در بیست و هشتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی در تهران، مراسم نکوداشت امام موسی صدر و دو شخصیت تقریبی دیگر، با حضور شخصیتهای برجستۀ علمی، فرهنگی و سیاسی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در سومین روز از بیست و هشتمین کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی که هفدهم تا نوزدهم دیماه با حضور شخصیتهای علمی و فرهنگی از سراسر جهان اسلام در تهران تشکیل شد، روز جمعه، نوزدهم دی ماه، مراسم دهمین نکوداشت شخصیتهای تقریبی، به تجلیل از امام موسی صدر، آیت الله واعظزادۀ خراسانی و شیخ سعید شعبان، اختصاص داشت.
در ابتدای این مراسم که در سالن همایشهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برگزار شد، شیخ زهیر الجعید، دبیرکل جبهۀ العمل الاسلامی در لبنان، گفت: این مراسم برای گرامیداشت سه شخصیت بزرگ در جهان اسلام است که خود را در راه اسلام وقف کردهاند. که یکی از آنان ربوده شده است، و دیگری نزد خداوند متعال است، و دیگری در میان ماست که خداوند عمرش را طولانی کند.
وی دربارۀ امام موسی صدر گفت: ما از امام موسی صدر تجلیل میکنیم، امام مقاومت که نقش برجستهای در وحدت اسلامی و وحدت ملی داشت. امام موسی صدر در طول فعالیتش در لبنان تأکید میکرد که نباید مسلمانان را به دو قسمت اهل سنت و شیعه تقسیم کنیم و معتقد بود که جهان اسلام متعلق به تمامی مسلمانان است. و این امام غایب ما، امام موسی صدر است، که انشاء الله خداوند متعال او را در سلامتی کامل به ما بازگرداند.
آیت الله محسن اراکی، دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، در سخنانش در این مراسم ضمن تجلیل از مقام امام موسی صدر، آیت الله واعظ زاده خراسانی و شیخ سعید شعبان، گفت امیدواریم که خداوند بر ما منت بگذارد و امام موسی صدر را به امت اسلامی بازگرداند.
وی افزود: بدون شک آینده از آنِ اسلام جامعۀ اسلامی است و شکی نداریم که عدالت اسلامی دیر یا زود بازخواهد گشت.
آیت الله محمدعلی تسخیری، رئیس شورای عالی مجمع تقریب سخنران بعدی این مراسم بود. وی در سخنانش گفت: شخصیت امام موسی صدر شخصیتی بزرگ و والا و چند بعدی است. ایشان جامع علم، جهاد و معرفت بود و آثار بسیاری را از خود در عرصههای مختلف، بهخصوص در لبنان به جا گذاشت.
تسخیری گفت: لبنان که خود در حد جهانی است، برای کرامت امت اسلامی مشغول مبارزه با اسرائیل است و توانسته است ضربۀ محکمی به این رژیم وارد کند.
وی افزود: دربارۀ امام صدر چه میتوان گفت؟ ایشان از دو خانوادۀ مجاهد و عالم «صدر» و «شرف الدین» هستند که شخصیتهای بزرگواری همچون آیت الله سید صدرالدین صدر، پدر امام صدر، که مرجع بزرگی بودند و سید اسماعیل صدر، پدر بزرگ ایشان دارد. همچنین پسرعموهای امام صدر از علمای بزرگ هستند؛ یعنی سید اسماعیل صدر، صاحب کتاب حاشیۀ قانونگذاری جنایی عبدالقادر و نیز شهید سید محمدباقر صدر، که عصر ما بهندرت مثل ایشان را به خود دیده است.
رئیس شورای عالی مجمع تقریب افزود: سید اسماعیل صدر، که رهبر مبارزه با رژیم بعث عراق است و نیز سید عبدالحسین شرف الدین، که از علمای بزرگی بود که کتابهای بسیاری تألیف کرد و در کشورش با استعمار مبارزه میکرد، از دیگر افراد برجستۀ این خاندان شریفاند.
وی گفت: امام موسی صدر از این دو خانوادۀ بزرگ آمده است و اساتیدی همچون آیت الله سلطانی، محقق داماد، علامه طباطبایی، شیخ حلی، آیت الله خویی، آیت الله سید رضا صدر و آیت الله سید محسن حکیم داشته است. و خود، بر گردن بسیاری از طلاب ما حق استادی دارد.
تسخیری به فعالیت امام موسی صدر در تأسیس مؤسساتی همچون مدرسۀ فنی و حرفهای جبل عامل و انجمن احسان و نیکوکاری و دارالایتام، انجمن رسیدگی به سالخوردگان و مدارسی برای دختران اشاره کرد و افزود: تأسیس مجلس اعلای شیعیان و همچنین تأسیس جنبش امل و جنبش محرومان که زمینهساز مقاومت در جنوب لبنان شد، از دیگر فعالیتهای مهم ایشان در لبنان به شمار میآید.
وی امام موسی صدر را دارای شخصیتی بسیار پیشتاز دانست و گفت: ایشان مفاهیم تازه و زندهای را بیان میکردند و مقاومتهای زیادی هم برای متوقف کردن فعالیتهای ایشان به عمل آمد.
آیت الله تسخیری در ادامه به فعالیتهای امام موسی صدر در زمینۀ وحدت اشاره کرد و گفت: امام موسی صدر در مجلس اعلای شیعیان لبنان، هر نوع تفرقه را محکوم میکرد و توانست روابط بسیار خوبی با اهل تسنن و در زمینۀ وحدت سنی و شیعه ایجاد کند و با نوشتن نامه به علمای اهل سنت بر لزوم یکسانسازی فقه فراگیر اسلامی تأکید میکرد و با تکیه بر خط مشی شیخ طوسی، منادی گفتوگو و همزیستی پیروان ادیان و مذاهب مختلف بود.
وی افزود: امام راحل میفرمایند که امام موسی صدر فرزند من است و من خودم به دست خودم ایشان را تربیت کردم و آیت الله شهید مطهری نیز ایشان را انسانی میدانست که در طرح مسائل پیچیده بسیار توانمند است و همچنین باید گفت که امام موسی صدر علیرغم همۀ فعالیتهایش دارای آثار علمی بسیاری در موضوعات مختلف است.
آیت الله تسخیری در پایان ابراز امیدواری کرد که خداوند این شخصیت بزرگ را نجات دهد و در کمال صحت و سلامت به امت اسلامی بازگرداند.
در ادامۀ این مراسم دکتر غلامرضا حداد عادل نیز به ایراد سخن پرداخت و امام موسی صدر را شخصیتی دانست که نقش بسیاری در تقریب مذاهب اسلامی و وحدت شیعه و سنی در لبنان داشته است.
از دیگر سخنرانان این مراسم، شیخ بلال شعبان، فرزند شیخ سعید شعبان بود، که دربارۀ فعالیتهای تقریبی پدر خویش سخن گفت.
در پایان این مراسم به خانوادههای این سه شخصیت بزرگ تقریبی، هدایای به یادبود اهدا شد.
شایان ذکر است در این مراسم، از خانواده و یاران امام موسی صدر، سیده رباب صدر، خواهر امام موسی صدر و مدیر مؤسسات امام موسی صدر در لبنان، حورا صدر، فرزند امام موسی صدر، مهدی فیروزان، خواهرزاده امام موسی صدر، زهرا صدر، خواهر امام موسی صدر، آیت الله سید هادی خسروشاهی، عادل عون، نمایندۀ جنبش امل در ایران، حاج خلیل حمدان، عضو هیئت رئیسه جنبش امل، طلال حاطوم، مدیر رسانهای جنبش امل، شیخ احمد الزین، از یاران امام موسی صدر در هیئت یاری جنوب، شیخ ادیب حیدر، از یاران امام صدر در جنبش امل، سید قصی شرف الدین، خواهرزادۀ امام موسی صدر، شیخ عسیلی، از اعضای مجلس اعلای شیعیان لبنان، شیخ حسن مصری، عضو هئیت رئیسۀ جنبش امل، شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزب الله، سلما بدوی، از اعضای جنبش امل، عدنان منصور، وزیر سابق امور خارجۀ لبنان و رئیس سابق کمیتۀ رسمی پیگیری امام موسی صدر، حضور داشتند.
این مراسم در سالن همایشهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران از ساعت ۱۶ تا ۱۸ روز جمعه، نوزدهم دی ۱۳۹۳ برگزار شد.