میزگرد مطبوعاتی سالگرد ناپدید شدن امام موسی صدر صبح امروز با حضور
صدرالدین صدر، فرزند امام موسی صدر و سه تن از نمایندگان عضو کمیتهٔ
پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس شورای اسلامی در محل خبرگزاری جمهوری
اسلامی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار سیاسی - خارجی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، صدرالدین صدر، فرزند امام موسی صدر ضمن تشکر از مسوولان کشور که مسالهٔ پیگیری سرنوشت پدرش را از جمله مسایل مهم در سیاست خارجی و داخلی کشور قرار دادهاند، گفت: امام موسی صدر بنا به احساس تکلیف و دعوت شیعیان لبنان و توصیهٔ رهبران فکری و مذهبی آن زمان عازم لبنان شدند و ظرف ۱۹ سال در لبنان توانستند به کمک خداوند و همکارانشان تحولات مهمی را به لحاظ سیاسی، مبارزاتی علیه اسرائیل و گفتوگوی ادیان با یکدیگر ایجاد کنند که هنوز هم در این منطقه احساس میشود. ایشان بنا به دعوت رسمی قذافی به همراه دو معاونش، شیخ محمد یعقوب و سید عباس بدرالدین به لیبی میروند.
این در حالی است که طی چند روز اقامت ایشان در طرابلس، رسانههای خبری و مقامات رسمی لیبی هیچ دعوت و برنامهای برای ایشان نداشتند. وی افزود: امام موسی صدر در تاریخ ۳۱ اوت ۱۹۷۸ هتل خود را در لیبی ترک میکند و دقایقی بعد، ماموران امنیتی لیبی پاسپورتهای آنها را برای گرفتن ویزا به سفارتخانههای فرانسه و ایتالیا میبرند. این در حالی است که آنها از قبل ویزا در اختیار داشتهاند اما دولت لیبی اصرار میکند که ویزای جدید صادر شود و از آن پس سیر صحنهسازی، دروغ و شایعهپراکنی توسط شخص معمر قذافی و دولت وی و رسانههای رسمیاش شروع میشود. طی این سالها قذافی مسوولیت ناپدید شدن امام موسی صدر در لیبی را منکر میشد اما به یکباره در ۳۱ اوت ۲۰۰۲ در یک سخنرانی عنوان کرد که امام موسی صدر و همراهانش به دعوت رسمی وی به لیبی سفر کرده و در لیبی مفقود شدهاند.
قذافی اظهار میدارد که مفقود شدن امام موسی صدر در لیبی حادثهٔ بدی است. بنابراین باید سعی کنیم خود را از ورطهٔ این اتهام دور کنیم. به گزارش ایسنا، سعید ابوطالب، مسوول کمیتهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس شورای اسلامی، طی سخنانی در این میزگرد با بیان اینکه مسالهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر بیش از خواست یک خانواده است و به ملت ایران بازمیگردد، گفت: نمایندگان مجلس در اسفند ۸۳ به طور جدی مسالهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر را مورد نظر قرار دادند و کمیتهٔ پیگیری و حقیقتیاب متشکل از نمایندگان کمیسیونهای مختلف در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس تشکیل شد.
وی با اشاره به عملکرد این کمیته ابراز داشت: باید همهٔ مستندات سالهای گذشته را جمعبندی میکردیم و از مابین آنها شایعات را استخراج میکردیم تا واقعیت کشف شود. وی اظهار امیدواری کرد که مجلس هفتم در زمینهٔ پیگیری این مساله به نتیجه برسد تا همهٔ شیعیان جهان اسلام و بهویژه مردم عزیز کشورمان از این موضوع خشنود و راضی باشند. همچنین فلاحتپیشه، عضو کمیتهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به شرایط بینالمللی و تاثیر این فضا بر نوع پیگیریها برای مشخص شدن سرنوشت امام موسی صدر گفت: با توجه به شرایط بینالمللی موجود و پیچیدگی مسایل، امروز بیش از گذشته باید در این خصوص فعال باشیم؛ به گونهای که بتوانیم امام موسی صدر را از تاریخ خاموش خارج کنیم و به تاریخ حقانیت شیعه برسانیم.
وی با بیان اینکه پیروزی مردم لبنان بر رژیم صهیونیستی و مقاومتی که در عراق امروز از سوی شیعیان صورت میگیرد حاصل تفکر امام صدر بوده است، ابراز داشت: خارج از ملاحظات دیپلماتیک، بسیاری از رفتارهای حکومت لیبی تا به حال نمادی از القاعدهای بوده است. در حالی که صدر حامل تفکری بود برای وحدت شیعه و سنی و مسیحی و دیگر ادیان و باز در مقابل تفکر امام صدر، قذافی و عواملش وجود داشتند که علیه اسلام عمل میکردند و هدفشان مقابله با جبههای متشکل از شیعه، سنی و مسیحی در مقابل رژیم صهیونیستی بود. وی گفت: قذافی تلاش داشت شیعه را تخریب کند و بین شیعه و سنی اختلاف ایجاد کند.
فلاحتپیشه افزود: سرنوشت امام موسی صدر سرنوشت یک شخص نیست بلکه سرنوشت بنیاد شیعه است که عدهای میخواهند آن را پنهان نگه دارند. وی با اشاره به اقدامات کمیتهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس شورای اسلامی گفت: بنا داریم نامهای را تنظیم کنیم تا توسط رییس مجلس شورای اسلامی امضا و به دبیرکل سازمان ملل از سوی ایشان داده شود تا این مساله به لحاظ بینالمللی و پیگیری اقدامات حقوقی دربارهٔ آن مطرح شود. به گزارش ایسنا، کاظم جلالی، مخبر کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و عضو کمیتهٔ پیگیری سرنوشت امام موسی صدر در مجلس با بیان اینکه تداخل بحث سرنوشت امام موسی صدر با مسایل سیاسی و بین دولتی موجب شده که دولت لیبی از گفتن حقایق و پذیرش مسوولیت ناپدید شدن امام صدر در لیبی اجتناب کند، گفت: جای این سوال باقی است که چرا تشکلها و ارگانهای بینالمللی حقوقی و حقوق بشر نسبت به سرنوشت یک فرد سکوت کردهاند؛ در حالی که امام صدر فردی سیاسی و مذهبی بوده است.
وی گفت: امام صدر در فضای تاریخی ربوده شد که اساسا دین پدیدهٔ مردهای تلقی میشد و در واقع دین در دو مقطع اوج تفکرات لیبرالیسم و مارکسیسم سیلی محکمی از آنها خورده بود. وی با بیان اینکه حرکت امام موسی صدر در دنیای شیعه در لبنان حرکتی چون انقلاب امام خمینی (ره) بوده است، اظهار داشت: صدر مظهر گفتوگوی ادیان و آشتی در لبنان بود اما با ناپدید شدن وی سکوت بزرگی نسبت به این اتفاق را شاهد هستیم. گویی اجماعی گسترده برای خاموش کردن چهرهٔ امام صدر وجود داشته است. وی با اشاره به اهداف خاموش نگه داشتن مسالهٔ سرنوشت امام موسی صدر گفت: با توجه به حرکات و اقدامات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی امام صدر در منطقه، این سوال مطرح میشود که اگر وی امروز زنده بود چه تحولات عظیمی را صورت میداد. جلالی ابراز عقیده کرد، قذافی عامل ربودن صدر بوده است.
وی گفت: امام صدر به نفع قدرتهای دنیا نبود و سکوت پس از ربودنش نشان داد که همخوانی در انجام این کار وجود داشته است. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تصریح کرد: ما نباید نگران روابطمان با لیبی باشیم؛ چرا که این روابط تاکنون بیشتر به ضرر ایران بوده است. لیبی حکومت خودخواهانهای با نگرشی مبتنی بر منافع شخصی قذافی است، نه ملت لیبی و جهان اسلامی که قذافی بعضا مدعی آن بوده است.
وی افزود: متاسفانه دغدغه و نگرانی از روابط با لیبی ما را از پیگیری جدی پروندهٔ امام موسی صدر بازداشت و ایران با زبان صریح با لیبی بر سر مشخص شدن سرنوشت امام موسی صدر کمتر سخن گفت. وی افزود: امروز که دنیا پروندههای حقوقی بشری را علیه ما مینویسد، وزارت امور خارجه و دولت ما باید یکی از کارهای مهماش ارایهٔ گزارش حقوق بشری دنیا باشد. یکی از سرآمدترین موارد نقض حقوق بشر ربوده شدن امام صدر است.
وی اظهار امیدواری کرد مجلس شورای اسلامی بتواند با همراه کردن دستگاه سیاست خارجی و درخواست و شکایت متعدد در مجامع بینالمللی و حقوق بشری این مساله را پیگیری کند. جلالی تاکید کرد: امروز مسالهٔ مشخص شدن سرنوشت امام صدر در بین همهٔ گروهها و جناحهای سیاسی کشور مورد اجماع است و ما میتوانیم عزم ملی را نیز پشت سر این مساله قرار دهیم. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خاطرنشان کرد: ما در کمیتهٔ پیگیری سرنوشت امام صدر در مجلس شورای اسلامی از وزارت خارجه خواهیم خواست گزارش هر چند وقت یک بار در مورد روند بررسیهای این وزارتخانه به کمیتهٔ حقیقتیاب ارایه دهد.