مراسم اختتامیه جشنواره فرهنگی دانشجویی حمایت از محرومان «مهرباران»
یادواره حرکهالمحرومین امام موسی صدر، توسط سازمان دانشجویان جهاد
دانشگاهی عصر روز گذشته با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، نایب رییس
مجلس شورای اسلامی، رییس شورای شهر تهران، مدیر کل و معاون کمیته امداد
امام خمینی (ره) استان تهران، معاون فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران، معاون
خدمات رسانی سازمان بسیج سازندگی و فرزند امام موسی صدر در تالار ابن سینای
دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار صنفی فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در این مراسم که توسط سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی و با هدف نهادینه کردن فعالیتهای خیرخواهانه و استقرار عدالت اجتماعی با پشتوانه جامعه دانشگاهی و در راستای تقویت روحیه عدالت خواهی، محرومیت زدایی و رفع تبعیض برگزار شد، با اهدای لوح از برگزیدگان جشنواره در رشتههای شعر، مقاله، خاطره دانشجویی، عکس و ایدههای نو در عرصه محرومیتزدایی تقدیر شدند.
تجلیل از «ابوترابی» به پاس مجاهدت و تلاش در عرصه محرومیتزدایی همچنین در ادامه جشنواره، با اهدای لوح تقدیر و یادبودی از حجتالاسلام والمسلمین ابوترابی نایب رییس مجلس شورای اسلامی به پاس مجاهدت و تلاشهای وی در بحث محرومیت زدایی و تاسیس جهاد علمی دانشگاه تهران تجلیل شد.
در حاشیه این جشنواره نیز نمایشگاهی از دستاوردها و فعالیتهای سازمانها و نهادهای فعال در عرصه محرومیتزدایی و حمایت از محرومان دایر بود.
بخش برگزیدههای عکس جشنواره با یاد شهید حسن قریب عکاس ایسنا و ارایه عکسهای برگزیده این عکاس شهید و سایر عکسهای برگزیده از دیگر بخشهای جشنواره امسال حمایت از محرومان بود.
همچنین در این جشنواره کلیپی از عکاسهای شهید قریب یا عنوان «با محرومان» نیز به نمایش در آمد. فضای دانشجویی بستری مناسب برای حرکت در جهت محرومیتزدایی است حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی نایب رییس مجلس شورای اسلامی در این مراسم گفت: فضای دانشجویی بستری مناسب برای حرکت در جهت محرومیت زدایی است.
وی با اشاره به اقدامات شایسته امام موسی صدر و مجاهدت فی سبیل الله این عالم ربانی، از کلیه کسانی که در جهت ارایه خدمت به جامعه انسانی و تنومند شدن شجره طیبه خدمت تلاش میکنند قدردانی کرد و افزود: امیدوارم همچنان که اندیشه پاک امام موسی صدر در آسمان پرستاره لبنان میدرخشد شاهد درخشش چهره او نیز باشیم.
وی ادامه داد: یکی از مبانی فکری و اعتقادی برجسته امام موسی صدر که بدون تردید نقش تعیین کنندهای در فراهم آوردن نقشه راه زندگی او داشته است واژه زیبای انسان است.
وی با بیان اینکه امام موسی صدر، رسالت انبیای الهی را تربیت، تعالی و تکامل انسان میدانست، تصریح کرد: گمان نمیکنم که هیچ هوشمندی که با آموزههای دینی و برنامههای انبیای الهی آشنا باشد در این حقیقت که انسان موضوع رسالت انبیاست تردید کند، چرا که انبیا از میان انسانها مبعوث شده و دستور حرکتشان نیز انسان بوده است.
وی با اشاره به زویای مختلف شخصیتی انسان، تصریح کرد: از یک زاویه، انسان به عنوان یک موجود متفکر، اندیشمند، مرید و با اراده، مخاطب پیامبران الهی است که از این نگاه فرد فرد انسانها در برنامههای انبیا باید به بالاترین مرحله تزکیه روح و جان دست یابند و به عنوان یک انسان حکیم در جامعه نقش آفرینی کنند، از زاویه دیگر جامعه انسانی در دستور کار انبیا قرار گرفته است که در این نگاه برجستهترین نقش را روابط انسانی ایفا میکند.
به گفته وی، اوج زیبای روابط انسانی نقطهایست که هر انسانی تنها به سعادت جامعه انسانی میاندیشد و عمر خود را برای اعتلا و تکامل انسانها در خدمت دیگران قرار مینهد.
ابوترابی افزود: در این نگاه یک انسان متعالی تربیت یافته، خود را نمییابد و خواستهها و امیال خویش را فراموش کرده و تمام نگاهش معطوف به رابطه انسانی است.
وی خاطرنشان کرد: همان انسان درندهای که برای دستیابی به امیال خود دیگران را سکوی پرواز و پرش خود قرار میداد، امروز خود را سکویی قرار داده تا دیگران از این طریق پرواز کنند. نایب رییس مجلس ضمن بیان اینکه از این دست انسانها در مکتب انبیا یافت میشوند، به خاطرهای از برادر شهید خود اشاره کرد که در طول ۱۰ سال اسارت خود بارها برای اعتلای دیگران تلاش کرده است.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه بذر شجره طیبه حزب الله لبنان توسط امام موسی صدر در جنوب لبنان به زمین نشست و توسط شهید چمران آبیاری شد، گفت: در آن روزها مسلمانان لبنان حتی فشنگی برای دفاع از خود نداشتند ولی امروز بازوان پر قدرت حزب الله است که با نفس ملکوتی حضرت امام و با اندیشه تیزبین، برنامه دقیق و مدیریت انقلابی رهبر معظم انقلاب مبدل به یک قدرت انقلابی، اعتقادی، سیاسی و نظامی شده است و برای اولین بار در یک نبرد بیمثال کمر اسرائیل را شکست.
وی ادامه داد: آیا اگر اندیشه تیزبین رهبر انقلاب نبود این بازوی پرقدرت در لبنان به ثمر مینشست؟
نایب رییس مجلس خاطرنشان کرد: تیزبینی رهبران سیاسی را در این فرازهای تاریخ میتوان دید. وی با بیان اینکه در بسیاری از جلسات هیچ خیری نیست مگر آنکه موضوع آن جلسه محرومان و روابط اجتماعی انسانها باشد، تصریح کرد: این جلسات باید با شناخت نیازها زمینه انجام صدقاتی فراهم شوند تا نیازهای اجتماعی پوشش داده شود.
ابوترابی با بیان اینکه «صدقه» واژه عامی است که همه خدمات اجتماعی را در برمیگیرد، اظهار کرد: این حرکت صدقهای موثر برای رشد این تفکر در فضایی است که زمینه رشد آن محسوس است، فضای دانشجویی بستری مناسب برای حرکت در جهت محرومیت زدایی است و در این راستا جهاد علمی دانشگاه تهران توسط دانشجویانی صورت گرفت که تعطیلات عید خود را برای ارایه خدمت و آموزش به مناطق محروم تخصیص دادند.
وی با اشاره به ارزش قائل شدن قرآن برای انسان و روابط آن، تصریح کرد: قرآن واژه «اصلاح بین انسانها» را به کار برده است نه اصلاح بین مومنین، مسلمانان، انقلابیها، شیعیان و غیره و این است که امام موسی صدر را در لبنان به یک «مصلح» تبدیل میکند.
نایب رییس مجلس شورای اسلامی در خاتمه با تاکید بر اینکه اصلاح بین انسانها باید در دستور کار قرار بگیرد گفت: باید برای این امر راهکاری اندیشیده شود که چگونه میتوان رابطه جریانهای سیاسی، دانشجویان، گروهها و اقشار مختلف را بهبود بخشید.
دگرخواهی مرام پسندیده دانشجویان است محمد حسین صفارهرندی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم، در سخنان کوتاهی اظهار کرد: گفت: دل مشغولی راجع به رنج دیگران هیچگاه نباید از دانشجویان رها شود. وی افزود: همیشه این گونه تعریفها از جنبشهای دانشجویی در داخل کشور وجود داشته است، به عبارت دیگر دانشجویان همواره نسبت به رنج مردم دردمند و حساس بودهاند و این امر نیز ربطی به بالا نشین و پایین نشین بودن دانشجویان ندارد.
وی در این جشنواره که توسط سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی و با هدف نهادینه کردن فعالیتهای خیرخواهانه و استقرار عدالت اجتماعی با پشتوانه جامعه دانشگاهی و در راستای تقویت روحیه عدالت خواهی، محرومیت زدایی و رفع تبعیض برگزار شد، با بیان اینکه دگرخواهی مرام پسندیده دانشجویان بوده است، اظهار کرد: برخی افراد در این سالها تصویر زشتی مبنی بر بیتفاوت بودن دانشجویان با رنج مردم را به دانشجویان نسبت دادهاند که در واقعیت هیچگاه این چنین نبوده است.
صفار هرندی در خاتمه تاکید کرد: داشتن حساسیت و دل مشغولی راجع به رنج دیگران هیچگاه نباید از دانشجویان رها شود. رفع محرومیتهای فکری و سیاسی شیعیان لبنان از مهمترین اقدامات امام موسی صدر است.
مهندس مهدی چمران رییس شورای شهر تهران در این مراسم با اشاره به ابعاد شخصیتی امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان در عرصه محرومیت زدایی، اظهار کرد: امام موسی صدر از خانواده روحانی بوده و تحصیلات خود را در دانشکده حقوق دانشگاه تهران انجام داد که پس از مراجعه به لبنان با فقر و محرومیت شیعیان لبنان روبرو شد.
وی ادامه داد: مردم لبنان در آن زمان آنقدر در فقر و محرومیت غرق بودند که از بیان شیعه بودن خود خجالت میکشیدند و در این شرایط بود که امام موسی صدر به لبنان برگشت و در جهت رفع این محرومیتها فعالیت کرد.
وی با اشاره به محرومیت زدایی فکری امام موسی صدر خاطر نشان کرد: بخش اعظم فعالیت امام موسی صدر در جهت رفع محرومیتهای فکری و سیاسی شیعیان بوده است چرا که در آن زمان اگرچه شیعیان نزدیک به نیمی از جمعیت لبنان را تشکیل میدادند با این حال هر سهمی که در لبنان در هر جایی تقسیم میشد ۵ سهم آن به مسیحیان، ۳ سهم به سنیها و تنها ۲ سهم به شیعیان تعلق میگرفت و حتی شیعیان نمایندهای در مجلس لبنان نداشتند که همین مساله عقب ماندگی و فقر فکری و سیاسی را برای شیعیان لبنان ایجاد کرده بود.
به گفته چمران، بزرگترین حرکت امام موسی صدر به جامعه اسلامی رفع تبعیض و ظلم فاحش از جامعه شیعیان لبنانی بود. وی همچنین با اشاره به تاسیس حرکة المحرومین امام موسی صدر اظهار کرد: این حرکت با ورود شهید چمران به لبنان همزمان بوده است به گونهای که شهید چمران به خاطر راه، منش و روش زندگی امام موسی صدر و شخصیت مستقل سیاسی و مذهبی وی به او عشق میورزید.
رییس شورای شهر تهران با بیان اینکه محرومیت زدایی فکری امام موسی صدر بر محرومیت مادی و مالی وی غالب است، اظهار کرد: امام موسی صدر خط فکری لاشرقی و لاغربی را در لبنان سرداد و به آنان نشان داد که میتوان مستقل بود و بر روی پای خود ایستاد.
وی با اشاره به جنگهای داخلی ۱۸ ساله در لبنان، اظهار کرد: امام موسی صدر شخصیتی مستقل بود که با گرفتن روزه سیاسی کلیه جریانها و گروههای جامعه لبنان را مجبور کرد تا با هم صلح کنند. چمران تلاش برای ایجاد مجلس شیعی در لبنان، حرکة المحرومین و جنبش سیاسی نظامی لبنان را از عمدهترین فعالیتهای امام موسی صدر عنوان کرد و گفت: امام موسی صدر با پتانسیل قوی و هجمهه شدید و مبارزات شبانه روزی باعث شد تا شیعیانی را که از شیعه بودن خود خجالت میکشیدند را به جایی برساند که پس از آن سایر اقوام و طوایف برای کسب قدرت خود را به شیعیان نسبت میدادند.
رییس شورای شهر تهران درخاتمه با بیان اینکه موج حرکت اسلامی و جنبش جدید اسلام خواهی و ایدئولوژی اسلام در کشورهای اسلامی و حتی آمریکای جنوبی حرکت خود را نشان داده است تصریح کرد: امیدواریم که با ظهور امام مهدی (عج) جهان از این حرکت اسلامی روشن شود. تشکیلاتی عمل کردن درمحرومیتزدایی ضروریست ایمان مهمترین عامل حرکتبخش درحوزه محرومیتزدایی است سعید پورعلی معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی نیز با بیان اینکه ایمان مهمترین عامل حرکت بخش برای افرادیست که میخواهند در حوزه محرومیت زدایی فعالیت کنند، گفت: امام موسیصدر ظرفیت و قابلیتهای دین را برای اصلاح اجتماعی و محرومیتزدایی میشناخت و اهتمام به امور محرومین را جزو وظایف عالمان دینی میداند.
وی با اشاره به مولفههای شخصیتی امام موسی صدر در محرومیت زدایی، اظهار کرد: عظمت بزرگی امام موسی صدر و ظرایف و نکته سنجیهای منشی، رفتاری و بینشی وی، بسیاری از انسانها را به تعجب وا میدارد. وی با طرح این سوال که چرا در عرصه محرومیت زدایی باید یکی از الگوهای ما امام موسی صدر باشد و بر اساس آن حرکتهای خود را سازماندهی کنیم، اظهار کرد: اولین نکتهای که امام موسی صدر با آن خود را به عرصه محرومیت زدایی گره زد، بحث دین و عالم دین بود، امام موسی صدر در این باره میگوید: «من عالم دینی و ملتزم به دین هستم و ایمان به خدا، التزام انسان دیندار است.»
بنابراین امام موسی صدر معتقد بود که از خود دین نیز باید محرومیت زدایی شود که این موضوع در جامعه لبنان بسیار پرمعناست. معاون فرهنگی جهاددانشگاهی در ادامه با اشاره به نکته دیگری در خصوص امام موسی صدر، اظهار کرد: امام موسی صدر به عنوان یک عالم دینی به عنصر زمان و مکان آگاهی کامل داشت و در مواجه با سنت نبوی، این پرسش را مطرح میکرد که اگر پیامبر اکرم امروز بود چگونه رفتار میکرد؟
وی با بیان اینکه امام موسی صدر جزو اولین روحانیونی است که وارد عرصههای دانشگاهی شد و به قابلیت رسانههای جمعی توجه زیادی میکند، تصریح کرد: امام موسی صدر اسلام را دین زندگی میداند نه فقط دین آخرت، بنابراین در این راستا ظرفیتهای دین را که موجب ظرفیتی نوینی برای ساماندهی اموراجتماعی میشود را مورد بهره برداری قرار میدهد.
وی با اشاره به باور عمیق امام موسی صدر به رسالت انسان، اظهار کرد: بر اساس گفتههای امام موسی صدر، همه انسانها باید با هم همدل شوند و ایمان بدون التزام به خدمت انسان، معنا و مفهومی ندارد و در این راستا تلاش ما باید در جهت صیانت از انسان باشد. به گفته پورعلی، امام موسی صدر همچنین مرزها را در مباحث محرومیت زدایی نمیشناخت و در این راستا برای اهمیت قائل شدن به انسان به فرهنگ جهانی تکیه کرد.
وی ادامه داد: امام موسیصدر ظرفیت و قابلیتهای دین را برای اصلاح اجتماعی و محرومیتزدایی میشناخت و اهتمام به امور محرومین را جزو وظایف عالمان دینی میداند.
وی با بیان اینکه جدایی بین دین و اهتمام به امور محرومین غیرممکن است، اظهار کرد: حرکة المحرومین امام موسی صدر از ایمان به خدا سرچشمه گرفته است که در این راستا به گفته امام موسی صدر؛ اگر امکانی در مسیر محرومیت زدایی برای من فراهم شده است بر احساسات دینی مردم تکیه زده شده است.
معاون فرهنگی جهاد دانشگاهی باور به حرکت و صرف زندگی برای رسیدن به اهداف را از دیگر ویژگیهای شخصیتی امام موسی صدر عنوان کرد و گفت: امام موسی صدر بحث محرومیت زدایی را از سطحی نگری دور میداند، به گونهای که از عبارات آزادی و عدالت در بحث محرومیت زدایی استفاده میکند، به اعتقاد وی اگر محیط آزاد به وجود بیاید توانمندیهای انسان بارور میشود.
پورعلی در خاتمه با بیان اینکه سازمان یافتگی و تشکیلاتی عمل کردن در بحث محرومیت زدایی اهمیت زیادی دارد خاطرنشان کرد: مبارزه با محرومیتها باید بر اساس نظم شکل بگیرد.
همچنین مهندس سعید بابایی دبیر جشنواره دانشجویی فرهنگی مهرباران نیز در این مراسم ضمن تشکر از سازمانهای دست اندرکار این جشنواره از جمله سازمان ملی جوانان، کمیته امداد امام خمینی (ره)، سازمان مقاومت بسیج، سازمان فرهنگی هنری شهرداری، موسسه فرهنگی و تحقیقاتی امام موسی صدر، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، وزارتخانههای علوم و بهداشت، دانشگاه آزاد اسلامی، خبرگزاری دانشجویان ایران و کلیه دانشجویان دست اندرکار، به این جمله حضرت امام (ره) اشاره کرد که محرومیت زدایی عقیده و راه و رسم زندگی ما است.
معرفی و تقدیر از دانشجویان برگزیده در ادامه این مراسم از دانشجویان برگزیده در رشتههای شعر، مقاله، خاطره دانشجویی، عکس و ایدههای نو در عرصه محرومیتزدایی نیز با اهدای لوح تقدیر شد که اسامی آنها عبارت است از:
بخش شعر: محمد مرادی، الهام میزبان، مرتضی نیکوکار، فائزه امینی، عادل حیدری، شمس الدین بختکی یولقون آقاج، عباس احمدی، مرتضی حیدری آل کثیر، آذر قلینژاد، فرزانه کیا
بخش خاطره: محبوبه حاجیاننژاد، فرزاد رزمی فرد، فاطمه یاوری، صدیقه براتی، ستار جانعلیپور، الهام چراغی، حسین متولی، ثنا معزی، شکوفه آروین، سوسن تقوایی
بخش عکس: لیلا لولاییان، حامد نیرومند قوچانینژاد، جاوید تفضلی، محمدمهدی حسینی جبلی، مصطفی سرایی، سعید عامری
بخش ایدههای نو: امیر حشمتی، سجاد سهیلی ارسی، سید جلال حسینی، مصطفی رستاقی، رهام یزدان پناه، فاطمه فرهودی، سید حسین نبوی، سردار محمد رحیمی، کامیار شیروانی مقدم
بخش مقاله: زینب فاطمی، مجید فولادیان، سجاد سهیلی ارسی، سونا حبیبی، روح اله طباطبایی ندوشن، نیکو رحیمینژاد، سونا حبیبی، مهدی مالک، محمد حسن محمدی، مریم نادعلیزاده.
گفتنی است در پایان این مراسم، نمایشگاهی از آثار شرکت کنندگان جشنواره فرهنگی دانشجویی مهر باران «حمایت از محرومان» برگزار شد.