علی الحبحاب (سفیرلبنان)، دکتر برند اربل (سفیرآلمان در ایران)، دکتر رضا داوری (رئیس فرهنگستان علوم)، دکتر غلامرضا اعوانی، دکتر زیباکلام، دکتر پیروز مجتهدزاده، دکتر سبحانی (سفیر سابق ایران در لبنان)، حجت الاسلام دعائی، دکتر مهتدی، دکتر احسان شریعتی، حجت الاسلام زائری، هدایت الله بهبودی و با حضور حوراء صدر (دختر امام موسی صدر) و مهندس مهدی فیروزان (داماد امام موسی صدر)، فریال سلحشور (هنرمند و کلکسیونر) از جمله چهرههایی بودند که در مراسم افتتاح نمایشگاه عکس «شهر خورشید» حضور یافتند. این نمایشگاه از ۱۴ اسفند تا پایان فروردین ۹۲ در موزه هنرهای معاصر فلسطین دائر خواهد بود.
نمایشگاهی که هنر، تاریخ و تمدن را نشان میدهد
به گزارش خبرآنلاین دکتر رضا داوری اردکانی رئیس فرهنگستان علوم در مراسم افتتاح نمایشگاه «شهر خورشید» به پاسداشت شخصیت امام موسی صدر پرداخت و گفت: «امام موسی صدر اهل دانش و معلم مدارا است. خدمت امام موسی صدر در تاریخ ماندگار خواهد و پایدار است و انشاءالله ادامه پیدا خواهد کرد.»
این استاد برجسته فلسفه گفت: نخبگان جامعه ما دو گروه هستند. گروهی اهل عقل نظری و گروهی دیگر عقل عملی قوی دارند. گروهی هم جامع این دو عقل هستند. یکی از مصادیق جمع عقل عملی و نظری امام موسی صدر است. او هم عالم است و هم میتوانست در لبنان رئیس مجلس اعلای شیعیان باشد. یعنی رئیس مجلس یک اقلیت دینی در لبنان بود که فراتر از یک شخصیت متعلق به اقلیت بود و شخصیتی جهانی دارد.
دکتر داوری یادآور شد: غیبت امام موسی صدر برای اسلام معاصر یک فقدان و خسران است و مطمئناً امام موسی صدر در تاریخ اسلام و تشیع و به طور کلی در تاریخ ماندگار است. دکتر رضا داوری در مراسم افتتاح نمایشگاه «شهر خورشید» گفت: «من این نمایشگاه را کاری بسیار مغتنم میدانم. کاری است که هنر، تاریخ و تمدن را نشان میدهد. ما در زمانی به سر میبریم که راههای ارتباطی تیره شدهاند، این حرکتها ارتباط توام با مهر و هم زبانی را نشان میدهد.»
وی افزود: «امیدوارم که از این مجالس بیشتر داشته باشیم تا راه ما را روشنتر کنند. و عکسهای این نمایشگاه نشان دهنده این است که تفاهم شرط لازم تاریخ است و امیدوارم که هنرمندان کار عکاسی از تاریخ و فرهنگ را ادامه دهند.
پیام وزیر فرهنگ لبنان و سخنان سفیر لبنان
در ادامه مراسم پیام وزیرفرهنگ لبنان برای افتتاح نمایشگاه تاریخ تمدن جهان در لبنان توسط «علی الحبحاب» قرائت شد. سفیر لبنان در ایران گفت: «وزیر فرهنگ لبنان بسیار تمایل داشتند که در این نمایشگاه حضور داشته باشند اما به سبب برنامه کاری که از قبل در بیروت تنظیم شده بود قادر به آمدن نبودند. ایشان از برپایی این نمایشگاه تشکر کردند.»
«علی الحبحاب» سفیر لبنان در ایران ادامه داد: «نمایشگاهی با آثاری از دو شهر تاریخی لبنان، بیان گر حضور و گفتوگوی بین ادیان و فرهنگهای مختلف در این شهرها و به خصوص شهر بعلبک است. بعلبک مسیر عبور کاروانها به شام و دمشق بوده، به طوری که مسیر عبور کاروان کربلا نیز بوده است و مسیر پیروزی خون بر شمشیر. مکان راس الحسین در شمال شهر بعلبک و وفات دختر بزگوار امام حسین در این شهر. و جایگاه سیده خوله در ورودی جنوب شهر بنا شده تا شاهدی بر اندیشه اسلامی باشد و نشانهای دیگر بر همکاری جمهوری اسلامی ایران با لبنان که با معماری ایرانی، کاشیکاری در بیرون و آینه کاری در درون مزین شده است.
شهر بعلبک، شهر هلیوپولیس و شهر خورشید پایدار آزادی و دعوت به اصلاح و نوید فردایی بهتر، شاهدی بر این امر است که رابطه با خدا، نور و حقیقت زمان و مکان نمیشناسد، جز خط فاصل بین حق و باطل.»
وی گفت: «امیدوارم همیشه گفتوگو، اساس رابطه و همکاری بین کشورهای ما را تشکیل دهد. رابطهای که ریشه در تاریخ دارد و شواهد آن بر سنگهای پرسپولیس شیراز حفر شده و تقدیم هدیه توسط فنیقیها به پادشاهان قدیم ایران را نشان میدهد. و دیداری که راهبان معبد فارس قدیم از پیامبر صلح حضرت عیسی (ع) به عمل آوردند و آثاری از شیخ بهایی که در اصفهان به جای مانده است. و در عصر معاصر یکی از ستونهای گفتوگو بین مذاهب مختلف لبنان، که این مرد بزرگ امام موسی صدر است.»
لبنان و امام موسی صدر به روایت همسر سفیر آلمان
دکتر «میاربل» همسر لبنانی الاصل سفیر آلمان در ایران در سخنانی گفت: «مجموعه عکس بسیار زیبایی که در اینجا ارائه شده باعث شگفتی من شد. از برپایی این نمایشگاه و این ایده گفتوگوی تمدنها و فرهنگها تشکر میکنم. پیامی که عکسهای شهر بعلبک برای ما بیان میکند، وجود فرهنگها و ادیان مختلف در این سرزمین است و این عکسها یادگارهایی را در طول زمان نشان میدهند. این لبنانی که در عکسها میبینیم، یک لبنان حقیقی است و لبنانی است که ما میشناسیم و به آن عشق میورزیم و لبنانی است که دو پاپ دربارهاش گفتهاند که لبنان یک کشور نیست، لبنان یک رسالت است.»
وی افزود: «شهر بعلبک در هویت لبنانیها به عنوان شهری با عظمت تاریخی بسیار است. همانطور که در عکسها میشود دید شهری است که در آن تمدنها و مذاهب مختلف حضور داشتند. شعار این نمایشگاه گفتوگوی تمدن هاست و همانطور که در شهر بعلبک دیده میشود، بر خلاف آنچه در اذهان هست که اینجا بین فرهنگها درگیری وجود دارد، اما نشان داده که به خوبی میتوانند در کنار هم همزیستی مسالمت آمیز داشته باشند.»
خانم اربل افزود: «بسیار افتخار میکنم که از نزدیک با امام موسی صدر آشنایی داشتم. در دهه ۷۰ میلادی در روستایی در بیبلوس قرار بود یک مجموعه فرهنگی افتتاح شود و کسی که انتخاب شد تا در آن برنامه سخنرانی کند امام موسی صدر بود. برگزار کنندگان فکر میکردند حدود ۱۰۰ نفر بیشتر در این مراسم نباشند اما هزاران نفر برای شنیدن سخنرانی ایشان جمع شدند. من اهل روستایی در بیبلوس هستم که مسیحی نشین هستند، پدر من نویسندهای مسیحی هستند اما ایشان کتابهایی درباره حضرت علی و پیروان ایشان نوشتهاند. و این در لبنان بسیار معمول است که نویسندهای مسیحی درباره مسلمانان و شیعیان بنویسد و این خود همزیستی ادیان است. در سال ۱۹۷۵ که جنگ در لبنان آغاز شد، امام موسی صدر آستانه یک کلیسا را برای سخنرانی انتخاب کردند و این کار نشان از تفکر مهم ایشان برای همزیستی بین فرهنگها و ادیان مختلف بود.»
حقیقت ناگفته از تاریخ و تمدن
در ادامه این نشست مهندس مهدی فیروزان مدیر عامل شهر کتاب نیز گفت: «پدیدههای تاریخی یک ظاهر دارند و یک باطن دارند. اما به میزانی که پدیدههای تاریخی پیامشان را صریحتر و کاملتر و روشنتر بیان میکنند انسان امروز را با تاریخ خودشان آشنا میکنند.»
وی افزود: امام موسی صدر معمار گفتوگو در لبنان بود. شیعیان برای گفتوگو با سایر اقوام به همطرازی با آنها نیاز داشتند که آنرا امام موسی صدر برایشان به ارمغان آورد.
داماد امام موسی صدر ادامه داد: نمایشگاه عکسهای خانم معصومه جوادی نسب حقیقت ناگفته از تاریخ و تمدن را بازگفته است. از جهات مختلف دارای اهمیت است. چنانکه امروز در عرصه فرهنگ نیاز به خوب گفتن و زیبا دیدن داریم. این حرکت مجموعهای از زیباییهای تمدنی در لبنان را از گذشته بشر، به زیباترین شکل بازگو کرده است.
نقطهای از منازل حرکت کاروان کربلا به نام منزل «بعلبک»
نمایشگاه «هلیوپلیس، شهر خورشید» که مجموعۀ چهل عکس از آثار» معصومه جوادی نسب «دربارۀ تاریخیترین نقطۀ جهان است، برای نخستین بار نگاهی تاریخی، فرهنگی و تمدنی به لبنان دارد و در آن نقطهای از منازل حرکت کاروان کربلا به نام منزل «بعلبک» شناسایی شده است. بعلبک» شهری ست متعلق به هزاره قبل از میلاد که رومیان باستان سه معبد برگ جهان را در آن ساختند. این شهر همچنین محل عبور کاروان اسرای کربلا بوده و دیدار راهب مسیحی با سَر امام حسین (ع) در آن اتفاق افتاده است. این شهر به مناسبت تاریخ غنی خود، تاریخیترین نقطه جهان نام گرفته ست.
«بیبلوس» نیز شهری ست با قدمت ۷ هزار ساله که یکی از مهمترین ابداعات بشر یعنی «خط» توسط قوم فینیقی در آن اتفاق افتاده ست. این شهر نخستین شهر مسکونی و بازرگانی جهان است. که از عصر نوسنگی باقی مانده است.
نمایشگاه تاریخ تمدن جهان در لبنان «هلیوپلیس، شهر خورشید» با مشارکت فرهنگستان هنر (موزۀ هنرهای معاصر فلسطین) و مدیریت منطقۀ ۲ سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران از ۱۴ اسفند ۱۳۹۱ تا ۲۹ فروردین ۱۳۹۲ برگزار خواهد شد.
نمایشگاه عکس «شهر خورشید» از دوشنبه ۱۴ اسفند، ساعت ۱۷ گشایش مییابد و تا پایان فروردین ۹۲ در موزه هنرهای معاصر فلسطین ادامه خواهد داشت. علاقهمندان برای بازدید از این نمایشگاه میتوانند به نشانی میدان فلسطین، خیابان شهید برادران مظفر، تقاطع خیابان بزرگمهر، شماره ۷۴ مراجعه نمایند. گفتنی است، ساعات بازدید از این نمایشگاه به غیر روزهای تعطیل «شنبه تا چهارشنبه» ساعت ۱۰ تا ۱۷ و روزهای پنجشنبه ساعت ۱۰ تا ۱۵ است.