حجت الاسلام دکتر سید حسن افتخارزاده: خیابانکشی در بقیع و ساخت حرم حضرت رقیه کار امام موسی صدر بود.
خاندان صدر و قمی همواره منشأ خدمات بزرگی به مکتب اهل بیت بودهاند و امام موسی صدر که وابسته به این دو خانواده است کارهای شایستهای در ترویج فرهنگ شیعه انجام داده است.
حجت الاسلام والمسلین دکتر افتخارزاده که با گروه تاریخ شفاهی مؤسسة فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر سخن میگفت، ضمن اشاره به خدمات و سابقة تاریخی خانوادۀ صدر و خانوادۀ آیتالله حاج آقا حسین قمی (پدر بزرگ مادری امام صدر)، این دو خانواده را از خدمتگزاران صادق اسلام و فرهنگ شیعه دانست.
وی با یادآوری وضعیت قبرستان بقیع و محیط اطراف آنکه در پی تخریبهای وهابیها وضعیت نامناسبی داشت، گفت: در سالهای پیش از انقلاب حضور در قبرستان بقیع و در اطراف قبور ائمه و سایر بزرگان شیعه بسیار سخت بود و گردو خاک از همه جا بلند بود و مردم در شرایط بسیار سختی به آنجا رفت و آمد میکردند. متأسفانه وهابیها تخریب قبور و از بین بردن آثار مرتبط با شیعه و ائمه را در دستور کار داشتند و با جدیت آن را دنبال میکردند. حتی خیابانهای اطراف بقیع را نظافت هم نمیکردند و همه جا پر بود از زباله. به نظر میرسید این کار عمدا صورت میگیرد.
همان زمان شنیده شد که امام موسی صدر در سفری به حج با مقامات سعودی صحبت کرده و آنها را مجاب ساخته که باید قبرستان بقیع از این وضعیت خارج شود و شرایط را برای زائران اصلاح کنند. لذا مقامات عربستان اقدام به خیابانکشی در داخل بقیع کردند و مسیر تردد زائران از وضعیت قبلی خارج شد و این کار از دست کسی غیر از امام موسی صدر برنمیآمد. این خدمتی بود که ایشان انجام داد و بعدها هم گسترش پیدا کرد.
خدمتی که در حقیقت به مکتب اهل بیت (ع) و شیعیان بود
این واعظ مجالس مذهبی تهران در ادامه به جریان ساخت و توسعة حرم حضرت رقیه (س) در شهر دمشق پرداخت و گفت: یکی از خدمات مهم و افتخارات امام موسی صدر نقش ایشان در ساخت و توسعة حرم حضرت رقیه (س) است. ماجرا هم اینگونه بود که عدهای از بازاریان و خیرین سرشناس تهران تصمیم میگیرند در این زمینه کاری انجام دهند. اما با موانع قانونی و دولتی مواجه بودند، لذا خدمت امام موسی صدر میرسند و موضوع را با ایشان مطرح میکنند. آقای صدر ضمن استقبال از پیشنهاد آنها آمادگی خود را برای همهگونه همکاری اعلام میکند و از طریق مسئولان دولت حافظ اسد و وزارت اوقاف سوریه کار را دنبال میکند. ابتدا تعدادی از خانههای اطراف خریداری و بعد کار ساخت و ساز از طریق همین آقایان انجام شد و امام موسی صدر در همة مراحل همراه و پشتیبان آنها بود تا کار به نتیجه رسید.
حجت الاسلام افتخارزاده افزود: از آن زمان حرم حضرت رقیه (س) به کانون ترویج فرهنگ تشیع مبدل گشت. همة کسانی که به شهر دمشق میروند و از مسجد اموی بازدید میکنند، وقتی کنار آن به حرم حضرت رقیه وارد میشوند جلوهای از فرهنگ عاشورا و تقابل فرهنگ حسینی و یزیدی را در آنجا از نزدیک مشاهده میکنند و این از خدمات امام موسی صدر بود که تا ابد باقی خواهد ماند.
وی خاطر نشان کرد: که آقای کرد احمدی که از نزدیک در جریان این کار بود، خودش این ماجرا را برای من تعریف کرد.
جمع دیگری از جمله آقایان محسن کاشانی، هادی سیاهپوشان و قاسم همدانی و چند تن دیگر هم در این کار مشارکت داشتند که همگی از چهرههای متدین و خیر بودند.
آقای افتخارزاده همچنین با اشاره به خاطراتی از آیتالله سید رضا صدر گفت: با آنکه آشنایی نزدیکی میان ما نبود، اگر مطلبی از من میشنید که مورد پذیرش ایشان بود من را مورد محبت خودشان قرار میداد. یادم هست در مجلس ترحیم مرحوم حاج آقا مهدی صدر عاملی ایشان که صاحب عزا بودند مقابل در ایستاده بود. لحظاتی پس از شروع منبر بدون اعتنا به اینکه چه فضایی در جلسه است و باید ایشان کجا بایستند، آمدند و مقابل منبر نشسته و دقیق منبر را گوش دادند. بعد که من از آنجا رفتم، بابت منبر پاکتی برای من فرستاد که چند برابر مبلغی بود که در آن زمان پرداخت میشد. این حاکی از آن بود که محتوای منبر را پسندیده بودند.