نویسنده نمایشنامه «مردی برای همیشه» گفت: تاکید من در این اثر تاثیر شخصیت امام موسی صدر بر زندگی دیگران است و در این نمایشنامه وقایعنگاری نکردهام. من به شخصیتی که تاثیر گذار است نگاه میکنم و با دید هنری به روایت او میپردازم.
شهرام کرمی، نویسنده و کارگردان برجسته تئاتر کشور در گفتوگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، درباره جدیدترین نمایشنامه خود گفت: نمایشنامه «مردی برای همیشه» در رابطه با امام موسی صدر را از چهار ماه پیش در دست نگارش دارم. نمایشنامه در پنج اپیزود است که از زمان تولد ایشان در سال ۱۳۰۷ تا سال ۱۴۰۰ که آخرین اپیزد نمایشنامه است، روایت میشود. اپیزدها به ترتیب «اذان برای موسی»، «یک شاخه گل برای پروین»، «روزگار بیروت»، «گفتوگوی بیپایان با سنگ» و «مردی برای همیشه» هستند.
وی با بیان اینکه طرح اولیه این اثر مرور زندگی امام موسی صدر بود، اظهار داشت: کمی که کار جلو رفت به این نتیجه رسیدم که کار تاریخی ننویسم، چراکه تا حدودی مستندات و فیلمهای مستند بسیار خوبی برای ایشان ساخته شده است. همچنین موسسهای تحت عنوان نام ایشان اطلاعات بسیار تکمیلی و خوبی را جمعآوری کرده است، به همین دلیل اگر میخواستم تاریخی کار کنم چیزی به این مجموعه اضافه نمیشد، سعی کردم با دیدی هنری با اثر برخورد کنم و به دیدگاه جدیدی رسیدم.
نویسنده نمایشنامه «مدریک» تصریح کرد: در این اثر علاوه بر اینکه به مقاطع مختلف زندگی امام موسی صدر پرداخته میشود، اما برای من معرفی شخصیت ایشان اهمیت بیشتری دارد و به مرور به ساختاری رسیدم که در هیچ صحنهای ما امام موسی صدر را نمیبینیم، اما تاثیر ایشان بر افراد را خواهیم دید تا مخاطب را امام موسی صدر آشنا کنیم که در واقع مهمترین ویژگی این شخصیت انتظار است که سعی کردم در اپیزدهای اثر انتظارهای شخصیت در مرحله تولد، ازدواج، سفر به لبنان و لیبی و سال ۱۴۰۰ را نشان دهم. در نقطه پایانی ما ۲۰ سال به جلو آمدهام و شخصیت و خصلت ایشان را در درام حفظ کردهام.
کرمی درباره پایان بندی نمایشنامه با توجه به نامعلوم بودن سرنوشت امام موسی صدر گفت: ایشان جدا از اینکه یکی از شخصیتهای بزرگ عالم تشییع و مراجع بزرگ دینی هستند، خیلی در ساماندهی شیعیان لبنان موثر بودهاند و آنقدر در کشورهای عربی به عنوان شخصیتی بزرگ شناخته میشوند که فکر میکنم دیگر در مورد شخصیت ایشان توضیح دادن، امری است که همه به آن اشراف دارند. برای نمایشنامه بنده نیز پایانی فرض نشده، شواهد مختلفی در مورد ربوده شدن، شهادت و اسارت ایشان وجود دارد که هیچگاه سند قطعی و مسجلی برای هر یک از این موارد وجود نداشته است.
وی افزود: مسئله مهم این است که هنوز کسی به زنده بودن یا به شهادت رسیدن امام موسی صدر به قطعیتی نرسیده است، ضمن اینکه این شخصیت آن قدر مورد توجه و قابل احترام است که باید بپذیریم تا هیچ مسئله قطعی در مورد ایشان وجود نداشته باشد، پذیرش شهادت امام کار سخت و دشواری است. نگاهی که من در نمایشنامه دارم، نگاه به غیبت یا ربوده شدن امام موسی صدر نیست، بلکه تاثیر ایشان بر افراد مختلف است. پدر بزرگوارشان سیدصدرالدین صدر که به عنوان یکی از مراجع و بزرگان دینی ما به حساب میآیند با تولد چهارمین فرزندشان تحت تاثیر قرار میگیرند. بعدها هم معمر قذافی طی گفتوگویی با امام موسی صدر متحول میشود، چراکه ایشان تنها شخصیتی هستند که با او گفتوگو کرده و او را دیکتاتور خطاب میکنند.
کارگردان نمایش «پوتینهای عمو بابا» با اشاره به اینکه در اپیزود سوم با عنوان «روزگار بیروت» به زندگی یک ارمنی میپردازد، اظهار داشت: در این بخش یک فرد ارمنی در لبنان تحت تاثیر شخصیت امام موسی صدر قرار میگیرد، تاکید من در این اثر تاثیر شخصیت این بزرگوار بر زندگی دیگران است و در این نمایشنامه وقایعنگاری نکردهام. من به شخصیتی که تاثیر گذار است نگاه میکنم. زمانی که علی حاتمی، فیلم «کمال الملک» را ساخت، خیلیها از او ایراد گرفتند که فیلم شما سند تاریخی ندارد، اما حاتمی جواب داد، «آیا شما نقاش بزرگی را دیدید که بر روی دیگران تاثیر گذاشت؟» حاضران گفتند: «بله.» حاتمی هم پاسخ داد: «من کمالالملک نقاش بزرگ را با دید هنری نشان دادم.»
کرمی در پایان گفت: در نمایشنامه «مردی برای همیشه»، به سراغ یک شخصیت بزرگ دینی رفتم تا او را معرفی کنم، تمام دغدغه من این است و تاثیرگذاری آن زمانی است که مخاطب آن را میخواند و یا اینکه نمایش آن را میبیینند، مهم این است که مخاطب متوجه شخصیت بزرگ امام موسی صدر شود.
به گزارش تسنیم، شهرام کرمی از هنرمندان برجسته تئاتر است که در سیودومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر با نمایش «مدریک» که در رابطه با پیامبران دروغین بود، حضور داشت.