رییس بنیاد شهید چمران گفت: پیروزی لبنان در جنگ ۳۳ روزه بر رژیم اسرائیل، نتیجه تلاشهای شهید چمران و امام موسی صدر در پرورش نسلی است که ریشههای آن را امروز در حزبالله لبنان میبینیم.
به گزارش خبرنگار «ایلنا»، مهدی چمران در نشست خبری در آستانه سالگرد شهادت شهید مصطفی چمران با اشاره به خلاصهای از زندگی شهید چمران، گفت: شهید چمران در دانشکده فنی دانشگاه تهران شاگرد ممتاز بود، به گونهای که یکی از سختگیرترین استادان دانشکده به وی نمره ۲۲ داد و جزوه درسی وی را به عنوان کتاب منتشر کرد.
وی با بیان اینکه شهید چمران در مبارزات سیاسی آن زمان فعالیت میکرد، گفت: شهید چمران بخش اعظمی از کارهای سیاسی و انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه را بر عهده داشت.
چمران با اشاره به دریافت بورس تحصیل در آمریکا و گرفتن دکترا در رشته فیزیک توسط شهید چمران، گفت: شهید چمران بعد از تمام شدن دانشگاه در یک مرکز تحقیقی وابسته به ناسا شروع به پژوهش کرد تا زمانی که جنگ شش روزه پیش آمد و برای مبارزه با اسرائیل به الجزایر و سپس به دعوت «جمال عبدالناصر» به مصر رفت و مشغول آموزش فلسطینیان شد و خود نیز دوره عالی جنگهای چریکی دید.
وی با اشاره به دعوت امام موسی صدر از شهید چمران برای سفر به جنوب لبنان، گفت: شهید چمران در آن زمان در یکی از خطرناکترین نقطههای لبنان مدیریت یک پلیتکنیک را بر عهده گرفت که شیعیان را پرورش میداد و توانست نسلی به وجود آورد که ریشههای آن را در حزبالله میبینیم.
رییس شورای شهر تهران شکست رژیم اسرائیل در جنگ ۳۳ روزه را ثمره تلاشهای شهید چمران، امام موسی صدر و انقلاب اسلامی دانست و گفت: پس از پیروزی انقلاب اسلامی شهید چمران به ایران آمد و به زیارت حضرت امام (ره) شنافت و به درخواست امام در ایران ماند. وی شروع به آموزش سپاه پاسداران کرد. معاون نخست وزیر شد و سپس در حماسه بینظیر پاوه شرکت کرد و کردستان را از چنگ دشمنان خارج کرد. پس از این حماسه به وزارت دفاع منصوب شد و شروع به تصویب قوانینی در این وزارت خانه کرد و صنایع دفاع را شکل داد.
وی با اشاره به شرکت شهید چمران در انتخابات اولین دوره مجلس شورای اسلامی، گفت: شهید چمران با اجازه امام به همراه مقام معظم رهبری به اهواز رفتند و با جنگهای چریکی حسابشده اهواز را از خطر سقوط نجات دادند و دشمن را از اهواز عقب بردند. وی در خوزستان ماند و در زمان محاصره سوسنگرد در آبان ماه سال ۵۹ زخمی شد و سپس در ۳۱ خرداد ماه ۱۳۵۹ در دهلاویه به لقاءالله پیوست.
چمران با اشاره به ساخت یادمان شهید چمران در دهلاویه، گفت: روستاییان به دلیل علاقهای که به شهید چمران داشتند، در کنار این یادمان خانه ساختند. اکنون این خانهها فرسوده شده است و به همین دلیل در نزدیکی آنجا خانههایی ساخته شده است که تا سه ماه دیگر به اتمام میرسد و در اختیار روستاییان قرار میگیرد.
وی در خصوص برنامههای سالگشت شهادت شهید چمران، گفت: روز چهارشنبه هفته گذشته با حضور نماینده آمل برنامهای داشتیم. شب گذشته در زریندشت اصفهان مراسمی برگزار شد. یکشنبه در اراک برنامهای برگزار میشود و دوشنبه نیز در بوشهر مراسمی خواهیم داشت. برنامه اصلی ما روز چهارشنبه ساعت ۱۷ تا ۱۹ در مسجد دانشگاه تهران با حضور رییسجمهور است و برنامه دیگری نیز پنجشنبه در دهلاویه برگزار میشود.
چمران ادامه داد: تلاش میکنیم دستنوشتههای شهید چمران را در این برنامهها محور قرار دهیم زیرا همه شهید چمران را به عنوان یک سردار بینظیر میشناسند و به وجوه عرفانی و علمی وی کمتر توجه شده است.
وی با اشاره به فوت سه برادر بزرگتر خود، گفت: دکتر عباس چمران یکی از مغزهای فیزیک و ریاضی که چند ماه پس از شهادت شهید چمران به وضعیت نامعلومی در اتومبیلش پیدا شد و هنوز دلیل فوت ایشان مشخص نشده است.
رییس بنیاد شهید چمران درباره اقدامات این بنیاد برای شناساندن شخصیت شهید چمران در عرصه بینالمللی، گفت: متاسفانه وقتی ما در این باره به مجلس میگوییم، میگویند وزیر دفاع مسوول است، به وزارت دفاع میگوییم، کاری نمیکنند. حتی امسال وزارت دفاع هیچ همکاری در برگزاری این مراسم نکردند که امیدواریم یادشان نرود این وزارتخانه را از وزرای شهید آن به ارث بردند. به وزارت ارشاد میگوییم، میگویند نماینده مجلس بوده است. بنیاد شهید چمران در حد بضاعت خود به کارهای فرهنگی میپردازد و بیش از این از دست ما ساخته نیست.
وی با اشاره به اقدامات اوایل انقلاب برای معرفی چهگوارا در ایران، گفت: شهید چمران با افرادی همچون چهگوارا و کاسترو قابل مقایسه نیست، هیچکدام از شهدای ما با آنها قابل مقایسه نیستند.
چمران تصریح کرد: در نشان دادن چهرههای سرداران و شهدای خود کوتاهی کردهایم البته برنامهای در بیروت درباره شهید چمران گذاشتیم اما بعد از آن هیچ برنامه قابل توجهی نداشتیم.
وی در پاسخ به این سوال که چرا با استفاده از نفوذ خود در توجیه نهادها برای معرفی چهره شهید چمران نمیکوشید، گفت: نباید انقلاب اسلامی را به وجهه سیاسی در کشورها محدود کرد بلکه باید برای معرفی فرهنگی چهرههای انقلابی کوشید اما ما از ابزار قوی برای معرفی فرهنگی برخوردار نیستیم و حتی حرف خود را در مورد انرژی هستهای، نمیتوانیم به گوش دنیا برسانیم.
چمران ادامه داد: البته کوتاهیهایی هم کردهایم، ما حتی نتوانستیم امام را به خوبی در دنیا معرفی کنیم چه رسد به چهرههای انقلابی.
رییس بنیاد شهید چمران با بیان اینکه تلاش شده است تمام آثار به جا مانده از شهید چمران گردآوری شود، گفت: برای انتشار این آثار همچون کتاب لبنان تلاش کردیم. کتاب عارفانه را زیر چاپ داریم و برای چاپ کتابهای دیگر میکوشیم. تاکنون حدود ۱۲ جلد از آثار شهید چمران انتشار یافته است و باید نهادهای دیگر برای ترجمه و انتشار بینالمللی این کتابها تلاش کنیم.