امام موسی صدر در جشن عروج حضرت مريم (س) از خدماتی بالاتر از عبادت و وقف وجود برای خداوند میگوید.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه امام موسی صدر، ۱۵ آگوست سالروز عروج حضرت مريم (س) و روز تعطیلی اسلامیـمسیحی برای همه طوایف لبنان است.
امام موسی صدر در سال ۱۹۶۴ در چنین روزی سخنانی درباره این مناسبت عنوان کرده است. گزارش روزنامه الجریدة* از این سخنرانی را که در در روستای شقراء در جنوب لبنان ایراد شد در ادامه میخوانید.
انتقالحضرت مريم(س) وعملصالح
امام صدر با خواندن آياتي از سورههای آلعمران و مريم کهمشروح داستانحضرت مريم س را بر طبق نص قرآن توضيح ميدهد، سخن خويش را آغاز کرد و گفت: «خداوند به سبب سيره و روشنيكو و پاكي مريم س و ذريه وی، مسيح را برگزيد تا فرزند مريم س باشد.» امام در ادامه گفت: «نميخواستم امروز درباره حضرت مريم س صحبت كنم. اما آنچه مرا بر اين داشت مناسبت اينجشن و اين عيد و وجود اشخاصي بود كه سبب رشد و زندگي اين شهر پاك گشتند؛ شهری كه زادگاه دانشمنداني چون آقايان محسنالامين و حسن الامين و محمد الامين بوده كه دنيا را با دانش جاودان خويش سرشار كردند. اميدوارم كه ما برگزاركنندگان اينجشن امروز در راه هدايت و در خط مبارك آنان حركت كنيم.»
امام درباره مسائل والای معنوی و عروج حضرت مريم س از جهان محدود مادی و جهان جسماني به عالم بينهايت و عالم روح و انديشه سخن گفت. وی با برهان درست و محكم به اين موضوع پرداخت و گفت: «عروج حضرت مريم س (که مورد تایید روحالقدس است) از اين جهان مادی، مفهومي است که هميشه پيش روی ما بوده و هست و بر ماست که سیره او را الگوی خويشقرار دهيم، چرا که خداوند متعال وی را به نيكي تربيت و تهذيب كرد. هركس كه اين راه را بپيمايد، نفس خويشتن را وقف خداوند كرده است، چون همه هستي محراب عبادت حق تعالي است.»
امام، در ادامه، از همه حاضران خواست كه وجود خود را به تمامي وقف خداوند كنند و آنگاه درباره اعتكاف در مساجد و كليساها برای نماز و عبادت و خدمت به حق تعالي گفت: «البته، خدمتي بزرگتر و عبادتي والاتر هم داريم، و آن عمل صالحي است كه انسان برای رشد و توسعه جهان هستي انجام ميدهد. همه اجزای جهان هستي مانند خورشيد و زمين و ماه و درخت وظيفه خاص خود را انجام ميدهند. انسان نيز در صحنه زندگينقشخويش را ايفا ميكند.»
وی در بخشي از سخنانش گفت: «ارزش کار نيک برای سعادت و صلاح انسان و بشريت با ارزش عبادت و سجده در برابر خدا همسنگ است.» سپس به سخن امام علي ع كه ميفرمايد: «العبادۀ سبعونجزءاً اولها العمل، عبادت هفتاد جزء دارد و نخستين جزء آن تلاش و كوشش است.» اشارهكرد و گفت: «كار و تجارت و سدسازی و راهسازی و احيای كشاورزی و رشد اقتصادی، همه اینها عبادت است. عبادت شامل هر كاری استكه خير آن به همه بازگردد. اگر بتوانيم موجب اصلاح زندگي مردم در اينشهر شويم، ارزش اين عبادت بيش از ارزش نماز و يا روزه است.»
وی درباره اين موضوع به سخن امامصادق ع اشاره كرد كه ميفرمايد: «لئن اشبع الجياع لعند الله افضل من سبعين حجّة، اگر گرسنگان را سير کنم، ارزش اين عمل در نزد خداوند از هفتاد حج بيشتر است.»، امام صدر گفت: «اطاعت خداوند تنها سجده نيست، بلکه خدمت و كار نيك نيز عبادت خداست. پس بياييد رضايت خداوند را در خدمت به مردم كسب کنيم و خانههای آنان را آباد سازيم و ايشان را از علم و فرهنگ و كردار نيك بهرهمند کنيم.»
امام در پايان سخنانش گفت: «بدون شك اين كشور پرگهر و پاک كه رهبراني رشيد برای هدايت مردم دارد، راه مناسب و صحيح را در پيش خواهد گرفت تا اينكه بتواند نقش خويش را به طور كامل ايفا كند و پاك و پاكيزه و به دور از فساد و تباهي باشد.»
...................
* متن این گزارش در جلد اول کتاب «مسیرة الامام السید موسی الصدر» منتشر شده است.