لزومی ندارد که این معنای خرافه یی و شایع میان مردم را بپذیریم که در این شب ستارهها از حرکت باز میایستند و آسمان بالایا پیش میرود و گرفتاریها فرود میآید و فقط کافی است که شخص دعا کند و بگوید فلان چیز را طلا کن و آن طلا شود.
امام موسی صدر: ما در ماه رمضان تمرین میکنیم تا بر اراده و شهوات خود مسلط باشیم و چون بر شهوات و اراده خود مسلط شدیم، میتوانیم سعادت یا شقاوت خود را رقم بزنیم. در نتیجه ماه رمضان ماه تعیین سرنوشت است زیرا که از آغاز این ماه تمرین میکنیم و نتیجه این تمرین تسلط بر شهوات است.
تو مختاری و میتوانی سعادت و شقاوت خود را تعیین کنی. بنابراین، میتوانیم بگوییم که سعادت و شقاوت انسان در ماه رمضان رقم میخورد. در چه مقطعی از ماه رمضان؟ در اواخر ماه رمضان، آنچنان که در احادیث آمده است. شب قدر نیز در هفته یا دهه آخر ماه رمضان واقع شده است، زیرا این تمرین در آن هنگام به اوج خود میرسد...
اما معنای مشهور شب قدر این است که در این شب شرایط تغییر میکند و اعمال آدمی نوشته و روزی تقسیم میشود و این شب را مانند روز تقدیم بودجه دولتها به مجلس در نظر میآورند. من حقیقتا این معنا را نمیفهمم... لزومی ندارد که این معنای خرافه یی و شایع میان مردم را بپذیریم که در این شب ستارهها از حرکت باز میایستند و آسمان بالایا پیش میرود و گرفتاریها فرود میآید و فقط کافی است که شخص دعا کند و بگوید فلان چیز را طلاکن و آن طلاشود... من شخصا این معنای رایج را نمیفهمم وای کاش که یک نفر این معنا را برای من توضیح دهد. این معنا نه با علم و نه با دین و نه با قرآن سازگار است... میتوانیم ملائکه را به تدبیرکنندگان نیروهای هستی تفسیر کنیم.
بار دیگر میگویم که مقصود من این نیست که ملائکه، خود، نیروهای هستیاند بلکه میگویم نیروهای هستی در تصرف ملائکهاند و به این گونه، معنای سجود ملائکه بر انسان را درمی یابیم. سجود ملائکه بر انسان یعنی ملائکه نیروهای هستی را در اختیار آدمی قرار دادهاند.