نزدیک به سی سال است که امام موسی صدر، یکی از مهمترین و برجستهترین
رهبران شیعی از جامعهٔ اسلامی و در نگاهی وسیعتر از جامعهٔ آزادگان،
مستضعفین و محرومان دور نگاه داشته شدهاست.
به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، در طول این سالها تلاشهای بسیاری برای به فراموشی سپردن «امام موسی صدر» از سوی بسیاری صورت گرفت، اما به خواست الهی آثار عملی و عقیدتی وی جاری و ماندگار باقی ماندهاست.
در همین راستا و با توجه به افزایش ضریب نفوذ اینترنت در جهان طی سالهای اخیر، پایگاههای متعددی با هدف شناساندن، پیگیری سرنوشت و پرونده حقوقی «امام صدر» و نیز تحت فشار قرار دادن حکومت لیبی برای روشنکردن حقیقت ماجرای ربودن ایشان، راه اندازی شدهاست.
در ابتدای این گزارش نگاهی کوتاه به زندگانی «امام موسی صدر» خواهیم داشت و سپس به بررسی فعالیتهایی که در فضای مجازی برای یافتن اخباری از این رهبر شیعی انجام شده خواهیم پرداخت.
وبلاگ شارح درباره زندگی «امام موسی صدر» مینویسد: «امام موسی صدر در سال ۱۳۰۷ در شهر مقدس قم به دنیا آمد. پدر وی از مراجع تقلید بود. امام موسی صدر پس از تحصیل در حوزه علمیه قم و نجف و نیل به درجه اجتهاد به عنوان اولین دانشجوی روحانی در سال ۱۳۳۲ از دانشگاه تهران در رشته «حقوق در اقتصاد» فارغالتحصیل شد.
ایشان در سال ۱۳۳۸ و بر اساس توصیه مراجع تقلید آن زمان و به دعوت شیعیان لبنان، سرزمین مادری خود، ایران را به سوی لبنان ترک کرد. افقهای دید او جهانی بود و در حالی که به ساماندهی همهجانبه امور شیعیان لبنان و بازسازی هویت و عزت آنان میپرداخت، به رشد و تعالی و کرامت انسانها میاندیشید.
فقرزدایی از محرومان لبنان، تلاش برای وحدت مسلمانان و گفتوگو و همزیستی میان ادیان الهی، تأسیس مقاومت اسلامی در برابر اسرائیل و ایجاد نهادهای مهم مردمی و فرهنگی در کشورهای اسلامی بهویژه آفریقا از مهمترین اقدامات وی بود.
امام موسی صدر مورد توجه و علاقه امام خمینی (ره) بود و به پیروزی انقلاب اسلامی ایران کمکهای شایانی کرد، او علاوه بر زبان مادری خود، زبان شیرین فارسی، به زبانهای عربی و فرانسه تسلط داشت و با زبان انگلیسی آشنا بود.
ایشان در ۳ شهریور سال ۱۳۵۷ بنا بر دعوت رسمی دولت لیبی وارد این کشور شد ولی چند روز بعد ربوده شد. امام موسی صدر در قلب مردم لبنان جای دارد و همه در آرزوی آزادی و بازگشت وی هستند. شهید دکتر چمران یکی از دوستان نزدیک امام موسی صدر بود. (وبلاگ شارح)
پس از اعلام خبرهایی از سوی اینترپل (پلیس بینالملل)، دادگاههای لبنان و ایتالیا مبنی بر زندهبودن امام سید موسی صدر و همراهانشان در زندانهای حکومت لیبی، رسانهها و پایگاههای اطلاعرسانی منطقه و جهان بر حجم فعالیتهای خبری و تحلیلی خود در مورد پیگیری سرنوشت امام صدر بهشدت افزودهاند.
هشتم شهریورماه ۱۳۸۴ خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گزارشی در در زمینهٔ گسترش پایگاههای اطلاعرسانی درباره امام موسی صدر در جهان انجام داد، پایگاههای مرتبط با موضوع امام موسی صدر و پیگیری سرنوشت ایشان را به سه دسته پایگاههایی که مستقیم به موضوع امام صدر میپردازند، پایگاههایی که بخشهایی را بهطور ویژه به موضوع امام صدر اختصاص دادهاند و پایگاههای اپوزیسیون حکومت لیبی که برای تحت فشار دادن این حکومت و مبارزه با خفقان و دیکتاتوری موجود در این کشور از موضوع سرنوشت امام صدر بهعنوان ابزاری برای فشار بر القذافی و اطرافیان وی استفاده میکنند تقسیم کرد.
در این گزارش پایگاههای «امام صدر» به نشانی «HTTP: //WWW. IMAMSADR. IR»، که در بیست و ششمین سالگرد ربودن امام توسط حکومت لیبی و همزمان با برگزاری کنفرانس «امامموسی صدر اندیشه ربودهشده» به دست «سیدمحمد خاتمی» رئیسجمهوری وقت افتتاح شد به عنوان فعالترین پایگاه اطلاعرسانی که بهطور ویژه به موضوع امام صدر در بخشهایی چون «آخرین خبرها»، «اندیشه»، «زندگینامه»، «پیگیری»، «نگارخانه» و «درباره امام» اختصاص دارد معرفی شدهاست.
در ادامهٔ این گزارش نشانی و شمارههای تماس با این پایگاه شرح داده شده که «مرکز مطالعات و تحقیقات امام سید موسی صدر» به نشانی «HTTP: //WWW. IMAMSADRNEWS. NET»، «امام رهبر، سید موسی صدر» به نشانی «HTTP: //WWW. IMAM-MOUSSA. DE/IMAMMOUSSA. HTM» و وبلاگ «محسن کمالیان» به نشانی «HTTP: //MOHSENKAMALIAN. PERSIANBLOG. COM» که این وبلاگ حاوی اطلاعات مفیدی درباره پشتپرده ماجرای ربودن امام موسی صدر و مسائل سیاسی، استراتژیک و امنیتی مرتبط با این موضوع است. همچنین مقالاتی در نقد و ارزیابی عملکرد دولت در قبال این موضوع مهم درج شدهاست.
همچنین از جمله پایگاههایی که بخشهای ویژهای را به موضوع امام صدر اختصاص دادهاند میتوان به «جنبش افواج مقاومت اسلامی (آمل)» به نشانی «HTTP: //WWW. AMAL-MOVEMENT. COM/INDEXA۱. HTM»، «العواصف (تندبادها)» به نشانی «HTTP: //WWW. AL-AWASSEF. COM»، «امام میهن و مقاومت» به نشانی «HTTP: //WWW. AMAL-MOUVEMENT. ORG. LB/IMAM/IMAM. HTM» و... اشاره کرد.
در پایان این گزارش در بررسی پایگاههای اپوزیسیون حکومت لیبی به پایگاههایی چون «جبهه مدافعان حقوقبشر در لیبی» به نشانی «HTTP: //WWW. FIDH. ORG»، «القذافی یهرج» به نشانی «HTTP: //WWW. ALGATHAFI. TV» که به بررسی جنایات حکومت لیبی و نقض حقوق بشر توسط رهبر این حکومت از جمله در مورد امام موسی صدر میپردازد اشاره داشته است.
در بخش دوم این گزارش به بررسی سایتها و پایگاههای اینترنتی مرتبط با این رهبر اسلامی خواهیم پرداخت.
«مؤسسهٔ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر» فعالیت خود را به چهار زبان انگلیسی، عربی، فرانسوی و ایرانی برای پاسخگویی به سؤالهای بسیار و کنجکاویهای فراوان جوانان برای شناخت امام موسی صدر، افکار، آثار و فعالیتهای ایشا تأسیس شدهاست.
مؤسسهٔ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر را اینجا کلیک کنید!
«مؤسسهٔ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر» در راستای تحقق اهداف خود که شامل پیگیری قضیه امام موسی صدر تا آزادی و نجات ایشان و همراهانشان و نیز جمعآوری و انتشار آثار، افکار و مجموعه اقدامات و نوآوریهای منظومه فکر و عمل ایشان در رهبری و مدیریت طایفه شیعه لبنان و حرکت روشنفکری دینی جهان اسلام و همچنین وحدت توسعه و مقاومت لبنان است بخشهای اخبار، اندیشه، زندگینامه، نگارخانه، جستجو، انتشارات و کاربران را راهاندازی کردهاست.
«پایگاه فرهنگی روایت صدر»، با عنوان «پیش به سوی گذشت، وفاق، صلح و خیزش ملی. (امام موسی صدر)» فعالیت خود را در بخشهای خانـــه، چرا مینویسیم، شجرهنامه، زندگینامه، تاریخ شفاهی، اندیشه و سیره، گاهشمار زندگی، قرائن حیات، بحران پیگیری، اسناد، نگارخانه، با میهمانان، خاطرهها، تراجم و اخبار پایگاه آغاز کردهاست.
«پایگاه فرهنگی روایت صدر» در قسمت «چرا مینویسیم» خود دربارهٔ علت راهاندازی این پایگاه آمدهاست: «مینویسیم، چون مانند آیتالله شیخ آقا بزرگ تهرانی اعتقاد داریم، که شاید با نشان دادن قلبهای بزرگ، مردم نیز صاحب قلبهای بزرگ شوند! مینویسیم، چون افکار و اندیشههای بلند امام صدر را راهشگای بسیاری از مسائل امروز و فردای جامعه میدانیم! او به تعبیر بسیاری از بزرگان، ۵۰ سال آینده را چنان میدید که بقیه امروز را میبینند! مینویسیم چون تمامی رهبران امروز و فردای جهان اسلام را نیازمند توجه به سیره رهبری پیامبرگونه او میدانیم!»
در ادامهٔ دلایل، نوشته شدهاست: «مینویسیم تا قبل از آنکه آخرین فرصتها از دست روند، مسؤولان عزیز بیدار شوند و برای پیگیری وضعیت آن عزیز به حرکت در آیند! و بالاخره مینویسیم تا برگ زرین گم شدهای را به تاریخ نهضت اسلامی باز گردانیم. برگ زرینی که به ناحق از این کتاب کنده شد، و مردمان بسیاری از وجود آن بیخبر هستند!»
وبلاگ «تا رهایی امام موسی صدر»
وبلاگ «تا رهایی امام موسی صدر» که برای بهروز کردن پستهایش از سرویسدهندهٔ بلاگفا استفاده میکند و فعالیت خود را از اول خردادماه ۱۳۸۴ با هدف بیان نوشتههایی دربارهٔ اندیشه و ربودن امام موسی صدر توسط «علیرضا محمودی» آغاز و تاکنون پانزده پست را بهروز کردهاست.
بلاگر «تا رهایی امام موسی صدر» در بخش پیوندهای خود به مؤسسه امام صدر، مرکز الامام موسی الصدر (لبنان)، در جستجوی امام موسی صدر، آزادی و فضیلت، دکتر صادق طباطبایی، فریاد روزها، موعود و راز دیرین ربودن امام موسی صدر لینک دادهاست.
بلاگر در آخرین پست خود با عنوان «رابطه ایران و لیبی، صید در پی صیاد» مینویسد: «زمانی که قذافی در ۲۸ سال پیش و دقیقاً در آستانهٔ پیروزی انقلاب اسلامی ایران، امام موسی صدر را ربود، بسیاری از دلسوزان انقلاباسلامی هشدار دادند که ربودن ایشان آن هم در اوج بالندگی و قدرت شیعیان لبنان و ایشان در چارچوب طرحی گستردهتر برای جلوگیری از قدرتگرفتن شیعیان در منطقه و ایران است که بارها نیز هراس خود را از این مسئله بیان کردهاند.»
وی ادامه میدهد: «امام راحل (سلاماللهعلیه) بهخوبی قذافی را شناخته بودند و هیچگاه به وی اعتماد نکردند. علی جنتی، معاون سابق وزیر کشور و سفیر فعلی ایران در کویت، در کتاب خاطرات خود به عدماطمینان حضرت امام (سلاماللهعلیه) به قذافی اشاره میکند و میگوید: زمانی که مدت اقامت حضرت امام در پاریس رو به پایان بود، به ایشان پیشنهاد دادیم به لیبی بروند. تصور ما این بود که ایشان از این پیشنهاد استقبال کنند اما امام خمینی نپذیرفتند.»
بلاگر همچنین یادآور میشود: «اما متأسفانه باید گفت که بهرغم تمامی این اقدامات خصمانه، تا کنون و به دلایلی نامعلوم، مجموعه مواضع و سیاستها در پیوند با لیبی، بیانگر رویکردی است که بهشدت با دستورات اکید و رهنمودهای امام راحل و نیز سیاستها و موضعگیریهای صحیح در تضاد است و نشانه شتابزدگی در محاسبات و آیندهنگری نادرست متولیان سیاست خارجی است.»
وبلاگنویس در پایان پست خاطرنشان میکند: «راهبرد جمهوری اسلامی در برابر سیاستهای لیبی باید بهگونهای باشد تا مانع هرگونه ضربهای از سوی لیبی به عزت، حیثیت، منافع و امنیت ملی کشورمان شود. همانگونه که پنج تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در تذکری کتبی به وزیر امور خارجه خواستار اعتراض به رفتار غلط و موضع لیبی در خصوص اعدام صدام شدند، سیاست مماشات در برابر ماجراجوییهای قذافی اینک پس از ۲۰ سال شکست خورده و یک طرفه است. ادامه مماشات یعنی ادامه بستر سازی برای پذیرش و تحمل ضربات بیشتر لیبی. خوشبینی شاه قاجار به تزار روس منطقیتر از خوشبینی ما به رهبر لیبی است.»
وبلاگ «شارح»
وبلاگ «شارح» فعالیت خود را در سرویسدهندهٔ پارسیبلاگ توسط «خاطره» از تاریخ بیست و دوم تیرماه ۱۳۸۶ آغاز کرده و تا کنون پستهای خود را با عناوینی چون؛ انتشار نامهٔ سرگشادهٔ مؤسسه امام موسی صدر، امام موسی صدر از زبان آیت الله مشکینی (ره)، بهوش باش، چگونه میخواهی علی (ع) را بشناسانی، به مناسبت اولین سالگرد جنگ سی و سه روزه و... بهروز کردهاست.
همچنین «خاطره» در بخش پیوندهای وبلاگ «شارح» به پایگاه فرهنگی روایت صدر، مرکز فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، کتیبه، شهید مطهری، کتاب عزت شیعه، کتاب اندیشهٔ ربوده شده، از خواب گران خیز و... لینک دادهاست.
بلاگر «شارح» در تازهترین پست خود از انتشار نامهٔ سرگشادهٔ مؤسسه امام موسی صدر خبر داده و مینویسد: «در آستانهٔ بیست و نهمین سالروز ربوده شدن امام موسی صدر مؤسسهٔ فرهنگی و تحقیقاتی امام موسی صدر نامه سرگشادهای منتشر کرد. نهم شهریور امسال مصادف است با آغاز سیامین سال ربودن امام صدر و علیرغم سپری شدن سه دهه از این حادثه هنوز گرههای کور این معما گشوده نشده و امام موسی صدر و دو همراهش در اسارت به سر میبرند.»
وی سپس متن نامهٔ سرگشاده را آورده و میافزاید: «آیا میدانید که ۲۹ سال تمام است که امام موسی صدر در اسارت به سر میبرند و حکومت لیبی اجازه نداده است که هیچگونه تماسی با ایشان و دو یار همراهش برقرار شود. ۹ شهریور ماه ۱۳۸۶ آغاز سیامین سال ربودن امام موسی صدر توسط سرهنگ معمر قذافی است؛ تصور اینکه مردم لبنان و نیروهای مقاومت اسلامی و محرومان شیعی، سنی، مسیحی و دروز از دیدار و همراهی ایشان محروم بودهاند، تصوری طاقتسوز است، ۱۰۵۸۵ روز! ۲۵۴۰۴۰ ساعت! ۱۵۲۴۲۴۰۰ دقیقه!... که هر دقیقهاش در اسارت، روزها مینماید.»
وبلاگ «نمایندگی مجاز»
در ادامهٔ این نامه آمدهاست: «بر اساس تحقیقات و احکام صادره از سوی دادگاههای ایتالیا و لبنان و نیز اطلاعات و اسناد منتشر شده قطعی است که: امام موسی صدر برای توقف جنگهای داخلی لبنان و جلوگیری از برادرکشی مسافرتهایی به کشورهای عربی و اسلامی آغاز کرده و پیشنهاد مصرانه رئیس جمهوری وقت الجزایر هواریبومدین را برای ملاقات با قذافی پذیرفته بودند. سفیر لیبی در لبنان دعوتنامه حکومت لیبی برای ملاقات و گفتوگو با قذافی را تسلیم امام موسی صدر کردهاست.»
همچنین در این نامه عنوان شدهاست: «امام موسی صدر با دو تن از همکارانشان در تاریخ ۳ شهریور ۱۳۵۷ بنا به دعوت رسمی حکومت لیبی وارد طرابلس شدهاند و در تاریخ ۹ شهریور ۱۳۵۷ در طرابلس ربوده شدهاند. امام موسی صدر تاکنون با هیچ وسیلهای لیبی را ترک نکردهاند و هنوز در اسارت حکومت لیبی هستند.»