همایش مبانی مدارای دینی و مذهبی و الگوی امام موسی صدر ششم و هفتم اسفند امسال به همت دفتر تبلیغات اسلامی خراسان برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، آیت الله شیخ محمد واعظزاده خراسانی به عنوان یکی از سخنرانان اصلی این همایش با بیان خاطرات و سوابق دوستی و آشنایی خود از امام موسی صدر تاریخ خاندان صدر را مملو از خدمات برجسته به فرهنگ شیعه و اهل بیت دانست و گفت: به نظر من خاندان صدر بزرگترین خاندان شیعه است.
وی افزود: من در خاطراتم به تفصیل دربارۀ بیروت و امام صدر نوشتهام. خاندان صدر که به صدرالدین صدر میرسند، از تبار سید مرتضی و سید رضی هستند.
آیت الله واعظ زاده افزود: در طول تاریخ شیعه خدمات سید رضی و سید مرتضی عجیب است و مورد احترام حکام عباسی بودهاند. این خاندان پی در پی از علما و بزرگان بودند تا اینکه سید صدرالدین صدر بزرگ از لبنان به نجف و سپس به اصفهان هجرت کرد و بسیار اهمیت پیدا کرد.
وی گفت: ریشۀ این خاندان در ایران از اصفهان نشئت میگیرد. سید اسماعیل صدر در اصفهان متولد شد که جد امام موساست. ایشان در زمان سید شیرازی بزرگ، از اهمیت بالایی در میان بزرگان برخوردار بود. مرحوم سید اسماعیل در زمان میرزای شیرازی بزرگ به احترام وی به سامرا آمد. پدر من خدمت میرزای شیرازی بزرگ رسیده بود و تعریف میکرد: وقتی میرزای شیرازی از دنیا رفت توجه همۀ شیعیان به سید اسماعیل جلب شد. بعدها شنیدم که میرزای نایینی هم سید اسماعیل را ترویج میکرده. او به رغم اینکه اقبالی به مرجعیت نداشت ولی با وجود این، مرجعیتش تثبیت شده بود.
ایشان در ادامه گفت: مرحوم سید اسماعیل صدر این اواخر به کاظمین آمد و در آنجا فوت شد و فرزندانی داشت که یکی از آنها پدر شهید صدر است. به عقیدۀ من بزرگترین خاندان شیعه همین خاندان صدر است. از بیروت، نجف و ایران و قم و اصفهان تا سید مرتضی و حتی قبل از سید مرتضی.
آیت الله واعظ زاده افزود: مرحوم سید صدرالدین صدر پدر بزرگوار امام موسی صدر در عراق متولد شد و به مشهد آمد و مقیم مشهد شد و داماد حاج آقا حسین قمی شد. به همین جهت ما هم با ایشان خویشاوندی داریم.
او گفت: من در سال ۱۳۲۸ بعد از تحصیلات حوزویام در مشهد به قم رفتم. با آقای سیستانی در یک هفته رفتیم. با هم در قم در درس مرحوم آیت الله حجت شرکت کردیم. یازده سال در قم بودم و بعد به مشهد مراجعت کردم.
سخنران این همایش افزود: بنده در قم مدت یک سال در درس مرحوم آیت الله صدر شرکت میکردم. مرحوم سید صدرالدین صدر در بحبوحۀ قیام کشف حجاب مردم مشهد به قم رفت. نماز جماعت ایشان در ایام اقامتشان در مشهد کمی از نماز پدر خانمشان مرحوم قمی نداشت. انسان وقتی در مقابل مرحوم سید صدرالدین مینشست، به واسطه آن اخلاق والا و مهربانانه، گویا در مقابل پیامبر نشسته بود. خود ایشان برای من نقل کرد که مرحوم آقای حائری یزدی در روزهای آخر عمر شریفشان، ما سه نفر یعنی من و آقای حجت و آقای خوانساری را دعوت کرد و گفت وصیت دارم که باید حوزه را شما اداره و حفظ کنید. مرحوم حائری میخواست ایشان در قم بماند چون شناخته شده بود و از خاندان بزرگی بودند تا اگر مشکلی پیش بیاید آن را حل کند.
آیت الله واعظ زاده بیان داشت: از فرزندان مرحوم سید صدرالدین صدر مرحوم آقا رضا در قم مورد رجوع همه بود. من از شهید صدر هم شنیدم که امام خمینی و آیت الله آقا رضا صدر موجب شدند آقای بروجردی به قم بیاید.
امام موسی صدر هم در قم مکاسب درس میداد و در جلسات شبهای پنج شنبه علامه طباطبایی هم شرکت میکرد.
وی گفت: همکاری دیگری که ما با هم داشتیم در راه اندازی و انتشار مجله مکتب اسلام بود که مرحوم شریعتمداری آن را تاسیس کرد. نه نفر را برای کار در مجله و فعالیتهای اسلامی حوزوی فراخواند و پس از یک سال و تدوین و نگارش مقالات متعدد، مجله با عنوان «درسهایی از مکتب اسلام» منتشر شد. بعد از مدتی بر سر مدیریت مجله اختلافاتی بوجود آمد که منجر به خروج شش نفر از ما، از جمله من و امام موسی صدر از مکتب اسلام شد.
ایشان افزود: خاطرم هست امام موسی صدر همان سالها به من گفت اگر از لبنان دعوت بشوم قم نمیمانم و یا به جای دیگری مثلاً تهران خواهم رفت. فرزندان علامه شرف الدین ایشان را به لبنان دعوت کردند و به صور رفت. به تدریج کارهای ارزشمند و ماندگار آقا موسی در تمام لبنان توسعه یافت.
وی در خاتمۀ سخنانش گفت: وسعت کار امام موسی صدر واقعاً اعجاب آور است. در خوش خلقی و اخلاق، امام موسی همچون سیره پدر بزرگوارش زبانزد بود. زیبایی ظاهری و قد رشید و ابهت و جذابیت امام موسی صدر واقعاً تأثیر فراوانی بر همه داشت.