نشستی خبری به منظور بررسی آخرین تحولات پرونده ۴دیپلمات و امام صدر در دانشگاه علم و صنعت برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری فارس، ظهر امروز دوشنبه به دعوت بسیج دانشجویی دانشگاه علم و صنعت نشستی خبری با حضور سعید ابوطالب، دبیر کمیتههای پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات ربوده شده و امام موسی صدر، رائد موسی فرزند دیپلمات ربوده شده، عادل عون نماینده جنبش امل در تهران و امیر کمالی عضو شورای سیاستگذاری موسسه فرهنگی امام موسی صدر به منظور بررسی آخرین تحولات پیگیری سرنوشت این ۵ نفر در این دانشگاه برگزار شد.
* دادگاههای لیبی برای امام موسی صدر حبس ابد بریدهاند
ابوطالب در ابتدا ضمن تشریح دستاوردهای سفر دو هفته قبل نمایندگان مجلس شورای اسلامی به لبنان که به همین منظور صورت گرفته بود، خاطرنشان کرد: بعد از شکایت خانوادههای این ۵ نفر درخصوص پیگیری این پرونده، در کمیسیون اصل نود پروندهای تشکیل و متعاقب آن کمیتهای مشخص شد.
وی افزود: در هر دو پرونده طی کاووشهای به عمل آمده هیچ نشانه متقنی درخصوص کشته شدن امام موسی صدر و ۴ دیپلمات وجود ندارد و مسئله این نیست که آنها کشته شدهاند یا زندهاند، بلکه مسئله روشن شدن دقیق وضعیت این افراد است.
ابوطالب با اشاره به پرونده امام موسی صدر اظهار داشت: حوادث این پرونده تا به اینجا ادامه یافت که دادگاهی در ایتالیا با جمعآوری شاهدان این ماجرا سرانجام حکم را بر این صادر کرد که امام موسی صدر هیچ وقت از لیبی خارج نشده و به ایتالیا نرسیده است. بعد از این، در سال ۲۰۰۲ قذافی رهبر لیبی رسماً اعتراف کرد که امام موسی در لیبی مفقود شده اما لیبی از پیدا کردن او ناتوان است. این در حالی است که او همیشه تاکید میکرد که امام موسی از لیبی خارج شده و به ایتالیا رفته است.
این نماینده مجلس با بیان اینکه قذافی به منظور آسانسازی انتقال قدرت به پسرش در پی پاکسازی دست خود از پروندههایی بینالمللی علیه خود میباشد، تصریح کرد: در قضیه لاکربی نیز همین جریان اتفاق افتاد و قذافی بروز این حادثه را بر عهده عدهای لیبیایی مستقل از دولت نسبت داد و حتی غرامت تمام حادثه دیدگان را پرداخت کرد. در قضیه امام موسی صدر نیز در تلاش بود تا با نسبت دادن این حادثه به اپوزیسیونهای لیبی و پرداخت هزینههایی سیر پرونده را منحرف کنند.
دبیر کمیته پیگیری سرنوشت امام صدر در مجلس با اشاره به اتفاق جدید این پرونده یادآور شد:
بهواسطه روابط دوستانه سیفالاسلام پسر قذافی با برلوسلوکونی نخست وزیر سابق ایتالیا و با روشوهای که دولت لیبی به یک قاضی دست چندم ایتالیا داد، دوباره دادگاهی تشکیل شد و حکمی بر این مبنا صادر شد که امام صدر از لیبی خارج شده است.
به گفته این نماینده مجلس، با توجه به عوض شدن برلوسکونی و روی کار آمدن رومانو پرودی که اعلام کرده علاقهمند به ایجاد و گردش روابط با کشورهای مسلمان است، لازم است جمهوری اسلامی ایران سریعاً در مورد ابطال این حکم غیر قانونی اقدام نماید.
ابوطالب یادآور شد: مقامات لیبیایی هیچگاه این حرف را نزدند که امام موسی صدر در لیبی کشته نشده بلکه همیشه تاکید میکردند که او در لیبی مفقود نشده است و این نکته قابل ملاحظهای است.
وی همچنین با اشاره به مسئله ۴ دیپلمات تصریح کرد: ایلی حبیقه یکی از فرماندهان فالانژیستهای لبنان قبل از ترور شدنش همیشه مسئولیت ربایش این ۴ ایرانی را بر گردن سمیر جعجع از فرماندهان دیگر فالانژیستها میانداخت.
وی با تاکید بر اینکه جعجع مشخصاً مزدور اسرائیل است، اظهار داشت: اگر میبینیم که او میگوید ۴ دیپلمات ایرانی توسط فلانژیستها و به دستور ایلی حبیقه کشته شدهاند برای این است که میخواهد مسئولیت این جنایت را از دوش اسرائیل بردارد.
ابوطالب اضافه کرد: پیگیری و رها کردن این پرونده سبب شده که هر وقت خواستهایم به پیگیری آن بپردازیم، مجبور باشیم دوباره از صفر شروع کنیم.
وی با اشاره به دیدار نمایندگان مجلس با سید حسن نصرالله اظهار داشت: ایشان نیز معتقد است که دلیلی برای فرض شهادت این ۴ ایرانی وجود ندارد. وی تاکید نموده که حزبالله آماده هر نوع همکاری برای آزادی این ۴ دیپلمات از بند رژیم صهیونیستی است. او حتی تصریح کرده که حزب الله برای مبادله ۴ دیپلمات ایرانی با اسرایی از اسرائیل و یا در قبال منافعی که اسرائیل در لبنان دارد، آماده است.
ابوطالب با اشاره به نقص قوانین ایران برای پیگیری سرنوشت شهروندان ایران در خارج از کشور تصریح کرد: بهواسطه این مشکل هیچ پرونده بینالمللی برای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر ۴ دیپلمات ایجاد نشده است. به همین خاطر مجلس هفتم تصمیم دارد طرحی را در این خصوص به تصویب برساند که به دادگاههای داخلی این اجازه را بدهد که پروندههای بینالمللی شهروندان ایرانی در خارج از کشور را پیگیری کنند.
به گفته وی، تا زمانی که قذافی ریاست لیبی را بر عهده دارد، فضا برای پیگری سرنوشت امام صدر مهیاتر است. بر طبق شواهد امام موسی صدر در زندانهای لیبی دیده شده و دادگاههای لیبی برای وی حکم حبس ابد بریدهاند.
ابوطالب با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران با ۲۵ سال قبل خود فرق زیادی پیدا کرده است، یادآور شد: ایران دیگر در انزوا قرار ندارد و امروز به عنوان یک قدرت منطقهای مطرح است و بهواسطه پتانسیلهای خود میتواند لیبی را مجبور به روشن کردن این پرونده کند و در این خصوص، قطع روابط اقتصادی با این کشور کافی نیست.
* یکی از دوستانم صدای ناله ۴دیپلمات ایرانی را از ساختمان فالانژها شنیده بود
عادل عون نماینده جنبش امل در تهران که خود از دوستان قدیمی امام موسی صدر بوده است، خاطرنشان کرد: متاسفانه تا دیروز یک قاضی سنی در دستگاه قضایی لبنان مسئول پییگری سرنوشت ۴ دیپلمات بوده است که سنیها و مسیحیان بهواسطه ترس از ترور شدن توسط سیستمهای اطلاعاتی لیبی، نمیتوانند به درستی به بررسی این پرونده بپردازند.
وی افزود: البته چندی پیش قاضی این پرونده استعفا داد و مسئولیت این امر به عهده یک قاضی شیعه گذاشته شد که این قاضی به همراه صدرالدین صدر پسر امام موسی برای بررسی این پرونده سفری به ایتالیا داشته است.
به گفته این عضو جنبش امل، رفتن امام موسی به لیبی بدیهی و عدم خروج وی نیز قطعی است. ابونزال فلسطینی که از جنبش فتح جدا شد و به تشکیلات قذافی پیوست، در سفر به عراق توسط سیستم امنیتی قذافی ترور شد. قذافی او را قاتل امام موسی صدر شمرده است. قذافی در جایی دیگر نیز ابوالعباس دبیرکل حرکت آزادیبخش فلسطین را عامل قتل امام موسی صدر دانسته است.
عون تصریح کرد: قذافی بهواسطه رابطهایی که به سوریه و لبنان فرستاده است، تاکید کرده که حاضر به صرف هرگونه هزینهای برای به فراموشی سپردن مسئله امام صدر در ایران است، اما جنبش امل، حزبالله و مقامات سوری به تبعیت از جمهوری اسلامی همیشه فریاد زدهایم که خون امام موسی صدر با هیچ بهایی قابل معامله نیست.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس مبنی بر آخرین اخبار در مورد «رانآراد» خلبان اسرائیلی که رژیم صهیونیستی تصریح کرده حاضر به مبادله استخوانهای او با اطلاعات مهمی در مورد ۴دیپلمات است، اظهار داشت: این درست است که ران آراد خلبان اسرائیلی هنگام بمباران بیروت هواپیمایش مورد اصابت تیرهای نیروهای حزب امل قرار گرفت و سقوط کرد اما او با چتر از هواپیما به بیرون پرید. وی در مدت معینی در جایی توسط ابومصطفی دیرانی یکی از اعضای حزب امل نگهداری میشد. دیرانی که بعدها توسط هلیکوپتر رژیم صهیونیستی ربوده شد و به مدت ۱۰ سال در فلسطین اشغالی به سر میبرد و سرانجام در معاوضه اسرای حزبالله و رژیم صهیونیستی آزاد شد، طی مدت اسارت رانآراد، از جنبش فتح جدا شد و به حزبالله پیوست و اسیر خود را نیز با خود برد. دیرانی رانآراد را در روستایی به نام میدون در بقاء غربی نگهداری میکرد که در همان روزها اسرائیل آنجا را بمباران و اشغال کرد.
حزبالله تاکید کرد که در صورت عدم شکست محاصره، این گروگان را اعدام خواهد کرد و جالب است که اسرائیل با همه تبلیغاتی که در جهت اسطوره نمودن این خلبان انجام داده، از محاصره شهر دست برنداشت.
وی افزود: این یک سیاست فریبکارانه از سوی رژیم صهیونیستی است که حاضرند حتی در قبال استخوانهای ران آراد اطلاعاتی در مورد ۴ دیپلمات ایرانی بدهند. اسرائیل در طول این مدت هیچ اطلاعاتی ارائه نداده است.
وی درخصوص اطلاعات خود از پرونده ۴دیپلمات تصریح کرد: یکی از دوستان من که کارمند مجلس اعلای شیعیان بود، میگفت که اتومبیل سفارت ایران را مقابل ساختمان فالانژیستها دیده و از این ساختمان صدای فریاد چند نفر را که بهواسطه انجام شکنجه ابراز ناراحتی میکردند، شنیده است.
* آمریکاییها نوار صدای امام موسی صدر در زندانهای لیبی را ربودند
امیر کمالی با اشاره به همکاریهای سیستمهای اطلاعاتی و امنیتی اروپا با سیستم اطلاعاتی ایران درخصوص پیگیری سرنوشت امام موسی صدر خاطرنشان کرد: سالها قبل که مسئولیت قسمت خاورمیانه نهاد ریاست جمهوری وقت را به عهده داشتم، همان زمان جاسوسهای غربی با ما تماس گرفتند و گفتند که نواری از امام موسی صدر را از زندانی در لیبی و همچنین اطلاعات زیادی را درخصوص زنده بودن امام موسی صدر در اختیار دارند.
وی افزود: با جدی شدن این مسئله یکی از روسای جمهوری کشورهای آفریقایی که علاقه زیادی به شخصیت امام موسی صدر داشت، این نوار را در اختیار گرفت و به ایران اعلام کرد که میخواهد آن را در اختیار مقامات ایرانی بگذارد، اما زمانی که قرار شد این نوار به ایران منتقل شود، سفیر آمریکا در این کشور آفریقایی دخالت کرد و با توسل به این حیله که آمریکاییها امکاناتی دارند که میتوانند اصالت صدای نوار و حقیقی بودن آن را به صورت بیطرفانه بررسی کنند، نوار را به تصاحب خود در آورد.
کمالی ادامه داد: سرانجام آمریکاییها روشن شدن سرنوشت گروگانهای آمریکایی و اروپایی در لبنان را به این پرونده گره زدند و مقامات ایرانی که دیدند دامی پهن شده، به سرعت آن را رد کردند.
وی با اشاره به تاثیر عمیق تفکر امام موسی صدر در لبنان و به خصوص در شیعیان این کشور یادآور شد: مسیحیان لبنان به امام موسی صدر قدیس میگفتند. بهواسطه تلاشهای امام موسی صدر و دکتر چمران شیعیان لبنان از یک گروه فراموش شده در لبنان به یک گروه تاثیرگذار و تصمیمگیران اصلی لبنان تبدیل شدهاند و رویکرد امام موسی صدر از سوی جمهوری اسلامی در لبنان دنبال شده است.
به گفته عضو موسسه فرهنگی امام موسی صدر، تلاشهای امام صدر باعث شد که صحنه سیاسی لبنان به سمت دینمداران تغییر پیدا کند و اندیشههای پانعربیستی و تلاش برای آزادی خاک رنگ ببازد و عربها و مسلمانان منطقه به حرکت امام موسی صدر بپیوندند؛ چرا که برای اولین بار تاثیر مذهب و دین را در حرکتهای آزادی طلبانه میدیدند.
*احمدینژاد در مورد پیگیری سرنوشت ۴دیپلمات رویکردی جدی دارد
رائد موسوی با اشاره به قول کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در خصوص برگزاری جلسهای با حضور وزرای اطلاعات و امور خارجه و نماینده سپاه به همراه خانوادههای ۴ دیپلمات خاطرنشان کرد: در این جلسه از حضور خانوادهها جلوگیری گردید.
وی با اشاره به تشکیل کمیتهای از سوی احمدینژاد در خصوص پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات اظهار داشت: آقای احمدینژاد بر حضور همه خانوادهها در این کمیته بواسطه انتخاب یک نماینده از طرف آنها تاکید کرد اما این دستور ایشان توسط آقای احمد موسوی معاون پارلمانی رئیس جمهور نادیده گرفته شد و نماینده خانوادهها در کمیته پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات پذیرفته نشد و اعلام کردند که بر منظور پیگیری بهتر این پرونده صلاح دیده شده که به همین صورت پرونده پیگیری شود.
دبیر NGO حمایت از ۴ دیپلمات ربوده شده ایرانی در لبنان، با بیان اینکه تا ۵ ماه بعد از انتخاب احمد موسوی به عنوان مسئول کمیته پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات در دولت اقدامی در خصوص این پرونده انجام نشده، تصریح کرد: البته اقداماتی که بعد از این مدت انجام شد بسیار خوب بود و اگر اجرایی شود و به نتیجه برسد بسیار تاثیرگذار خواهد بود.
وی با اشاره به روند کمیتههای قبلی پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات یادآور شد: برخی از سرنخها بواسطه بیاعتنایی و کند عمل کردن از دست رفت. مثلاً ایلی حبیقه در مارس ۲۰۰۰ در دیدار با خانوادهها تاکید کرد که اطلاعات خوبی در مورد این ۴ دیپلمات دارد، اما به طرز مشکوکی ترور شد.
موسوی با بیان اینکه آرامش و تمانینه ما باعث شده فرصتهای باقیمانده از دست برود، یادآور شد: کمیته پیگیری سرنوشت ۴ دیپلمات را خیلی خوب دیدهام اما اشکال این کمیته این است که خیلی کند عمل میکند.
به گفته وی بایستی یک تیم کارشناسی که دغدغه دیگری نداشته باشد به صورت مستمر و جدی بتواند به بررسی شواهد و پیدا کردن مستندات جدید بپردازد.
موسوی اضافه کرد: خانوادههای ۴ دیپلمات احتمال دارد به عنوان یک NGO به یکسری تحریکات در تحولات مربوط به این پرونده دست بزنند تا فضا را برای پیگیری دولت آماده کنند.
وی با اشاره به وجود شواهدی در خصوص حضور ۴ دیپلمات ایرانی در زندانهای رژیم صهیونیستی خاطرنشان کرد: عدهای فلسطینی گفتهاند که از سلولهایی صدای ایرانیها را میشنیدهاند.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس که از کجا مشخص است که صدای این ایرانیها متعلق به ۴ دیپلمات بوده باشد و در صورت صحت چنین مسئلهای آیا این یک سیگنال انحرافی از سوی رژیم صهیونیستی برای رسیدن به اطلاعاتی در مورد «ران آراد» خلبان مفقود شده اسرائیلی نیست، اظهار داشت: البته من خودم به چنین نکتهای توجه کرده بودم. در واقع اگر اسرائیل این افراد را در اختیار داشته باشد، آنها را در یک زندان معمولی زندانی نخواهند کرد. اما اگر هم چنین باشد که آنها میخواهند یک سیگنال بفرستند، این یک مسئله مثبت است و برای پیگیری سرنوشت این ۴ نفر این سیگنال میتواند دنبال شود.
گفتنی است بعد از ربایش ۴ دیپلمات ایرانی در لبنان توسط نیروهای فالانژ، کمیتهای به ریاست حسین موسوی برادر محسن موسوی دیپلمات ربوده شده تشکیل شد و وی به مدت ۱۵ سال از زمان ربایش این ۴ نفر، مسئول کمیته پیگیری سرنوشت ۴دیپلمات بود. از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ نیز علی ربیعی دبیر شورای عالی امنیت ملی در دولت سابق، مسئول کمیته پیگیری سرنوشت ۴دیپلمات در دولت شد. با انتخاب احمدینژاد به ریاست جمهوری نیز احمد موسوی معاون پارلمانی رئیس جمهور به عنوان مسئول پیگیری سرنوشت ۴دیپلمات انتخاب شده است.