از تریبون یونسکو و به همراه شما مسئله امام صدر و دو برادرش را فریاد میزنیم چرا که امام صدر نیز روزی از این تریبون درباره صلح سخن گفت. آنچه در توان ماست این است که تأکید کنیم مسئله امام صدر مسئلهای انسانی و از برجستهترین مسایل حقوق بشر است و تا وقتی که او و برادرانش آزاد نشوند و به خانواده و میهن خویش بازنگردند از هیچ یک از اصول آن عقب نخواهیم نشست.
به مناسبت روز جهانی صلح، همایشی با عنوان «صلح و تسامح در اندیشه امام صدر» درمقر سازمان یونسکو در پاریس برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی امام موسی صدر در این همایش، دکتر محمد ناصر الدین از طرف خانواده امام موسی صدر حضور پیدا کرد و پیام خانواده امام موسی صدر به این همایش را قرائت کرد.
در آغازِ این پیام آمده است:
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
ما امروز در مقر تاریخی سازمان یونسکو در پاریس به مناسبت روز جهانی صلح و در همایشی با عنوان «صلح و تسامح در اندیشه امام صدر» گرد هم آمدهایم.
در آغاز از همه تلاشهای ارزشمندی که از سوی این مجموعه فرهنگی برای برگزاری این همایش و همایشهای پیشین با موضوع اندیشه امام صدر انجام گرفته است سپاسگزاری میکنیم، به ویژه از تلاشهای خالصانه کارشناسان و مسئولان این نشست و به خصوص فعالیتهای ارزشمند جناب پرفسور خلیل کرم، سفیر لبنان در یونسکو قدردانی میکنیم.
در بخش دیگری از این پیام آمده است:
ما بسیار مایل بودیم که در این همایش حضور و مشارکت داشته باشیم، ولی شرایط دشوار و نابسامانی که پرونده ربوده شدن امام صدر و دو برادرش در آن قرار دارد ما را از حضور و مشارکت در این همایش بازداشت. از این رو به برادر دکتر محمد ناصر الدین مأموریت میدهیم که به نمایندگی از طرف ما سخنانمان را در این همایش مطرح کند. به سازمان یونسکو و هیأت حاضر و لبنانیان و عربزبانان مقیم فرانسه و همه پژوهشگران و دانشمندان و سخنرانان محترمی که میهمان همایش هستند درود میفرستیم و برایشان آرزوی موفقیت میکنیم.
در سال ۱۹۶۵ امام موسی صدر در هماندیشی لبنان سخنرانی خود با عنوان اسلام و فرهنگ قرن بیستم را با این سؤال پایان داد: «آیا اسلام میتواند مشکل بزرگ قرن بیستم: مشکل صلح را حل کند؟ آیا این دین که به پیروانش فرمان داده همگی در سِلم وارد شوند (اشاره به آیه ۲۰۸ سوره بقره) و درود آنان را سلام قرار داده است (اشاره به آیه ۱۰ سوره یونس) آیا جوهره چنین دینی، این مشکل را نادیده می-گیرد؟»
اهمیت این سؤال تنها در این نبود که پرسشی را مطرح کرد که به پاسخی مستقیم نیاز دارد، بلکه این سؤال میتواند فکر ما را در بررسی صلح به عنوان چالش آینده قرن بیستم رهبری کند.
خانواده امام موسی صدر در بخش دیگری از پیام خود تأکید کرده است:
آیا اسلام که راه حل را در درون خود داشت، اکنون خود به یک چالش تبدیل شده است؟ آیا اسلام، صلح-جویی خود را به عنوان راه حلی همهجانبه برای همه چالشها و بیماریهای جهان ارائه خواهد کرد؟ امام صدر پاسخ میدهد: «پاسخ به این سؤال را باید از رهگذر تحقیق درباره فرهنگ جدید داد. (سلام) نامی از نامهای نیک خدا و صفتی از صفات والای اوست که بر جهان هستی و بر همه آفریدگان نمود پیدا میکند. خداوند سبحان، خود سلام است و خاستگاه و اساس سلام نیز از اوست.
از سخنان امام صدر چنین برمیآید که ابزارهایی برای تبیین مفهوم صلح و فعالیت بر اساس آن وجود دارد. از این رو ما سخت نیازمند یافتن راهی برای رسیدن به این ارزش و عینیت بخشیدن به آن در زندگی فردی و اجتماعی هستیم. امام صدر برای محقق ساختن این هدف حرکت خود را بر پایه صلح ذاتیِ نهفته در «درون انسان و جامعه و هستی بنا گذاشت زیرا این صلحجویی زیربنای هر فعالیت اصلاحطلبانه و هر اندیشه استوار است» امام صدر برای رسیدن به جامعهای که شالوده آن، صلح در معنای ملی آن باشد خطاب به لبنانیانِ در حال جنگ با یکدیگر گفت: «هر گلولهای که به سوی دیر الاحمر یا القاع یا شلیفا شلیک شود به سوی خانه و قلب و فرزندان من شلیک شده و هر کس به کاسته شدن تنشها یا خاموش کردن آتش جنگ کمک کند، به دور کردن آتش از من و خانواده و محراب و منبر من کمک کرده است.»
در این پیام که دربردارندۀ بخش هایی از سخنان امام صدر در موضوعات مرتبط با صلح و تسامح است، همچنین بر این نکته تأکید شده است که:
از آنجا که صلح پل عبور به سوی انسانیت است، ساختار لبنان از نظر امام صدر، تجربهای تمدنی است که به دنیا ثابت خواهد کرد که حلّ مسئله خشونت و نهادینه کردن فرهنگ صلح با الهامگیری از گوناگونیِ فرهنگها ضرورتی حیاتی است. از این رو امام صدر در مقام تبیین گامهای خود میگوید: «این اقدامات، در کمک به برقراری صلح و بهبود زندگی انسان در هر کجا نقش دارد. تردیدی ندارم که من به عنوان یک عالم دین که به خدا خدمت میکند و بر این عقیده است که بهترین عبادت، خدمت به خلق خداوند است، میتواند در تحقق این هدف مشارکت داشته باشد زیرا نیت او خالص، هدف او شرافتمندانه و تلاشهای او پاک و بیآلایش است.»
در بخش پایانی این پیام نیز خاطرنشان شده است:
در پایان از تریبون یونسکو و به همراه شما مسئله امام صدر و دو برادرش را فریاد میزنیم چرا که امام صدر نیز روزی از این تریبون درباره صلح سخن گفت. آنچه در توان ماست این است که تأکید کنیم مسئله امام صدر مسئلهای انسانی و از برجستهترین مسایل حقوق بشر است و تا وقتی که او و برادرانش آزاد نشوند و به خانواده و میهن خویش بازنگردند از هیچ یک از اصول آن عقب نخواهیم نشست.
البته رسیدن به این هدف مطلوب، نیازمند به کارگیری همه تلاشهای دوستانه است و اجتماع شما در اینجا نیز نشانه نیاز دنیا به اندیشۀ روشناییبخش امام صدر و دلیل بر مخالفت شما با استمرار ستمی است که بر آنان رفته است. از این رو برای تداوم پشتیبانی و پاسداری از قداست مسئله امام صدر و دو برادرش به شما چشم امید داریم تا بتوانیم به آزادی و بازگشت آنان دست یابیم.