: وقتی به امام موسی صدر لقب امام را دادند یعنی ایشان با امامت مشکلات را حل کرد اگر امامت و سرپرستی به درستی اقامه شود ما میتوانیم در سطح جهان امت واحده اسلامی را تشکیل دهیم.
اولین همایش بینالمللی اسوههای خدمترسانی با عنوان «سبک زندگی جهادی امام موسی صدر» به همت موسسه سفیران صبح و با حضور تعدادی از دانشجویان ایرانی و خارجی در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه امام موسی صدر در ابتدای این مراسم ریاضی معاون دانشجویی وزارت علوم اظهار کرد: من به شخصه قبل از انقلاب شیفتگی خاصی نسبت به امام موسی صدر داشتم. متاسفانه ما در شرایطی زندگی میکنیم که یک سری از افراد میخواهند تصویری تلخ و ناگوار به اسم گروه به ظاهر مسلمان از اسلام ارائه دهند و فضایی وحشتناک را به راه انداختهاند.
وی تصریح کرد: در سال ۵۷ که امام خمینی (ره) اندیشههای انقلاب را مطرح کردند، خیلی از کشورها به واسطه ابزارهای نوین خودشان برای رویارویی با این انقلاب و اسلام برآمدند. بخشی از محبوبیت امام موسی صدر به این دلیل بود که در زمان خود آنچنان پیشرو بود که گذر زمان نمیتوانست این همه پیشرفت او را ببیند و از نظرها پنهان شد.
معاون دانشجویی وزارت علوم خاطرنشان کرد: نگاه او به اسلام صرفاً از منظر شیعه نبود، بلکه اسلام واقعی را همواره به تصویر میکشید چرا که اگر اسلام واقعی تحقق پیدا کند در آن اسلام عزت شیعه هم به درستی پدیدار میشود. ایشان این کار را با ظرافت عمل و بیان انجام میداد.
ریاضی خاطرنشان کرد: هر آنچه امروز در لبنان شاهد آن هستیم حاصل تفکر امام موسی صدر بوده است. اگر بنا باشد جایی را پیدا کنیم که بیشترین تفاوتهای مذهبی و ترکیب مذاهب را داشته باشد آنجا لبنان است و امام موسی صدر مذاهب و ادیان را به هم نزدیک میکرد و این کار کوچکی نیست.
وی تأکید کرد: در سال ۵۷ آن چیزی که انقلاب ما را جهانی کرد و جهان را به لرزه انداخت، اسلام بود. همواره یک سری از افراد میخواهند اسلام را با عنوان چهرهای تروریست معرفی کنند و از زمان انقلاب تاکنون فعالیتهای آنها بیشتر هم شده است. در این زمان مطرح کردن الگویی همچون امام موسی صدر را باید در راس کار قرار دهیم و چهره واقعی اسلام را معرفی کنیم.
ریاضی ادامه داد: رویکرد امام موسی صدر عقلی، مسالمتآمیز، صلحجو و فلسفی بود و رویکردهای خود را همواره به سمت تعالی و آموزش میبرد. گفتگوهای اسلام و مسیحیت را به نوعی بیان میکرد که افراد زیادی میتوانستند در این گفتوگوها شرکت کنند. طبق گفته خود لبنانیها او به نوعی ملت لبنان را به وجود آورد. ما باید همت خود را در راستای ترویج اندیشههای امام موسی صدر بیشتر کنیم.
وی در پایان با اشاره به دیدگاههای امام موسی صدر گفت: یکی از دیدگاههای امام موسی صدر این بود که مسلمانان همواره باید نسبت به آبرو، جان و مال سایر مسلمانان مسئول باشند. این وظیفه دینی ما است که اسلام را به درستی در سطح جهان معرفی کنیم.
در ادامه این مراسم جعفرآبادی مسئول روابط عمومی موسسه امام موسی صدر اظهار کرد: ما باید سبک زندگی جهادی امام موسی صدر را در جامعه ترویج دهیم و به این بعد بنگریم که کدام بخش از زندگی امام موسی صدر همواره جهادی بود و چگونه جهادی را انجام میداد. زندگی جهادی به معنی این نیست که از روز اول غیرهدفمند فعالیتهای خود را آغاز کنیم. دور اندیشی و تفکر جزء لاینفک اندیشههای امام موسی صدر بود.
وی ادامه داد: موسسه ما از سال۸۲ به صورت رسمی آغاز شده و دو هدف را دنبال میکند. یکی آزادی امام موسی صدر است که طبق اسنادی که ما داریم ایشان ربوده شده و هنوز هم زنده است و تا به حال ۱۴ نشست در این راستا برگزار شده و هدف بعدی ما این است که اندیشههای این امام بزرگ را مورد بحث و بررسی قرار دهیم.
در ادامه این مراسم حجتالاسلام و المسلمین قاسمیان رئیس حوزه مشکات با بیان اینکه «اکنون که در آستانه عید غدیر هستیم بهتر است روی بعد امام بودن امام موسی صدر دقت کنیم» اظهار کرد: در سوره مائده آیهای داریم که جنبه تکثرگرایانه دارد و این آیات پس از امامت و ولایت مطرح میشود. ولایت یک انرژی تبلیغی است و ما باید ولایت و امامت را به درستی مطرح کنیم. ولایت و امامت یعنی اینکه امت واحده موحدین عالم را تشکیل بدهیم.
وی تاکید کرد: امام کسی است که ظرفیتی دارد و میتواند تمام سلیقهها و جریانهای مختلف و ادیان و مذاهب مختلف را سرپرستی کند. یکی از مشکلات ما در تبلیغ این است که میخواهیم سایر افراد را شبیه به خودمان کنیم. حتی مذهب و قیافه آنها را هم میخواهیم تغییر دهیم. این کار امامت و سرپرستی نیست. اکنون که در آستانه عید امامت هستیم بهتر است مفهوم امام را بشناسیم.
رئیس حوزه علمیه مشکات تأکید کرد: وقتی به امام موسی صدر لقب امام را دادند یعنی ایشان با امامت مشکلات را حل کرد اگر امامت و سرپرستی به درستی اقامه شود ما میتوانیم در سطح جهان امت واحده اسلامی را تشکیل دهیم. اینکه دایم بخواهیم بر روی مخ آنها باشیم و به آنها بگوییم شیعه شوند با این کار راهی از پیش نمیبریم. اگر کسی بخواهد امت واحده را تشکیل دهد باید سعه صدر داشته باشد.
قاسمیان ادامه داد: امام همچون دانههای تسبیح افراد جدا از هم را به هم وصل میکند. جایگاه امامت هم مثل نخ تسبیح است که میتواند آدمها را با ویژگیهای متفاوت در خود نگه دارد و تفکر امام باید مجاهدانه باشد نه اینکه یک مومنی باشد که فقط به فکر زندگی خودش باشد. امام موسی صدر در زندگی هزینههای زیادی داد و یک مجاهد واقعی بود.
وی در پایان گفت: امام یعنی ظرفیت و فکر عالی داشتن. امام اگر همچون نخ تسبیح عمل میکند باید خاری در چشم دشمن باشد نه همچون یک تسبیح خوابیده که کاری انجام نمیدهد. اکنون ما فقط در همایشها شرکت میکنیم ولی اگر بخواهیم همچون امام موسی صدر زندگی کنیم و تفکر او را داشته باشیم کار سختی است ولی این تفکر میتواند امتهای واحده را تشکیل دهد.
در پایان این همایش بیانیه ای قرائت شد که متن آن بدین شرح است.
بسم الله الرحمن الرحیم
«و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمة و نجعلهم الوارثین»
اولین همایش از سلسله همایش های اسوه های خدمت رسانی در حالی آغاز شد که گفتمان ناب و فرهنگ تمدن ساز نظام جمهوری اسلامی ایران، امروز الهام بخش ملت های مستقل، آزاده و نهضت های رهایی بخش و عدالت طلب در سرتاسر جهان شده است. ما شرکت کنندگان همایش اسوه های خدمت رسانی، سبک زندگی جهادی امام موسی صدر به همراه سایر شخصیت های برجسته و ارزشمند شرکت کننده در همایش بر موارد ذیل توافق کرده و تأکید می کنیم:
۱- اسلام، دین جامع جهانی است و قرآن کریم به عنوان معجزه جاوید پیامبر اسلام - صلی الله علیه و آله - می باشد که منادی عدالت اجتماعی بین آحاد جوامع انسانی است.
۲- پیامبر اکرم - صلی الله علیه و آله و سلم - و امامان معصوم - علیهم السلام - برترین فرستادگان حق می باشند که مجاهدت نموده و جان و مال و عزیزان خویش را در راه برقراری قسط و عدل فدا نمودند.
۳- هرگونه فعالیت و اقدام افراطی، تکفیری و تروریستی در تمام نقاط جهان اسلام که به نام دین و جهاد مرتکب می شوند را محکوم کرده و اعلام می کنیم دین اسلام از این اقدامات مبرا است.
۴- تحولات اجتماعی اخیر موجب تقویت نقش فعالیت های داوطلبانه در جوامع اسلامی شده است و حضور مؤثر نیروهای داوطلب ایجاب می کند که از ظرفیت و توانمندی های این نیروی عظیم در ابعاد اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به نحو احسن استفاده شود.
۵- وظیفه خطیر علما و اندیشمندان جهان اسلام در شرایط کنونی تبیین ابعاد نظری و بنیان های قرآنی، روایی و فقهی فعالیت های داوطلبانه، اشاعه اهداف و آرمان های اصیل آن و مقابله با هر اندیشه افراطی و یا تفریط گرایانه ای است که در پی به انحراف کشاندن این حرکت مردمی است و این امر تنها در سایه اجتهاد و جهاد مستمر امکان پذیر خواهد بود.
۶- علمای اسلامی باید ضمن مقابله با تحجر و سطحی نگری، به منظور تربیت نسل و ایجاد روحیه خودباوری علمی و اعتماد به نفس در آنان و همچنین پاسخگویی به شبهات، نیازها و تقاضاهای جدید جوامع اسلامی، به ویژه نیازهای جوانان و زنان که نقش تعیین کننده و مؤثری در شکل گیری روند فعالیت های داوطلبانه داشته اند، توجه مضاعفی به تزکیه نفس و روزآمد سازی ظرفیت ها و توانمندی های علمی داشته باشند.
پیشنهادات:
۱- تدوین سند جامع حوزه فعالیت های داوطلبانه جهت تصویب در شورای عالی سازمان مردم نهاد سفیران صبح
۲- تشکیل دبیرخانه شورای هماهنگی فعالیت های داوطلبانه جهان اسلام در چارچوب سازمان مردم نهاد سفیران صبح
۳- حضور گسترده متقاضیان فعالیت های داوطلبانه در سلسله نشست های آتی اسوه های خدمت رسانی
۴- تأسیس مرکز مطالعات و پژوهش های راهبردی در حوزه فعالیت های داوطلبانه با هدف ترسیم اندیشه راه فعالیت های داوطلبانه و تبیین نقش برجسته این فعالیت ها در جامعه اسلامی
۵- استفاده حداکثری از ظرفیت های جهان اسلام برای احیای تمدن نوین اسلامی و ایجاد سبک زندگی جهادی بر اساس معنویت و عقلانیت متصل به وحی
۶- شبکه سازی در فضای مجازی به منظور ایجاد ارتباط و تعمیق دیدگاه ها و انتقال تجربیات نیروهای داوطلب
۷- نهادسازی و ایجاد ساز و کارهایی به منظور تعامل میان علمای اسلام پیرامون فعالیت های داوطلبانه
۸- تشکیل اتحادیه رسانه های دانشجویان مسلمان برای تولیدات هنری و رسانه ای به منظور مقابله با هجمه تولیدات رسانه ای و هنری غرب و ترویج و اشاعه ی سبک زندگی جهادی.
این بیانیه، در پایان همایش به امضای شرکت کنندگان در این همایش بین المللی رسید و مورد تأیید قرار گرفت.