بازنشر: چندی پیش به همت دکتر محسن کمالیان یادداشتی از امام موسی صدر یافت شد، که ایشان در سال ۱۳۲۰ در سن سیزده سالگی در روزنامۀ استوار قم منتشر کرده بود.
به گزارش روابط عمومی مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر، چندی پیش یادداشتی از امام موسی صدر در روزنامه قمی «استوار» در سال 1320 یافته شد که ایشان در سن 13سالگی آن را نگاشتهاند و به گلایه از مسؤولین در مورد کم توجهی به نقدهای مطبوعات درباره وضعیت نابسامان محرومان و بیچارگان اختصاص دارد.
استاد محسن کمالیان، محقق برجستهای که آثار متعددی در باره امام موسی صدر تا کنون از ایشان منتشر شده است، با قرار دادن تصویر این صفحه از روزنامه در پایگاه اینترنتی روایت صدر[صدر پژوهی فعلی]، معتقد است که این یادداشت نشان از این دارد که امام موسی صدر از همان زمانی که طلبه جوانی بودند دردمندی و احساس مسؤؤلیت دربرابر مشکلات مردم با ایشان همراه بوده است. به عقیده کمالیان جنس این دردمندی همانی است که در سالهای بعدی زندگانی امام موسی صدر ایشان را بر آن داشت تا فعالیتهای مختلفی از جمله راهاندازی حرکتالمحرومین و مقاومت لبنانی را برای دفع محرومیت و دفع تجاوز پایهگذاری کند.
متن این یادداشت با عنوان «تا کی رنج؟» به این شرح است:
«از روزی که نسیم آزادی در این مرز و بوم وزید و ایران از زیر بار طاقتفرسای زورگویان سابق رهایی یافت، مردم انتظار بهبودی اوضاع را داشتند. ولی آیا آنها به آرزوی خود رسیدند؟ آیا واقعاً خرابیهای ما ترمیم شد؟ آیا فریاد بینوایان و بیچارگان خاموش گردید؟»
«آنجا که عیان است، چه حاجت به بیان است. ببینیم که علت این کممحلی چیست و چرا به فریاد جراید که نمایندهی احساسات مردماند، گوش نمیدهند؟ هر روز صدها هزار برگ روزنامه به عناوین مختلف در این مملکت منتشر میشود و هر کدام اقلا یک صفحهی خود را به ذکر خرابیها و خودسریها صرف کرده و برای رفع اینگونه نواقص دلایل کافی ایراد میکنند. ولی آیا کوچکترین اثری در وضع رقتبار مملکت کرده است؟ آیا متعمداً به وضعیت توجه نمیکنند و یا کثرت مشغله به آنها اجازهی بررسی نمیدهد؟ اگر چنین است، پس وای به حال بیچارگان این کشور!»
«مصادر امروز ما چقدر گوش سنگین و دل سختاند که گویی پنبه در گوش نهادهاند و معلوم نیست مرجع تظلم کیست و چه کسی باید بداد مردم برسد و تا کی این وضعیت لاتکلیفی ادامه خواهد داشت! اگر چنین است باید گفت: هرچه آید سال نو، گوییم دریغ از پارسال»؟
یادداشت دکتر محسن کمالیان را دربارۀ این یادداشت امام موسی صدر اینجا بخوانید.