مراسم سالگرد فاجعه ربوده شدن امام موسی صدر، رهبر شیعیان لبنان و
بنیانگذار مقاومت لبنانی جنبش امل و سالگرد شهادت دکتر چمران از سوی دفتر
جنبش امل لبنان در تهران در محل هتل انقلاب با حضور خانواده امام صدر و
برخی مقامات کشور برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی - خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ، در این مراسم مهدی چمران، رییس شورای شهر تهران طی سخنانی با اشاره به تقارن سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر با شهادت امام موسی کاظم هفتمین امام شیعیان گفت: فرزند بزرگوار تو همانند توای بزرگوار سالهاست که در اسارت به سر میبرد. امام موسی کاظم سالها در زندانهای خلفا زیست و در بند خلفا به سر برد و امام صدر فرزند آن بزرگوار همچنان در بند خلفایی از نسل همان خلفاست.
چمران افزود: سالگشت ربوده شدن امام صدر مساله سادهای نیست. سالها میگذرد و شاید بسیاری با سادگی کنار آن گذشتهاند و شاید همین سادهگرفتنها بود که سبب شد بسیاری از انسانهای دیگر به بند کشیده شوند.
وی گفت: امام صدر در حالی پای به لبنان گذاشت که شرایط محیا نبود و شیعیان در وضعیتی نامساعد بودند. دختران شیعه با ارامنه و مسیحیان ازدواج میکردند و یا در احزاب کمونیست عضو میشدند تا با کارت عضویت خود شیعه بودنشان را کتمان کنند، اما امام صدر اصلاحات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی را در لبنان آغاز کردند، مدرسه و بیمارستان ساختند و بیش از همه فعالیتهای مهمی را در دولت لبنان ایجاد کردند، لذا آرام آرام شیعیان لبنان از آن حالت انفعال خارج شدند.
رییس شورای شهر تهران گفت: تلاشهای بسیاری برای ایجاد صلح در جنگهای داخلی لبنان صورت گرفت به گونهای که صلحطلبی محور مورد توجه همهٔ اقوام در لبنان قرار گرفت.
چمران گفت: حرکت المحرومین را امام صدر تاسیس کرد و از دل آن حرکت امل را ایجاد کردند تا جایی که شیعیان لبنان نه تنها از حالت شرمزدگی گذشته بیرون آمدند، بلکه به جایی رسیدند که دیگران افتخار میکردند با شیعیان لبنان همنشین شوند.
وی گفت: امام صدر از حامیان جدی مقاومت و جنبش آزادی قدس و فلسطین بود. شیعیان لبنان به پیش آمدند و طلیعهٔ انقلاب اسلامی در لبنان روشن شد و آنها با امام صدر، دکتر چمران و امام خمینی (ره) به سمت یک انقلاب رفتند.
چمران اظهار داشت: قطعا استکبار میدانست که اگر امام صدر در بین کشورهای اسلامی منطقه دستان قوی داشته باشد بیش از اینها پیش خواهد رفت لذا خواستند دستان انقلاب اسلامی ایران را از کشورهای اسلامی کوتاه کنند.
رییس شورای شهر تهران ابراز داشت: امام موسی صدر به دعوت شخص قذاقی و برای حضور در جشن انقلاب کشور لیبی به این کشور رفته بود.
وی افزود: در شرایطی که مقامات کشورهای مختلف مهمان رسمی کشوری هستند حفاظت جان او به عهده میزبان است و در این ایام حفاظتهای شدیدی از سوی کشور میزبان صورت میگیرد که در همه کشورها این گونه است.
رییس شورای شهر تهران افزود: امام موسی صدر به دعوت دولت لیبی مورد استقبال قرار گرفت و یک روز قبل از جشن انقلاب لیبی با شخص قذافی و به دعوت رسمی او با وی ملاقات داشت. امام صدر با اتومبیلهای تشریفات لیبی به دیدار قذافی میرود اما دیگر باز نمیگردد. اینکه گفته میشود او لیبی را ترک گفته است رفتاری غیر قابل انتظار است. چون هیچ مهمانی که از وی دعوت رسمی شده، یک روز مانده به جشن آن کشور را ترک نمیکند.
وی تاکید کرد: ناپدید شدن امام موسی صدر به عهده شخص قذافی و دولت لیبی است و این مسوولیت همچنان بر دوش این کشور است. لیبی تاکنون نتوانسته این اتهام را از خود دور کند و آخرین پاسخی که دولت لیبی به مسئله ناپدید شدن امام صدر داده است پیشنهاد پول بوده است. چرا که شخص قذافی در بسیاری از موارد مشکلات خود را اینگونه حل کرده است.
چمران گفت: روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر یک حق است و تا به نتیجه مطلوب یعنی بازگشت او به دامان جامعه اسلامی و شیعیان ایران ولبنان و دنبای اسلام نرسیم، نباید دست از آن بکشیم.
وی ابراز داشت: چگونه است که سرنوشت یک خلبان اسرائیلی پس از سالها هنوز پیگیری جدی میشود اما سرنوشت یک ایرانی، یک روحانی عالیقدر و رهبر سیاسی و معنوی شیعیان لبنان در کشوری زندانی است اما حرکت جدی برای آزادی وی صورت نمیگیرد.
وی تصریح کرد معتقدم تاکنون نسبت به مشخص شدن سرنوشت امام موسی صدر حرکتهای زیادی صورت گرفته است اما باید بگویم که این تلاشها جدی و منصفانه نبوده است و حتی در اندازهٔ یک انسان معمولی هم به آن پرداخته نشده است، چه رسد به امام صدر. آیا زندگی یک انسان عادی آنقدر ارزش ندارد که به خاطرآزادی او از زندان تلاش کنیم، معتقدم باید از طریق سازمانها و دادگاههای بین المللی و دادگاههای داخلی این مسئله را پیگیری کنیم.
امام موسی صدر متعلق به بشریت بود
به گزارش ایسنا، دکتر الهام، مسوول دفتر رییس جمهور طی سخنانی در مراسم سالگرد ربوده شدن امام موسی صدرگفت: امام صدر شخصیتی مجاهد، عالم، انساندوست و بزرگ بود.
وی گفت: امام صدر متعلق به همهٔ جامعهٔ بشری است. این انسان با تلاشهایی که برای ایجاد همدلی و دفاع از انسانهای محروم و تحت ستم و اسارت انجام داد کارنامهٔ درخشانی را در تاریخ بشریت رقم زده است.
وی افزود: غیر انسانیترین امور این است که به سرنوشت بشری بیتفاوت باشیم.
الهام ابراز داشت: مجامع حقوقی بینالمللی نسبت به این امر کارنامهٔ خوبی ندارند.
مسوول دفتر رییس جمهورادامه داد: ما پیگیریها برای روشن شدن سرنوشت امام صدر را ضروری و مهم میدانیم و استمرار آن را انتظار داریم.
همچنین صدرالدین صدر فزند بزرگ امام موسی صدر طی سخنانی در این مراسم ضمن یادآوری چگونگی ناپدید شدن امام صدرتاکید کرد: آنچه که تابحال ثابت شده است و در آن هیچ شکی نیست اینکه امام صدر به دعوت رسمی دولت لیبی و شخص قذافی برای مذاکره و بحث دربارهٔ اوضاع بحرانی لبنان و با وساطت رییسجمهور وقت الجزایر وارد کشور لیبی شدهاند. ایشان در تاریخ ۳۱ اوت ۱۹۷۸ وارد لیبی شده و از آن تاریخ هرگز از لیبی خارج نشدهاند و این امر در محافل قضایی و حقوقی ثابت شده است و شخص قذافی در سال ۲۰۰۲ خود بر این مسئله اعتراف کرد.
*** حاشیه:
- در این مراسم که بعدازظهر روز گذشته در هتل انقلاب برگزار شد، در ابتدا سرود جمهوری اسلامی ایران، کشور لبنان و سرود جنبش امل اجرا شد.
- در این مراسم خانواده امام موسی صدر، دو دختر و یک پسر وی حضور داشتند.
- نمایندگان مجلس شورای اسلامی حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا فاکر، مهدی کوچک زاده، حجت الاسلام بنایی و سعید ابوطالب حضور داشتند.
- در این مراسم سید احمد موسوی، معاون پارلمانی و حقوقی رییس جمهور، محمد علی ابطحی، سردار ذوالقدر، سفیر فلسطین در ایران، دکتر الهام، مسول دفتر رییسجمهور، حجت الاسلام اختری، زهرا شجاعی، غفوری فرد و تعدادی دیگر از مسوولان کشور حضور داشتند.