مهدی فرخیان در چهارمین همایش ملی اخلاق با عنوان «اخلاق و آداب زندگی» که هجدهم اردیبهشت ۱۳۹۳ در دانشگاه زنجان برگزار شد، گفت: امام صدر دین را همان فطرت انسان تلقی میکند و میگوید که اسلامیت انسان همان انسانیت اوست.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، در این همایش یک روزه که در تالار الغدیر دانشگاه زنجان برگزار شد، پژوهشگران از سراسر کشور دیدگاههای خود را دربارۀ اخلاق و آداب زندگی بیان کردند.
دکتر احد فرامرز قراملکی، دکتر محمد علی لسانی فشارکی، دکتر محسن جوادی، دکتر رضا اکبری از سخنرانان این همایش بودند.
مهدی فرخیان، پژوهشگر مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر نیز در معرفی امام موسی صدر مطلبی را با عنوان «الگوی ادب زندگی، مطالعه موردی اندیشه و عمل امام موسی صدر» ارائه داد.
وی با اشاره به اینکه امام صدر کاری پیامبرگونه کرد و به جای تفلسف در باب اخلاق به میان مردم رفت تا در عمل و با رفتار خود جامعۀ خود را اصلاح کند، گفت: اما باید توجه داشت که امام صدر آنچه در عرضۀ اجتماع و عمل صورت داد، برخاسته از اندیشهای خاص بود.
وی در ادامه افزود: بیشک سرچشمۀ جوشان امام صدر در اخلاق دین بود. از این رو، فهم و برداشت امام صدر از دین بسیار اهمیت دارد.
وی ادامه داد: امام صدر دین را همان فطرت انسان تلقی میکند و میگوید که اسلامیت انسان همان انسانیت اوست. با این نگاه عنوان این همایش برای اسلامی بودنش نیازمند پسوند یا پیشوند اسلامی ندارد.
وی دینِ ناظر به زندگی را دیگر مؤلفۀ دینشناسی امام صدر معرفی کرد و گفت: برای درک بهتر این مسئله میتوان به نگاه ایشان به انفاق و تفسیر سورۀ اخلاص مراجعه کرد.
عضو مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر اضافه کرد: اسلامِ امام صدر اسلام اجتماعی است و نه سیاسی، و رهیافت امام صدر برای اسلامِ اجتماعی انسان است.
وی تأکید کرد که امام صدر تا آنجا برای انسان اهمیت قائل است که ایمان را دارای دو متعلق میداند: یکی خدا و دیگری انسان که همان بُعد زمینی ایمان به خداست.
فرخیان در ادامه سخنان خود گفت: امروز ما بسیار میتوانیم از امام صدر بیاموزیم و امام صدر سرمایهای است که با مراجعه به اندیشه و رفتار وی میتوانیم برخی معضلاتِ خود را حل کنیم.
«دینورزی» نخستین مؤلفهای بود که فرخیان به آن اشاره کرد و گفت: در دین همۀ امور در یک رتبه و جایگاه نیست. امام صدر در مقام مجتهد آگاه به زمان یکی از الگوهای ما برای شناختن این اولویتها و شناختن سبک زندگی دینورزانه است.
او با تأکید بر مشکلات امروز جامعه گفت: تعامل با دیگری مورد بعدی است که ما میتوانیم از اخلاق و رفتار امام صدر بیاموزیم. تعامل با دیگری هم شامل افراد غیر همفکر و هم دین با ما هستند تا حتی دشمنان.
فرخیان در پایان به ذکر چند خاطره از این خصوصیات اخلاقی و رفتاری امام صدر پرداخت.