میزگرد مطبوعاتی به مناسبت سالگرد ناپدید شدن «امام موسی صدر» روز دوشنبه
با حضور آقایان «صدر»، تعدادی از نمایندگان مجلس، و مسوولان سازمان
خبرگزاری جمهوری اسلامی در ایرنا برگزار شد.
بیان واقعیتها و جلوگیری از انتشار اخبار غیر واقعی در خصوص پرونده امام موسی صدر و تاکید بر اینکه وی زنده است و در اسارت معمر قذافی رهبر لیبی است، هدف از برگزاری این میزگرد عنوان شد. امام موسیصدر رهبر پیشین شیعیان لبنان به همراه شیخ «محمد یعقوب روحانی» و «عباس بدرالدین» روزنامهنگار لبنانی روز ۳۱ماه اوت ۱۹۷۸میلادی مصادف با «نهم شهریور ماه ۱۳۵۷خورشیدی» در جریان سفر رسمی به لیبی ناپدید شد و از آن زمان تاکنون از سرنوشت آنها خبری در دست نیست.
«صدرالدین صدر» در این میزگرد گفت: امام موسی صدر به دعوت شیعیان لبنان و توصیه رهبران فکری و مذهبی آن زمان از ایران عازم لبنان شد و ظرف ۱۹سال فعالیت در لبنان توانست تحولات بسیار مثبتی را در منطقه ایجاد کند. وی همچنین به شرح سفر امام موسیصدر به لیبی پرداخت و تاکید کرد: امام موسی و دو همراه خود به دعوت رسمی دولت لیبی به این کشور سفر کردند، اما در مدت چند روزی که در طرابلس بودند، دیداری با مقامات لیبیایی نداشتند و رسانههای خبری این کشور هم توجهی به حضور آنها در این کشور نداشتند.
وی آخرین باری که امام موسی صدر به طور رسمی دیده شدهاند را ساعت ۱۳و ۳۰دقیقه روز ۳۱اوت ۱۹۷۸ذکر کرد و افزود: در آن زمان، خبرنگاران مقصد امام موسی را از وی پرسیدهاند و وی در پاسخ، دیدار با «معمر قذافی» را عنوان کرده است. وی با تاکید براینکه امام موسی صدر با اتومبیلهای تشریفات به دیدن معمر قذافی رفته است، اظهار داشت: از آن زمان به بعد کسی به طور رسمی آنها را ندید اما اخبار غیر رسمی حاکی از آن است که وی و همراهانش در سلامت و در اختیار دولت لیبی هستند.
صدر افزود: دقایقی بعد گذرنامههای امام موسی صدر و شیخ محمد یعقوب توسط ماموران امنیتی لیبی برای گرفتن ویزا به سفارتخانههای فرانسه و ایتالیا برده شد. وی با تاکید بر اینکه هر دوی آنها ویزای کشور فرانسه را داشتند، افزود: «به اصرار ماموران امنیتی لیبی برای آنها ویزای جدید صادر شده و از آن به بعد سیر دروغ پردازیها و شایعه پراکنیهای قذافی درخصوص امام موسی صدر شروع شد.» فرزند امام موسی صدر اظهار داشت: دولت لیبی و معمر قذافی که طی ۲۴سال سعی کردند که با موضعگیریهای مختلف ثابت کنند که امام موسی با پرواز شماره ۸۸۱آلیتالیا به کشور ایتالیا سفر کرده است اما تحقیقات صورت گرفته نشان میدهد که وی و همراهان خود هرگز از لیبی وارد ایتالیا نشدهاند و از آنجا نیز به کشور سومی سفر نکردهاند.
وی با تاکید بر اینکه دلایل متعددی وجود دارد که امام موسی صدر همچنان در کشور لیبی است، افزود: تعدادی از زندانیان سیاسی لیبی که پس از ۳۰سال از زندانهای این کشور آزاد شدند، اظهار داشتهاند که دست خط امام موسی صدر را دیدهاند که خود را معرفی کرده و گفته که کجاها بوده است. صدر گفت: یکیاز زندانیان که موفق شده بود پساز آزادی از لیبی فرار کند، از ملاقات با امام موسی صدر و شنیدن صدای او از پشت دیوار خبر داده است. وی افزود: در ۳۱ اوت سال ۲۰۰۲و در سالگرد ربوده شدن امام موسی صدر، رهبر لیبی در نطقی رسمی تمامی موضعگیریهای گذشته خود درخصوص امام موسی را کنار گذاشته و یک دفعه وی را «موسس مقاومت علیه اسراییل» معرفی و تصریح کرد که به دعوت رسمی، وی به لیبی سفر کرده بود.
صدر گفت: قذافی در نطق خود اشاره کرد که «به من گفتهاند که امام موسی به ایتالیا سفر کرده» اما ناپدید شدن وی حادثه بدی است و ما باید خود را از این اتهام برهانیم. «سعید ابوطالب» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی و مسوول کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر نیز در این میز گرد گفت: پرونده امام موسی صدر یکی از موضوعهای مهم مجلس و سیاست خارجی جمهوری اسلامی بوده است.
وی به تشکیل کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر در مجلس هفتم اشاره کرد و گفت: با طرح شکایت جدید از طرف خانواده امام موسی صدر در کمیسیون اصل نود مجلس، این فکر ایجاد شد که این پرونده باید در اندازههای بیش از یک خانواده و در یک سطح ملی دیده شود. وی گفت: از هر کمیسیون مجلس شورای اسلامی یک نفر دراین کمیته عضویت دارند و این مساله را بصورت جدی پیگیری میکنند. ابوطالب با اشاره به اینکه در دولت «سید محمد خاتمی» کارهای مثبتی در خصوص پیگیری پرونده امام موسیصدر انجام شده افزود: جمعآوری اسناد و مدارک پرونده از زمان ربوده شدن امام موسی صدر تا کنون، یافتن سرنخهای جدید برای پیدا کردن محل استقرار امام موسی صدر و طرح اقامه دعوی بینالمللی علیه متهمان از جمله وظایف کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر است.
«حشمتالله فلاحت پیشه»، نماینده مجلس و عضو کمیته پیگیری پرونده امام موسی صدر نیز در این میزگرد گفت: باید پرونده امام موسی صدر را از این تاریخ خاموش به درآوریم و آن را احیا کنیم. وی امام موسیصدر را حامی و حامل تفکری که برای وحدت شیعه و سنی و مسیحی تلاش میکرد دانست و گفت: در مقابل بسیاری از رفتارهای حکومت لیبی نماد القاعدهگری بوده است. وی ابراز امیدواری کرد برای استفاده از عناصر بینالمللی در خصوص پرونده امام موسی صدر، نامهای از طرف رییس مجلس شورای اسلامی به «کوفی عنان» دبیر کل سازمان ملل متحد ارسال شود.
«کاظم جلالی» نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی و سخنگوی کمیسیون امنیت ملی از ربوده شدن امام موسی صدر به عنوان یک فاجعه تاریخی یاد کرد و افزود: دردورهای که دین یک پدیده مرده تلقی میشد، فرزندی از حوزه علمیه شیعی قم به لبنان رفت و در آنجا شاهکاری کرد که در دوره خود بینظیر بود. وی با بیان اینکه لبنان کشوری است که ادیان مختلف در آن حضور دارند، گفت: امام موسی صدر با هنرنمایی خود علاوه بر اینکه تشیع را در این کشور تقویت کرد، مظهر گفتوگوی بین ادیان و آشتی بین آنها شد و حاکمیت معنویت و دین را در لبنان به اثبات رساند. جلالی حرکتهای مقاومت لبنان را ثمره تلاش امام موسی صدر دانست و گفت: اگر امروز صدر رهبری این جنبشها را بر عهده داشت، پیروزیهای بسیار چشمگیرتری در لبنان به دست میآمد.
وی با بیان اینکه نباید نگران رابطه خود با کشور لیبی باشیم، افزود: لیبی هیچ زمان نه تنها برای کشور ما نفعی نداشته، بلکه ضرر هم داشته است. جلالی حکومت لیبی را خودخواهانه با نگرش مبتنی بر شخص معمر قذافی دانست و افزود: متاسفاته دغدغه روابط با این کشور ما را از پیگیری جدی پرونده امام موسی صدر بازداشت. وی ربودن امام موسیصدر را یکیاز سرآمدترین پروندههای نقضحقوق بشر دانست و گفت: وزارت امورخارجه ما هم میتواند برای کشورهای ناقض حقوق بشر پرونده نقض حقوق بشر درست کند.
وی بابیان اینکه امام موسیصدر یک شهروند عادی نیست بلکه شخصیتی تاثیر گذار در جهان محسوب میشود، گفت: امروز مساله امام موسی صدر، مساله اجماعی بین تمامی دستهها و گروههای سیاسی است وپیگیری پرونده وی یک مساله مهم و تاثیرگذار در صحنه جهانی است. امام موسی صدر در سال ۱۹۵۹میلادی « ۱۳۳۸خورشیدی» از ایران به شهر صور در جنوب لبنان مهاجرت کرد و خدماتارزنده فرهنگی و سیاسیاش در این کشور، ارمغان ملت بزرگ ایران به جامعه شیعه لبنان است. وی که قبلا و در سال ۱۹۵۵میلادی برای نخستین بار از لبنان و با شیعیان این کشور دیدار کرده بود، در مدت حضورش در کشور دوم خود شماری از نهادهای اجتماعی، سیاسی و دینی را تاسیس و ازطریق این نهادها طایفه شیعه در لبنان را احیا کرد.
جنبش محرومان، جنبش امل، جمعیت البر و الاحسان «انجمن نیکوکاری»، معهد الدراسات الاسلامیه «موسسه مطالعات اسلامی»، مدرسهجبل عامل، جمعیت بیتالفتاه «جمعیت خانه دختران»، مجلس شیعیان لبنان، مجلس جنوب و موسسههای امام صدر از مهمترین این نهادها به شمار میروند. امام موسی صدر کوشید از این طریق از طایفهٔ شیعهوحقوق لبنانیها و وحدت آنها دفاع کند. وی بر این باور بود که این طایفه به لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در طول دورههای پیشین محروم بوده و بر خلاف دیگر طایفههای لبنان فاقد مرجعیت دینی مخصوص به خود است. امام صدر در عین حال کوشید سیاست و برنامههای خود را فراتر از یک طایفه تنظیم کند تا بر دیگر جناحها و نیروهای اجتماعی، سیاسی و طایفهای لبنان تاثیر گذار باشد. از این رو جنبش محرومان در ایجاد گروههای تبلیغ دینی با عضویت چند تن از روحانیون مسیحی مانند گریگوار حداد، سلیم غزال پیشقدم شد.
این جنبش به رهبری امام صدر سیاست آگاه کردن تودههای مردم در دهه ۱۹۶۰ میلادی و نقد برخی سیاستمداران طایفه شیعه به دلیل بیتوجهی به سرنوشت این طایفه و پاسداری نکردن از حقوق شیعیان در ادارات دولتی لبنان در پیش گرفت. «مجلس جنوب» که در میانه سال ۱۹۷۰میلادی، با هدف عمران وآبادانیدر مناطق شیعهنشین جنوب لبنان و تحت فشار نیروهای مردمی به رهبری امام صدر بویژه اعتصاب عمومی تاسیس شد از جمله دستاوردهای شیعیان این کشور تلقی میشود.
تاسیس مجلس اعلای شیعیان لبنان سه سال پیش از تشکیل مجلس جنوب یعنی در سال ۱۹۶۷میلادی، یکی دیگر از دستاوردها و خدمات مهمی است که امام صدر توانست آن را برای جامعه شیعه لبنان به ارمغان آورد. وی پس از تاسیس این مجلس و انتخابش به عنوان رییس این مجلس فعالیت خود را گسترش داد و پس از آن خواهان توجه بیشتر مقامهای دولت لبنان به سرنوشت و وضعیت مردم بویژه منافع طایفه شیعه شد. امام موسی صدر فعالیت سیاسی خود را با هدف احیای حقوق شیعه از طریق جنبش محرومان که ماهیت ملی و اسلامی داشت و در قالبهای سخنرانی، تحصن، برگزاری مراسم، اعتصاب غذا و ائتلاف بادیگرنیروها و احزاب ملی و ترقیخواه آغاز کرد و ادامه داد.