نخستین عظمت این شب در کلمة «قدر» متجلی است. پس از این قرآن از عظمت این شب با این عبارت تعبیر میکند: «وَ ما أَدراکَ ما لَیلَةُ القَدرِ» و شبی که برتر از هزار ماه است و شبی که ملائکه و روح به زمین نازل میشوند و شبی که تا سحرگاه همه سلام و درود است.
شب کمال
شب قدر بر اثر روزه و ریاضتهای معنوی، شبِ کمال آدمی است. نیز گفتیم که این شب شبِ استجابت دعاست. به هر روی، شبی عظیم است که در آن از جلال و عنایت الهی و توجه ربانی چندان در آن است که در دیگر شبها نیست.
نخستین عظمت این شب در کلمة «قدر» متجلی است. پس از این قرآن از عظمت این شب با این عبارت تعبیر میکند: «وَ ما أَدراکَ ما لَیلَةُ القَدرِ» و شبی که برتر از هزار ماه است و شبی که ملائکه و روح به زمین نازل میشوند و شبی که تا سحرگاه همه سلام و درود است. این همه وصف و نتایج به سبب جایگاه این شب است. پس احیا و قدر دانستن این شب سودمند و ضروری است و این اعمال سببِ بازگرداندن درک و نشاط و شور دینی در امت است. از همین رو، پیامبر اسلام احیای این شب را از برترین اعمال دینی میداند و دعا در این شب از پر فضیلتترین کارهاست.
اما وقتی از پیامبر پرسیدند که آیا عملی هست که برتر از دعا در این باشد؟ پیامبر پاسخ داد که طلب دانش در این شب برتر از دعاست. این را برای جوانانی میگویم که دانش میاندوزند تا بدانند که درسشان و تعلّمشان برتر از دعاست، زیرا دعای حقیقی در علم است. آنچه گفتیم خلاصهای از تفسیر سورة قدر بود که به مقتضای وقت بیان کردیم.
انشاءالله برادران قرآن را مطالعه و حفظ میکنند و تفسیری از آن ارائه میدهند، زیرا هر اندازه که آدمی دربارة قرآن میاندیشد، بیشتر و بیشتر از آن در مییابد.