مراسم سالروز ربودن امام موسی صدر رهبر شیعیان لبنان و بنیانگذار مقاومت
لبنانی جنبش امل و سالگرد شهادت دکتر چمران از سوی دفتر جنبش امل لبنان در
تهران در محل هتل انقلاب با حضور خانواده امام صدر و برخی مقامات کشور
برگزار شد.
گفتنی است در این مراسم صدرالدین، حورا، ملیحه فرزندان امام موسی صدر؛ مهدی چمران رییس شورای شهر تهران؛ غلامحسین الهام رییس دفتر رییس جمهور؛ محمد باقر ذوالقدر جانشین فرمانده کل سپاه؛ حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا فاکر رییس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی؛ مهدی کوچکزاده نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی؛ حجت الاسلام اختری معاون بین الملل مقام معظم رهبری؛ زهرا شجاعی؛ غفوری فرد و سفرای فلسطین، لبنان و سوریه حضور داشتند.
در ابتدای مراسم عادل عون نماینده جنبش امل لبنان در ایران گفت: امام موسی صدر تمام بار رسالت علمی و انقلابی را به تنهایی بر دوش، قلب و عقلش کشید تا اینکه به لبنان بیاید و برای نشاندن و کاشتن بذر آن به دنبال جایی بگردد، شاید نهال معرفت، فرهنگ، سیاست، اجتماع، دین حنیف و انقلاب بر ضد ظالمین رشد و شکوفا شود و بلند همتان و پژوهشگران غذای روح و عقل و بدن از آن بخورند و کسانی که خستهاند و بدنبال آرامش و امنیت هستند در زیر سایه آن آرام گیرند.
وی یکی از اولین کارهایی که امام صدر به آن اقدام کرد را جستجوی عقلهای جوان که دین را تعقل کردند و به آن ایمان داشتند و میدانستند که اسلام دین عقبماندگی، جهل و تعصب نیست بلکه دین حیات دنیا و آخرت، پیشرفت و بخشش است، دانست.
عادل عون افزود: امام موسی صدر به سوی این گروهها روی آورد و برای اصلاح آنها همانند دیگر علمای دین فقط به موعظه هفتگی، مناسبتها و حسینیهها اکتفا نکرد، بلکه به تاسیس پروژههای خیریه که دست جوانان را بگیرد و به سوی کشتی نجات ببرد و از نابودی نجات دهد، پرداخت.
او با اشاره به اشغال سرزمین فلسطین توسط دشمن صهیونیستی و تداوم اعمال تجاوزگرانه این رژیم علیه لبنان و اعراب و همچنین ایجاد اختلافهای مذهبی، قبیلهای، سیاسی و اجتماعی بین آنها از سوی این رژیم، اظهار داشت: در این زمان امام صدر با تمام توان وارد عمل شد و جنبش محرومین متشکل از مخلصان و فرزندان این وطن را تشکیل داد که بعدها بخش مقاومت لبنانی «امل» از آن تشکیل شد.
به گفته نماینده جنبش امل لبنان در ایران، تشکیل این مقاومت حس دینی و شعور وطن دوستی را بیدار و وحدت و همبستگی لبنان و همزیستی بین مسلمان و مسیحی و همچنین مقاومت فلسطینی را حفظ کرد و این مقاومتها با روح صدری و خمینی گونه توانست دشمن را شکست دهد و از اشغالگریها آزاد کند.
وی اضافه کرد: آنچه امام موسی صدر عطا کرد، روح ایثارگری بالا، بالا بردن حس اسلامی و وطن دوستی بود و این روح بود که توانست نسلهای مقاومت لبنانی را تربیت و جامعهای مقاوم تاسیس کند که توانست دشمن اسرائیلی را با اولین شکست خود در تاریخ آشنا کند و پیروزی و آزادی را برای این وطن به ارمغان آورد.
عادل عون همچنین به اقدامات امام موسی صدر در حوزه اجتماعی پرداخت و افزود: همانطور که امام موسی صدر نمونه و الگویی در دوران صلح بود در دوران جنگ نیز الگو بود که باعث خاموش شدن شعلههای کشتار قبیلهای در یک وطن و در بین برادران یک قبیله و خانواده در سطح شهر و روستا شد.
نماینده جنبش امل لبنان در ایران با طرح این پرسش که چه کسی این مرد بزرگ را از میدان جهاد خود پنهان کرد؟ گفت: آنها کسانی هستند که با مقدرات و سرنوشت امت بازی میکنند که این امت در خواب و ضعف بماند تا استکبار بتواند از ثروتها و منابع بشری آن بهره برده و آن را به بردگی کشد.
وی با اشاره به ماه اوت، خاطرنشان کرد: ماه اوت دوباره برگشت بدون اینکه امام موسی صدر به آغوش خانواده، شاگردان و دوستداران و اعضای مقاومت بازگردد زیرا دستی مخفی که این جرات را به خویش داد و او را در تاریکی مخفی کرد هنوز قطع نشده و هنوز قدرت انجام جنایتها و بازیهایش را دارد.
عادل عون در پایان گفت: ما امید فراوانی به رهبران و ملت جمهوری اسلامی ایران که امام موسی صدر را خوب میشناسند، داریم.
در ادامه این مراسم رییس شورای شهر تهران گفت: فرزند بزرگوار تو همانند توای بزرگوار سالهاست که در اسارت به سر میبرد. امام موسی کاظم سالها در زندانهای خلفا زیست و در بند خلفا به سر برد و امام صدر فرزند آن بزرگوار همچنان در بند خلفایی از نسل همان خلفاست.
مهدی چمران، افزود: سالگشت ربوده شدن امام صدر مسئله سادهای نیست. سالها میگذرد و شاید بسیاری به سادگی از کنار آن گذشتهاند و شاید همین سادهگرفتنها بود که سبب شد بسیاری از انسانهای دیگر به بند کشیده شوند.
چمران گفت: حرکت المحرومین را امام صدر تاسیس کرد و از دل آن حرکت امل را ایجاد کردند تا جایی که شیعیان لبنان نه تنها از حالت شرمزدگی گذشته بیرون آمدند، بلکه به جایی رسیدند که دیگران افتخار میکردند با شیعیان لبنان همنشین شوند.
وی گفت: امام صدر از حامیان جدی مقاومت و جنبش آزادی قدس و فلسطین بود.
رییس شورای شهر تهران اضافه کرد: امام موسی صدر به دعوت شخص قزافی و برای حضور در جشن انقلاب کشور لیبی به این کشور رفته بود.
وی افزود: در شرایطی که مقامات کشورهای مختلف مهمان رسمی کشوری هستند حفاظت جان او به عهده میزبان است و در این ایام حفاظتهای شدیدی از سوی کشور میزبان صورت میگیرد که در همه کشورها این گونه است.
به گفته رییس شورای شهر تهران، امام موسی صدر به دعوت دولت لیبی مورد استقبال قرار گرفت و یک روز قبل از جشن انقلاب لیبی با شخص قذافی و به دعوت رسمی او با وی ملاقات داشت. امام صدر با اتومبیلهای تشریفات لیبی به دیدار قزافی میرود اما دیگر باز نمیگردد. اینکه گفته میشود او لیبی را ترک گفته است رفتاری غیر قابل انتظار است. چون هیچ مهمانی که از وی دعوت رسمی شده، یک روز مانده به جشن آن کشور را ترک نمیکند.
وی تاکید کرد: ناپدید شدن امام موسی صدر به عهده شخص قذافی و دولت لیبی است و این مسوولیت همچنان بر دوش این کشور است. لیبی تاکنون نتوانسته این اتهام رااز خود دور کند و آخرین پاسخی که دولت لیبی به مسئله ناپدید شدن امام صدر داده است پیشنهاد پول بوده است. چرا که شخص قزافی در بسیاری از موارد مشکلات خود را اینگونه حل کرده است.
چمران گفت: روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر یک حق است و تا به نتیجه مطلوب یعنی بازگشت او به دامان جامعه اسلامی و شیعیان ایران ولبنان و دنبای اسلام نرسیم، نباید دست از آن بکشیم.
«الهام» که به نمایندگی از رییس جمهوری اسلامی ایران در این مراسم حضور یافته بود، از اینکه ۲۷سال از امام موسی صدر خبری در دست نیست، ابراز تاسف کرد.
وی با بیان اینکه «غیرانسانیترین امور این است که نسبت به سرنوشت ناپدیدشدگان بیتفاوت باشیم»، گفت: جامعه جهانی نسبت به این امر مهم و حساس «ناپدید شدن امام موسی صدر» کارنامه خوبی ندارد.
رییس دفتر رییس جمهوری تلاشهای چند سال گذشته برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر را «ارزشمند» توصیف کرد و گفت: این تلاشها باید با جدیت مورد حمایت قرار گیرد تا سرنوشت این شخصیت عالم، وارسته و مجاهد بزرگ روشن شود.
الهام گفت: انتظار این است که با جدیت بیشتری و با همراهی و مشارکت جوامع جهانی، تلاشها برای روشن شدن سرنوشت امام موسی صدر، ادامه یابد و دولت جمهوری اسلامی ایران این پیگیریها را ضروری و مهم میداند.
وی ابراز امیدواری کرد که «تقارن نشست امروز با سالگرد شهادت امام موسی کاظم که طمع اسارت و زندان را چشیده است، طلیعه آزادی این شخصیت ارزنده باشد.
رییس دفتر رییس جمهوری همچنین گفت که تقارن این بزرگداشت با سالگرد شهیدان دولت که شهید مصطفی چمران همرزم امام موسی صدر نیز در زمره این شهیدان است، معنی و مفهومی سمبلیک دارد.
الهام همچنین گفت، شخصیت امام موسی صدر متعلق به همه جامعه بشری است و او با تلاشهای که برای ارتقای بشری، ایجاد همدلی و دفاعی که از انسانهای محروم و تحت ستم و اسارت کرده است، کارنامه درخشانی در تاریخ بشریت رقم زده است.»
الهام همچنین گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران همه تلاش خود را در جهت روشن شدن سرنوشت امام موسی بکار خواهد بست.
سید صدرالدین صدر فرزند امام موسی صدر گفت: قذافی یزید زمان است و با وقتکشی و پروندهسازی از نتیجهبخشی تلاشها برای پیگیری سرنوشت امام موسی صدر جلوگیری کرده است.
به گزارش خبرنگار سرویس دیپلماتیک خبرگزاری کار ایران، ایلنا، وی در مراسم سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر توسط حکومت لیبی گفت: پس از ۲۷ سال اسارت شخصیتی چون امام موسی صدر در زندانهای یزید زمان دیگر چه میتوان در این باره گفت!؟
فرزند امام موسی صدر به سفر پدر خود و دو همراه وی به لیبی که به دعوت شخص قذافی برای مذاکره درباره اوضاع بحرانی لبنان انجام شد اشاره کرد و گفت: امام صدر به دعوت قذافی و بنابه پیشنهاد و وساطت رییس جمهور وقت الجزایر وارد لیبی شد و هرگز از آنجا خارج نشد و این امری است که هیچ کس خلاف آن را از قذافی نمیپذیرد.
وی با بیان اینکه قذافی پس از ۲۴ سال دروغ و سندسازی در ۳۱ اوت ۲۰۰۲ علنا اعلام کرد که امام صدر و همراهان وی به دعوت لیبی به این کشور رفتهاند و مفقود شدهاند، گفت: لایحهای توسط دادستان کل لبنان به بالاترین دادگاه لبنان ارایه شده و براساس آن معمر قذافی و ۱۷ تن از همراهان وی که به عنوان مضنونان پرونده شناخته میشدند به این دادگاه احضار شدند اما نه قذافی و نه هیچ نمایندهای از سوی وی در این دادگاه حاضر نشد و این خود یک موضعگیری و ترتیبات قانونی خاصی را در پی خواهد داشت.
صدر با اشاره به اعضای پارلمان لبنان گفت: بسیاری از اعضای مجلس لبنان خود را از فرزندان امام صدر میدانند و عهد بستند که این پرونده را دنبال کنند و زمانی نیز که دولت جدید لبنان مستقر شود پیگیریها در این خصوص جدیتر خواهد شد.
وی به اشتراک مواضع حزبالله لبنان و جنبش امل اشاره کرد و گفت: ما از این اشتراک مواضع بسیار خوشحالیم زیرا به این ترتیب دست بسیاری از افرادی که کارشکنی میکردند، بسته خواهد شد.
فرزند امام موسی صدر با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران نیز از ابتدای تاسیس خود تاکنون این قضیه را دنبال کرده است، گفت: من به خود اجازه قضاوت درباره این اقدامات را نمیدهم اما از جمهوری اسلامی ایران بسیار متشکرم که همیشه این پرونده را دنبال میکرده است.
وی به اولین سفر شهید چمران به ایران پس از انقلاب اشاره کرد و گفت: شهید چمران داد مظلومیت امام صدر را با خود به ایران آورد و از آن روز تاکنون این قضیه از سوی جمهوری اسلامی ایران پیگیری شده است.
صدرالدین صدر ادامه داد: ما هیچگاه موضعگیری بنیانگذار جمهوری اسلامی را فراموش نمیکنیم که به قذافی اجازه سفر به ایران را ندادند و حتی کسانی که از سوی وی به ایران آمدند بدون اجازه امام بود.
وی افزود: در زمان خاتمی نیز وی نه به عنوان یک فرد از خانواده صدر بلکه به عنوان کسی که اعتقاد داشت حضور امام صدر برای لبنان ضروری است این قضیه را دنبال کرد و با پشتیبانی و پشتگرمی مقام معظم رهبری از هیچ فرصت و اقدامی در این باره کوتاهی نکرد.
فرزند امام موسی صدر تصریح کرد: خاتمی و ابطحی نماینده وی در کمیته پیگیری سرنوشت امام موسی صدر خطرات زیادی را پذیرفتند و نگذاشتند که تلاشهای قذافی درباره پروندهسازی برای ربودهشدن امام صدر به نتیجه برسد.
وی ابراز امیدواری کرد هماکنون که دولت جدید شروع به کار کرده راهی را که چمران شروع کرد و خاتمی ادامه داد دنبال شود تا به آزادی امام صدر و همراهان وی منجر شود.