به گزارش پایگاه البناء، در این مراسم که روز پنجشنبۀ گذشته در قصر یونسکو در بیروت برگزار شد، دکتر خلیل سیقلی، به نمایندگی از الیاس بوصعب، وزیر فرهنگ و آموزش عالی لبنان و نیز دکتر علی بزی، به نمایندگی از نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان و همچنین فرزند بزرگ امام صدر، سید صدرالدین صدر، به نمایندگی از خانوادۀ امام صدر و گروهی از اعضای مرکز مطالعات و تحقیقات امام موسی صدر و فعالان سیاسی و فرهنگی و علمی لبنان حضور داشتند.
پس از خوشامدگویی دکتر علی نسر (شاعر)، دکتر سیقلی در سخنانی گفت: «دکتر عبدالاله الجوهری، بدون شک در این کتاب بهخوبی امام موسی صدر را معرفی کرده است و او را در مقام فردی ادیب که از بزرگترین ادیبان و بهترین فرهیختگان ماست و نیز در مقام امامی اهل مقاومت و پرهیزگار و با ایمان معرفی کرده است که به محبت و وحدت دعوت میکند.»
در ادامه، علی بزی، نمایندۀ پارلمان گفت: «ما در این روزگار چه در عرصۀ داخلی و چه در منطقه بیش از هر زمان نیازمند بازشناسی ادبیات امام موسی صدر و پیشنهادهای او و سخنان او و نوآوریهای او هستیم. این فنون بیان و روش اقناعی و گفتوگویی که مختص به امام موسی صدر است، همۀ ما را وامیدارد تا بار دیگر ادبیات امام موسی صدر را و دعوت او را به گفتوگو و آزادی و عزت ملی و کرامت و سیادت حقیقی و استقلال واقعی و عدالت اجتماعی و همزیستی و مقاومت بشناسیم.»
وی افزود: «به اعتقاد من این نمونهها و اصطلاحات و مفاهیم، صرفاً حروفی از الفبا نیستند، بلکه آنها ارادۀ زیستن و ایمان و اشراف داشتن به تحولات و اوضاع آیندۀ منطقهاند. آیندهنگری را در متون امام موسی صدر میتواند دید، به طوری که گویا راهحلی برای تمامی مشکلات ماست.»
بزی توضیح داد که نویسندۀ این کتاب، عبدالاله الجوهری، با این کتاب، اثری از خودش در منابع اندیشۀ سیاسی و دینی و آیندهنگرانۀ ما به جا گذاشته است.
به گزارش
روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در این مراسم، محمد السید قاسم، در سخنانی گفت: «وضعیت فرهنگی لبنان، به هر شکلی که باشد و علیرغم اوضاع سیاسی موجود، وضعیت سالمی است و این با توجه به انبوه تألیفات و کتابهایی که چاپ و منتشر میشود و نمایشگاههای سالانه کتاب در باشگاه فرهنگی عربی یا جنبش فرهنگی انطلیاس یا دیگر مناطق، نمایان میشود. تمامی این مسائل نشاندهندۀ این است که لبنانیان همواره مشغول به کار نوشتن و تألیف و تولید فکرند و این خود دلیل سلامتی فرهنگی است و اینکه اوضاع کلی سیاسی تأثیری در انسان لبنانی ندارند.»
وی افزود: «نوشتن از اندیشۀ امام صدر، نشاندهندۀ سلامت است؛ زیرا بسیاری از کسانی که دربارۀ امام صدر مینویسند، او را نمونهای ملی و توحیدی یافتهاند که به محبت و صلح و دوری از فرقهگرایی و همزیستی لبنانیان فرامیخواند. و علاوه بر این، او یکی از نمادهای مقابله با اشغالگری اسرائیل است که شعار معروفش این است که «اسرائیل شر مطلق است.» و در نتیجه، در مقام شخصیتی جای میگیرد که تمامی گروهها را گرد خود جمع میکند، بدون اینکه از موضع بخواهد از دین مایه بگذارد.»
پس از آن، دکتر عبدالاله الجوهری، دربارۀ کتاب خود، «تقنیات التعبیر و الأسلوب الإقناعی فی کتابات الإمام موسی الصدر» (فن بیان و روش اقناعی در کلام امام موسی صدر) گفت: «این کتاب سه محور دارد: محور اول، مشخصات و ویژگیهای سخنان امام موسی صدر است که در آن دربارۀ سخنان ایشان تحقیق کردهام و نتایج آکادمیک و علمی آن را استخراج کردهام. محور دوم، بار معناییای است که امام صدر به واژگان اضافه میکند که بیشتر به ادبیات مدرنیته نزدیک است تا ادبیات علمای دینی. و محور سوم بررسی سخنان امام موسی صدر به شکل کامل است که بررسی زبانشناسانۀ محض است و شامل مباحث استدلالی و احتجاجی است و دربارۀ سطوح کلام و روشها و کاربردهای آن و نیز تصویرپردازی هنری و ارتباطی امام موسی صدر است.»
نویسندۀ کتاب تأکید کرد: «میخواستم که در این کتاب این سؤالات را طرح کنم که: چرا امام صدر؟ و چرا فنون بیان؟ زیرا امام صدر به بزرگی میهن است و زیرا او در زندگیاش و در ربودنش مظلوم است و اکنون نیز مظلوم است. زیرا نسل جدید نمیداند که امام صدر بود که این لبنان ایجابی را تأسیس کرد و او بود که لبنان سلبی را طرد کرد.»
دکتر الجوهری همچنین از پروژهای سینمایی دربارۀ زندگی امام موسی صدر خبر داد که او در حال آمادهسازی آن است ولی مشکل قضیۀ ربودن امام صدر است که برخی پیچیدگیهای آن این پروژه را به تأخیر میاندازد. هرچن این پروژه پشتیبان مالی دارد و کار پژوهشی و تاریخی آن نیز در حال انجام شدن است.
دکتر عبدالاله الجوهری در «حی الحاره» در هرمل متولد شده است. او عضو کمیتۀ ارتباطات در دفتر سیاسی جنبش امل و استاد و پژوهشگر در شعبۀ چهارم دانشگاه لبنان است و چهارده سال سابقۀ تدریس در دورۀ متوسطه را دارد. از او، پیش از این کتاب، شش کتاب دیگر از جمله «الهجاء السیاسی عند مظفر النواب و احمد مطل» و «معجم الالفاظ البائده» منتشر شده است. او همچنین نویسندۀ نمایشنامهای برای کودکان است که در سال ۱۹۹۹ به روی صحنه رفته است. او همچنین دو دیوان شعر و دو رمان در دست انتشار دارد.
کتاب «تقنیات التعبیر و الأسلوب الإقناعی فی کتابات الإمام موسی الصدر» (فن بیان و روش اقناعی در کلام امام موسی صدر) را دار المحجة البیضاء در ۴۸۸ صفحه در قطع وزیری منتشر کرده است و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان بر آن مقدمهای با عنوان «الامام السید موسی الصدر خطاب لمشروع وطن الانسان» نگاشته است که در آن «ماجراجویی» الجوهری در نگارش این کتاب را ستوده است.
این کتاب همچنین دربردارندۀ نامهای از سید صدرالدین صدر، فرزند امام موسی صدر خطاب به نویسندۀ کتاب است که در آن میخوانیم: «کلمات در دست عارفان سکنا میگزینند و همچون نبضی در شریان جوهردانها جای میگیرند. میلی به وطنی دیگر به جز «صدر» ندارند، تا آن را برای خود وطنی بدانند که کلمات را برای محکم در دست گرفتن ترغیب میکند...»