رئیس مجلس لبنان گفت: تداوم ابهام در سرنوشت امام موسی صدر و قضیه
ربودهشدن ایشان و همراهانشان توسط حکومت لیبی، ضربهای کاری و محکم به
انقلاباسلامی است.
«نبیه بری» دبیرکل جنبش شیعی «افواج مقاومت اسلامی (امل)» که برای حضور در «سومین کنفرانس بینالمللی قدس و حمایت از حقوق ملت فلسطین» به تهران سفر کرده است، اعلام کرد: در دیدار با «محمود احمدینژاد» رئیسجمهوری و «منوچهر متکی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی، ضرورت پیگیری سرنوشت امام موسی صدر و همراهان ایشان توسط حکومت لیبی را یادآور شدم.
وی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه اطلاعرسانی مؤسسه مطالعات امام موسی صدر، با تأکید بر اینکه هماهنگی بین ایران و لبنان در زمینه پیگیری سرنوشت امام موسی صدر، رهبر ایرانی شیعیان لبنان بسیار لازم است، گفت: بررسی قضیه امام صدر، از اهداف سفر من به ایران است.
بری با اشاره به دیدار اخیر خود با اعضای کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر در مجلس شورای اسلامی افزود: هماهنگیهای ویژه در مورد پیگیری سرنوشت امام موسی صدر بین مجلس لبنان و ایران از طریق شخص من صورت میگیرد.
وی با اشاره به تشکیل کمیته ملی لبنانی برای پیگیری قضیه امام صدر در سال ۲۰۰۰ میلادی، تصریح کرد: این کمیته ماهی یک یا دو بار تشکیل جلسه میدهد و اقدامات زیادی انجام داده است.
رئیس مجلس لبنان همچنین افزود: ما هر سال به مناسبت سالروز ربودن امام صدر یک همایش عظیم ترتیب میدهیم که در این همایش که بزرگترین همایش در لبنان است صدها هزار نفر شرکت میکنند و تلاش میکنیم مسأله پیگیری قضیه امام صدر زنده و فعال بماند.
وی با اشاره به اینکه امام موسی صدر به همراه شیخ «محمد یعقوب» و استاد «عباس بدرالدین» به لیبی رفته بودند و در لیبی ربوده شدند، یادآور شد: امام موسی صدر در سال ۱۹۷۸ به دعوت رسمی رهبر لیبی به آن کشور سفر کرد که این سفر در قالب تلاش امام صدر برای تشکیل کنفرانس سران عرب بهمنظور حل بحران و فتنه داخلی لبنان که از سال ۱۹۷۵ آغاز شده بود صورت گرفت.
بری ادامه داد: از آن زمان ما بهعنوان فرزندان امام موسی صدر و خانواده او و جنبش امل، تلاشها و تماسهای بسیاری برای آزادی امام موسی صدر انجام دادیم. لیبیاییها و مقاماتشان آن زمان گفتند که امام از لیبی به سمت ایتالیا رفته، ولی دادستان ایتالیا تحقیقات دقیقی در این زمینه انجام داد و حکمی، پس از کمتر از یک سال صادر و اعلام کرد که امام موسی صدر از لیبی خارج نشده است.
وی با اشاره به اینکه در آن زمان، انقلاب اسلامی ایران هنوز به پیروزی نرسیده بود، گفت: این، مرحله اول بود اما در مرحله دوم هنگامی که انقلاب اسلامی در ایران پیروز شد نخستین هواپیمای لبنانی که برای تبریک آمد، هواپیمای ما بود. در این پرواز، من، شهید دکتر «مصطفی چمران»، «سید صدرالدین صدر» فرزند امام و مرحوم شیخ «محمد مهدی شمسالدین» نیز حضور داشتند و حدود ۸۰ نفر از جنبش امل و مجلس اعلای شیعیان نیز ما را همراهی میکردند.
رئیس مجلس لبنان گفت: در آن زمان این فرصت و توفیق را پیدا کردیم که با امام خمینی (سلاماللهعلیه) ملاقات کنیم. من در روزنامههای ایران خوانده بودم که ژنرال «معمر القذافی» رهبر لیبی میخواهد به تهران بیاید تا به امام خمینی (س) تبریک بگوید. در این مورد با امام صحبت کردم و شهید چمران گرچه امام خمینی (س) نیازی به ترجمه نداشتند صحبتهای مرا ترجمه کرد.
وی با اشاره به تصریحات تاریخی حضرت امام خمینی (س) در این دیدار، افزود: پس از طرح قضیه، امام (س) خطاب به من گفتند: «آقا موسی، فرزند، شاگرد و دوست من است و القذافی به ایران نخواهد آمد مگر اینکه همراه آقا موسی باشد».
رئیس مجلس لبنان همچنین اعلام کرد: در جمهوری اسلامی ایران، مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای، توجه خاصی به مسأله پیگیری سرنوشت امام موسی صدر دارند و جناب آقای خاتمی، رئیسجمهوری پیشین که کمیتهای را هم به ریاست آقای ابطحی تشکیل داده بودند به این مسأله توجه داشتند.
وی افزود: ما همچنان تلاشهای خودمان را ادامه میدهیم اما به نتیجهای نرسیدهایم؛ با این حال من پس از انتخابات با آقای احمدینژاد، رئیسجمهوری، دیدار و این مسأله را با او و نیز وزیر امور خارجه مطرح کردم.
بری با تأکید بر اینکه مصلحت جمهوری اسلامی ایران، خواسته همیشگی ماست و ما در همه تلاشها میان مصلحت جمهوری اسلامی و مصلحت خود تفاوتی قائل نیستیم، گفت: همیشه باید این موضوع اولویت داشته باشد که هر گونه رابطهای با لیبی، چه از طرف لبنان و چه از طرف ایران، با توجه به مصلحت مسأله ربودن امام موسی صدر و کشف حقیقت باشد.
وی با تکرار سخنان خود در کنفرانس بینالمللی حمایت از قدس مبنی بر اینکه ماندن قضیه امام موسی صدر به شکل لاینحل، نه برای لبنان، نه برای ایران و نه برای شیعیان صحیح نیست، خاطرنشان کرد: امام موسی صدر، تابعیت ایرانی دارد و تلاشهای بسیاری در راه پیروزی انقلاب اسلامی در ایران کرده و نتیجه این کارها را خود متحمل شده است. از جمله شاه مخلوع پهلوی، تابعیت امام موسی صدر را پس از اقامه نماز و تدفین پیکر مرحوم دکتر شریعتی در زینبیه دمشق لغو کرد.
رئیس مجلس لبنان ادامه داد: همچنین همه میدانند که حکومت عراق در زمانی که امام خمینی (س) در این کشور بودند مزاحمتهایی برای ایشان ایجاد میکرد اما در آن زمان امام موسی صدر برای جلوگیری از این مزاحمتها، گاهی نقش وزیر امور خارجه انقلاب اسلامی را بر عهده میگرفت و به کشورهای متعددی سفر میکرد.
وی با تأکید بر اینکه ربودن امام موسی صدر و تداوم ابهام در سرنوشت او، ضربهای کاری و محکم به انقلاب اسلامی است، گفت: این، امام موسی صدر است که مقاومت را تشیکل داد و اوست که به ما آموخت که «اسرائیل شر مطلق است.» اوست که گفته است «با ناخن و دندان و با اسلحه، هر چند که ضعیف باشد با اسرائیلیها بجنگید.» اوست که گفته «شرافت و کرامت قدس اجازه نخواهد داد که به دست افراد غیر مؤمن آزاد گردد.» اوست که به ما الفبای مقاومت را یاد داد و در نهایت مقاومت بود که توانست اکثر سرزمینهای لبنانی را آزاد کند.
بری افزود: این، همان خط جهادی است که امام خمینی (س) آن را ترسیم کرد و لذا پیروزی و مقاومت در لبنان میان ایرانیان و لبنانیها مشترک است و مصلحت دو کشور هم یکی است.
وی با تأکید بر اینکه تجاهل و عدم توجه به این قضیه، عدم توجه به مبانی و اصول است، تصریح کرد: مسأله امام موسی صدر تنها مسأله یک فرد و انسان نیست، بلکه هم مسأله یک عالم برجسته مسلمان و مجاهد است و هم مسأله انقلاب اسلامی ایران و مسأله مقاومت در لبنان است.
رئیس مجلس لبنان ادامه داد: هیچ ابهامی در کار نیست زیرا شخص القذافی، امام را ربوده و او مسؤول است و این برای همه روشن است.
وی افزود: تأخیر در حل قضیه ناشی از طرز فکر مقامات لیبی است که فکر میکنند همه مسائل را میتوان مانند مسأله لاکربی با پول حل کرد.
بری همچنین با بیان اینکه جنبش امل، از ابتدای ربودن امام صدر، بر زندهبودن ایشان تأکید کرده است، گفت: ما از جنبش امل گرفته تا خانواده امام و مجلس اعلای شیعیان و حزبالله، همه و همه معتقدیم امام زنده است زیرا هیچ دلیلی برای اثبات خلاف این قضیه نداریم و حتی خود القذافی نیز دو سال پیش اعلام کرد که امام در لیبی ربوده شده و حرفی از شهادت او به میان نیاورد.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا دادگاه لبنان در اعلام حکم قضایی تأخیر کرده است؛ گفت: دادگاه لبنان تأخیر نکرده بلکه دادستان لبنان پس از کمتر از یکسال از ربودن امام، حکم خود را صادر و اعلام کرده که امام صدر از لیبی خارج نشده و درخواست محاکمه داریم.
رئیس مجلس لبنان ادامه داد: رؤسای دولتها مصونیت دیپلماتیک دارند اما اخیراً قوانین جدید اجازه احضار این افراد را میدهد و از همین رو ما راه قضایی را بدون توجه به مصونیت سیاسی ادامه میدهیم و متهمان را در دادگاه لبنان محاکمه میکنیم و اگر لازم شد دادگاه را به جای دیگر منتقل خواهیم کرد زیرا مشکل ما در حصول اطلاع است؛ احضاریهها و احکام جلب به لیبی میرسد اما برگشت میخورد.
دبیرکل جنبش امل افزود: امام موسی صدر، رهبر من و مؤسس جنبش امل است. او اثر بسیاری بر روی زندگی من گذاشته است. هنگامی که در سال ۱۹۶۳ با امام موسی صدر آشنا شدم رئیس دانشجویان لبنانی بودم و اکنون۴۳ سال است که من این خط ایمانی را پی میگیرم.
وی با تأکید بر این نکته که امام موسی صدر، جریان تاریخ را در لبنان و در منطقه تغییر داد، گفت: من انقلاب اسلامی را از طریق امام موسی صدر شناختم. از آنجا که من وکیل دادگستری هستم بسیاری از اوقات مسؤولیت دفاع از انقلابیون ایران در لبنان را بر عهده داشتم و از این برادران در مقابل «منصور قدر»، سفیر رژیم مخلوع ایران در لبنان دفاع میکردم. این مأموریتی بود که امام خمینی (س) به امام موسی صدر میدادند وایشان به من محول میکردند. این، مسیر زندگی من است که امام موسی صدر آن را ترسیم کرده است. او منت بسیاری بر گردن من دارد. حتی یک بار از امام خمینی (س) شنیده شد که فرموده بودند «نبیه بری، جزئی از انقلاب اسلامی است.»
رئیس مجلس لبنان خاطرنشان کرد: مسأله امام موسی صدر، همه زندگی من است و من از هیچ تلاشی در قبال این قضیه فروگذار نکردهام. برخی سعی کردند مرا به کارهای دیگری مانند معاوضه امام موسی صدر با گروگانهایی که میتوان از حکومت لیبی گرفت بکنند اما من نپذیرفتم زیرا امام موسی صدر، قابل مقایسه با هیچ فرد دیگری نیست. اگر ما کسی را برای مبادله گروگان بگیریم همان کاری را کردهایم که القذافی میخواهد در حالی که امام موسی صدر بزرگتر است. مسأله امام موسی صدر، یک مسأله اصولی است و بر لبنان و همچنین بر ایران است که توجه خاص به این مسأله کنند.
وی در مورد کمکگرفتن از سازمانمللمتحد و یا سایر سازمانهای بینالمللی برای حلوفصل این مسأله، گفت: فعلاً پیش از رسیدن به یک حکم قضایی این کار امکانپذیر نیست اما انشاءالله پس از صدور حکم دادگاه لبنان، اقدامات لازم انجام خواهد گرفت.
«نبیه بری» در ادامه این گفتوگو با اشاره به تبانی اخیر لیبی با دولت برلوسکونی، نخستوزیر سابق ایتالیا بر سر پرونده امام صدر، گفت: بهتازگی، بخصوص پس از اینکه لیبی همه مستندات، حتی مستندات اطلاعاتی خود را تقدیم آمریکا کرد و پس از اینکه تحریم لیبی برداشته شد و نیز بعد از پرداخت غرامت ۱۰ میلیون دلاری به خانواده افراد کشته شده در قضیه لاکربی، ناگهان پرونده با تبانی دولت ایتالیا از جمله برلوسکونی، نخستوزیر سابق، دوباره فعال و پس از ۲۷ سال بدون اطلاع ما و پس از اعتراف شخص القذافی مبنی بر اینکه امام موسی صدر در لیبی ناپدید شده و حاضر است که قضیه را مانند لاکربی حل کند و فیصله دهد، که ما نپذیرفتیم اما مسأله عجیب و غریبی اتفاق افتاد.
وی در توضیح این مسأله گفت: دادگاه ایتالیا بار دیگر از شهود ۲۵ سال پیش بازپرسی کرد، همان شهود ۲۵ سال پیش و حکمی صادر کرد مبنی بر اینکه امام موسی صدر و دو همراش وارد ایتالیا شدهاند که این حکم، بدین معناست که از این پس، ایتالیا مسؤول سرنوشت امام موسی صدر است و این، مسألهای عجیب است.
رئیس مجلس لبنان افزود: این مسأله در لبنان سر و صدا کرد و من سفیر ایتالیا را فراخواندم. سپس معاون وزیر خارجه ایتالیا به لبنان آمد و به دنبال آن جلساتی در ایتالیا انجام شد و متعاقباً نخستوزیر و وزیر امور خارجه لبنان نیز به ایتالیا رفتند و با برلوسکونی دیدار کردند و قرار شد این پرونده به وزیر دادگستری لبنان و وزیر دادگستری ایتالیا سپرده شود. همچنین جلسهای در بیروت و در دفتر من در این باره برگزار شد که این شکایت مجدداً پیگیری خواهد شد.
نبیه بری همچنین اعلام کرد: به لحاظ قانونی و قضایی در این مدت، دادگاه لبنان این پرونده را پیگیری کرده و میکند و نتیجه آن هم سالها قبل اعلام شده که امام موسی صدر به لیبی رفته و آنجا را بههیچوجه ترک نکرده است اما از جهت سیاسی، ما از هیچ تلاشی فروگذار نکردیم و همه رؤسای جمهور از مرحوم «حافظ اسد» گرفته تا مرحوم «بومدین» در اینباره تلاش کردند.
وی در مورد نتایج سفر اخیر خود به ایتالیا برای حلوفصل این قضیه، گفت: واقعیت این است که من برای نقض حکم ایتالیا به آنجا سفر و با یک وکیل دیدار کردم. او پرونده را مطالعه کرد و گفت امکان تجدیدنظر هنوز باقی است زیرا حکم اخیر، بسیار ضعیف و بیاساس است.
رئیس مجلس لبنان ادامه داد: ما تمامی اقدامات لازم در این زمینه را انجام دادیم و «سمیح الحاج» از قضات لبنانی نیز از طرف وزیر دادگستری لبنان و شورای قضایی لبنان تعیین شده که باید همراه «سید صدرالدین صدر» فرزند امام، به ایتالیا برود تا به این وکیل جدید، وکالت پیگیری پرونده داده شود.
بری گفت: من بهعنوان رئیس مجلس لبنان، با نخستوزیر لبنان صحبت کردم و او نیز به ایتالیا سفر و مسأله را با برلوسکونی مطرح کرد و قرار شد که مسأله با تشکیل کمیتهای با عضویت وزیر دادگستری لبنان و ایتالیا پیگیری شود.
وی در ادامه با اشاره به مشترکات تاریخی و فرهنگی فراوان بین ایران و لبنان و حضور شخصیتهای لبنانی مانند شیخ بهایی در ایران، افزود: این تنها مسأله مشترک ایران و لبنان نیست؛ آنچه بین ایران و لبنان است یک تاریخ طولانی است و نقاط مشترک بسیاری میان ایران و لبنان موجود است. مادر زن خود من نیز ایرانی است.
بری ادامه داد: بار دیگر تأکید میکنم که قضیه امام موسی صدر یک مسأله اصولی و استراتژیک برای لبنان و ایران است و ما نباید در این مسأله کوتاهی کنیم.
وی تأکید کرد: من نمیخواهم وظیفهای برای جمهوری اسلامی ایران تعیین کنم زیرا وقتی جمهوری اسلامی این قضیه را بر عهده گرفته برای آن نیز تلاش خواهد کرد و من در جایگاهی نیستم که به ایران بیاموزم که چه کند. من به اخلاص جمهوری اسلامی در این زمینه اعتماد دارم و میدانم جمهوری اسلامی انشاءالله به وظایف خود عمل خواهد کرد.