معمر قذافى، رهبر لیبى از جورج بوش رئیس جمهورى آمریکا براى دیدار از لیبى دعوت کرد.
شبکه خبرى بى بى سى به نقل از سناتور ریچارد لوگار که به لیبى سفر کرده است با اعلام این خبر گفت که لیبى درصدد بهبود هرچه بیشتر روابط خود با آمریکا است. ایالات متحده آمریکا سال گذشته و زمانیکه معمر قذافى دستور توقف برنامه هسته اى این کشور را داد و حاضر به پرداخت غرامت به قربانیان بمب گذارى لاکربى شد، اقدام به لغو تحریمها کرد. وى در پایان سفر دو روزهاش به لیبى اعلام کرد که فرزند معمر قذافى در گفتوگو با وى خواستار آشتى ملى شده بود.
سناتور لوگار که ریاست کمیته روابط خارجى سنا را برعهده دارد بالاترین مقام دولت آمریکا در چند دهه گذشته است که از لیبى دیدار کرد. وى در مورد آینده روابط لیبى و آمریکا گفت: «آمریکا مشغول تهیه جزئیات طرح بازگشایى کنسولگرى خود بعد از ۲۴ سال خروج سفیر این کشور از لیبى است. دولت آمریکا دفتر نمایندگى اى که در سطحى پایینتر از کنسولگرى قرار مى گیرد، سال گذشته در طرابلس افتتاح کرد. در همین حال سیف الاسلام قذافى، پسر رهبر لیبى گفت که در مورد هرگونه پرونده احتمالى حقوق بشر در این کشور تحقیق و تفحص صورت خواهد گرفت.
وى که با خبرنگار شبکه تلویزیونى الجزیره گفتوگو مى کرد، از اتباع لیبى که خارج از این کشور اقامت دارند خواست که به کشورشان بازگردند و گفت که «بى عدالتى هاى گذشته جبران خواهد شد.» وى در مقام رئیس «بنیاد بین المللى قذافى براى انجمن هاى خیریه» با شبکه الجزیره مصاحبه مى کرد. وى گفت: «اکنون واقعیت و آینده متفاوتى در کشور وجود دارد و زمان آن رسیده تا پروندهها براى تحقیق درباره موارد احتمالى نقض حقوق بشر بازگشایى شود.»
وى در مورد این اقدام گفت: «این اقدام بى سابقه نیست و در آفریقاى جنوبى و کشورهاى آمریکاى لاتین اقداماتى مانند این انجام شده است.» لیبى مى کوشد پس از سالها انزوا در پى بمب گذارى هاى هوایى در نیجر و لاکربى و حمله به یک باشگاه شبانه در برلین که مسئول آن لیبى معرفى شد، چهره بین المللى خود را بهبود بخشد. پسر رهبر لیبى گفت: «اگر در گذشته کسى ناعادلانه جانش را از دست داده یا صدمه دیده باشد و حقوق بشر رعایت نشده باشد، چرا نباید پروندهاش بررسى شود و چنین تحقیقى صورت گیرد؟» وى همچنین از مهاجران لیبیایى که اموال و دارایىهایشان ضبط شده خواست تا به کشورشان بازگردند و حق خود را بازستانند و دوباره وارد جامعه لیبى شوند. وى خاطرنشان کرد که بنیاد خیریه قذافى براى برقرارى ارتباط با اتباع این کشور که خارج از لیبى زندگى مى کنند تلاش هایى انجام داده است.
هرچند اظهارات سیف الاسلام قذافى در جریان سفر رئیس کمیته روابط خارجى سناى آمریکا بیان شد اما اقدامات اخیر لیبى تنها براى ترمیم گذشته این کشور در منظر جهان غرب نیست بلکه به منظور بهبود موقعیتاش نزد مردم این کشور و به خصوص مخالفانى نیز است که خارج این کشور زندگى مى کنند و طرابلس ظاهراً به دنبال بازگرداندن آنها است. سناتور لوگار در پایان سفر دو روزهاش به لیبى گفت: «مقامات آمریکا و لیبى اقداماتى را براى تضمین اینکه لیبى دیگر در تروریسم بین المللى نقشى ندارد به انجام رساندند تا نام این کشور از فهرست کشورهاى حامى تروریسم وزارت خارجه آمریکا حذف شود. لوگار اظهار داشت که با معمر قذافى گفتوگو کرده و مسائل مرتبط با تروریسم، حقوق بشر و همکارى اقتصادى با این کشور را مطرح کرده است.
همچنین لیبى لغو تحریم هاى آمریکا که از سال ۱۹۶۸ تاکنون براى کشور اعمال شده را نیز خواستار شده. پیش بینى مى شود لغو این تحریمها، سرمایه گذارى آمریکا در این کشور تولیدکننده نفت را تسریع بخشد. در همین حال شبکه خبرى الجزیره گزارش داد که دیپلماتها در پایتخت لیبى این دیدار و مسائل مطرح شده در آن را در چارچوب تقویت روابط همکارى میان دو مجلس ارزیابى کردهاند. مسائل مربوط به دستور کار دومین نشست اتحادیه بین المجالس جهان که در ماه مهر/ سپتامبر آینده در مقر سازمان ملل برگزار مى شود از دیگر محورهاى این مذاکرات اعلام شده است.
به گفته مسئولان لیبى، تا پایان سال جارى مسیحى قرار است سفارتخانه هاى دو کشور در پایتخت هاى یکدیگر گشایش یابد. در همین راستا «دیوید ولث» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور دور نیز تیرماه امسال از لیبى دیدار کرد. همچنین یک توافقنامه همکارى میان دو کشور در زمینه هاى آموزشى نیز میان «عبدالکبیر الفاخرى» سرپرست وزارت آموزش عالى لیبى و «توماس فاریل» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آموزشى و فرهنگى در همان ماه امضا شده است. براساس این توافقنامه، اعطاى بورس هاى مختلف تحصیلى به دانشجویان لیبیایى و تربیت کارشناس زبان انگلیسى براى تدریس در دانشگاه هاى مختلف لیبى توسط طرف آمریکایى انجام خواهد شد.
آغاز فعالیت شرکت «اوکسیدنتال» در لیبى، پیروزى در یک مناقصه بزرگ و تلاش براى شرکت در دومین مناقصه بزرگ نفتى در لیبى که شامل طرح حفارى براى نفت در ۴۴ نقطه خاک الجزایر است از دیگر گام هاى عادى سازى روابط دو کشور به شمار مى رود. این شرکت بعد از دو سال مذاکره با مقامات لیبیایى به تازگى و پس از ۲۰ سال غیبت، فعالیت خود را در لیبى از سر گرفت و کوشش مى کند در این مناقصه که قرار است ماه اکتبر اعلام شود شرکت کند. این شرکت پیش از این به همراه چند شرکت آمریکایى دیگر در نخستین مناقصه بزرگ نفتى الجزایر شرکت کردند و موفق شدند ۱۱ قرارداد از ۱۵ قرارداد موجود را از آن خود کنند. طرح هاى مذکور مربوط به حفارى براى استخراج نفت و گاز در لیبى است.