش بینالمللی «امام موسی صدر، نیازها و مقتضیات زمان» با قرائت پیام سیدمحمد خاتمی رییس جمهوری آغاز بکار کرد.
به گزارش خبرنگار ایسنا متن پیام رییس جمهوری به این شرح است: «بزرگداشت پاسداران اندیشه و باور دینی و همه اندیشمندان و فرزانگان، رسالتی دینی و انسانی است. شناخت ارزش فرهنگی و فرزانگی و اهتمام به آن و بزرگداشت منزلت فرهیختگان گام بلندی به سوی فیروزبختی و سرافرازی است، زیرا بهرهٔ قدر نهادن به دانش و دانشیان، همگانی شدن کمالاندوزی و معرفت آموزی است که زاد راه رستگاری واقعی در هر دو جهان است. البته گرامی داشت مفاخر و سرآمدن آیین و اندیشه باید خود به بسط دامنه معرفت و استواری آیین بینجامد و به شعار و گفتار اکتفا نشود. در بزرگداشت فرزانگان جامعه باید راهی که آنان پیمودهاند پیش پای روندگان قرار گیرد و راز کمال ایشان بازجسته شود و تنها به ثنای ایشان بسنده نگردد.
امام موسی صدر که همایش شناخت اندیشه و اخلاق و روش و منش او اینک به همت شماری از اخوان الصفا در دانشگاه تهران برگزار شده است؛ نماینده برجستهای در جریان وحدت حوزه و دانشگاه است. او از مردان بزرگی است که باید راهش را شناخت و از اندیشه والا و دل دریائیش بهره گرفت و از استوار و راست کرداری وی پندها آموخت.
امام موسی صدر در اندیشه و رفتار نشان داد دین در پاسخگویی به نیازهای گونه گون بشر امروز توانمند است و سرافرازی او این حقیقت را آفتابی کرد که حوزههای علمیه شیعه ظرفیت و استعداد تربیت کسانی را دارد که به نیازهای مردمان دانا و به راهحل امور بینا و در ادارهٔ جامعه توانا باشند و امروزه روز گرامی داشت امام موسی صدر در جمع دانشگاهیان الهام بخش این است که جامعه چشم به راه این گونه تربیت یافتگان دانشگاهها و حوزههاست. کسانی که به مسوولیتهای فراملی و بینالمللی عالمان دینی میاندیشند، مسایل را در افقی جهانی میبینند و با لحاظ عنصر زمان و مکان، در مباحثهها و پژوهشهای فقهی و علمی خود، از منظری والا و افقی فراخ به گستردگی همه زمین و همیشه زمان به مسائل مینگرند.
امام موسی صدر با هجرت از قم به لبنان غمدیده سیرهٔ سلف را به یاد ما آورد که اگر روزی باید برای حفظ کیان مذهب از جبل عامل به ایران آمد، روزی دیگر باید برای رسیدن به همان مقصد والا و مقصود عزیز از ایران به جبل عامل کوچید و پیام این هجرتهای عالمان در صحنهٔ زمین، این است که نباید دل به قطعهای زمین بست بلکه برای تبلیغ پیام آسمان، و ندای رهایی انسان در هر جای خاک که دلی مشتاق، جانی شیدا و چشمی منتظر هست، باید بدانجا رفت.
امام موسی صدر پس از سالها تحصیل و رسیدن به والاترین مرتبههای علمی، در حالی که دستیابی به آن منزلتها که امید هر طالب علم جوان است، بیش از هر زمان مهیا بود و سهل، از حوزه به لبنان رفت تا در آن محیط پرتفرقه و متنوع اندیشهٔ تقریب مذاهب و والاتر از آن گفتوگوی ادیان را ارایه دهد و اندیشهاش زود به بار نشست و همدلی و شادکامی آورد و به خصوص دلهای رنجدیده شیعیان لبنان را گرما و امید بخشید و به آنان هویت داد تا در عین زیستن در کنار دیگر برادران و خواهران خود از مذاهب و ادیان دیگر جایگاه خود را نیز بیابند. سلوک و سیرت امام موسی صدر یادآور جاذبه و دافعه شخصیت والای مولای او و ما، امام علی (ع) است.
هر جوینده حق، هر محروم و دردمند، هر ستمدیدهٔ یاری خواه، مجذوب وجود او بود و از یاری و راهنمایی او برخوردار و هر کس که بدخواه مردمان و دشمنان عزت آنان بود آماج شعلهٔ قهر او منش مهربان او با مردم و خشم دشمن شکنش بر متجاوزان و غاصبان، جلوهگاه پرتوی از خورشید شخصیت امیرمومنان (ع) بود. امید آنکه این همایش گام بلندی باشد در راه شناخت بیشتر اندیشه و بینش و منش حضرت امام موسی صدر و همه اندیشمندان دینباوری که تاریخ ما مدیون وجود و تلاش آنان است.»