تا وقتی آقای نبیه بری در رأس پارلمان لبنان است و عملکردی شبیه آنچه گذشت داشته باشد، سفیر لیبی به لبنان باز نخواهد گشت.
رباط: علی انوزلا آقای علی عبدالسلام تریکی دبیر کل انجمن مردمی لیبی و وزیر وحدت آفریقا گفت: تا وقتی آقای نبیه بری در رأس پارلمان لبنان است و عملکردی شبیه آنچه گذشت داشته باشد، سفیر لیبی به لبنان باز نخواهد گشت.
آقای تریکی در مصاحبه با «الشرق الاوسط» عملکرد بری را به شدت مورد انتقاد قرار داد و گفت: اینطور عملکرد با عرف و قوانین بین المللی منافات دارد. آقای تریکی در حالی که روابط کشورش با مصر را بسیار خوب و عالی توصیف میکرد، برخی روزنامههای غوغا سالار مصری را مورد حمله قرار داد و آنها را متهم کرد که «آنها حملات شخصی بسیار دور از شئون برادری عربی و حسن همجواری متوجه لیبی میکنند.»
او این حملات را حملاتی مشکوک و غیر مسئولانه تلقی نمود. سؤال: روابط میان لیبی و لبنان پس از فراخواندن سفیر لیبی از آن کشور چگونه است؟ ما بیشترین ارج و ارزش را برای کشور لبنان و مردم این کشور قائلیم و همچنین برای مقاومت لبنان که شجاعت و قهرمانی خود را به اثبات رسانده است. چیزی که در لبنان اتفاق افتاده این است که آقای نبیه بری رهبری مجموعهای بنام جنبش امل را به عهده دارد، و مجموعه او مدتی است که به لیبی و رهبری آن حمله کنند. ما اختلاف نظر را میپذیرم. هر کس آزاد است نقطه نظرات خود را بیان کند و از هر کس دوست داشت انتقاد کند، و این مسأله دیگری است. اما آنچه ایجاد مشکل میکند مربوط است به آقای نبیه بری به عنوان رئیس مجلس نمایندگان. ایشان دو جایگاه دارد، یکی جایگاه طایفهای که متأسفانه او همواره از اینجایگاه عمل میکند. و دیگری ریاست مجلس نمایندگان. ما با جایگاه اولی او مشکلی نداریم.
مسأله این است که آقای بری میان جایگاه خود به عنوان رئیس یک طایفه و جایگاهش به عنوان رئیس مجلس نمایندگان تفاوت قائل نمیشود. میدانید که میان دو کشور لیبی و لبنان روابط دیپلماتیک مستقیمی وجود دارد. آقای بری چند سالی است که به این روش عمل میکند. پیش از او آقای حسین الحسینی رئیس مجلس بود که ایشان به هیچ وجه اینگونه عمل نمیکرد. این شخص (آقای بری) هنگامیکه همراه سران دو قوه دیگر سفرای خارجی را استقبال میکردند، وقتی سفیر لیبی وارد شد کنار کشید. ایشان باید بداند که نماینده کشور لبنان است نه نماینده خودش. ما به مسئولان لبنان تذکر دادیم و اشاره کردیم که این رفتار قابل قبول نیست.
هنگامی که نشست وزرای خارجه عرب در بیروت برگزار شد، رئیس مجلس نمایندگان به عنوان رئیس قوه مقننه لبنان از همه وزراء دعوت کرد و تنها وزیر امور خارجه لیبی را مستثنی نمود که همین عمل برادران عرب را بر آن داشت تا با وزیر لیبی اعلام همبستگی کنند و در ضیافت ناهار آقای بری حاضر نشوند. در این هنگام شخص آقای امیل لحود رئیس جمهور دخالت کرد. ما خطر اینگونه رفتار را به ایشان یادآور شدیم. پس از آن در هنگام افتتاح مجلس نمایندگان که یکی از ارکان دولت لبنان است دعوتنامهای برای رئیس دفتر برادری در بیروت (سفیر) ارسال نشد که به معنی این است که حضور این دیپلمات لازم نیست. ما بارها به برادران لبنانی تذکر دادیم و گفتیم اینگونه رفتارها ما را بر آن میدارد تا در روابط خود تجدید نظر کنیم، زیرا ایشان (آقای بری) خود را به عرف و اخلاق بین المللی ملتزم نمیداند. ایشان با همه این احوال زیر بار نرفت و لذا ما به ناچار رئیس دفتر برادری (سفیر) خود را فراخواندیم و به برادران لبنانی گفتیم که سفیر آنها در طرابلس میتواند باقی بماند اما چنانچه این وضع اصلاح شود و این شخص به عرف و قانونی بین المللی پایبند شود نظر ما تغییر خواهد کرد.
سؤال: آیا با رئیس جمهور لبنان تماس گرفتید و این موضع را به ایشان ابلاغ کردید؟
جواب: بله، رئیس دفتر برادری با رئیس جمهور و نخست وزیر آقای سلیم الحص دیدار کرد و آنها را از این مسأله بر حذر داشت و الآن طوری شده که روزنامههای لبنان مسأله را مطرح میکنند و خواستار تفاوت قائل شدن میان مسائل طائفهای با حکومت لبنان شدهاند. سؤال: فکر میکنید چه وقت سفیر لیبی به لبنان باز میگردد؟ جواب: تا وقتی که این وضع اصلاح نشود و تا زمانیکه این شخص (بری) در رأس مجلس است و همین رفتار را دارد، سفیر لیبی به لبنان باز نمیگردد.
سؤال: اما آقای بری رفتارش در واقع پیامد ربودن امام موسی صدر در لیبی است؟
جواب: رفتارهای آقای بری برای هر پیشینهای باشد، به هرحال عرف و معیار بین المللی وجود دارد که پذیرفته شده ا ست. آقای نبیه بری اگر به عنوان رئیس یک طایفه هر قدر به ما انتقاد کند یا حتی توهین کند برای ما مهم نیست و حتی پاسخ هم نمیدهیم اما وقتی به عنوان رئیس مجلس عمل کند ما پاسخ میدهیم. ما جداً دوست داریم که مردم عرب لبنان این مسأله را درک کنند.