ماموستا حاج ملا قادر قادری: امام موسی صدر فقط یک شخص نبود یک جامعه بود و به همین استخبارات دولتهای عربی و صهیونیسم جلوی کار ایشان را گرفتند و بعد از چهار دهه هنوز سرنوشت ایشان مشخص نیست.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، همایش گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر روز چهارشنبه، 28 بهمن 1394، با حضور نمایندگان ادیان و مذاهب در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در قم برگزار شد.
ماموستا ملاقادر قادری در این همایش با اشاره به سابقه خانواده صدر در توجه به موضوع تقریب و جایگاه و تلاش امام موسی صدر در این حوزه، به ریشه یابی وضعیت امروز منطقه و پیدایش گروههای تکفیری پرداخت.
ماموستا ملاقادر قادری امام جمعه شهرستان پاوه و عضو شورای برنامه ریزی مدارس دینی اهل سنت بعد از قرائت پیام اسقف سرکیسیان به سخنرانی پرداخت. وی که با وجود بیماری در همایش حضور پیدا کرده بود. در سخنانش گفت: خوشحالم در خدمت سروران اهل فکر و خرد هستم و ممنونم که مرا همراه خود تشخیص داده و به این همایش دعوت کردهاند. عرض سلام دارم خدمت تک تک اعضای شرکت کننده خصوصاً صاحبخانه این همایش حضرت حجت الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر لکزایی، سرور عزیزم جناب آقای دکتر بی آزار شیرازی که بنده پنج دهه پیش با فکر ایشان آشنا شدم و زمانی خیلیها خفته بودند ایشان بیدار بود. و همچنین نماینده محترم ارامنه تهران که تشریف دارند. و خاصتا عرض سلام دارم خدمت بانی این جلسه سرکار خانم صدر. امیدوار هستم که بحث بنده مفید باشد برای این عزیزان. چون موضوع نشست و گردهمایی ما گفتگوست، از فرصت استفاده کردم سه مطلب را عرض کنم؛ اشاراتی به کلمات حضرت آیت الله موسی صدر است، تقریب مذاهب و اثر مثبت آن و داعش، زاییده تفرقه مسلمانان است.
وی در مورد بحث اول خود به سخنان امام موسی صدر اشاره و بیان کرد: ایشان در کتاب نای و نی میفرماید اگر تعدد فرق باعث جدایی در جامعه گردد بی تردید خطری برای کشور تلقی میشود. خواه لبنان باشد یا ایران یا کشور دیگری. این بزرگوار در قسمت دیگری از همین کتاب درباره دارالتقریب میفرماید: قدمهای اول این تقریب را مرحوم پدرم سید صدرالدین صدر با تألیف کتاب خود موسوم به لواء الحمد برداشته است. کل خانواده این بزرگوار همه منادی وحدت و دنبال تقریب بین شخصیتهای اسلامی بودند.
وی ادامه داد: در نامه ایشان به شیخ حسن خالد مفتی لبنان به تاریخ 1969/10/1 مینویسد: مسلمانان باید در حرکت به سوی آینده و ترسیم سرنوشت تاریخ و ادای مسئولیتهایشان مسیر خود را بشناسند. در کتاب ادیان در خدمت انسان مینویسد ادیان یکی بودند زیرا نقطه آغاز همه آنان یعنی خدا یکیست و هدف آنان یعنی انسان یکیست. و چون هدف را فراموش کردیم و از خدمت انسان دور شدیم، خدا هم ما را به حال خود گذاشت و از ما دور شد و به پارههای مختلف بدل گشتیم. جهان یکتا را تقسیم کردیم و انسان را به نابودی کشاندیم.
ماموستا ملاقادری افزود: امام موسی صدر در قسمت دیگر میفرماید مشکل ما رهبرانند. اگر رهبران با هم باشند جامعه مشکلی نخواهند داشت. با مروری کوتاه بر کتاب گزارش کمیته پیگیری سرنوشت امام موسی صدر میفهمیم لبنان قبل از سال 1338، یعنی قبل از مهاجرت ایشان، چه شیعه و چه سنی و مسیحی سرپرست واقعی نداشتند، در تفرقه زندگی میکردند و مشکل معیشتی داشتند. با بزرگواری که ایشان داشتند خفتگان را بیدار و بیداران را بصیرت، و بصیرت یافتگان را مسئولیت داد. نتیجه آن زحمت قهرمانان جنگ 33 روزه در مقابل صهیونیست شد. همت مردانی چون موسی صدر که مرد آزادهای بود، مردگان را زنده کرد، غافلان را بیدار نمود. مردان خدا مردگان را بیدار میکنند و امام صدر حقیقتاً این کار را کرد. حقیقت امر این شخصیت فقط یک شخص نبود یک جامعه بود و به همین دلیل استخبارات دولتهای عربی و صهیونیسم جلوی کار ایشان را گرفتند و بعد از چهار دهه هنوز سرنوشت ایشان مشخص نیست.
ماموستا ملاقادری ادامه داد: قسمت دوم بحث من تقریب است. عصر ما عصر متفاوتی است: از یک طرف جای تقدیر است و از طرفی جای هشدار دارد. شکی نداریم عصر ما عصر پیشرفت علوم، رفاه، بهداشت، ارتباطات است. اما از سوی دیگر عصر جنگ و شبیخون و به دین و معنویت ما، به اسلام و قرآن و رسول ماست. نتیجه آن تفرقهای است که در یمن و بحرین و عراق و سوریه و لیبی شاهدش هستیم. حقیقتاً مشکلات عدیدهای در دنیای اسلام است. امروز هر کس به میل خود اسلام را توجیه، آیات را تفسیر و فقه خود را بر سر دیگران به عنوان گلوله میکوبد، خون و مال دیگران را حلال میداند. این یکی از مشکلات عصر ماست. ما میتوانیم امروز مؤثر واقع شویم. بخشی از آنچه امروز در جهان اسلام میگذرد نتیجه غفلت ما بوده است. امروز دنیا در دست نسلی است که اسیر دنیای مجازی شدهاند. خوراک روزانه خود را از غیر رهبران دینی میگیرند. عقلانیت حکم میکند باید هشیار باشیم. امروز باید هر چیزی را در جای خود بگذاریم: صحبت در جای صحبت و گلوله در جای گلوله. امروز هر یک از ما قدمی به جلو برداریم بسیاری از مشکلات حل میشود. اما متاسفانه مصالح سیاسی و مصلحتهای شخصی باعث شده به جای حرکت رو به جلو به عقب برمی گردیم. مذهبها استنباط فقها هستند. اختلاف امت رحمت است. اگر یک مذهب داشتیم یه کتابخانه داشتیم. امروز وجود هزاران کتابخانه رحمت است به شرطی که استنباط فقها را وسیله جنگ قرار ندهیم. مذهب خود را بر دیگران تحمیل نکنیم.
وی به مدیریت و سیاست جمهوری اسلامی نیز اشاره و از آن تقدیر کرد و گفت: جمهوری اسلامی از این باب خیلی خوب استفاده کرده است. اگر در یمن و عراق و سوریه و لیبی و مصر نیز رهبری داشتند به این بلا گرفتار نمیشدند. 37 سال از عمر انقلاب اسلامی گذشت. از ابتدای انقلاب شاهد هزاران توطئه سیاسی و قومی و مذهبی بودیم. هر یک از این توطئهها اگر بر ملت دیگری میگذشت در همان مرحله اول ملت ساقط میشد اما وجود رهبر و مردم هشیار و مسئولین و علمای آگاه و دلسوز باعث شده ما همچنان ایستاده باشیم. همه اقوام و مذاهب به نام ایران در کنار هم هستند. امروز سربلند هستیم و حقیقتاً ثمره این تقریب را در ایران دیدهایم.
امام جمعه پاوه ادامه داد: ما نزدیک مرز عراقی هستیم که در آن داعش مصیبتی برای جهان اسلام شده است. قرآن کریم اغراق به شهادتین را نشانه مسلمانی معرفی کرده. ما نمیتوانیم با استنباط خودمان هر کس را که مثل ما فکر نکرد بگوییم مسلمان نیست. قرآن چنین منطقی را نمیپذیرد. ریختن خون مسلمانان در دین پایه و اساسی ندارد.
هر کس به رسالت پیامبر اسلام اغراق کند و اصول دین را قبول کند آن را مسلمان و برادر خود می دانیم. ما تکفیر مسلمانان را از جانب داعش و امثال آن حرام و آن را مشکل جهان اسلام می دانیم. داعش که اسلام را برای خود احتکار کردهاند باعث تفرقه و بی اعتمادی بین مسلمانان و تخریب زندگی و جوامع شدهاند از نظر ما محکوم است. اهانت این گروه به مقدسات و تخریب مساجد و آثار فرهنگی اقوام باعث نفرت سایر ملتها از اسلام شده و ما آن را محکوم کرده و آن را از اسلام نمیدانیم. نتیجه کار این گروه اسلام هراسی شده است.
وی به ریشههای جریان تکفیری نیز اشاره کرد: جریان تکفیری عمدتاً در مدارس دینی اهل سنت تحصیل کردهاند، و حاضرین منبر بعضی از علما و فتوای مفتیان اهل سنت هستند و بعضی از آنان اسیر استخبارات شیوخ منطقه هستند. رهبران آنها اکثراً ماموران غربیها برای پیاده کردن اهداف غربیها هستند. این تشکیلات حقیقتاً یک تشکیلاتی است که آگاهانه یا ناآگاهانه علیه بیداری مسلمین ساخته شده است. قرآن ما را به ایستادگی در مقابل هر فتنهای دعوت کرده. به حمدلله ما در مرز خودمان در مقابل این توطئه ایستادهایم. روزی که موصل را اشغال کردند به همراه دو روحانی دیگر به روستاهای مرزی رفتیم و هشدار دادیم که این گروه وارد این مملکت نشوند و همه مکلفیم امنیت کشور را حفظ کنیم. امنیت برای همه ماست و همه ما از نبودن امنیت ضرر میکنیم.
ماموستا ملاقادری در پایان گفت: در خاتمه عرض میکنم خداوندا ملت و مملکت را از تمام گزند روزگار محفوظ بفرما. به خانواده بزرگوار امام موسی صدر و بخصوص فرزند این بزرگوار سرکار خانم صدر صبر و ایستادگی بیشتر عطا فرما.
****
همایش «گفت وگو برای زندگی: بررسی تجربه امام موسی صدر» با همکاری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامیِ دفتر تبلیغات اسلامی قم و مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، رروز چهارشنبه، ۲۸ بهمن ۱۳۹۴ از ساعت ۹ تا ۱۲ پیش از ظهر در سالن همایش پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، واقع در قم، ابتدای خیابان معلم برگزار شد.
امام موسی صدر، در تاریخ ۱۹ فوریه ۱۹۷۵ (۳۰ بهمن ۱۳۵۳)، در قالب خطبۀ موعظۀ آغاز روزه، در کلیسای کبوشیین بیروت سخنرانی بهیادماندی و تاریخیای با عنوان «ادیان در خدمت انسان» ایراد کرد. در این مراسم، که بزرگان مسیحیت لبنان در آن شرکت جستند، در بالاترین سطوح سیاسی و دینی فرقههای مسیحی، و به عنوان نماد «گفت وگو و تعایش» از امام صدر تجلیل به عمل آمد. شارل حلو، رئیسجمهور اسبق لبنان، در این باره میگوید: «برای نخستین بار در تاریخ مسیحیت یک روحانی غیرکاتولیک در یک کلیسای کاتولیک و برای جمعی از مؤمنان در جایگاه موعظه سخن میراند. این اتفاق نهتنها اعجابانگیز بلکه موجب تأمل و تفکر عمیق و درازمدت است.» اقدام بعدی امام دعوت از بزرگان مسیحیت برای ایراد خطبههای نماز جمعه بود، اما به سبب جنگ داخلی این برنامه تحقق نیافت.