امام موسی صدر «رهبر شیعیان لبنان که ۲۸سال پیش در چنین روزی در لیبی
ربوده شد» سازمان «جنبش محرومان» را با هدف دفاع از حقوق شیعیان تاسیس کرد.
وی که در سال ۱۹۵۹میلادی از ایران به شهر شیعهنشین «صور» در جنوب لبنان هجرت کرد، کوشید از طایفهٔ اسلامی شیعه و حقوق دیگر طوایف لبنان و ایجاد وحدت میان آنان در قالب «جنبش محرومان» پشتیبانی کند.
امام موسی صدر بر این باور بود که طایفه شیعه به لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در طول دورههای پیشین در لبنان محروم بوده و برخلاف دیگر طایفهها فاقد مرجعیت دینی خاص خود است.
وی پس از سالها تلاش، موفق شد همه فرزندان شیعه را در جنوب، شرق و دیگر مناطق لبنان جذب و تقویت کند بهگونهای که حتی بر دیگر نیروهای اجتماعی و سیاسی این کشور تاثیرگذار باشند.
جنبش محرومان که در دهه ۱۹۶۰میلادی به ریاست امام صدر تاسیس شد سیاست آگاه کردن قشرهای مردم، نقد سیاستمداران طایفه شیعه به دلیل بیتوجهیشان به این طایفه و کوشش برای تامین حقوق شیعیان در ادارات دولتی لبنان را در پیش گرفت.
این جنبش حتی با انتقاد از دولتهای وقت لبنان به تدریج و بر پایه دفاع از محرومان شیعه راه رشد را در پیش گرفت تا آنجا که هواداران بسیاری را پیدا کرد و امام صدر توانست با شخصیتهای سنتی شیعه تا مرز جانشینی آنها به رقابت بپردازد.
وی توانست برخی امتیازها را برای طایفه شیعه از طریق برقراری ارتباط با مقامهای لبنان و در برخی موارد از طریق فشار به آنان به دست آورد.
تاسیس مجلس شیعیان لبنان در سال ، ۱۹۶۷تاسیس «مجلس جنوب» در سال ۱۹۷۰ میلادی و نیز تاسیس جمعیت نیکوکاری، موسسه مطالعات اسلامی، مدرس جبل عامل و جمعیت خانه دختران از جملهٔ این دستاوردها و امتیازهاست.
رهبر ربودهشده شیعیان لبنان بارها تاکید کرد که جنبش محرومان ماهیتی ملی و اسلامی دارد که با دیگر نیروها و احزاب ملی و ترقیخواه در سنگر واحد به منظور تحقق مطالبات اجتماعی و سیاسی مردم همراه خواهد بود.
تاسیس جنبش «امل» الهام گرفته از عقاید و اندیشههای مترقی امام موسی صدر و برخاسته از جنبش محرومان یکی دیگر از دستاوردهای مهم وی از جمله امتیازهای طایفه شیعیان لبنان است.
«امل» که دورههای سختی را پشت سر گذرانده و فراز و نشیبهای نظامی و سیاسی را طی کرده اکنون یکی از بازیگران اصلی و باتجربه صحنه سیاست و اجتماع لبنان است.
این جنبش پیش از جنگ گسترده رژیم اشغالگر قدس علیه لبنان، هنگام این جنگ و نیز اکنون که آتشبس موقت برقرار شده، سیاست حساب شدهای را در پیش گرفت.
امل که اکنون به ریاست «نبیه بری» ۱۵نماینده در مجلس و سه وزیر در کابینه دولت لبنان دارد سعی کرده به اندیشهها، خط مشی و آرمان امام موسی صدر وفادار بماند.
رییس، اعضا و طرفداران امل منتظر روشن شدن سرنوشت امام صدر و بازگشت وی به لبنان و ایران هستند.
وی مرداد ۱۳۵۷خورشیدی در جریان سفر رسمی به پایتخت لیبی در طرابلس ربوده شد.